Frisk er det nye ung

Klart, det er befriende, at anti-age som begreb og talemåde taber pusten. Dels er begrebet håbløst gammeldags og ukonkret (for dig kan det være anti-age at starte dagen på skyr, mens jeg måske nærmere forbinder anti-age med SPF). Dels er jeg langt mere bange for IKKE at blive gammel end for at blive det, og derfor virker anti-age nærmest spottende.

Er det så ikke tilforladeligt, måske ligefrem sympatisk, at frisk synes at være det nye ung? Det er i hvert fald ordet, som Gwyneth Paltrow elsker – hende vender vi tilbage til. Og det er også ordet, der bliver brugt i forbindelse med injektionsbehandlinger. At man kommer til at se friskere ud.

Frisk lyder sundt, godt, rart, opløftende… fortsæt selv listen. Ikke at det ikke kræver hårdt arbejde at føle sig frisk – og se sådan ud. Det gør det jo. Selv tvinger jeg mig ud på tre daglige løbekilometer, fordi det er en nødvendig og overkommelig investering for en stueplantetype som mig. Jeg har endnu til gode at prøve at glæde mig til de ture. Men det føles rart bagefter, jeg kan mærke det i kroppen og se det på huden.

Det er bl.a. personer som Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston og herhjemme Andrea Rudolph, der på inspirerende vis symboliserer friskheden. Båret af hårdt arbejde – lige fra yoga og havbadning til den strøm, Aniston efter sigende sværger til, og Paltrow, der har afprøvet alt fra blodig vampyransigtsbehandling til Netflix-serien Goop Labs mange forsøg. Fælles for det hele er, at det kræver en indsats. At det er det lange træk, der batter.

Derfor er det også så møgærgerligt, at Gwyneth Paltrow netop er blevet frontfigur og ansigt for Botulinumtoksin, bedre kendt som bl.a. Botox. Ærgerligt af de her grunde:

 • Hele Paltrows forretning og troværdighed er bygget op omkring ordet ’clean’ – at vi skal undvige toksiner i hver evig eneste sprække af livet. Derfor føles det som en aprilsnar, at hun er blevet ansigt for et hurtigt skud Botulinumtoksin (en variant kaldet incobotulinumtoxinA). Hvis du savner underholdning, så se kommentarsporet på hendes IG.
 • Omskrivningen, hvor Paltrow kalder IncobotulinumtoxinA for ’purified’ og uden unødvendige proteiner, får nervegiften til at lyde ren og uskyldig. Her forklarer hudlæge Peter Bjerring forskellen i forhold til gængs Botulinumtoksin: ”Der ER ingen forskel på virkningen på musklerne. Det er en omskrivning for, at der ikke er stabiliserende proteinstoffer, som beskytter botulinum-molekylet i glasset”. Med andre ord, så svarer det til at købe marmelade med eller uden konserveringsmiddel.
 • Paltrow lever af en følgeskare på 7 millioner mennesker. De må selvfølgelig gøre deres egne tanker og overvejelser, og det ville kun være decideret ulovligt at anbefale/reklamere for Botox, hvis hun var læge eller forsker (som i sagens natur, og jf. Lægemiddelstyrelsens § 4.5.7,  ikke på anprise/tilskynde andre til brug af lægemidler som eksempelvis Botox).

Tillad mig at gentage, at den her snak ikke har en pind at gøre med fordomme. Nogle af mine tætteste venner og familiemedlemmer er storforbrugere af injektioner. Intet i verden kan lamme kærligheden til dem. Det er indlysende. Min anke og bekymring er, når denne type behandlinger bliver præsenteret og markedsført som ”a girl needs a little extra help” for at citere Paltrow. Ligesom det her er nævnt på niveau med neglelak og hårfarve. For hverken filler eller Botox er et lille indgreb. Heller ikke, når det bliver serveret som ‘baby botox’ eller ‘botox-light’. Langt fra. Med eller uden konservering.

Måske er det her bare bekræftelsen af, at man bliver ekstremt udsat ved at grave sig ned i en kategorisk grøft. At Paltrows sundhedsrejse med især klokkeklar afvisning af alle toksiner nu bare lyder endnu mere mærkelig.

Måske er jeg i virkeligheden mest af alt slukøret. Pyt med, at ordet frisk bliver sat i forbindelse med Botox. Jeg er bare ked af, at netop Paltrow snakker om ”dealing with aging” som en kamp. Og ikke et privilegium. Og at nervegiften i den forbindelse nu er en del af løsningen for hende.

@beautyspace på INSTAGRAM // Mere af Beautyspace? Så hop med på holdet her.

Redigeret af journalist Anneline Højrup, foto lånt af goop.com

22/09/2020
3 anbefalinger, du vil takke mig for
Den billigste koster 35 kroner
24/09/2020
Mere glød med olie, men …
Kun, hvis du bruger den rigtigt

Kommentarer

 • Susanne

  HejAnette.
  Jeg har søgt på IG for at læse GP’s opslag om botox, som du henviser til, men kan ikke finde det…`Hverken under hendes private profil eller goos’s…? Kan du hjælpe? Må se det ved selvsyn… er chokeret over at hun går den vej.

  16/10/2020
 • Alberte

  @Anette jamen helt fair! Jeg bor i KBH 🙂

  26/09/2020
 • Pernille+S

  Kunne ikke være mere enig, Anette

  25/09/2020
 • Christina

  Suk, jeg er i den grad også slukøret efter at jeg så at Gwyneth Paltrow valgte at bruge botow. Specielt fordi hun gjorde så stor en indsats for at fremhæve det naturlige i Goop. Så hendes udsendelser med stor interesse og da jeg selv lever af og er fortaler for de naturlige og holistiske behandlinget, så lavede jeg et opslag på min Instagram profil hvor jeg netop nævnte en stjerne som Gwyneth, som sørgede til naturlige antiage behandlinger. Det er så historie nu. Øv.

  Mkh og tak for dine så inspirerende opslag Anette Kristine

  24/09/2020
 • Louise

  Kære Anette
  Højeste spf i dagcreme får jeg at vide gang på gang af kosmetologer (og de siger året rundt) – dog kunne jeg måske “nøjes” med SPF 30 i efterår/vinterperioden. Har du et godt prisvenligt bud?

  24/09/2020
 • Marianne+Mejlsø

  Hej Anette
  Kunne godt tænke mig at høre, hvad du synes om mærket Zinobel – økologisk mærke med priser og rimelige priser.

  24/09/2020
 • Anette+Kristine+Poulsen

  @ Alberte, hvor bor du? I nærheden af Kbh.? Mht. permanent hårfjerning, så er det slet ikke et emne, der tænder mig, hvis jeg må være så ærlig (undskyld på forhånd). Der er helt sikkert andre derude som er meget bedre til at sige noget her.

  @ Louise, er det nødvendigt med så høj SPF pt. eller der er måske en særlig grund til dit ønske?

  @ Gry Astrid Larsen, åh jeg kender til det med stavekontrollen, don’t worry.

  @ Kajsa, åh tak, har set nu. Jeg synes, det er ‘Monica’, der er svær at genkende.

  @ Britt, det virker underligt mest af alt. Omvendt, så har GP faktisk altid været ærlig omkring, at hun elsker en cigaret i ny og næ. Og pomfrittes. Jeg er mest af alt forundret over hendes møgærgerlige tilgang til alder og så den der nye lillepigetone med ‘a girl needs a little help’ …og det er så nervegift, den lille hjælp.

  @ Sanne HE, du har ret.

  @ Kirsten, jeg køber helt alm. aloe vera gel i helskekosten.

  Stor hilsen Anette

  24/09/2020
 • Kirsten

  Hej Anette
  Måske lidt et sidespring og måske alligevel ikke. Hvad anbefaler du han behandler i, når man anvender Microcurrent fra Amazing Space? Med på det skal være en oliefri gel, men har du en favorit?
  Pft
  Vh Kirsten

  23/09/2020
 • Sanne H E

  “Der ryger nogle julemænd” gennem livet – her er så nok “en julemand” der må lade livet ……. og man er en illusion fattigere – men klogere

  23/09/2020
 • Britt

  Tjah. Jeg er faktisk ikke En pind overrasket. Hun har aldrig overbevist mig. Hendes besættelse af sit udseende, på den ungdommelige måde, måtte da i sidste ende ramme hende Som en boomerang. Det har altid forekommet mig at netop hun er (var) fortaler for “det naturlige” fordi hun ikke havde nogle udfordringer med sit eget udseende. Og nu begynder tyngdeloven at ramme, og at ældes med ynde er lige pludseligt ikke så tiltrækkende.
  Og i lighed med dig, Anette, har jeg ikke problemer at folk vælger hvad de gør, med BOTOX, kirurgi og hvad der ellersfindes. Men hvis man gør sig til talsmand, ja næsten prædker, naturlighed og renhed, er overgivelsen til det modsatte bare virkelig at save den gren over man selv sidder på.

  23/09/2020
 • Gry Astrid Larsen

  *fordømmende – Sorry for alle de rettelser

  23/09/2020
 • Gry Astrid Larsen

  *grader Den stavekontrol, altså.

  23/09/2020
 • Kajsa Maria

  Du kan finde video under Soundvenue.com…. 21. SEP. 2020
  JENNIFER ANISTON HOLDT ‘FRIENDS’-REUNION I STUEN UNDER EMMY-UDDELINGEN

  23/09/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Man kan jo tydeligt læse, at flertallet herinde er skuffet over de nye tiltag ift. hendes ellers så grønne filosofi.
  Hvis du synes, at jeg formulerer mig fordømme, så er det i orden med mig, men ikke destro mindre, er det sandheden – uanset ordvalget
  Det er jo liiiidt svært ikke at “dømme”, når selve helligheden udspringer fra hendes egen million business, som nu pludselig er vendt 180 grader‍♀️

  23/09/2020
 • Alberte

  Hej Anette
  Elsker dit ærlige og faglige univers!

  Kunne være så fedt hvis du ville lave et indslag omkring permanent hårfjerning.

  Derudover, kan du anbefale et sted man kan få en holistisk og ærlig hjælp til ansigtspleje hvor der ikke tales specifikke hudplejebrands?

  23/09/2020
 • Anette+Kristine+Poulsen

  1000 tak for jeres kommentarer. ÅHHH jeg bliver både underholdt og klogere og nysgerrig:

  @ Kajsa, hahahaha, mor er skuffet. Det er sjovt. HVOR har du set hende? Altså på et nyt foto sammen med de gamle VENNER. Hvor, hvor, hvor.

  @ Gry Astrid Larsen, jeg er kæmpe fortaler for, at vi skal undlade at dømme og fordømme hinanden. Jeg vil så nødigt sætte hårde stempler på GP, men jeg vil gerne at vi spørger os selv, om det her er vejen og måden at tale om alder på.

  @ Ingelise, de har forandret sig, men også med spændende tiltag jo. Og GP er trods alt en person, der har en mening om ting også udenfor det univers, hun kører.

  @ Liv Davids, som en i kommentarsporet skrev: “… use your influence to liberate others from the struggle against aging”.

  @ Charlotte, og man må godt blive lidt slukøret.

  @ Sanne, der skal være plads til at ændre holdning, plads til at vende på tallerkner. Men hendes retorik her irriterer mig, fordi hun gør det til en del af hendes ‘clean’ tilgang med at manipulere ordene.

  KH Anette

  23/09/2020
 • Louise

  Øv, det blev også et nej tak fra mig til at følge Goop fremover :-/
  I min søgen på en prisvenlig creme med spf 50, som mine pigmentpletter vist har godt af at bade i, er jeg stødt på Paulas Choice Skin Restoring Moisturizer ( den blå). Jeg synes det er svært at finde en god dagcreme med spf 50. Kender du den, Anette? Jeg kan ikke helt gennemskue om det er en god blanding? Jeg er glad for min Dermalogica dynamic skin recovery, men min pengepung er ikke altid til det! Help.
  Kh Louise

  23/09/2020
 • Kajsa Maria

  Blev dybt skuffet,da jeg så det nyeste foto af Jennifer Aniston- (hvor hun er sammen med de andre 2 kvinder fra Friends.)
  Jeg kunne ikke genkende hende!! Åh nej !! Hun var IKKE blevet smukkere ! Er det BOTOX eller fillers eller hvad f-n
  får Et ansigt til at blive SÅ voldsomt forandret ??—
  Som min datter så klogt siger : “Mor,det er jo hendes valg !!“ – Men mor her ER skuffet…..

  23/09/2020
 • Gry Astrid Larsen

  *Hykleriet

  23/09/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Hvor er det pinligt og selvmodsigende af hende! Selvfølgelig handler det finanserne…
  I øvrigt ser Gwyneth jo næppe ud, som hun gør – uden hjælpen fra andet end naturen – hyleriet længe leve

  23/09/2020
 • Ingelise Rasmussen

  Jeg er også en af dem, der fulgte Goop i et stykke tid og med en vis skepsis. Det gør jeg så ikke mere, sitet var ikke tiden værd, alt for kvidrende og med et meget lidt nyttigt og troværdigt indhold.

  23/09/2020
 • Liv Davids

  Der er faktisk let deprimerende læsning.
  Jeg vil bare gerne have lov til at blive en gammel dame med velplejede rynker, uden at nogen synes jeg skal have diverse toksiner eller andet sprøjtet ind.

  23/09/2020
 • Charlotte Trolle

  Slukøret er det rette ord – jeg havde det på samme måde. Jeg har fulgt GOOP i lang tid, og jeg blev så skuffet. Det er slet ikke i tråd med de værdier, som GOOP præsenterer sig med – efter min mening.
  Kh Charlotte

  23/09/2020
 • Sanne

  Det virker meget utroværdigt af hende, men mon ikke det handler om løn? At hun har fået et tilstrækkeligt højt beløb for at reklamere for skidtet? Jeg ved det ikke, men hun er jo i bund og grund ikke den eneste som har vendt på en tallerken. Som altid værdsætter jeg din ærlighede og konstruktive kritik. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  23/09/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.