Er du i akne-behandling?

En fedtet hud med tendens til let akne er altid godt hjulpet af porerensende, antiinflammatorisk salicylsyre, A-vitamincreme, et kosttilskud med zink og et minimalt indtag af mælkeprodukter, sukkersager og chips.

Mange vil være fint hjulpet her.

Nogle vil have brug for at gå videre til lægen – og også være godt hjulpet.

Og så er der gruppen, som må til hudlægen, fordi der er tale om generende og insisterende akne. Hvis ikke før, er det nu, man må erkende, at der er tale om en hudsygdom. Heldigvis en, der kan kureres. Nogle gange kan det være udfordrende at få en henvisning til hudlægen – en alarmklokke, der altid bør ringe her, er, hvis lægen siger ”det hører alderen til og vil gå over af sig selv”.

Det er en slap indstilling og en ubrugelige kommentar, især hvis man er 19. Med mindre selvfølgelig at den er ledsaget af en kur. For akne kan behandles. Ingen skal finde sig i det. Med mindre selvfølgelig, man er okay med det.

I går var jeg med min nevø (som var nået til step tre) hos hudlæge og professor Christian Grønhøj, der har god erfaring med en såkaldt lavdosis Isotretinoin-behandling. Lavdosis, fordi man på den måde undgår slemme bivirkninger. ”Det er et af de få lægemidler, der går direkte på årsagen og altså ikke bare symptombehandler”, fortæller Grønhøj. Forklaringen er, at stoffet fjerner ildebranden, altså inflammationen, og modner de talgceller, som regulerer fedtproduktionen, så de vil rette ind og begynde at opføre sig normalt.

Her er, hvad der hjælper undervejs i et sådant forløb:

 • Læberne bliver tørre, så brug en god læbepomade. Eksempelvis denne her, som også findes i en kurudgave.
 • Brug fugtmættende ingredienser i ansigtet, ikke heftige fedtstoffer. Dvs. gå efter hyaluronsyre og glycerin. Virkelige gode fugtmættere tællere bl.a. Vichys Mineral 89, men også Lings Dual Moisture Emulsion med en blanding af hyaluron og squalane, som er et af de få ultralette oliemolekyler, der er OK. La Roche-Posays Toleriane Sensitive Crème er også lotionlet og fin med dulmende niacinamid, glycerin og squalane – og, skal det siges, en smule silikone.
 • Brug til gengæld gerne en federe creme på kroppen – ikke på bryst og ryg (hvis de er angrebet).
 • Dryp øjnene med saltvand fra apoteket, hvis de er tørre og irriterede.

VÆRD AT VIDE IFØLGE HUDLÆGEN: En isotretinoin-kur virker for 80 % af brugerne. De resterende 20 % skal have endnu en kur. Det er ingen sundhedseliksir, men en medicinsk metode, der virker, men også har bivirkninger (tørre øjne, læber, træthed, præventionskrævende, da graviditet ikke må ske). Til gengæld er det et stof, der er hurtigt ude af kroppen igen.  Eftersom huden bliver mere lysfølsom, er de mørke måneder et oplagt tidspunkt. KILDE: Professor og hudlæge Christian Grønhøj.

VIL DU VIDE MERE OM AKNE? Så hent guiden her.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor vi i dag tager en CASE af et dilemma op. Jeg krydser fingre for, at det bliver brugbart og sjovt.

20/01/2021
8 ting, du stadig kan
Fra noget af en gratis overraskelse til en bekostelig oase
22/01/2021
Jeg har ingen ritualer
Kun rare rutiner

Kommentarer

 • Ida

  Hej Annette. Vil din A-vitamin creme være god at bruge efter endt isotretinoin behandling? Hvad anbefaler du af rens? Jeg renser kun min hud til natten da den er så tør. Mvh. Ida.

  31/01/2021
 • Tine

  Hej Anette. Du sendte for nyligt en mail ud angående aknebehandling og fugt af huden. Jeg er netop under aknebehandling (det vidste jeg sku ikke man kunne få i en alder af 32 ), så jeg havde stor gavn af din mail. Jeg er igang med min 3 mdr af behandlingen og forventer derfor at der går nogle måneder mere, før jeg kan vende retur til mere normal hud. Hvad jeg dog er helt på bar bund i, er hvordan jeg behandler og hjælper min hud tilbage på sporet efterfølgende? Min hud er til den tørre, men også den lidt urene side, hvor mine pore stopper til. Har du nogle anbefalinger der kan hjælpe mig igang, på den anden side af behandlingen. Eller evt et tidligere skriv du kan linke til? pft.

  27/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Tine, jeg kan godt forstå, at du er frustreret. Det bedste vil være at sikre huden en kombination af ikke-fedtende fugtmætning (typisk sikret i et serum, du bruger i dagtimerne under din creme, antiinflammatorisk salicylsyre (som toner) under en A-vitamin creme om aftenen. Du kan læse mere i bogen Seriøst bedre hud, som også er på biblioteket.

   28/01/2021
 • Clara

  Hej Anette
  Jeg er netop startet på lav-dosis isotretinoin kur hvor jeg kun tager en pille hver anden dag. Kan jeg godt bruge din ‘Ansigstcremen’ sammen med kuren? Og er det ok også at bruge BHA og AHA 1-2 gange ugentligt sammen med pille-kuren? Er det ikke dumt at bruge LRP cremen om aftenen hvis der er silikone i? Har du et aften alternativ?
  På forhånd mange tak for svar.
  Mvh.
  C

  26/01/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  Jeg håber, at alle nu er svaret. Her kommer lidt ekstra respons:

  @ Anina, du vil kunne finde via egen research rimelig hurtigt, men jojoba og squalane hører til de lette.

  @ Birgitta, jeg vil anbefale den toner, som Paula’s Choice har: BHA 2%.

  @ Maj, det er det sidste man prøver, fordi det ER en skrap kur, der kræver mange hensyntagen. Der er noget absolut fornuftigt i det, Anita Falslund siger. En Dermaroller-behandling er jo en virksom treat, og her er det godt med et kontrolleret efterforløb, hvis man er nysgerring. Jeg har skrevet om plusser og minusser i forhold til lysbehandling i min bog (den kan lånes på biblioteket).

  KH Anette

  26/01/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  1000 tak for ALLE kommentarer. Mere respons fra mig kommer i aften, mandag. KH Anette

  25/01/2021
 • Maj

  Hej Anette.

  Er bevarelser under emnet acne lukket ..jeg har nemlig ikke lige været så heldig at få svar vedr dermaroller og lysterapi

  23/01/2021
 • Maj

  Hvad ef grunden til at isotretinoin er det sidste man prøver ?

  Ikke lige om emnet: skal man anvende Dermarolllers egne produkter efter en rulning
  Anita Falslund anbefaler det . Hvis det ikke er nldvendigt med Dermarolllers egne produkter, hvad bruger du så efter rulning…er A- vitamin ikke for stærk

  Har jeg misset den afsluttende opdate vedr. ” Pernilles pande” ?

  Hvad tænker du om lysterapi. Anita Falslund sælger sådan en, men den er jo ret dyr.

  På forhånd mange tak

  22/01/2021
 • Louise

  Jeg kan virkelig anbefale en creme fra Ducray der hedder
  “ Keracnyl Repair Cream”. Det er en reparationscreme til uren hud i medicinsk behandling. Den fedter ikke på huden, men giver bare masser af fugt og ro.

  21/01/2021
 • Frederikke

  Kære Anette
  Lægemiddelstyrelsen skriver: “Idet isotretinoin forsvinder langsomt ud af kroppen, bør du fortsætte med at anvende prævention i mindst 1 måned efter behandlingen er afsluttet.”
  Mvh.
  Frederikke

  21/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Du har helt ret, Frederikke og det er min fejl, at jeg skrev i en slags overført betydning (når det fejlagtigt kan opfattet helt bogstaveligt). Der er SÅ mange ting, der kan akkumulere i vores system, selv UV-stråler, og er der tale om et stof, der forsvinder igen. Jeg får sætningen justeret.

   22/01/2021
 • Birgitta

  Kan du anbefale en creme eller lign. med salicylsyre. Jeg er 31 år & døjer med hormonel akne igennem mange år. Har været på Isotretinoin kuren 1 x men virkede desværre kun i 3 måneder efter endt behandling & så kom aknen tilbage.

  21/01/2021
 • Tine

  Vil tillade mig at svare på spørgsmålene om olie(holdige) produkter til aknehud og herunder isotretionin-behandlet aknehud. De fleste hudlæger jeg har talt med (er selv læge) fraråder olie/olieholdige produkter til personer med akne. De fraråder også flydende makeup/foundation, og anbefaler i stedet mineralsk makeup.
  Et fantastisk (og prisvenligt) produkt til de tørre læber (og næsebor…) er Decubals Dry Lips & Spots. Der går nogle stykker på et halvt år med knastørre læber, så rart med noget i en fornuftig prisklasse. Og den er fantastisk god!

  21/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Hej Tine, tak for din indspark. Jeg arbejder dagligt sammen med hudlæger, både i forhold til Børsen, herinde og i arbejdet, der har været med mine bøger om hud. I forhold til fedtstoffer, så er det også præcis det, jeg videreformidler i teksten: At det ikke giver så meget mening at fedte huden til, når Isotretinoin netop affedter huden (den tekniske forklaring er i teksten). Det ændrer ikke på, at squalane-molekylet ikke giver problemer (du er sikkert bekendt med molekylestrukturen her), men derudover så må man individuelt finde den smøre, der bedst lindrer en i forløbet. I forhold til makeup, så er det også meget meget individuelt. Der findes mange oliefri, flydende foundations, som fungerer glimrende til fedtet hud. Mineral foundation kan absolut være en fin løsning for nogle, men det kan også blive meget pudret og tørt. Tak fordi du deler din erfaring med Decubal.

   22/01/2021
 • Anne Dorte

  Hører også gerne dine komentarer ihht antibiotika kuren som min lige er startet på.

  21/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Jeg har svaret ;o)

   21/01/2021
 • C

  Jeg har lige afsluttet min kur og my god… Jeg er 30 og har haft akne siden puberteten. Min hud er blevet pænere på måder jeg slet ikke forbandt med aknen. Den ser simpelthen sund ud! Hvor ville jeg ønske at jeg havde taget mig sammen og krævet den henvisning for længe, længe siden, men det er så sårbart, når man møder læger der “ikke synes det ser så slemt ud” og gang på gang skal tage sig sammen til at henvende sig igen. Nu venter måneder med laser og peelings for at fjerne ar. Jeg har svoret, at mine børn ALDRIG kommer til at skulle acceptere at have akne. Det er jo så hæmmende og så lang en proces at bliver kvit..

  21/01/2021
  • Maj

   Er det Christian Grønhøj i Egå ?.

   21/01/2021
   • Anette Kristine Poulsen

    Ja, det er det.

    21/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Meget meget bevægende læsning. Man står jo i en sårbar situation i forvejen, så det kan være svært at skulle kæmpe også for en henvisning. God beslutning du har taget for dine børn!

   21/01/2021
 • Line

  Jeg er netop på kuren for 3. Gang (dog relativt lav dosis). Hvilken dag/nat-creme vil du anbefale? Og skal man helst undgå al slags olie?

  21/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Nej, squalane som nævnt er fint. Og cremen fra LRP kan bruges dag som nat.

   21/01/2021
 • Lotte

  Kære Anette, indlægget falder på et tørt sted. Jeg har to gange rykket efter en henvisning til hudlægen fra vores læge. Min søn på 15 har en ret udfordret hormonhud, med mange tilstopninger og ofte en eller to cystisk bums. Vi renser religiøst hver aften og morgen. Med gode produkter du også anbefaler her på siden. Plus teen behandlinger hos kosmetolog hver måned. Lægen har nu tilbudt en 3 månedes kur med bredspektret antibiotika.. men jeg ved ikke om vi skal takke nej og selv betale os vej ind til hudlægen. Hvad tænker du om antibiotikaen?

  21/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Det virker for nogle, så det er en personlig afgørelse. Ofte er Isotretinoin det sidste, man prøver. Indtil I får behandling, så overvej salicylsyre + A-vit creme til din søn.

   21/01/2021
 • Anina

  Tak for et godt indlæg, det er kommet lige i rette tid for mig på min 2. måned af Isotretinonin kuren. Vil du fraråde brugen af ikke tilstoppende olier ovenpå fugtighedscremen under kuren? Det har jeg ellers haft god effekt af indtil videre, for at undgå for hæftig udtørring i ansigtet.

  21/01/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   Du må endelig fortsætte med at gøre, hvad der virker for dig. Generelt giver det ikke mening at ‘fedte til’ når kuren netop handler om at affedte, men der er lette olier, som ikke giver ballade.

   21/01/2021
   • Anina

    tak for svar Anette!
    Kan du henvise til en kilde, hvor der evt. er en oversigt over hvilke olier der betegnes som lette?

    22/01/2021

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.