Giv anti-age kniven

Tag med på et tankeeksperiment: Forestil dig, at du går ind i en tøjbutik. Til venstre fanger øjet jeans-hylderne og et stort skilt, hvor der står anti-age. Med mindre skrift står der, at de strammer modne bagdele op. Til højre ser du bøjlestænger med bluser, som vil kamuflere modne hængebryster.

Ingen behøver en handelshøjskoleeksamen for at konkludere, at det nok bliver op ad bakke i den butik. For ingen vil finde sig i at blive talt til på den måde. Når det altså gælder tøj.

Hvorfor finder vi os så i at blive talt sådan til, når det drejer sig om vores hud? Her bliver vi stadig talt til om alt fra slap til moden, ligesom produkter ofte er  svøbt i anti-age begrebet. Og lad os lige dvæle lidt ved det.

Ordet er ikke bare ukonkret, men også deprimerende. Som en tyv, der stjæler nærvær og banker os i hovedet med, at det ikke er okay at være, hvor vi er. Som mere end antyder, at det er fortiden, vi bør stræbe efter.

Jeg kan huske, da jeg blev 30 og vi var mange, der beroligede hinanden med, at 30’erne jo var de nye 20’ere. Lige indtil vi blev ældre og pludselig kaldte 40’erne for de nye 30’ere. Sådan taler de færreste ved deres fulde fem i dag. Alder er ikke noget, vi går og putter med. Bare tag 72-årige Helen Mirrens ord til The Guardian: ”Your 40s are good. Your 50s are great. Your 60s are fab. And 70 is fucking awesome”.

Det er den vej, det går på flere og flere fronter. Bare ikke for alvor på alle hudplejehylderne, hvor anti-age stadig lokker som næring til aldersfrygt:

Når vi har passeret hylderne med anti-rynke og anti-age, kommer vi til hylderne med alle produkterne for såkaldt moden hud. Måske er det bare mig, men vækker det ord ikke associationer til noget, der gærer? Og det bliver værre endnu, for efter moden hud kommer slap hud. Herfra kan det være svært at hive sig op og komme videre.

Hvorfor ikke bare være ultra konkret? Når det nu rækker. For enten vil man arbejde på at fugtmætte tørre linjer, lysne solpletter, opklare akne, udglatte rynker eller noget femte. Alt sammen noget, der kræver konkrete indsatser med specifikke ingredienser. Det kan være alt fra peptider eller A-vitamin, som begge har uvildig og videnskabelig dokumentation på at kunne udglatte rynker (der ikke er det samme som at fjerne dem) til eksempelvis mælkesyre, der kan lysne solpletter.

Du kan gratis læse hele smøren i hvasse vendinger i dagens Børsen ved at klikke ind via Facebook, hvor jeg har lagt et link op (det er den eneste måde, jeg kan formidle adgang uden beregning).

PS: Og jo, pointerne er trukket skarpt op. For forståelsens skyld. Mit ærinde er ikke, at vi skal forkaste alt, der bærer begrebet anti-age på mavebæltet. Mange af mine favoritprodukter bruger begrebet. Men jeg har brug for din hjælp til at vi tænker mere over det og ikke bare søvngængeragtigt accepterer og sluger ordet. Mit håb er, at flere producenter vil gå opmuntrende og konkret til værks.

FOTO: ANNE HØJLUND NICOLAJSEN fra bogen ‘Slip rynkehysteriet’.

24/05/2018
Dagens plaster er en gratis solcreme
Hvis du selv vil handle hos Rudolph Care
27/05/2018
Det der virker på strækmærker
Plus de kropsprodukter, vi roligt kan tale mere om. Nå jo, så er der...

Kommentarer

 • Du har min fulde support:-)!

  26/05/2018
 • @ Julia Venis, altid spændende med en filosof på tråden. TAK fordi du blander dig. Jeg skal skynde mig at se, at det er forkert at fælde hele industrien som helhed. Der sker heldigvis også ryk i den rigtige retning. For mig er det bare vigtigt at vi får debatten, får talt om hvordan det er vi taler til hinanden på det her område. Og så har jeg noget, når det gælder alder. Vi ved for pokker da, hvor sindssygt heldigt det er at være her, og direkte og bogstaveligt oversat betyder anti-age vel død.

  Stor hilsen Anette

  26/05/2018
 • @ Lena H, haha, havde jeg næsten lyst til at skrive. For du har jo ret. Det er en fejlskudt, nedtrykt retorik…det med uren hud. Dén skal jeg selv huske at tænke over.

  @ Leafysmoothie, tak fordi du orker at læse langt..og ikke mindst, melde tilbage.

  Stor hilsen Anette

  26/05/2018
 • Lena H

  Helt enig! Dertil vil jeg gerne tilføje betegnelsen “uren hud”. Jeg bliver næsten arrig over det udtryk. Acne, bumser, hudorme og fedtet hud har IKKE noget med at være beskidt at gøre! Det har aldrig nogensinde gjort noget godt for nogen teenager (eller voksen) at få at vide at deres acneramte hud er “uren” og kan behandles hvis bare man husker at vaske sit ansigt

  25/05/2018
 • Leafysmoothie

  Så enig, læst, delt og hurra for os som har dig!!! <3

  25/05/2018
 • Julia Venus

  “For på samme måde som der ikke gemmer sig en splinterny krop under stoffet af en kjole, så findes der heller ikke et nyt ansigt på bunden af en cremekrukke. Det ved vi jo godt.”

  Smukke stærke kloge Anette Kristine Poulsen. Hvor er det vigtigt og godt at du får både mundtligt og skriftlig taletid!
  Det er på tide at vi kigger “skønheds”systemer, idealer og diskurser efter i sømmene.
  For det (selv)nedladende sprog der anvendes i branchen er (selv)undertrykkende og degraderende. Og kvinder er selv med til at opretholde dette – ….bla. når man retfærdiggør anvendelsen af botox med at “vi (kvinder) vil også have lov at være med på arbejdsmarkedet, ligesom mændene – derfor må vi ikke se trætte/gamle ud.”

  Det er jo til at blive mental træt af!

  Tak for at du konfronterer industrien og branchen.
  Du er modig.
  Og dine ord vigtige

  Jeg er fan!

  25/05/2018
 • @ Sanne, jeg er helt enig. Anti-rynke er jo konkret. Ligesom anti-pigment, anti-oxidanter, anti-inflammatoriske osv.

  Men det er sjovt som vi i hudpleje taler om hvad vi IKKE vil have. Frem for hvad vi VIL have. Gør vi det samme med tøj eksempelvis? Jeg vil gerne have en anti-et-eller-andet…

  Stor hilsen Anette

  25/05/2018
 • Personligt hader jeg også anti-age begrebet, for som du så klogt tidligere har sagt – hvad er alternativet!? Men hvis jeg vender den lidt om, tænker jeg at det måske er for at målrette produkterne lidt, altså at kategorisere dem ala tør, normal, fedtet hud? Men vi kan nok ikke komme udenom at anti-rynke er en bestseller, det som de fleste rækker ud efter. For hvem vil ikke gerne være lidt strammere i betrækket, uden at være 22 igen, altså. Men jeg tilslutter mig dit korstog, det må være på tide at opfinde en ny term. Og PS, jeg ELSKER fru Mirren. 🙂 Rigtig go’ weekend, smukke. 🙂

  25/05/2018

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.