Har Hella Joof flot hud, fordi hun griner meget?
Da instruktør og skuespiller Hella Joof for nylig fyldte 60 år, udtalte hun i Politiken, at hun har flot hud, fordi hun griner meget.
Gad vide om der er noget om det, talte jeg med hudlæge Johan Milling Holk Poulsen om. Velvidende, at hvis der er, hvad skal vi så stille op med svaret? At få ordre på grin-noget-mere eller se-at-blive-gladere er jo mest af alt bare irriterende.
Men det slog mig, hvad hudlæge Harold Lancer har sagt. Han holder til i L.A. og siger sådan her:
“Start taking good care of yourself mentally and physically at a young age. As you age you want to continue to look as good as you feel. The illusion of youth and beauty is sold non-stop everywhere we turn, so it is key to start practicing self-confidence and work on self-acceptance to start your foundation of beauty.”
Et amerikansk citat, ja, men pointen med selvaccept, så man står stærkere og er knapt så påvirkelig i orkanen af alverdens skønhedsillusioner, er vel brugbar?
På spørgsmålet om man ligefrem kan måle koblingen af mental glæde og god hud, svarer hudlæge Johan Milling Holk Poulsen:
”Det er et interessant emne, for der er ingen tvivl om, at stresshormoner, hvis du enten er nede mentalt eller negativt overbebyrdet, påvirker huden dårligt.”
Hvordan?
”Fordi de automatisk aktiverer noget immunologisk, så du nemmere får hudsygdomme og oplever hårtab. Men om de populært kaldte lykkehormoner så gør det modsatte, svæver lidt i det uvisse. Jeg tror det også handler om mimik og den nervemæssige sammenhæng, for grin og smil kræver meget mere aktivitet i underansigtet end en surmund gør,” siger han og tager sig selv som eksempel:
”Af flere grunde er jeg ekstra glad i øjeblikket, og jeg var jo ikke sur før, men patienterne bemærker det. Jeg har fået komplimenter om, at jeg både ser bedre og sågar yngre ud.”
Et råd til andre?
”Det med at stræbe efter balance i ens liv – altså at der også er plads til ro og afslapning – kan lyde som en kliché, men er desværre nødvendig at understrege. Og det er ikke en nem øvelse, men jeg ser dagligt, hvor meget den side af livet påvirker folks hud.”
Ingen bliver selvsagt mere glad på kommando, ligesom alvorlige hudproblemer ikke kan grines væk. Og selvom psykodermatologi ikke er noget nyt ord, altså at der er sammenhæng mellem det mentale velbefindende og hudens fysiske tilstand, så bliver 2023 er muligvis året, hvor vi vil have ekstra fokus på sammenhængen.
HVAD SIGER DU?
Bemærker du reelt en forskel i huden, hvis du har det henholdsvis dårligt eller skidt?
HVAD SIGER VIDENSKABEN?
Ikke så lidt faktisk, bare se her. Selvom det er med omvendt fortegn, så viser også studierne her og her fra bl.a. British Journal of Dermatology, at personer med hudproblemer er i større risikogruppe for at udvikle eksempelvis depression.
@beautyspace på INSTAGRAM
SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.
Anette
Jeg læste engang en fin formulering om glæde og skønhed, som jeg ikke kan huske nu, men essensen var vist, at et menneske der er vred, ked af det eller er en træls type, vil vise det udenpå, ligegyldigt hvor gode gener og hvor pæn man er på ydersiden – mens et menneske, der per se ikke er noget særligt men er glad og i harmoni indeni, aldrig vil se RIGTIGT grimt ud.
Altså, jeg kan ikke huske citatet 100% men det var i den ånd, og det tror jeg virkelig på! Tænk bare hvordan man stråler og strutter når man er forelsket 😉
Stress påvirker mig og min hud helt vildt. En ADHD diagnose giver både ekstra stress og ekstra følsomhed, så hver gang jeg stresser, spasser min hud helt ud.
Det er pænt op ad bakke at være så følsom for det der kortisol.
I din artikel om trends for 2023 skrev du vist også om hud på lykkehormoner… Det her er da en meget god vinkel på sådan noget 😉
PS – smil det smitter!
Anette Kristine Poulsen
@ Anette, tak for dit indspark!