Jeg ledte efter fejl

For tre uger siden skete der følgende på mit badeværelse: Jeg pakker mit skattede ansigtsrenseprodukt væk, og finder i stedet vaskekluden frem, tænder for det lunkne vand og tænker på min barndoms matematiklærer – sideløbende med regnereglerne praktiserede hun nemlig også strenge baderegler for sine udeaktive børn. De kom dagligt i bad, men kun hver anden dag måtte de bruge sæbe.  Hendes holdning var klar: Det med at vaske sig skulle ikke overdrives.

Jeg tænker nogle gange på hende, når jeg hører anbefalingen om at rense ansigtshud morgen og aften hver dag. Altså fire gange så mange, end matematiklæreren praktiserede.

Anbefalingen er lige så indgroet som to gange tandbørstning dagligt, og den høres fra stort set alle hudplejeproducenter. Jeg så også på Instagram en kosmetolog advare om … at hvis ikke man får renset om morgenen, trækker man nattens skidt med ned i huden.

Grib nødbremsen lyder det her fra hudlæger. For det er, som om vi glemmer, at vi i udgangspunktet har med et selvrensende organ at gøre. Og at ingen derfor vil komme bagud med den personlige hygiejne ved ikke at rense ansigtshud morgen og aften. For havde den, altså huden, haft en forsvarsadvokat, ville der sandsynligvis blive holdt dundertale om vigtigheden af at værne om hudens eget økosystem: Dens naturlige bakterieflora, som også kaldes mikrobiomet.

Faktum er, at sund hud renser sig selv. Og ikke bare på én måde: Den har både en såkaldt immunforsvarsmekanisme, et lymfeflow, der sikrer automatisk cellerens, og endelig eksfolierer huden sig selv – dog bare til minimalt husbehov, og mest når vi er unge, skal det retfærdigvis siges. Omsætningen af overfladeceller bliver sløvere med alderen (hej, gråtriste hud), ligesom huden i udgangspunktet nok ikke er født til at forstå hverken SPF, forurening eller makeup.

Nåmen, i den stik modsat ende af to-gange-dagligt-rensereligionen befinder læge James Hamblin sig. Han sammenligner det at vaske sig med medicin: ”ekstrem vigtigt i visse tilfælde og samtidig meget let at overdrive”, som han formulerer det i bogen Clean – The New Science of Skin. Hans undren gennem bogen er, hvorfor vi først vasker hudens naturlige olier af for så at smøre nogle fremmede fedtstoffer på igen.

Og vigtigere – ifølge Hamblin vasker vi livsgrundlaget for uundværlige bakterier af. Dem, der optager pladsen for de dårlige (de patogene). Dem, der sørger for, at vi ikke får allergier og eksem.

James Hamblins ærinde er ikke, at vi skal være mindre rene. Han ønsker ikke at forhindre vask de strategiske steder, som han kalder dem: hænder, skridt, armhuler og fødder. I stedet vil han gerne have os til at tænke over, om den totale afvaskning af bl.a. ansigtet virkelig er god hudplejerutine.

Det skal komme an på en hemmelig prøve, tænkte jeg. Og pakkede altså mit højtelskede aftenrenseprodukt væk. Og hvad skete der så? Da jeg satte mig for at finde fejl i den gængse rens-to-gange-dagligt anbefaling?

Det skal jeg sige dig. Men først skal du vide, at det ikke var fordi, at jeg slet ikke gjorde noget.  Men hvad og hvordan en professionel – intetanende – efter tre uge dømte min hud får du at vide i fortsættelsen, som rammer bloggen onsdag morgen.

HVAD SIGER HUDLÆGEN om rens. Læs med her.

A-VITAMIN FOR FULD STYRKE PAKKET IND I RO. Se indhold & baggrund her.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor vi følger et øjenlågsløft.

Foto Jens Peter Engedal

04/06/2021
Se hvad en pro har i badeværelses-skabet
Badeværelses-snageren hos Stella Nisreen Kanaan
08/06/2021
Vindere og et enkelt plaster
Måske blev det dig?

Kommentarer

 • Anette Lindegaard

  Hvem vandt konkurrencen?

  08/06/2021
 • Elisabeth

  Jamen med så meget andet vedrørende min hud, gør jeg som du Anette har lært mig.

  Vaskeklud om morgenen efterfuldt af Rønsbøl tonic ( som burde hedde en mist og ikke tonic, hvilket Anette flere gange har understreget) så serum og dernæst dagcreme med spf. Til sidst Origins gode tryllecreme med spf, som flyttede ind i mit liv efter Anette havde introduceret den i en boks.

  Ingen rens. Det er jo unødvendigt om morgenen!

  07/06/2021
 • Maj

  Glæder mig til fortsættelsen onsdag.

  07/06/2021
 • @leafysmoothie

  Woo hooo, jeg glæder mig til næste afsnit!

  07/06/2021
 • Maj

  Altid rens om aftenen. Og hvis jeg har haft make-up på så er det self dobbelt rens.
  Men om morgenen så snupper jeg en frisk og ren vaskeklud, holder den ind under den varme hane, vrider den, lufter den og lægger den lune klud på ansigtet og tænker over hvad dagen vil bringe. Længere behøver et dampfix ikke tage. (Jeg gør det samme om aftenen.) Derefter de lækre produkter jeg har købt til min modne hud
  Det funker bare…
  Glæder mig også til at læse mere
  Kh Maj H.

  07/06/2021
 • Sanna

  Kære Anette!
  Iiih, altså. Du forstår da, at holde os hængende her!
  Er vild med din altid nysgerrige tilgang til tingene og din måde, at skabe billeder med ordene på. “Havde din hud haft en forsvarsadvokat”, jamen altså, du har en skøn humor!

  07/06/2021
 • Linda Nedergaard

  Hvor bliver det spændende at følge med i dit hemmelige forsøg på onsdag
  Jeg vil nødig undvære min rens om aftenen, men om morgenen er jeg kun på “din” vaskeklud. Men hvem ved, om vi nu skal til at overveje at tænke anderledes – vi må se om et par dage

  07/06/2021
 • Jette B

  Spændende læsning, jeg glæder mig til at læse mere på onsdag. Jeg renser kun om aftenen, selvom min kosmetolog siger, at jeg også skal om morgenen. Der bruger jeg vaskeklud under bruseren.

  07/06/2021
 • Kirsti Andersen

  Er fuldstændig enig med dig Anette. Jeg har altid kun renset ansigtet om aften. Om morgenen bruger jeg min vaskeklud med rent vand og altid efterfølgende min Toner, serum, creme og solcreme.

  Hvorfor rense huden om morgenen, vi har det vel ikke SÅ beskidt i vores soveværelse 🙂 aller højst kan det være noget støv på huden. I modsætning til os med normal hud, så mener jeg de eneste der skal rense huden om morgenen, er dem der har acne og uren hud.

  07/06/2021
 • Sanne

  Cliffhanger-Queen! 😀
  Jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor meget af den slags, som gennem tiderne er skabt af producenter for at sælge mere/flere produkter? F.eks. at vi i 1980’erne skulle vaske hår hver dag (og helst med super-syntetisk jordbær-, æble-, melonduft!)! Og vi kunne købe specielle shampoer til hverdagsbrug og alverdens balsammer og kure, fordi vi jo ødelagde både hår og hovedbund. I 40’erne/50’erne og sikkert langt op i 60’erne vaskede man hår hver anden uge. Jeg vænnede for mere end ti år siden mit hår til at blive vasket een gang om ugen, og det har aldrig været pænere, sundere og min hovedbund klør aldrig mere. Det er værd at give en tanke – altså hvad er egentligt nødvendigt, og hvad er et behov skabt af producenterne.
  Jeg synes det er et spændende emne, du her tager op.
  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  07/06/2021
 • Tanya

  Og SÅ har du os da hægtet på til opfølgeren! Lige så spændende som at se Homeland

  07/06/2021
 • Cille

  Spændende emne ang. rens. Jeg faldt selv i gryden med 2x rens dagligt. Havde jo læst en masse gode ting om det og derudover daglig (hård) eksfoliering så “huden virkelig er klar til at optage de efterfølgende produkter”. Efter lidt tid begyndte min hud at reagere ret kraftigt. Det skete dog ad 2 omgange (da jeg åbenbart er lidt langsomt opfattende…), men 2. gang blev min hud ildrød, sviende og med helt hævede øjne. Det tog 3 uger hvor jeg ikke brugte andet end lidt vand og Irmas svanemærkede bodylotion i ansigtet. Det var det eneste min hud ikke reagerede på. Nu har jeg lagt mit hud-regime helt om til nogle enkelte men gode produkter, deriblandt selvfølgelig Ansigtscremen, som jeg introducerede nænsomt, først blandt med lidt bodylotion, og nu kan jeg bruge den helt alene om aftenen. Min hud har nu fået det rart igen. Men det er bare en lille historie om hvad for-ivrig-rens kan gøre (ihvertfald ved alm./tør hud).

  07/06/2021
 • Katrine

  Ååååh sikke en cliffhanger ! Jeg er SÅ spændt på onsdag morgen ! ! 🙂

  07/06/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.