fbpx

Forskellen på en god og en dårlig ansigtscreme

S0A0811

Af og til har jeg stået på især apoteket, hvor folk kan finde på at sige, at de gerne vil have en ansigtscreme uden noget i.

Uden noget i?

Alle vil jo vel have noget i. Enten beskyttelse, udglatning, akne-hjælp, barriere-fedt eller noget helt femte.

Mens der ikke er noget uden noget i, så findes der holdninger. Hudpleje handler i den grad om holdninger (kan være næsten lige så dramatisk som med mad). Det kan være alt fra at prioritere økologi til at ville undgå parfume. Eller måske har du det, som en af mine chefer på avisen. Hun er udelukkende til amerikansk hudpleje, som hun mener indeholder mest aktivt ramasjang.

Din holdning til hudpleje er… din. Når det er sagt, så er der et par fælles retningslinjer på tværs af holdninger, når det gælder den gode ansigtscreme:

Dem, der slipper billigt. Når jeg, udover vand (aqua), ser petrolatum og dimithicone som de første ingredienser på en indholdsliste, er det altid sådan lidt arrhhggg. For så er det først og fremmest en regnfrakkecreme, som selv hudlæger er begyndt at fraråde: Janne Touborg siger om petrolatum, at det er noget billigt sjask, man nærmest får penge for at tage med sig.

Konsistens. Der må nødvendigvis være en god skin feel, for ellers ender cremen som hyldevarmer. Her er det afgørende at vide, om du er til den fedtede eller tørre side. Mere kompliceret er det ikke. En god creme absorberes hurtigt, men forsvinder samtidigt heller ikke helt.

Troværdighed. Husker du dengang økologi kom frem, og en producent frit kunne bryste sig med at være økologisk, selvom mindre end 1% af indholdet var økologisk dyrket? Generelt og altså ikke forbeholdt den grønne gren, så kræver det research og afprøvninger at opbygge tillid og finde ud af, hvem der gør sig umage. Og lige så vigtigt: Hvem kan hvad.

Emballage. Lufttætte beholdere er uden diskussion bedst. Mange vil dog ikke undvære deres krukker – og hånden på hjertet, så er det nok de færreste, der smører creme i ansigtet med beskidte hænder.

Formål. Det er dit ansvar at have formålet for øje, når det gælder om at vurdere effekt. For creme er naturligvis ikke bare creme. Den kan være alt fra en udglattende A-vitamincreme til en solbeskyttelsessmøre. Bare med en smule styr på, hvilke ingredienser der kan hvad, så er du en habil hudplejeindkøber. I Hudplejepyramiden fra bogen her finder du de uvildigt mest veldokumenterede af slagsen (den kan lånes gratis på biblioteket).

Er der andet, som er afgørende for dig?

SNUP SOMMERENS BEAUTYBOX: Jeg beklager SÅ mange gange, at der var midlertidig nedsmeltning i går. Det direkte link på sommerboksen virker igen LIGE HER. Hvis du allerede har fået en betalingskvittering, ex. fra PayPal, så er din boks på vej.

28/06/2018
Undskyld!
Midlertidig nedsmeltning. Men nu virker dagens beautyboks-link igen
03/07/2018
Jeg har kollagen nok. Hvad med dig?
Plus et par uundværligheder netop nu

Kommentarer

 • @ Camilla – du har helt ret i fedtet hud nærmest er selvsmørende, og for meget creme vil kun gøre det ukomfortabelt. Du lader til at have god styr på din hud og din rutine.

  Stor hilsen Anette

  09/07/2018
 • CAMILLA

  SKAL man bruge ansigtscreme?
  Jeg bruger pudderdåsernes T-zone peeling og deres NIACINAMID 10 %, jeg bruger ikke en ansigtscreme derefter da jeg har ekstrem fedtet hud – så føler ikke jeg har brug for mere “smørelse” hvis du forstår – men er det en fejl?

  09/07/2018
 • Lene H

  @ANETTE – super mange tak, så blev jeg lidt klogere 🙂

  06/07/2018
 • Nadia L.S

  Haha okay. Nu forstår jeg Anette, tak for afklaringen 😉

  06/07/2018
 • Lene H

  Som @NADIA L.S skriver syntes jeg også at der er utrolig mange cremer, hvor der står aqua først – f.eks TROMBORG….!
  Hvad vil du anbefale af dagcreme til en hud som mangler fugt – Anette?

  06/07/2018
 • Nadia L.S

  Hej Anette. Super artikel! Jeg synes bare altid der står Aqua først på ingredienslisten på næsten de fleste cremer? Har lige været i magasin og kan næsten ikke finde nogle der ikke har Aqua først? Altså uden de andre to ingredienser du nævnte. Skal man undgå disse cremer med ‘kun’ Aqua først, eller er der alle tre ingredienser i kombination med hinanden?
  Kh Nadia

  05/07/2018
 • Cam

  hej!

  Jeg har hørt dig tale godt for niacinamid.

  Det skulle hjælpe på pigmentpletter- ikke kun forebygge har jeg læst?

  I såfald er effekten så langvarig: eller kun mens man bruger produktet?

  03/07/2018
 • Cam

  Hej!

  Jeg har hørt dig tale godt for niacinamid.

  Det skulle hjælpe på pigmentpletter- ikke kun forebygge har jeg læst?

  I såfald er effekten så langvarig: eller kun mens man bruger produktet?

  03/07/2018
 • @ Pernille S, Ja, men den findes ikke. Du kan ikke både få fx. AHA, A-vit, niacinamid, hyaluron og SPF i tilstrækkelige doser i et og samme produkt. Den bedste creme vil heller ikke se ens ud for os.

  @ Charlotte, jeg ville vælge BHA-toneren fra Danish Skincare. Gå langsomt frem med hver anden dag, og se hvordan din hud reagerer. Så vil jeg sikre mig fugtmætning med et serum, der indeholder primært hyaluron og B3-vitamin, kig evt. hos The Ordinary eller Alpha H. Mht. A-vitamin, så har jeg set der er god erfaring blandt rosacea-udfordrede mht Booster 3 fra BP.

  @ Louie D, Det kan du tro. Det er den røde toner fra Skin Power Treatment fra Danish Skincare. Der kommer en anti-akne guide om to dage med lidt ekstra info. OG Christian Grønhøj ind over.

  @ RL, Lyder herligt med Roskilde. Der er ikke parfume på indholdslisten når det gælder renseservietterne fra Amazing Space.

  Stor hilsen Anette

  02/07/2018
 • @ Louise, jeg vil jo give @Leafysmoothie ret, og så ville jeg nok tilsætte noget med niacinmid som det første enten via mist eller i et særskilt serum (både Alpha H og The Ordinary har).

  @ Amaja, der er jo en pointe i, at man ikke bliver ærgelig over synet hver gang man griber fat i sin hudpleje. Som jo er dagligt.

  @ Lene, det er absolut ikke nødvendigt: Vælg enten en solcreme og brug så et serum under. Eller vælg en dagcreme med SPF. Her om sommeren, hvor vores eget sebum flyder lettere kan det hurtigt blive for kompakt eller ganske enkelt for meget (som kan give udbrud).

  Stor hilsen Anette

  02/07/2018
 • Ditte

  @LOUISE D prøv Danish Skincare perfect skinpower treat, den er jeg sikker på kunne hjælpe din søn.
  Mvh Ditte

  02/07/2018
 • RL

  Hej Anette

  Lidt off topic men kan du anbefale nogen gode renseservietter (helst uden parfume)?

  Jeg skal på Roskilde Festival på onsdag, og vil gerne forsøge stadig at få renset og plejet min hud. Renseservietter er lidt mere praktiske end min daglige rens som kræver vand.

  01/07/2018
 • Louise D

  @LENE
  Jeg har fået følgende råd fra min kosmetolog; e-vitamin serum, ansigtssolcreme ( jeg bruger den fra Rudolph Care med godt resultat) og ansigtsmist med spf filter som sprayes på morgen og i løbet af dagen ved behov.

  01/07/2018
 • Louise D

  Jeg har et spørgsmål ang akne, da min søn på 11 er begyndt at få små bumser og lidt fedtet hud i panden.
  Jeg har læst dit kapitel om akne ( kapitel 6) og vil høre om du kan huske hvilken tonic Ida brugte? Det er “en ikkereceptpligtig eksfolierende tonic med 2 procent salicylsyre”
  Håber du kan hjælpe

  01/07/2018
 • Charlotte

  Tak for råd omkring bryn hos Kenny… Wauvvv siger jeg bare 🙂

  Har købt din e-bog omkring rynker men har brug for ekstra hjælp. Hvad skal jeg vælge af AHA/BHA og a-vitamin creme når formålet er glattere og mere lækker hud og jeg er udfordret af rosalia og dermed ikke tåler olie produkter. Og hvad med fugt? Hjælp for nu skal kampen sættes ind…kan du hjælpe med hvilke produkter jeg skal anskaffe?

  Mange tak smukke Anette..

  30/06/2018
 • Pernille S.

  Hmmm…måske man istedet skulle efterspørge ansigtscreme med ALT i. Altså fra den gode ingrediensliste 😉

  30/06/2018
 • Lene

  Kære Anette, jeg bliver til tider udfordret af både og skulle bruge dagcreme og solcreme oven på hinanden det er som cremen begynder at smuldre i ansigtet ( aner ikke om det giver mening) hvad mon jeg gør forkert? og er det overhovedet nødvendigt med både ansigtscreme og solcremen?

  På forhånd tak for hjælp.

  De bedste hilsner Lene

  29/06/2018
 • Louise

  @Leafysmoothie tak for tippet, den vil jeg prøve!

  29/06/2018
 • amaja

  jeg ser altid på design ,derfor køber jeg aldrig matas striber ,de er for kedelige

  29/06/2018
 • Leafysmoothie

  @Louise, du skulle måske prøve Deciem Niod’s Hydration Vaccine, det er en meget, meget fugtende creme som samtidig ikke fedter overhoved. De har den i magasin så du kan gå og teste og ev få en prøve, fordi den er også lidt mærkelig i konsistensen, mere som en primer. Den kommer i en krukke som er lidt dum, men har lige lancerets på tube også 😉
  Tak for en god artikel og god weekend!

  29/06/2018
 • Louise

  Jeg har desværre endnu ikke fundet en dagcrem der gør mig og min hud rigtig glad. Men i den perfekte verden skal den give masser af fugt uden at fedte, berolige stresset og rødmende hud og være en anelse opstramende:)
  Kh Louise

  29/06/2018
 • Nu nåede jeg ikke at svare i sidste indlæg, men en god creme for mig skal give god fugt. Uden at fedte. Jeg hader at have en skinnende pande to timer efter påsmøring. Og så går jeg lidt efter en “glæde” effekt. Som når jeg bruger min Origins White Tea. Den er ligesom flødeskum på min hud og jeg får total optur af at bruge den. Det lyder poppet, men jeg bliver ikke glad for cremer der ikke opfylder mine krav. Uanset deres pris. Jeg har klart favoritter, men det er både i den billige og dyre ende. Kh Birgitte

  29/06/2018