Har nogen misforstået det med fugten?

Du har sikkert læst om fugtmættende olie et hav af gange. Og ikke tænkt videre over det. Udover at det lød rigtigt nok. Måske har du så til gengæld undret dig, når hvasse røster har hævdet, at olie slet ikke evner at fugtmætte.

Sagen er enkel og slet ikke så forvirrende.

De fleste har styr på at sikre sig ingredienser, der tiltrækker og binder fugt til huden. Det gør eksempelvis sodium PCA, det gør glycerin og hyaluronsyre for at nævne nogle at de mest brugte fugtmagneter.

Det kan ende ubehagelig tørt, hvis du kun smører fugttiltrækkende ingredienser på huden og derefter lader den være. Du vil sandsynligvis hurtigt igen føle dig tørhudet (med mindre du er fedtet – hudtypemæssigt, og dermed nærmest selvsmørende). Derfor skal de fleste helst sikre sig, at de fugtbindende ingredienser er blandet med en anelse plantefedtstof eller gøre det mest åbenlyse: smøre fugtserum på først og derefter komme dagcreme/solbeskyttelsescreme på (som typisk har en anelse fedtstof i). På den måde er du sikret den efterfølgende fugtforsegling.

@beautyspace på INSTAGRAM

03/06/2020
Stram af strøm
Derfor undværer jeg ikke strøm til huden
08/06/2020
Slut med Panodil-hvide ben
Plus metoden, der virker på appelsinhud

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Nuni, der er, som du har fanget forskel på fugt og fedt ja. Fedt bliver ofte brugt i flæng til at beskrive en fugtmættende virkning, muligvis for at forenkle. En fedtsalve vil bedst fugtmætte, hvis der er noget fugtbindende under, eks. hyaluron. Det er en decideret dårlig idé at smøre olie direkte på tør hud eksempelvis.

  @ Thea, to ting: sørger du mon for den indvendige fiskeolie? Der er også studier, der viser at kollagen-tilskud (eller lav selv suppen) gør godt. Hudplejemæssigt vil en anelse syre, helst BHA gør godt om aftenen. Men du må opveje i forhold til, at solen pt. er meget på.

  @ Helle, vil du sende mig et link? Jeg mener ikke, det kan være rigtigt, men jeg ved selvfølgelig godt, hvorfor de siger det…SPF’en skal så tæt på huden som muligt. Men nu er det jo ikke sådan så antioxidanter og fx. hyaluron er uigennemtrængelig. Men send et link tak.

  @ Annette, det kan den bestemt.

  @ Stefanie, fik du mit svar? Jeg har skrevet det under, hvordan vi bedst supplerer SPF.

  @ Sarah, rynker er noget af det, der nemmest kan gøres noget ved. Du har fået i noget af det rigtige, og gå derefter frem efter kapitlet i bogen ´glattere hud´. Jeg vil anbefale Daniela Fraser hos Complete Me.

  Stor hilsen Anette

  21/06/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  I er ikke glemt, jeg hænger bare fast i et projekt. Jeg er tilbage med repons på søndag den 21/6. KH Anette – og TAK for tålmodigheden.

  19/06/2020
 • Sarah

  Kære Anette,
  Tak for (som altid!) et godt og lærerigt indslag.

  Jeg er i gang med at læse “Seriøst bedre hud” og bagefter er “slip rynkehysteriet” købt og klar til at blive læst.
  Men da jeg ikke får læst bøgerne ligeså hurtigt som jeg gerne vil reducere mine trælse linjer/rynker under øjnene bliver jeg nødt til at spørge dig: Når man først har fået linjer og rynker under øjnene (eller andre steder for den sagsskyld) er de så kommet for at blive og så kan man kun arbejde på at mindske kommende linjer og rynker? eller kan man rent faktisk være heldig og mindske allerede eksisterende linjer under øjnene? i så fald: HVORDAN?? ( de er primært kommet grundet for lidt søvn efter barn med kolik)

  Jeg bruger Murads “retinol youth renewal night cream”, ville du forslå, at jeg brugte en anden A-vitamin creme til natten end den?

  Og kan man godt afkøle grøn te, komme det i en sprayflaske og sprøjte på efter rens og inden serum i løbet af ugen? eller skal man bruge teen samme dag som den er lavet?

  Sidst, kan du anbefale en dygtig kosmetolog som kan hjælpe med at komme mine linjer til livs (uden botox). Bor i København.

  Rigtig dejlig dag til dig!

  16/06/2020
 • Stefanie

  Hej Anette. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på nogle af de kloge ord jeg har læst fra dig bl.a. i din nyeste bog. Da jeg så indslaget i go’ morgen Danmark studsede jeg meget over at han fortæller at for at en solcreme virker så skal den være lidt irriterende at smøre ud? Jeg går 100% ind for at vi skal beskytte os mod solen – men at sige at en solcreme skal være irriterende at smøre ud på kroppen gav i min forstand ingen mening. Kan du bekræfte det eller er der noget som jeg har misforstået? Kh Stefanie

  16/06/2020
 • Annette

  Hej Anette
  Et spm i en lidt anden boldgade. Jeg har efter din anbefaling købt microcurrent skin stimulator fra Amazing Space og vil høre om Karmameju’s HERO kan bruges som vandbaseret underlag?

  14/06/2020
 • Helle

  Kære Anette. Det er så godt, vi har dig! Et spørgsmål, der egentlig hører til under et solfaktor-indlæg: Jeg har netop læst -hos et firma, jeg har stor tiltro til – at kemiske solfiltre skal på FØR serum og dagcreme. CHOK! Ved du, om det er sandt? Masser af hilsner fra Helle

  11/06/2020
 • Thea

  Kære Anette,
  Min hud er tør. Knastør. Jeg er lige kommet ud på den anden side efter en periode med perioral dermatitis og har endelig fin hud igen, men en hud der ikke kan holde på fugten. Jeg renser med micellar om aftenen og prøver generelt at undgå for meget vand. Følger efter med den gode mist fra Madara, fugtserum fra ecooking, niacinamid creme og squalane fra The Ordinary til at forsegle. Topper til sidst med SPF. Supplere med a-vitamin to-tre gange om ugen om aftenen. Dette holder huden gennemfugtet indtil lidt over middag, hvor den så lige så stille begynder at tørre ud og blive stram og rød Kan du evt guide i, hvad jeg gør forkert? Synes jeg følger dine gode, evidensbaserede råd, uden held!

  08/06/2020
 • Nuni

  Jo længere jeg følger med på sin side, jo mere kan jeg mærke, at jeg bliver irriteret på den markedsføring det mærke jeg bruger, gør brug af for det er da misvisende så.
  Har i over et år brugt Razspa: Hyaluronsyre, hybenroseolie, cleansingmask og repair… Alle minus hyaluron er fedt produkter… Så giver det bedre mening, at min hud føles monster tør og stram, lige så snart det tørrer ind eller jeg vasker ansigtet.
  I de fleste stories snakker han om, at øge fugten med repair… Men det gør det jo så ikk ifølge dit skriv
  Selv på siden står det som en fugtboosterhttps://www.raz-spa.dk/vare/repair-100-ml-organic-fair-trade/.. Når det egentlig er en fugt-shield eller container om man vil

  08/06/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Henrik, tak for dit indspark, og ja, du har ret. Men det er måske lidt ordhalløj, for det er jo reelt bare forskellen på at kunne tiltrække fugt (bidrage til den) og så holde på den. Som du også siger.

  @ Rikke, der er ikke silikone i deres fugtserum, som jeg her nævner.

  @ Tina, det er også mit indtryk, at de arbejder med det. Altså at fjerne/erstatte den.

  @ Marianne Gylding, jeg synes jo Karmamejus SPF 30 eller 15 til ansigtet fungerer som en god ansigtscreme med beskyttelse (hvis din hudtype er normal-agtig).

  @ Irma, se min mail til dig. Vi tjekker.

  Stor hilsen Anette

  08/06/2020
 • Irma Schreiner

  Jeg får pludselig ikke dine mails mere og har ikke fået dem siden pinse.
  Jeg har tidligere skrevet til dig – og har også fået en mailadresse, jeg skulle reagere på, men det var på facebook og nu er den smuttet væk.
  Jeg får kun dette (bloglovin’), men det er jo opsamling, så jeg har ikke mulighed for at købe månedspakken.
  Jeg har tilmeldt mig igen, men får stadig ikke.
  Nu håber jeg, du ser dette skriv og evt. kan gøre noget ved det.
  Kh
  Irma Schreiner

  07/06/2020
 • Mariannegylding

  Jeg mangler lidt input om gode fugtgivende dagcremer. Jeg har efterhånden styr på mine sera, takket være dig Anette, men mangler en god, som i rigtig god dagcreme til at afslutte min rutine.
  Jeg bruger mist, hyoleron serum fra skinceutical, a-vitamin serum niveau 4 fra environ, men mangler så lige en dagcreme til toppen.kan du hjælpe?
  Rigtig god søndag 🙂

  07/06/2020
 • Tina

  Jeg stemmer i med Rikke, er også glad for Ecooking, har brugt hele deres serie i flere år, men efter at have læst din nye bog, er jeg begyndt at kigge inci lister. Må desværre konstatere at endelsen cone og conol, optræder flere steder. Er det forkert husket, at du har nævnt Ecooking vil fjerne silikone i deres A-vitamin ??

  07/06/2020
 • Rikke

  Altså er glad for mange af ecookings produkter, men er der ikke virkelig meget silikone i deres serum?

  06/06/2020
 • Henrik

  Så godt indlæg.
  Olie giver ikke fugt men søger for at holde på fugten.

  Der er dog mange sælgere og firmaer som ubevidst kommer til at sælge deres olier på at de giver fugt.
  Derfor tror jeg også at der er denne udbredte misforståelse om at olie giver fugt.

  Godt vi har dig til at at sige det modsatte.
  Rigtig god dag.
  Mvh Henrik

  06/06/2020

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.