Find dig ikke i akne # 1

Fra Go’ Morgen i går:

Om der er misforståelser omkring akne? Ja, der er især to:

 • Nemlig alle de velmenende voksne, der kan finde på at sige, at det hører alderen til. At akne vil gå over af sig selv. Det er en slap indstilling, som er helt ubrugelig – især hvis man er 16-17 år og føler,  ens ansigt begynder at minde om et levende månelandskab. For akne kan kureres. Omvendt skal man selvfølgelig ikke tale det op, hvis man står overfor en person, der hviler i sin hud og er ligeglad med lejlighedsvise udbrud.
 • Begrebet uren hud er tæt på ondsindet. I hvert fald tankeløst. Dels får det nogle til at føle sig ulækre og dels har det ført et hidsigt overrenseri med sig. Uren lægger jo op til, at der er tale om noget, man kan rengøre sig ud af. Det modsatte kan være tilfældet: For heftigt renseri vil forværre akne.

Hvem er det egentlig, hudlægen ser? Det svarer Johan Milling Holk Poulsen på:

“Jeg ser desværre ofte patienter ret sent i sværere akneforløb, og det kan få konsekvenser i form af enten varige ar eller pigmentforandringer. Mange venter for længe, fordi de måske har fulgt online akne-anbefalinger, hvor lovprisningerne kan minde om dem vækkelsesprædikanter sælger i kirken om søndagen. Flere har nedsat livskvalitet, som har vist sig at ligge på niveau med patienter med depression eller kræftlidelser. Udover de langstrakte og svære aknetilfælde møder jeg heldigvis også en del lette og moderate tilfælde, som kan hjælpes med hudrutiner rettet mod akne.”

Hvad hiver hudlægen typisk op af værktøjskassen? Milling svarer:

“Med adgang til flere effektive værktøjer til behandling af akne har hudlægen mulighed for at skræddersy et behandlingsforløb. For det kan aldrig forudsiges, hvilken behandling der til syvende og sidst stopper aknen.  Oftest anvendes:

 • Ved lettere akne typisk cremer med vitamin A, men eventuelt også frugtsyreholdige eller antibiotika-holdige cremer.
 • Ved moderat akne, hvor ovenstående er mere udbredt og langvarigt, eventuelt antibiotika, som ikke er problemfri, fordi langstrakt brug øger problemer med resistens overfor bakterier.
 • Ved svære aknetilfælde med begyndende ar eller cyster altid Isotretinoin-tabletter, som rammer selve kernen i akne: nemlig store talgkirtler, der producerer for meget talgmateriale. Men det er ikke bolscher – det er medicin, der har bivirkninger, og som kræver et tæt forløb med en hudlæge.”

Hvis man ikke tåler eller ønsker den medicin, du nævner?

“Så er der alternativer, som individuelt vurderes – det kan være alt fra vanddrivende præparater, der kan hæmme dannelsen af de hormoner, der er med til at give akne. Det kan og så være kemiske peelinger med salicylsyre.”

 

HVILKE PRODUKTER STARTER MAN MED DERHJEMME?

Der er flere muligheder med god dokumentation i ryggen. Jeg trak tre af dem frem:

 • Salicylsyre, som stammer fra pilebark og er antiinflammatorisk. Den evner som fedtopløselig at trænge ned i porerne og give udbrud kamp til stregen. The Ordinary var med på TV2.
 • A-vitamin som er det velopdragende vitamin, der dels er en beskyttende antioxidant, dels trækker huden – også den fedtede – mod mere balance. Kiehl’s var på TV2.
 • Fugtmættende, ikke-skummende rens fra Aiia var med i en rejsestørrelse. Både for at understrege vigtigheden af at bruge bare en smule (hvad der svarer til en ært). Og derudover som reminder om, at rens skal indeholde fugttiltrækkende indhold. Som glycerin eller hyaluronsyre.

HVAD MED KOST OG AKNE? Hvad siger videnskaben … læs eller lyt med på onsdag.

@beautyspace på INSTAGRAM

02/02/2023
Næsten al hud fortjener at kende EGF, her med besparelse
3 produkter du kan glæde dig til i februar og ét, du roligt kan...
07/02/2023
Find dig ikke i akne # 2
To ting alle burde vide ifølge professor og hudlæge Christian Grønhøj

Kommentarer

 • Heidi

  Hej Anette,
  Skønt di tager dette emne op, specielt fordi jeg har en teenage datter med akne.

  A-vitamin har hun brugt 1 års tid, men der skal mere til.
  Har lige købt Ordinary og Aiia.
  Men hvilken dagcreme vil du anbefale ?

  Vedr. hudorme : er salisylsyre også vejen her for at bekæmpe dem?

  Tak for alle dine skønne opslag. Er så lærerigt !

  God dag

  Heidi

  11/02/2023
 • Ida

  Hej Anette.
  Jeg har et spørgsmål omkring A-vitamin-ansigtscremen. Jeg har brugt den i en månedstid i forholdet 50/50 med fugtserum. Men efter jeg er begyndt at bruge den, er min hud begyndt at at slå ud ved kinderne/kæbe og hage. Steder jeg normalt ikke har udbrud. Jeg døjer med mild akne/udbrud, særligt i panden. Jeg bruger ansigtscremen ovenpå salicylsyre og har brugt et A-vitamin-produkt før over en længere periode, så huden burde være vant til A-vitamin.
  Hilsen Ida

  07/02/2023
 • Heidi

  Gennnem hele min ungdom led af moderat acne, havde aldrig perioder med ren hud. En evig kamp og kostede alle mine lommepenge. Altid på jagt efter det rigtige produkt, der kunne gøre min hud pæn igen. Gennem kost, dermaroller, syre, cremer og laserbehandlinger, der krævede 14 dage hjemme, indtil huden igen var helet. Jeg har helt sikkert overbehandlet min hud.
  Forsøgt utallige læger i håb om henvisning til hudlæge og isotretinoin behandling, men hver gang mente de at det ikke var slemt nok og de kunne udskrive en recept på en creme. Lige indtil en gynækolog, henviste mig. Isotretinoin er uden sammenligning! Så effektivt, men selvfølgelig ikke for alle. Hvor ville jeg ønske at lægerne havde taget min acne seriøst, for hvor har det givet mig mange ar, både i ansigtet og på sjælen.

  06/02/2023
 • Anette

  Jeg fik lidt af et udbrud efter jeg smed p pillerne i mine 30’ere… Det er så vidt jeg har forstået, en ofte overset reaktion på at lægge kunstige hormoner på hylden, så sker der en opblomstring af testosteron, som er undertrykt indtil effekten af pillerne går over.

  Jeg tog til kosmetolog som syrebehandlede og diamant-sleb huden med Exuviance.
  Det tog en del af det.

  Nu er min hud noget mere afdæmpet. Jeg får udbrud, men oftest pga. perioral dermatitis.

  Jeg er stoppet med hård vand-rens og gør det kun 1 gang om dagen. Der kan man virkelig se en forskel.

  06/02/2023
  • Anette

   * i kolde vejrperioder bruger jeg mælke/cremerens isf vand-rens. Min hud slubrer det i sig 😉

   06/02/2023
 • Nikoline

  Hej Anette,

  Først tusinde tak for din blog!
  Det er altid den jeg tyer til hvis der er noget jeg vil vide om hudpleje og skønhedsprodukter 🙂

  Håber du har et godt råd mod akne på ryggen.
  Har for nogle år siden være på en mild Isotretinoin kur for akne i ansigtet, og husker ikke jeg havde synderligt problem med udbrud på ryggen. De er så kommet efter jeg er stoppet på kuren. I starten var det en enkelt eller to hist og pist, men på det seneste er det blevet værre, og det går ud over selvtilliden.
  Synes det er pinligt at have bumser på ryggen i en alder af 35. Ved godt det er dumt, men sådan føles det.

  Har du et forslag til hvad jeg kan gøre? Kan jeg evt bruge Salicylsyre fra The Ordinary som der nævnes her?

  Tak!

  05/02/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.