Bruger du hyaluronsyre forkert?

Hvis der er en ingrediens, vi har lært at stave til i 10’erne, så er det sukkerstoffet hyaluronsyre. De fleste er med på, at der er tale om en ikke-irriterende fugtmagnet ud over det sædvanlige. Som tilmed passer til alle hudtyper og ethvert hudhumør.

Men det kan ende ubehagelig tørt, hvis du kun smører hyaluronsyre på, og derefter lader huden være. Det ved jeg af bitter erfaring. Fra weekendmorgener eller arbejdsmorgener, hvor jeg har tænkt, at jeg bare lige trænger til et fugtmættende hyaluronserum. Der går ikke ret meget mere end fem minutter, før huden føles tør (min hudtype er normal med fedtet T-zone), hvis jeg skipper det helt simple tip, eller nærmere fremgangsmåde, der følger med de fleste hyaluronsyre-enkle sera:

Fordel et par dråber på ren hud umiddelbart før du smører ansigtscreme på.

For ja, hyaluronsyre giver en fugtmætning, en nærmest struttende fornemmelse af at få såkaldt plump hud, så længe den er forseglet af noget, som kan holde på fugten. Forenklet sagt.

Hvad de færreste ved, er, at hvis du er tørhudet, og samtidig opholder dig et fugtfattigt sted, så kan hyaluronsyre vende på en tallerken og virke decideret dehydrerende. Hvis ikke der bliver forseglet med noget bagefter. Hvis ikke du følger ovennævnte tip. Hudlæge dr. Leslie Baumann forklarer det sådan her.

Situationen er en anden, hvis du har fedtet hud og dermed er selvsmørende og velforseglet. Ligesom alt er godt i de tilfælde, hvor hyaluronsyre indgår i en creme. Humlen er, at for at få max ud af et hyaluronsyre-serum, så skal der noget ovenpå.

FIRE FAVORITTER: Hvis du vil være på den sikre side og dermed altid kombinere hyaluronsyre med et let fedtstof, så hører Lings Dual Moisture Emulsion til et de mest geniale, og samtidig helt enkle, produkter, der er lavet (squalane og hyaluronsyre). Når det gælder serummet fra Pestle & Mortar, har jeg ikke længere tal på de mange gode tilbagemeldinger fra Beautyspace-læsere. Hyaluronic Ocean Serum fra Raaw gør det godt og smart ved at tilsætte alger, antioxidanter og en lillebitte smule olie. Og Purely Professional – dem med den geniale gaveindpakning – og konsekvent nul parfume, blander to kilder til fugtmætning (glycerin og hyaluron) med udglattende peptider.

@beautyspace på INSTAGRAM

Foto af Jens Peter Engedal, redigering af journalist Anneline Højrup.

06/12/2019
Årets Ingrediens
Tjek, hvordan du får huden i den ægte vare
10/12/2019
Årtiet, hvor glød vandt over rynker
To produkter, huden vil huske

Kommentarer

 • Ninna

  Kære Anette
  Glædelig jul og tak for alle dine gode råd og tips.
  Jeg har et spørgsmål, der ikke relaterer sig til indlægget her. Hvad er din holdning til ansigtsbehandlinger? Er det overflødigt, hvis man selv passer på sin hud med serums osv. eller er det en god investering? Og hvilke slags behandlinger vil du i så fald anbefale? 🙂
  Mvh Ninna

  26/12/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Christina, nej netop ikke. Fugt på først (altså hyaluron) og så forsegling med fedtstof alt efter ens hudtype.

  @ Louise, enten hver anden aften. Ellers EGF på først…vente mens du børster tænder…og så A-vit.

  @ Maria, du er nødt til at spørge hudlægen, hvad hun mener med mineralbaseret. I forhold til akneudbrud, så oplever de fleste, at netop mineralbaseret makeup (fx. fra Tromborg, Jane Iredal osv.) er det bedste.

  Stor hilsen Anette

  17/12/2019
 • Maria

  Hej Anette

  Mit spørgsmål er ikke relateret til indlægget her, men jeg håber, det er ok.
  Jeg er i gang med et forløb hos en dermatolog i forbindelse med nogle pigmentpletter, jeg gerne vil have reduceret. Hun nævnte kort, at jeg burde tjekke, om min makeup er mineralbaseret, da jeg også har tendens til akneudbrud. Jeg er i tvivl om, hvad kriteriet er? Jeg bruger fx en concealer fra Kat von D Lock-it concealer creme, som jeg har været rigtig glad for. Der står, den ikke indeholder olie og alkohol og er non-comedogenic. Er det nok til, at jeg stadig bør bruge den? Jeg bruger også en concealer og foundation fra Estee Lauder, Der står fx, concealeren er ikke aknegen – er det nok? Jeg bruger pt. en bronzer fra Comme Deux, hvor der er silica og mica i, men der er også avokadoolie og solsikkeolie, og er det ikke ‘forbudt’ med olier, når jeg har tendens til akne? Jeg er meget forvirret over, hvordan jeg tolker alle de ingredienslister 🙂

  12/12/2019
 • louise

  Hej Anette 🙂
  Jeg har modtaget december-beautyboks og har et spørgsmål om rækkefølgen af de produkter der er med… hvordan vil du anbefale at bruge verso A-vitamin serum sammen med egf? Eller vil du overhovedet bruge dem sammen? Jeg kan se egf serum skal bruges til nat, og det gør man også med A-vitamin, kan man det (man skal selv være obs tolerance)..

  Og tak for en LÆKKER sammensætning af denne måneds boks – læbestift og mascara er genialt!

  12/12/2019
 • Christina

  Okay, søde A, nu er jeg faktisk forvirret… Jeg mener, at have læst i din glimrende hudplejepyramide, at man lægger ud med fugt (Hyarolonsyren), så noget antioxidant og så dagcreme OG at det skal tørre mellem lagene, så man ikke fnulrer i ansigtet….

  Men, vil det sige, at man skal ændre i rækkefølgen, så hyarolonen nu er den sidste eller ?

  12/12/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for indspark. Jeg er tilbage med svar torsdag. KH Anette – og tak for tålmodighed.

  11/12/2019
 • CharlotteK

  Super dejligt med en køreplan for hvordan det gøres rigtigt!

  10/12/2019
 • Jeanette

  Ja, jeg gør – bruger hyaluronsyre forkert… om sommeren bruger jeg ofte blot SPF direkte efter hyaluronsyren og her v vintertid har jeg en lang pause mellem at hyaluronsyre og den efterfølgende creme kommer på. Og min hud er tør, så vil straks lave om på min rutine og følge dit råd. Tak!
  Jeg har kigget lidt på Peter Thomas Roths hyaluronsyre. Kender du den? Kan du knytte et par ord til den?
  Mange hilsner Jeanette

  10/12/2019
 • Charlotte valentin

  Hej A.

  Kan jeg bruge serum med c-vitamin(Truth serum af Ole Henriksen) før hyalaron serum? Eller der det omvendt? Pft!
  Kh Charlotte

  09/12/2019
 • Pernille S

  Pestle&Mortare – eeeelsker den 🙂

  09/12/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Tilde, for mig lyder du nu som en pro. Det er helt rigtigt med døråbneren først (salicylsyren), så fugtmætningen fra hyaluron og til sidst forsegling og beskyttelse fra creme.

  @ Mia, muligvis bruger du den allerede, fordi den måske er i dine cremer. Hvis du ikke savner den, så er det sikkert fordi din er fugtmættet (kan også ske med hjælp fra fx. glycering).

  @ Tine Olsen, 1000 tak fordi du deler din erfaring. Det er herligt.

  @ Anette B, Også tak til dig for at dele din erfaring. Jeg er meget begejstret for deres beroligende spray, der kom i år. Husker du den?

  @ Anette Mette, det forstår jeg virkelig godt. Vi har meget at takke dem for. På flere niveauer. Jeg skriver mere om lige præcis dem i den uge her.

  @ Amaja, tak for dit input. Har du haft skippet creme eller?

  @ Susanne D, det lyder lidt over kill for mig. Jeg ville hellere bruge den ene op, og så starte på den anden. Og dog, så kan du jo lave et forsøg. Der er tale om lidt forskellige syrer. En testperiode kunne jo være masken en gang om ugen, og så Exfoliate det antal gange om ugen, som huden har det godt med.

  @ Christina Kragh, HUSK Peter Bjerring og Jessica Wus anbefaling: Fugt og beskyttelse om dagen, A-vit om natten, evt. nålerulle blidt hvis du kan tåle det. OG strøm, strøm, strøm. God arbejdslyst.

  Stor hilsen Anette

  09/12/2019
 • Christina Kragh

  Jeg har fået de vildeste kragetæer om øjnene…bedste fif før retsylane haha ha

  09/12/2019
 • Susanne D.

  Kære Anette, Bruger lige dette opslag til at spørge om et produkt, som du tidligere har skrevet om nemlig Pestle & Mortar Exfoliate, som jeg har tænkt mig at gå i krig med meget snart.
  Pt bruger jeg eccokings skønne Peelmaske en til to gange ugentligt. Ville jeg stadig kunne gøre det, og så bruge Pestle & Mortar Exfoliate de resterende dage i ugen?
  Kh Susanne

  09/12/2019
 • amaja

  tak nu forstår jeg hvorfor ,da jeg har meget tør hud

  09/12/2019
 • Anne Mette

  Jeg er storforbruger af The Ordinarys, som alle har råd til at gå amok i.
  Drypper af og til et par dråber salicyl syre i fra samme mærke, når huden driller, men den gør det også bare så godt i eget selskab.

  09/12/2019
 • Anette Bilsted

  Hyaluronsyre fra LaRoche er fantastisk til en god pris, hvis man er lidt lavt på bugget. De har iøvrigt nogle super gode produkter. Rigtig god jul til Alle

  09/12/2019
 • TINE OLSEN

  Jeg er begyndt at bruge Pudderdåsernes hyaluronsyr. Den er altså virkelig god og utrolig nem at smøre ovenpå min serum. Jeg har også erfarret, at huden hurtigt bliver tør, hvis ikke man får en creme på. Jeg bruger den primært om aftenen, men også nogle gange om morgenen efter niacinamid. Især nu med al den radiatorvarme.

  09/12/2019
 • Mia

  Hvis jeg bruger salicylsyre morgen under dagcreme og niacinamid om aftenen under natcreme – hvor skal jeg så putte hyaluronsyren på?
  vh. Mia.

  09/12/2019
 • Tilde

  Hej Anette.
  Jeg er lidt rundtosset om rækkefølge. Jeg bruger salicylsyre, hyaluronsyre og så en “almindelig” dagcreme.
  Hvilken rækkefølge vil du foreslå? 🙂

  09/12/2019

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.