fbpx

Når producenten siger ét

Du har muligvis prøvet det. At en producent siger noget andet, end den viden, du har tilegnet dig på Beautyspace. Et godt eksempel er A-vitamin, hvor faglitteraturen eksempelvis ikke er i tvivl om, at en frugtsyre – gælder også salicylsyre – altid vil bane vejen for A-vitaminet. Du kan måske næsten se det for dig. De to ingredienser går hånd i hånd. Det samme gælder for EGF i forhold til AHA og BHA.

Når en producent så alligevel kan sætte hælene i og sige er-du-helt-gak, er der en god grund. Nemlig den, at de ikke vil risikere at give dig en dårlig oplevelse. Ovennævnte er en slagkraftig cocktail, der for nogen vil kræve tilvænning og altid et greb i egen kind. Derfor kan det være sikrest – og jo helt forståeligt – for en producent at sige ”brug vores produkt alene”. For på den måde har de kontrollen. Jeg forstår det argument.

Men du kender din hud, har Hudplejepyramiden® og ikke mindst: Din holdning. Og dermed dit beslutningsgrundlag.

Lidt det samme med krystal-rullen her. Arrrrjjjj, hopper du virkelig på den? Lød det på IG. Lyt til mit svar og vid samtidig, at der jo er andre, der beretter om, hvordan de synes, at rullen gør en positiv forskel. For mig er den rar og ikke andet eller mere. Og hvem kan i virkeligheden vægte på dine eller mine vegne, hvad der er rart? Og vigtigere: Værdien af det som er rart.

Verden mangler hverken hudplejereligioner eller ingredienser, der kæmper om at gøre indtryk på din hud. Nogle gør det mere højtråbende end andre. Min overbevisning er, at du vil komme længst med de indholdsstoffer, der er uvildigt dokumenterede (altså uvildigt i forhold til hudplejeindustrien) sammen med Hudplejepyramidens logik og overblik tilsat en afgørende faktor – faktisk den mest afgørende faktor: Igen din egen holdning. Fra med eller uden parfume til økologi, miljøcertificeringer, pris osv.

For vi skal ikke bruge tid på at diskutere fakta. Holdninger kan vi derimod vende – på Beautyspace bliver du jo også påvirket og udsat for min. Og på bedste Svend Brinkmansk vis, vil det nok klæde de fleste at lytte – bare lytte – til modstanderne, acceptere forskellighederne for derefter at lade sig beruse af, at man er herre over egen hud. Selvom det sidste ikke er noget, han snakker om.

SNUP TIPPET: Når nogen påstår noget, du synes lyder mærkeligt, så er det altid en god idé at bede om dokumentationen bag. Nogle producenter er så tjekkede, at de ligefrem lægger den underliggende og uvildige faglitteratur på deres site. Det gør bl.a. Verso. Det vækker også tillid, når eksempelvis vinderen af Årets Kosttilskud på Beautyspace siger sådan her (i relation til vores store kollagen-snak):

”Det, som er absolut essentielt, er, at der er dokumentation på den kilde, der anvendes, som understøtter effekten – og at der bruges den mængde, som indgår i dokumentationen. Eks. Parecetamol, som ved 500 mg fjerner hovedpine, men tager du kun 10 procent – altså 50 mg – er der ikke evidens for, at din hovedpine forsvinder. Kollagen er heller ikke bare kollagen. Flæskesvær har f.eks. en anden peptidlængde end kollagen, der er hydrolyseret,” siger Mikael Mohr fra Smuuk Skin).

Og så er vi tilbage til hudlæge Peter Bjerrings yndlingskæphest, som netop er faren ved at tage en del af en dokumenteret historie og løbe med den for så at ende med en halv sandhed eller i bedste fald en fortyndet udgave af det, der virker.

HVAD støder du oftest på af modstridende argumenter?

@beautyspace på INSTAGRAM

13/05/2020
Har du styr på den vigtigste kollagen-booster?
Sammen med de bedste C-vitamin sera
18/05/2020
Spørgsmål fra en fugtfattig
Svaret ligger i det menukort, jeg finder bedst

Kommentarer

 • Lene Svane Bødtger

  Hej Anette,
  Tusind tak for svar. Jeg har prøvet super3 booster og tåler den. Det Fjordvejen ikke for nogle år siden. Mit spsm er dog føler. Kan jeg godt gøre følgende om aftnen ?
  1) rens (bruger pt min Dermalogica intensive moisture cleaning op – derpå exfo fra PH)
  2) Karmameju PH stab. Hero
  3) EGF essense – 5 min pause
  4)IsClinical Pro-heal serum
  5) super3booster
  Om dagen dette:
  1) let vask med vaskeklud
  2) Karmameju PH stab Hero
  3) manyo bif. mist
  4) Aurelia CBD
  5) Niacinamid fra pudderdåserne
  6) Dermalogicas nye solfaktor invisible defense eller kombi Dermalogica intensive moisture iblandet deres solsr defense booster.
  Og specielt om dagen – hvor kan jeg mon downsize? Det er stukket lidt af for mig efter at have læst din bog Håber du kan hjælpe. Bh Lene

  26/05/2020
 • Lene Svane Bødtger

  Hej Anette,
  Tak for fantastisk blog men gode indspark, ideer, tanker og ikke mindst søgen efter fakta i den jungle vi alle bevæger os i når det drejer sig om hudpleje/kosttilskud m.v.
  Efter at have læst din bog har jeg måtte udtænke et helt excelark for at få overblik over hvad jeg reelt har I mine cremer og hvad der mangler. Jeg er blevet ret hooked på EGF og er startet med essence – men da jeg har sart, rødmende hud – tendens til let rosacea og tørhed, er jeg også forsigtig og er gået i stå ift hvilken syre jeg kan tåle at kombinere den med til om natten, for ikke at tale om A-vitamin og C-vitamin.(fik jeg nævnt at jeg tager probiotika gr. inflamm. i tarm også og ved at det også betyder noget). Jeg anvender karmamejus PHA maske ca x 2 ugentligt – har også fået købt aurelias CBD serum og har en god base af hudpleje omend jeg leder efter en rens til om aftnen der fungerer med EGF serum som jeg kan tåle der ikke tørrer ud?. Så jeg blev lige opmærksom, da du skrev at AHA/BHA er best buddies sammen med EGF. Hvilken rens, AHA/BHA, A-vitamin vil en hudtype som min have glæde af og kan PHA’en det samme som AHA/BHA ift. dens gode venskab med EGF?
  Ja, jeg har vist mange spørgsmål men er også netop ved at se på mine rutiner. Stor fan af dermalogica generelt set og IsClinical men leder faktisk også efter noget der kan trække lidt i den billigere ende, da jeg pt anvender store summer på hudpleje.
  Nogle tanker fra dig mht alt dette? 🙂 Bh Lene

  16/05/2020
 • lotus

  Anette, kan du lave en blogpost på hvilke vitaminer og mineraler du tager? Kunne være interessant at se 🙂

  15/05/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Det er nemlig en jungle
  Men jeg refererer også til, at “Clean Beauty” decideret bandlyser alt kemi.
  Alt er kemi – luft/vand ect. 🙂

  Naturlig og økologisk, er jo bare ikke = bedst, i hudpleje alene.
  Men dette tjener denne industri styrtende på idag. Heraf= vildledelse.
  Jeg er, som dig – fan af et miks.

  Men jeg erkender, at jeg stoler mest på en hudlæge, når det kommer til junglen derude i “marken”…

  (Jeg har ikke læst din bog færdig endnu – ser frem til det)

  14/05/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Ps: slåfejl: Petrolatum

  14/05/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Alt er jo relativt…:-)

  Men hvis vi holder os til et rent fagligt stadie , så er der f.eks. ej heller reel evidens for, at mineralske olier, silicone og vaseline (petrolstum) er “tilstoppende” og “farlige”.
  Sidst nævnte, har været brugt siden slut 80’erne til eksem/sår mm.

  Uanset, vil jeg personligt selv være mest tryg ud fra et fagligt samt dokumenteret udgangspunkt, og ikke en “green feeling” alene.
  Og det er netop hér, at forbrugeren idag vildledes og “skræmmes”.

  Jeg bruger også selv essentielleolier, men så vidt muligt ikke i ansigtet, da det kan lede til sensitivitet og mulig allergi/overfølsomhed på sigt.
  Der kan reelt gå mange år.

  14/05/2020
 • Pernille S

  Det giver SÅ god mening at have din bog og viden fra dine blogindlæg i baghånd, når der handles beautyprodukter. FORDI jeg synes der er langt mellem ekspedienter i de fysiske forretninger, som har en ordentlig viden om mange af de produkter de sælger. Eller også favoriserer de eet specifikt produkt, istedet for at fortælle om forskellige valgmuligheder. Både i forhold til indholdsstoffer, effekt, men også pris. Argumentet med ikke at blande forskellige beautybrands eksisterer desværre stadig. Du har skrevet om det tidligere Anette, i tråd med andre herinde på bloggen, som har haft samme oplevelse.
  Jeg ville have forsvoret, at jeg mere og mere skulle gå over til nethandel, da jeg synes det er trist de fysiske butikker forsvinder, men orker ikke længere at blive ekspederet i et stormagasin eller kædeforretninger, hvor jeg ofte får følelsen af at købet blot hurtigt skal overståes. De små webshop nichevirksomheder lægger sig i selen med ordentlig vejledning, små ekstra gaver og personlige hilsener. Det giver mig som forbruger en god oplevelse som gør, at jeg får lyst til at handle der igen 🙂
  Kh Pernille S

  14/05/2020
 • Mathilde

  Er der mellem 5 og 10 g kollagen i Imedeen? Der står blot, at der er 210 mg fiskeekstrat i en dagsdosis?

  14/05/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Jeg oplever stadig, at mange (inkl. nogle tilfælde på apotekerne), der reelt ikke ved, hvordan man læser en Ingrediensliste (Turn & Learn!)
  F.eks., hvor højt/lavt på listen det aktive stof er i div. produkter.
  Ligeledes, hvor parfumen er listet, hvis man nu vil undgå – for meget ect.

  Det mest modstridende idag, er stadig essentielleolier/ “Clean Beauty”
  Hudens DNA genkender jo ikke blomsterekstrakter mm., og derfor er det jo bl.a. noget, som kan lede til sensitivitet på sigt. Plus, at olierne ofte er for ustabile.
  Det en jungle for forbrugeren, hvis en hudlæge ikke er “inde over”.

  Til gengæld genkender huden jo:
  Hyluronsyre, peptider/proteiner, ceramider og kollagen mf., og derfor kan hudlægerne også understøtte disse ingredienser, som gode hudplejeindhold 🙂

  I min optik, er essentielleolier – helt klart en skøn samt en sensorisk luksusfølelse, men hører de reelt til i hudpleje?
  (Ikke hvis du spørg div. hudlæger – herunder de amerikanske)

  14/05/2020
 • C. Kreutzer

  Skal man tage 200 g C-vitamin både morgen og aften sammen med collagenpulveret fra Puori?

  14/05/2020
 • Tina olsen

  Jeg er netop startet op med skin Care hylluron kapsler , og tænker om det vil give mening at supplere med ovenstående collagen kapsler ?
  Bh Tina

  14/05/2020
 • Christina Kragh

  Altså for jeg helt er med skal jeg tage c vitamin tilskud sammen med mit nyindkøbte kollagen pulver fra pouri for at det virker

  14/05/2020
 • Jynne

  Apropros kosttilskud: Dejligt at se tilskuddet i dåse – modsat Imedeen som anvender helt vildt meget emballage (og dermed også ekstra transport) til indpakning. Ærgrer mig 2 gange hver dag når jeg indtager de gode piller. Måske man skulle prøve årets kåring istedet…? Glæder mig for øvrigt til at hente min boks lige om lidt – incl. lige-lovlig-vel-emballeret kosttilskud 😉

  14/05/2020