Hold din hud væk fra A-vitamin-mobberne

SkinSense lokaler-1

De er der stadig.

Dem, der jævnligt opfordrer til at skippe A-vitamin i hudpleje. Og lad dem endelig bare brøle.

Din hud er nemlig for dyrebar til andet end et kærligt skuldertræk.

Da vi videreudviklede Hudplejepyramiden (inspireret af psykolog Abraham Maslow og kemiker Joe Lewis), tæskede jeg ikke alene punkterne herunder igennem tung litteratur-research, de blev også slået fast med syvtommersøm af professor og hudlæge Peter Bjerring. For hey, vi taler den multitasker af en ingrediens, der kan alt fra at glatte rynker (som ikke er det samme som at fjerne dem) til at give mere fylde (virker som gødning på kollagen), opstramme porer, modvirke akne og samtidig agere beskyttende antioxidant. Here we go:

 • A-vitamin-creme & serum virker som et pre drug, der i hudcellerne bliver omdannet til den virksomme A-vitaminsyre.
 • Alle tåler A-vitamin. Men da der er flere styrker, så gå altid langsomt frem, hvis du er nybegynder.
 • A-vitamin styrker huden, som i forvejen indeholder vitaminet. Niveauet daler bare med alderen.
 • A-vitamin er et velopdragelsesvitamin, der altid vil få celler til at søge mod en normalsituation. På tværs af udfordringer som eksempelvis akne og linjer.
 • Vælg A-vitamin-hudpleje fra dem, der har specialiseret sig i at producere det (som Environ, Beauté Pacifique, Verso…). Nogle varianter (eks. retinol) er nemlig lys- og luftfølsomme.
 • Som en af få ingredienser kan A-vitamin øge mængden af kollagen, som er den byggesten, der har ansvaret for fyldig og frisk hud.
 • Og nej, A-vitamin gør ikke huden ekstra lysfølsom (A-vitamin kan i sig selv ære lysfølsomt). Tværtimod er hud mættet med A-vitamin mere modstandsdygtig i forhold til UV.

ALLE MISFORSTÅELSER skyldes to ting: 1) Hvis A-vitamin overdrives, risikerer du at stå med en tør, skallende hud og dét, der hedder en retinoid-reaktion. Se dét er irriterende, så gå langsomt frem-tippet er altafgørende. 2) A-vitamin er ikke en speciel kostbar ingrediens, så nogen kan måske have en interesse i at dyrke tvivlen.

Når det er sagt, så er ingen hudplejeingrediens magisk. Slet heller ikke A-vitamin. På samme måde som ingen ingrediens kan stå alene, når det gælder om at gøre huden godt. Det kræver en holdindsats på samme måde, som vi kender det fra kosten.

SPØRGSMÅL OM A-VITAMIN? Hvis ja, så fyr løs. Med mindre vi får en kemiker og et laboratorium på banen, så er det umuligt at sammenligne produkt X med produkt Y i forhold til styrke. På en måde er det også lidt ligegyldigt, fordi alle former af A-vitamin bliver omdannet til A-vitaminsyre i huden. Det gælder om at finde sit eget tempo med det produkt, man har. Og husk tålmodighed.

MERE AF BEAUTYSPACE? Så hop på holdet lige her.

@beautyspace på INSTAGRAM 

FOTO: SKINSENSE HERNING

02/10/2018
Bioderma-anmeldere fundet
Plus svar på en efterlysning
05/10/2018
Stadig den bedste deodorant
I hvert fald én af bedste

Kommentarer

 • Julia Venus

  Tak for en klog, jordnær og inspirerende indføring i A-universet.

  12/10/2018
 • Christina kragh

  Jeg har ligget i smerte helvede så derfor er jeg lidt bag ud her haha jeg har i dag købt den vaskenine agtig smøre til kroppen fra beaute pacifiqe risk managment og så kommer spørgsmålet da jeg allerede er forelsket i den Hvad med solen for i matas sagde hun jeg ikke måtte bruge den hvis jeg var i solen ooog Ja grundet min hudsygdom er jeg altså nød til ind i mellem ty til solarie dog kun på kroppen så Hvad er bedst at undgå at bruge cremen de dage jeg tager 10 min solarie el hva? Kh C
  Ps. Jeg er igang med dermalotica rapid peel og jeg siger Ja Tak den er go’ kan tydeligt se min hud bliver klare…i dag tester jeg at smøre REN fugt masken på efter 7 min med peel SÅÅÅ lækkert

  09/10/2018
 • @ Pernille S, 1000 tak fordi du deler din erfaring.

  @ Mille, jeg kan se, at jeg fik svaret dig for hurtigt. Der er ikke nogen af deres produkter, som jeg vil fremhæve over andre.

  @ Rikke, nej, jeg kender dem ikke.

  @ Jette B, stor tak fordi du deler din erfaring.

  @ Mette Jørgensen, jeg mener det, som det står…altså at ingen ingrediens kan stå alene. Fx. kan SPF ikke stå alene, for vil vi jo mangle fugt. Vi vil få (igen et eksempel) mange fordele fra A-vitamin, men jo ikke den beskyttelse som SPF kan give. Så vi har brug for det, jeg kalder et ‘godt hold’. Alle detaljer er nedfældet i SUPERHUD (specifikt omkring Hudplejepyramiden). Bogen kan lånes gratis på biblioteket eller købes i shoppen på Beautyspace.

  @ Birgit, jeg vil klart anbefale BHA. Fx. den salicylsyre, der er i toneren fra Danish Skincare (den røde flaske) – gerne med et A-vit produkt ovenpå, fx. Environs stepvise system.

  @ Karin VS, du er et godt læserbevis på, at det virker. Selvom du ER blandt de hardcore.

  @ Kamille, gerne Booster 3 fra BP.

  @ Britt A, ja og nej. Ved bare at bruge deres A-vitamin Booster 3 får du A-vitaminen på ‘tættest’ på huden og den mest direkte effekt. Du undgår også evt. hudirritationer, som de (som brand) kan være nervøse for. Når det er sagt, så kan du jo sagtens vælge at kombinere…fx kan man brug for ekstra fugt ovenpå sin A-vit. C-vit ville jeg bruge om dagen.

  Stor hilsen Anette

  08/10/2018
 • Britt Augustsen

  Hejsa. Jeg har for anden gang fået scannet min hud af BP konsulent. Det så ok ud, men der måtte gerne ske mere sagde hun,og understregede som sidste gang, at det er bedst at bruge deres a vitamin creme uden serum eller andet under. Er det korrekt? Jeg bruger C vitamin fra The ordinary under og det føles godt, men hvis det er lidt spild af a vitamin cremen, vil jeg nøjes m den og skippe C vitamin….

  05/10/2018
 • Anette Kristine Poulsen

  Kære alle,

  Jeg mangler at svare nogle. Det gør jeg i løbet af weekenden. Tak for tålmodighed.

  Stor hilsen Anette

  05/10/2018
 • Kamille

  Hej Anette hvilket A-vit produkt vil du anbefale akneramt hud?

  05/10/2018
 • Karin VS

  Hej Kia 🙂
  Det er a-vitaminsyre creme, fåes på apotek via recept fra læge eller dermatolog.
  Det er ret let at lære at bruge det. Hemmeligheden er man starter langsomt op (1 aften om ugen den første måned, 2 aftner om ugen den anden måde, osv. Indtil man bruger det hver aften. Hvis man føler det er “for meget” bakker man til det niveau før)
  Og så være vedholdende. Jeg er vild med det og har aldrig før haft så flot hud.
  Knus Karin

  04/10/2018
 • Birgit

  Min datter blev færdig med isotretinoin for ca et år siden og kuren havde en rigtig god effekt på hende. Hun er nu begyndt at få lidt acne igen. Hun renser morgen og aften med pHformula E.X.F.O. og bruger bagefter Cleanance Hydra fra Avene.
  Vil du anbefale hende at bruge et A-vitamin produkt? Og hvis ja – hvilket?
  Eller vil du anbefale andre produkter?

  04/10/2018
 • Mette jørgensen

  Hej Anette.
  Min forvirring opstod ud fra sætningerne ;
  “ingen hudplejeingrediens er magisk. Slet heller ikke A vitamin. På samme måde som ingen ingrediens kan stå alene, når det gælder om at gøre huden godt. Det kræver en holdindsats, på samme måde, som vi kender fra kosten.”

  Så tænker jeg…. kan ikke stå alene… ? så skal jeg måske supplerer med noget andet ?
  Bruger som tidligere nævnt, environs trin system.. er nået til nr. 3. Om morgene antioxidant serum under og om aftenen tripeptide serum under.
  Evt EGF serum ? Kan det bruges sammen med environs system ? Eller er det bedre at bruge som en slags kur indimellem ?
  Vil gerne passe max på min 52 årige hud

  Bedste hilsner
  Mette

  04/10/2018
 • Rikke

  Hej, kender du Pudderdåsernes A-vitaminserum, og hvis ja, kan den anbefales? Er glad for deres niamicid, som jeg blev inspireret til at søge efter at have læst din guide. Havde egentlig tænkt mig at starte på BP aA-vitamin , men er i tvivl om, hvilken jeg skal vælge. Min hud er sart, moden, men kan også tilstoppe. Er ikke glad for parfume og har en gang haft en BP creme, som bare var for fed og parfumeret. Pft, bh Rikke

  03/10/2018
 • Pernille S

  Langsommelighed og tålmodig skal der til ift A-vitamincreme. Selv er jeg lige nået til trin 4 på Environ skalaen. Jeg anvender 2 flasker på hvert trin. Påfører normalt både morgen og aften. Dog et lidt tyndere lag om morgenen, da jeg altid skal have spf og lidt farvet creme ovenpå!
  Jeg er så glad og taknemlig for du år tilbage anbefalede bl.a. Environs produkter 🙂

  03/10/2018
 • Jette B

  Tak for endnu et godt indlæg. Jeg har brugt BP Super 3 om natten i årevis og aldrig haft problemer.

  03/10/2018
 • @ Mette Jørgensen, så din forvirring er? Vil du uddybe?

  @ Leafysmoothie, den er fra Skinsense klinikken i Herning (de må kende mærket, hvis du spørger dem).

  @ Eva B, nej, det er EGF, som kræver 5 min. inden man evt. følger efter med A-vitamin. Det er en skrøne det med niacinmid og C-vitamin i øvrigt. Eneste sted, hvor man skal være påpasselig er med AHA og A-vit…de gavner hinanden, men det kræver langsommelighed.

  Stor hilsen Anette

  03/10/2018
 • amaja

  jeg har meget sart hud og er i den modne alder ,så hvor skal man starte

  03/10/2018
 • Mette jørgensen

  Nu er jeg forvirret
  Bruger environ, er nået til nr. 3 i deres system. Morgen antioxidant serum under, aften tripeptide serum under.
  Jeg er 52 år
  Kan det ikke stå alene ? Skal jeg gøre andet eller mere, for at passe på min modne hud ?
  Har din bog, og følger din blog ☺️

  Bedste hilsner
  Mette

  03/10/2018
 • Mette jørgensen

  Nu blev jeg forvirret !
  Jeg bruger environs system, er nået til nr. 3, bruger den morgen og aften, med henholdsvis envirins antioxidant eller tripepside serum under.
  Er det ikke godt nok ?
  Skal jeg også bruge noget andet ? ( er 52 år)
  Bedste hilsner
  Mette

  03/10/2018
 • Eva B

  æv jeg er måske for sent på den du har svaret kan jeg se: men, er det noget man IKKE kan bruge samtidig m A -vitamin (som fx at niacinamide ikke er godt sammen m C- vitamin) ? Nu holder jeg altid et minuts pause ml smøringerne, men alligevel – kan man fx bruge Bioeffekt om dagen og A vitamin til natten uden problemer?

  03/10/2018
 • Leafysmoothie

  Skønt indlæg, der er så meget brug for fakta om vit A, og en skøn kaffekop, er den din? Hvorfra? (very off-topic I know *blush*)

  03/10/2018
 • @ Anne Ewald, eksem er jo en læge-sag, så det må være førsteprioritet. Måske får du noget, der afhjælper det (jeg kan dog se, at du er bevidst om den udløsende faktor: stress). Prøv evt. helt langsomt at blande en lillebitte smule A-vit i den hudpleje, du er glad for (som du nævner).

  @ Kia W, absolut ikke, men det kræver recept. Karin har læst med på Beautyspace i mange år (og tak for det), og jeg ved, at hun er mægtig glad for det. Spørger du mig, er der utrolig fine og udmærkede produkter i håndkøb (med A-vit), så der er ingen grund til at løbe den risiko, der er ved et (nemt irriterende) lægemiddel som A-vitaminsyre er.

  @ Mille, The Ordinary gør det også godt.

  Stor hilsen Anette

  03/10/2018
 • Mille

  Hej Anette. The Ordinary har en masse forskellige a-vitamin produkter. Er det nogle du kan anbefale?

  03/10/2018
 • Kia Wilkenloh

  Karin S, hvad er Tretinoin, og Annette, er det “forbeholdt” en prof.? 🙂

  03/10/2018
 • Anne Ewald Møberg

  Har fået noget træls (stress og årstidsbestemt) eksem i hageområdet. Stoppede med at bruge super3 boosteren fra BF, for at være på den sikre side og ikke forværre tilstanden. Tænker du at jeg godt ville kunne bruge den alligevel? Huden i resten af ansigtet er fin og fugtmæt takket være Avéne

  03/10/2018
 • @ Eva, flere hudlæger vil sige..bare smør på. Der er ingen sammenligning til A-vit i tabletform. Vil du være på den sikre side kan du jo overveje at holde pause.

  @ Mai, hypenkerneolie er smækfyldt med antioxidanter, ikke-duftende og har samtidig gode fedtsyrer, så jeg er fan. I forhold til vitaminer vil jeg nærmere pointere C-vitamin (det er dog uvist hvor meget der går til under forarbejdningen). Jeg vurderer ikke, at der er nok A-vitamin i, men hvad er din egen oplevelse?

  @ Sun, jeg kan ikke stå inde for, hvad andre siger. Ovennævnte i indlægget her er fakta. Jeg har selv en direkte og god forbindelse til udvikleren bag BP, og det er for ikke at forvirre folk, at man anbefaler fx. Boosteren til natbrug. Af og til har vi jo pladsmangel om dagen i forhold til fugt og SPF. Mht. solbeskyttelse, så har AL hud glæde af at være SPF-beskyttet, også den der smører A-vit på. Det er først, hvis du er uheldig at få en retinoidreaktion, at huden bliver lysfølsom.

  @ Frederikke, du må ALTID spørge. Hvis du vil bruge A-vit om aftenen, men ikke vil slippe din EGF, så først EGF…vente 5 min og så toppe med A-vit. Om morgenen kan du også vælge at blande din hyaluronsyre med lidt A-vitamin og så toppe med din beskyttende creme. Enten eller. Men af praktiske grunde bliver A-vitamin anbefalet til aften.

  @ Karin VS, nu er du også en prof.

  Stor hilsen Anette

  03/10/2018
 • Karin S

  Super godt indlæg ❤️
  Jeg holder mig nu stadig til Tretinoin i cremeform, billigst og bedst

  03/10/2018
 • Frederikke Abildtrup

  jeg er stadig i tvivl om rækkefølgen af produkter – og ved at mange har spurgt før mig og at du har svaret mange gange – men jeg burger EGF om aftenen og hyaloronsyre om morgen inden crème. Hvornår i rækkefølgen skal jeg bruge A-vitamin?

  03/10/2018
 • Berit

  Kære Anette.
  Jeg var så uheldig at blive syg da du var i Magasin og tale om Bio effekt. Jeg har investeret i både dag og nat serum. I forhold til dag serum, kan jeg så anvende fugt mist fra Karmameju ovenpå eller M2 Beauté.

  03/10/2018
 • Sun

  Du skriver at A-vitamin ikke gør huden ekstra lysfølsom, hvorfor er det så at ekspedienten i Magasin ved salg af super 3 booster fra BP sagde til mig, at hvis du bruger super 3 booster (om natten), så er det MEGET vigtigt med solbeskyttelse om dagen? Og at det er meget vigtigt at jeg kun bruger cremen om natten, da den ikke egner sig til dagsbrug, det kan huden ikke tåle i solen. Jeg er ikke meget for solcreme. Synes min hud bliver indelukket og jeg får klart flere udbrud. Så jeg bruger ikke solbeskyttelse. Men vil gerne bruge alt det andet gode indenfor hudpleje. Er godt med på at kemisk peeling er noget jeg så må holde igen med (eller helt stoppe med). Bruger istedet vaskekluden. Men hvad med A-vitamin? Kan jeg mon ligefrem anvende cremen om dagen, når ikke jeg bruger solbeskyttelse.

  03/10/2018
 • Mai

  Er hybenkerneolie rig nok på A-vitamin? Jeg har personligt brugt den hver aften i et år.

  03/10/2018
 • Eva

  Må man bruge a-vitamincreme som gravid?

  03/10/2018

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.