Apoteket henviser til Matas

apotekersag2

“Kan jeg købe en ansigtscreme med A-vitamin?”, spurgte jeg for nylig på et apotek i nærheden af, hvor jeg bor.

“Altså mener du kosmetik?’, spurgte den venlige ekspedient.

“Jeg mener bare en håndkøbscreme med A-vitamin”, svarede jeg.

“Det har vi altså ikke. Prøv Matas, som jo har Beauté Pacifique”, lød det.

Jeg gik selv stille hen på hylden og fandt en creme med A-vitamin. Uden at lyde kloge-Åge-agtigt eller udstille det pågældende sted, så er der noget fint og generøst ved at henvise til en …går jeg ud fra…konkurrent. Forhåbentlig betaler Matas tilbage.

I foråret prøvede jeg noget lignende. Gik ind på et andet apotek og spurgte også efter A-vitamincreme. Njaaa, njooo, måske, lød det efterfulgt af en opfordring om at tage en brochure. For så kunne jeg læse på det selv. ”Vi er ærligt talt lidt usikre på det”, lød forklaringen.

Der er tydeligvis et potentiale.

Amerikanere og franskmænd har længere end længe haft for vane at købe hudpleje på apoteket. Måske er du selv blandt dem, der har sendt lange indkøbslister af sted med venner og familie, der skulle til Paris. Eller til USA, hvor A-vitamin fås i utallige varianter og er lige så almindeligt som letmælk er hos Irma.

Til en artikel i Børsen Weekend spurgte jeg sociolog Eva Steensig, hvad det er, de kan på apoteket. Hun svarede:

”Jeg vil gå så langt som til at sige, at de er ikke-sælgere. Jeg har selv prøvet at stå med to produkter og få at vide, at kun det ene er nødvendigt. Dét skaber tillid, så det basker.”

Netop den nøgterne rådgivning er i høj kurs. Hele 84 procent af danskerne oplever, at de får en neutral og uvildig rådgivning på apoteket. Det viser en undersøgelse fra Megafon. Vi er ikke bare ekstremt kritiske, vi er også blevet nærmest allergiske over for udenomssnak og salgstaler. Vi forlanger direkte tale – vi vil hjælpes, ikke sælges til. Og med en stille tilgang (nogle gange måske for stille, hvis du spørger A-vitamin-entusiasten), praktiserer apotekerne netop det, der bedst kan betegne som omsorgssalg.

DIN MENING: Hvad køber du på apoteket? Og hvorfor? Er der stadig langt igen i forhold til Frankrig og USA? Jeg ved godt, hvor jeg ville stramme op, hvis jeg havde et apotek.

PS: Hold endelig kommentartråden varm. Det bliver dog uden mig, da jeg ligger i hængekøjen i sommerland.

August måneds Book’n Beautybox frigives 13. august.

26/07/2018
Se hvem der tordner frem
Når en ny verdens-orden af skønhed dominerer. Lige uden for din dør
02/08/2018
Den bedste anbefaling. Fra læser til læser
Dine favoritter. Tested & tried.

Kommentarer

 • Gurli Nielsen

  Tænker på om imedeen har noget effekt
  Tager dem for sol
  Men hvad med 40 plus
  30 plus er det pengemaskiner

  21/08/2018
 • Igen stor tak alle gode kommentarer. Lige kort og opklarende:

  @ Marlene H, både Avéne har nogle og BP forhandles faktisk på en del apoteker.

  @ Anna, jeg tror, hun mener Ultherapy – prøv at tjekke om ikke det er det samme. Flere klinikker har det både i Silkeborg og Aarhus.

  @ Helene, det pågældende produkt, du nævner er næsten udelukkende silikone. Jeg bruger altid bare en anelse, virke en anelse, af en vilkårlig ansigtsolie. Ellers vælg en let, fx. squalane eller jojoba.

  @ Jeanette, hvilke produkter er det du specifikt taler om?

  Stor hilsen Anette

  15/08/2018
 • 1000 tak for heftig kommentarudveksling. Herligt. Jeg vender tilbage i tråden 15/8. KH Anette

  14/08/2018
 • Mai

  Jeg er glad for Avene Ysteal Intense. Et a-vitaminprodukt. Efter sigende skulle den form for A-vitamin (Retinaldehyd) være ekstra god til acne.

  11/08/2018
 • Lykke Petersen

  Til Jeanette,
  Du nævner at man på apoteket har produkter, man burde kende til, lyder spændende. Har det ligesom Annbritt @Jeanette, pls fortæl, mvh Lykke

  03/08/2018
 • Karin H

  Jeg har altid (som i de sidste 20 – 30 år) gået i en stor bue
  udenom mineralske olier, – og der har apoteket bare ikke været hverken leveringsdygtige eller skarpe……….. Det er de så muligvis blevet hen ad vejen (?) Så nej, – jeg handler der ikke

  03/08/2018
 • Annbritt

  @Jeanette: tell me more om de produkter, please <3
  🙂

  03/08/2018
 • Helene

  Kære Annette,

  Jeg sidder med en meget lille portion hårolie tilbage, og efter trofast at have brugt verdenskendte MOROCCANOIL i flere år, så blev jeg nysgerrig på, om du kendte til noget bedre, mindre silikonefyldt hårolie til let, lyst skandinavisk hår? 😉

  02/08/2018
 • Jeanette

  Vi har faktisk produkter på apoteket der er 7 gange stærkere end a- vitamin! Synd ikke alle er ordentligt opdaterede på landets apoteker ♥️♥️Hudplejeprodukter skal da købes på apoteket

  01/08/2018
 • Kristina

  Til de interesserede, har jeg lige fået mail om, at Glossier sender til DK fra d. 9. august…… Er spændt på at prøve noget fra dem!

  01/08/2018
 • Dorthe L

  Køber ikke hudplejeprodukter på apoteker herhjemme, synes de er for dyre. Kan også anbefale større belgiske apoteker som f.eks. Medi-Market Parapharmacia; de har et enormt udvalg.

  01/08/2018
 • Annemette Kiær

  Jeg er også rimelig træt af, hvordan de nu altid prøver MASSIVT med mersalg i Matas. Jeg har prøvet at sige, at det ikke er god stil, men så fik jeg at vide, at jeg i så fald da bare kan bruge nettet til køb. Hmm – er du ikke ængstelig for dit job, hvis vi alle købte over nettet, ville jeg så vide. Det vidste hun ikke lige, hvad hun skulle sige til.
  Jeg synes, at det er skønt med kontakten i butikkerne, at man kan få en snak og råd, tips og tricks i dér, så jeg håber, at de holder inde med den nye politik.
  Er først for nylig begyndt med indkøb hos Apoteket, men det bliver vist til mere fremover.
  God ferie i hængekøjen, Anette 🙂

  01/08/2018
 • Nina

  Når jeg køber hudpleje på apoteket, er det som oftest, fordi de har et bestemt produkt eller mærke, som f.eks. Bioderma.

  Jeg “browser” ikke på samme måde, som jeg gør i andre butikker eller i et apotek i Paris, hvor jeg godt kan gå helt shopamok (men det er altså også ABSURD billigt at gå på jagt i de parisiske apotekter!).

  Så jeg kan sagtens følge din tankegang.

  01/08/2018
 • Maria L

  Neeeeej Anette, kan du ikke vente med book and beautyboksen til dagen efter? D. 13. august er første skoledag og så får jeg måske ikke så meget tid til at se på din mail lige dér mandag morgen kl. 8. Øv, øv.

  01/08/2018
 • Janne

  Køber kun solcreme og ting på recept på apoteket. Resten er i Matas eller uk online shops som har mærker vi i DK ikke har.

  31/07/2018
 • Hanne

  Hvilken creme med a viataminsyre? På apotek?

  31/07/2018
 • Anna

  Jeg håber at du nyder din ferie Anette! Jeg har et spørgsmål til noget andet end dagens blogindlæg. Efter at have set nogle youtube indslag med dermatolog Yael Adler, der bl.a. siger at radiofrekvens-terapi (hvor man opvarmer kollagenfibrene/proteinerne dybere nede i huden) hjælper langsomt men effektfuldt på rynker vil jeg prøve det. Især til den nederste del af ansigtet. Jeg vil jo helts til Yael Adlers klinik i Berlin – wouw det ser godt ud – men der er langt til Berlin;) Er der en type behandling med radiofrekvens-terapi som du kan anbefale og skulle du mon kende et godt sted i Midtjylland?

  31/07/2018
 • Annbritt

  Køber alt hvad der indeholder ordet ‘derma’ i navnet 😉
  Jeg elsker at ose hudpleje på apoteket, og derfor er apoteker i udlandet det rene slaraffenland- hyldemeter efter hyldemeter med hospitals-lignende emballage og personale med ansigter i alvorlige folder og kridhvide kitler. Jeg falder for det! Derfor har jeg også lagt mærke til at det er lidt af en trend, se f.eks. i magasin.
  Føler at jeg vælger selv, og har aldrig oplevet apotekspersonalet i dk som mere eller mindre kompetente end dem i Matas.
  Hvilket mærke A-vitamin creme ville du købe i Frankrig, hvis det var dig Annette? Skal nemlig snart derned.

  31/07/2018
 • Ulla M B

  Faaborg Pharma Ultimate hudpleje, især serum og natcreme er i too. Bioderma, e-cookings maske. Beaute pacifique. Bioderma både micellar og shower Oil. Vichy Roll on. Sard mist mm. Avene fugtmaske. Fodsalve med carbamid. Adermas creme og lotions. Føler de er meget mere tillidsvækkende på apoteket end i Matas. Avenes solprodukter er så lækre hvis det skal være kræs og ellers er apotekets solserie fuldt på højde med striberne….

  31/07/2018
 • Helle

  Jeg er så heldig at mit nærmeste apotek er Amagerbro, hvor Apoteksbloggers holder til. Om det er deres skyld, at de har så fint et udvalg indenfor hudpleje, ved jeg ikke. Men det er i top, og vejledningen er ofte lige så. Der ryger primært rens fra Bioderma og Caudalie samt creme fra Beauté Pacifique i kurven – jo, og et par deo’er og tørshampoo fra hhv. Vichy og Klorane. Det er faktisk ved at være sjældent, at jeg handler i Matas, for hver gang bliver jeg lidt træt af deres mersalg og medlemskaber ved kassen.

  31/07/2018
 • Charlotte

  Hjælppppp smukke Anette.

  Hvad skal jeg dog gøre for at min makeup ikke falder af og jeg skinner så frygteligt dagen lang i ansigtet. Jeg har rosacea så det må ikke være noget med olie..

  31/07/2018
 • Nina Wedderkopp

  Jeg bruger selv A vitamin creme og køber kun meget få ting på apoteket. Men jeg er jo også Materialist, så mine indkøb er selvfølgelig i Matas:-)

  31/07/2018
 • Dorthe

  Åh jeg er fan af apoteket, og shopper blandt andet Avéne Thermal Water og Hydrance Serum fra selvsamme mærke samt Vichy BB Cream.
  Og selvom de danske apoteker gør det godt, så kunne jeg ikke lade være med at shoppe lidt amok i Avéne, Caudalié, Filorga, Darphin, Bioderma, Embryolisse, Phyto,Vichy, Nuxe og Klorane på et par franske apoteker i sidste uge. Franske apoteker et et hudpleje-mekka af de helt store, som du selv nævner. 🙂

  31/07/2018
 • Bente Rosenstand

  Jeg køber Vichy dedeorant den er mild og holder hele dagen selv i denne varme.

  31/07/2018
 • Louise

  Uuuh nu rejser jeg til USA i en fire ugers tid, hvert efterår. (Florida)
  Jeg har dog aldrig besøgt et eneste apotek på min vej – Dumt, kan jeg nu forstå.

  Hvilke produkter er et “must buy” i et amerikansk apotek?

  31/07/2018
 • Anne H. K.

  Kunne sagtens forestille mig at den gennemsnitlige ekspedient i Matas heller ikke ville vide hvad A-vitamin er. Min erfaring er, at man også i Matas er nødt til at selv at finde de relevante produkter, så snart man har specifikke ønsker til ingredienser.

  31/07/2018
 • Jytte

  Apotekerne i Norge er helt på linje med USA og Frankrig. De er gode på hudpleje og har god kundskab om det de sælger og mange produkter. Men så har vi jo heller ikke Matas heroppe… (Vita er bare ikke lige så god!)

  31/07/2018
 • Kristina

  Køber Purely Professional hårpleje, Bioderma miscellar… Avene har jeg tidligere købt, men bruger det ikke rigtig længere.

  31/07/2018
 • HeleneR

  Bioderma, avene og a-derma køber jeg fast på apoteket + det løse 🙂 vil også rigtig gerne vide hvor på apotekets hylder man finder a-vit produkter (har givet det en ekstra chance, foreløbig et par gange om ugen med fortyndede serum under og ingen negativ reaktion indtil videre 🙂 )

  31/07/2018
 • Sun

  Jeg er glad for mit apotek. Synes overhovedet heller ikke jeg bliver prakket noget unødvendigt på. Og spørger man, får man vejledning. Kender de ikke svaret, undersøger de det. I Matas (dog ikke min lokale, for den er jeg glad for), har jeg ofte oplevet, at ligegyldigt hvilket produkt, jeg har spurgt ind til, så er det pudsigt nok lige præcis det, som pågældende ekspedient selv bruger derhjemme med stor succes. På apoteket køber jeg Avené, A-derma, Bioderma, Fåborg Pharma, La Roche-Posay, Ducray, Purely Professional, Dermalog og tidligere Eucerin, da de stadig var forhandler af det mærke. Sikkert flere andre mærker, jeg også køber, men kan ikke lige komme på det i skrivende stund. I øvrigt: Er en butik generøse med prøver, så er jeg til gengæld generøs med køb. Har gjort for mange fejlkøb, så når man får lov at prøve ordentligt inden køb, så køber jeg til gengæld troligt længe efter. For service sættes der pris på her.

  31/07/2018
 • Marlene H

  Jeg køber serum fra La Roche-Posay på apoteket. Det er et godt mærke, når man har rosacea.

  Jeg køber også Sard produkter (f.eks. ansigtmist og shampoo), det skyldes nu mest, at min lokale Matas først for nylig er begyndt at forhandle dette mærke.

  Men jeg er da nysgerrig efter at vide, hvilke cremer med A vitamin man kan få på apoteket?

  Jeg bruger selv creme med a vitamin fra Beauté Pacifique som natcreme, jeg synes den er god, men lidt dyr.

  31/07/2018
 • Sidsel

  Jeg synes det er dejligt de ikke prøver at oversælge, og man føler aldrig at de pusher et bestemt produkt på en pga en kampagne eller evt bonus de får.. Men jo, selvfølgelig er det smart at de er opdaterede på hvad der efterspørges i hudpleje, mht vitaminer, syrer m.m. uden at jeg forventer de kan guide mig i øjenskygger 😉
  Jeg køber Bioderma, La Roche-Posay, Vichy, Purely Professional og Caudalie på apoteket. Og faktisk mere end i Matas..

  31/07/2018