Hudlæge: Ansigts-massage virker ikke

Måske har du det med ansigts-massage på samme måde, som jeg: Det er saliggørende. For mig i en grad, så det er noget af det bedste ved en ansigtsbehandling, når det sker i hænderne på en, der mestrer håndværket.

Derfor har jeg i et par år nu bevidst vendt det døve øre til, når hudlæge og professor Peter Bjerring har langet ud efter ansigtsmassage som i bedste fald virkningsløs. I værste fald decideret hudfiberstrækkende.

Sådan lyder det, når jeg kæmper med Bjerring under et af vores morgenmøder:

Mig: Du kan ikke se bort fra den ekstremt afslappende effekt – endda for hele kroppen. Jeg falder ned i et vatlag, en nærmest meditativ tilstand.

PB: Helt enig. Du går i en slags dvale, som jeg vil sammenligne med hypnose. Og det er sikkert dejligt. Men bagefter går du tilbage ud i dit måske stressede liv, og så er det ligegyldigt. Livsstil er altid bedre end reparation. Jeg er overbevist om, at det kan give slappere hud at strække den.

Mig: Jeg mener stadig ikke, at vi kan afskrive den mentalhygiejniske effekt. Uanset om den er lang- eller kortsigtet. For måske minder den os om, at det er sådan her, ro føles. Jeg kan faktisk genkalde følelsen af vatlaget, når jeg ligger i min seng om aftenen og læser.

PB: Der ER for meget feel good snak derude, Anette. Og det er der en hel industri, der lever godt af.

På vej grubler jeg. Irriteret over ikke at have ret. Skriver til hudlæge Leslie Baumann, som ikke gør sagen bedre. Hun er helt på Bjerrings hold (måske har de snakket sammen): Ingen dokumenteret virkning. Så skriver jeg til hudlæge og professor Christian Grønhøj: ”Nu skal jeg ikke underkende betydningen af feel good, men nej, jeg har ikke set noget, der beviser den store betydning for hudens biologi og fysiologi. Jeg tror dog ikke, at der kan være negative virkninger.”

Jeg giver ikke op. For skal vi tilsætte bare en smule sund fornuft, så er der ingen tvivl om, at ansigtsmassage øger blodcirkulationen. Og så er der jo værdien af afspænding. For når vi taler om, at én af årsagerne bag rynker er vores mimik, for eksempel den gentagne sammentrækning og kniben sammen af huden omkring øjnene, så må afspænding da batte noget. ”Absolut enig,” lyder det fra Peter Bjerring. Han peger på tre former for afspænding:  Den kemiske (Botox), den psykologiske (som når jeg ser mig i spejlet og befaler mig selv til at slappe af mellem brynene) og endelig fysisk afspænding, som når du selv eller en professionel behandler afspænder en muskel i dit ansigt – og får den til at slippe.

Endelig er der en ting mere, som hudlæger – selv skeptiske Peter Bjerring – anerkender: Nemlig træning af ansigtsmusklerne. ”Vi ved, at folk, der skærer tænder, får kraftigere kæbemuskler,” lyder det – uden at det selvfølgelig skal være nogen anbefalelsesværdig situation. Ansigtstræning kan heldigvis også foregå på anden vis. Se bl.a. studiet her i forhold til fyldigere kinder, og hvad The New York Times skrev. Måske husker du også den face fitness, som vi blev klogere på med hjælp fra Amazing Space for nogle måneder siden? Ellers er øvelserne på Instagram under højdepunkter på @beautyspace.

MØD HUDLÆGE DR. JESSICA WU: Lige nu sidder jeg og forbereder et interview og nogle live streams med den dermatolog, alle i Los Angeles pt. hiver i. Nemlig dr. Jessica Wu (og du kommer også til at møde hende). I min research faldt jeg pudsigt nok over en ansigts-akkupressur, som hun hver aften giver sig selv. Den tænker jeg, at vi skal have hende til at vise os.

08/10/2019
Dit øjenvippe-kapløb
Plus en advarsel og en ønskeliste
10/10/2019
Opskriften på løft og afspænding
Hospitaler gør det også

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for ALLE ord. Åh, det er en fest at læse kommentarfeltet. Jeg har samlet op i ny post i dag, torsdag den 10/10 – råb højt, hvis noget ikke giver mening.

  Svar til et spørgsmål uden for emnet:

  @ Anja, de er helt ens, Nuface og Amazing Spaces. Sidstnævnte har den dog kun i rejse-str.

  @ Maria Petersen, jeg tror ikke, du skal være nervøs. Se mit indlæg i dag.

  @ Sanne, de køler jo…det kan være rart og godt.

  KH Anette

  10/10/2019
 • Sanne

  Dvs at alle de der fine dyre stenruller er spild af penge? Det er jo også kun massage. Rigtig go’ dag, smukke. :))

  10/10/2019
 • Lise-Lotte

  Dyrker selv ansigtsyoga men er også kommet i tvivl om alt det “rykken” i huden er godt, så tak for dit skriv ..Tror mere på Nuface til ansigtet, men kunne godt bruge en billigere gel end den der hører til..kan man bruge noget andet, mist feks ? har forstået det ikke må være noget med olie, for at det virker
  vh Lise-Lotte

  10/10/2019
 • Michela

  Men det er vel lidt i samme kategori som med ansigtsmaskerne som bliver vasket af huden efter endt behandling, meningen er go, og lige så ingredienserne og følelsen vi giver os selv ved at gøre noget “ekstra” – Men, det vi gør hver-dag virker bare bedere og har større effekt på udfaldet af hvad vi ønsker at opnå ?

  10/10/2019
 • Nina

  Ja tak! Jeg vil SÅ GERNE vide mere om ansigts-akkupressur! Jeg er også totalt på ansigtsmassage holdet, og jeg kan heller ikke helt lade være med at tro, det giver noget (udover kortvarig afslapning). 10 minutters motion om dagen gør vel en lille forskel for kroppen – hvorfor skulle 10 minutters ansigtsmassage så ikke gøre en forskel?

  09/10/2019
 • HenrietteJ

  Ville også helt vildt gerne vide hvad min beauty guru så tænker om ansigtsyoga?

  09/10/2019
 • Tina Kodbøl

  Jeg synes også, at det lyder forkert at huden skulle blive slap og “strukket” ved massage – det er jo ikke et statisk betræk af stof eller garvet læder, men et levende lag. Masserer man fx lårerne bliver både huden flottere og appelsinhuden mindskes i nogen grad. Maveskind, der har været spilet ud efter graviditet, vil man ikke også massere og stimulere det til at blive strammet op igen?
  Har prøvet en workshop med Japansk Lifting, en kombination af massage, akkupressur og tryk på drænpunkter – er der ikke en vis effekt ved det?

  09/10/2019
 • Anja

  Hej Anette
  Jeg er tæt på at købe en amazing microcurrent face device men er blevet i tvivl om hvor god den er i forhold til Nuface! Kan du fortælle mig om den ene er bedre end den anden? Og sidst men ikke mindst, hvilken serum er bedst at bruge?

  09/10/2019
 • Pernille S

  Tænker at de såkaldte “antirynke cremer” jo heller ikke fjerner rynker, men følelsen af velvære og udskillelse af lykkehormon ved en dybde massage må vel også tælle på positiv regnskabet? Blev glad da du kom ind på øger blodcirkulation. Det er vel een af betingelserne for en klar og strålende hud?!
  Men interessant læsning er det da… kommer til at tænke på youtube videoer, hvordan Andrea Rudolph stille klapper sine produkter ind i ansigtshuden, istedet for at massere. Måske hun har været i skole hos de bemeldte hudspecialister 😉

  09/10/2019
 • Maria Petersen

  Skal også lige være med her;
  så det vil sige, at vi får det bedre rent afspændings/velværemæssigt når vi får/laver ansigtsmassage.. men huden bliver til gengæld slap af det (ifølge bjerring).. ??!

  09/10/2019
 • Christina Kragh

  Hmm fru poulsen jeg elsker sgu dig og dine fif….Jeg følger signe gensborg på insta og hun har netop afsluttet 6 ALT massage behandlinger og var virkelig glad og sagde hendes kindben var løftet så jeg var da PÅ og tænkte det vil jeg da prøve hahaha lige ind til den eneste der i min by tilbød det var en ældre mand og det kostede tusindvis af penge waaa godt jeg så ikke havde råd!…..utroligt hvad de sociale medier kan overbevise os om fra vores Helte / forbilleder for hvem vil ikke gerne ligne Signe <3

  09/10/2019
 • Mette Sloth Eriksen

  Uanset om det er godt for huden eller ej, gør det helt sikkert noget ved sindet. For det er så dejligt at ligge der på briksen og bare slappe af, stress kan jo også lave ballade med huden. Duftene og velværet er skønt – så må der en ekstra rynke eller to til 🙂 Gua-Sha synes jeg for øvrigt også gør et eller andet, den strammer fint op på kæbepartiet, og den er da glat og gør (formentlig) ingen skade. Iøvrigt en kompliment til din blogs make-over, den er blevet vældig fin <3

  09/10/2019
 • Anne

  Prøv at tjekke Susanne Dyhr ud, hun er ekspert i ansigtsyoga og har imponerende resultater 🙂

  09/10/2019
 • Line Jensen

  Gælder dette også gua sha?

  Eller er det ren indbildning, at jeg synes jeg kan se det virker?

  09/10/2019
 • Rikke Langkow

  Hvad med japansk lifting ? Falder det også igennem ?

  09/10/2019
 • Marianne EB

  Ansigtsyoga er mit nye hit – jeg kan klart se forskel.

  09/10/2019
 • Ida

  Jeg skal lige være med her, hvad betyder det for brugen af gua-sha? Og faceyoga? Varm luft begge dele? Eller er yogaen bedre fordi den træner ansigts musklerne?

  09/10/2019
 • Gitta Stærmose

  Hej Anette. Meget interessant. Prøv at holde øje med Susanne Dyhr ‘ansigtsyoga’ https://www.facebook.com/susannedyhr/ eller https://www.instagram.com/susannedyhr_ansigtsyoga/?hl=da – hun kan noget 🙂

  09/10/2019
 • Frederikke

  Evidens er forfriskende som modvægt til årevis af floromvundne løgne i skønhedsindustriens jagt på ussel mammon. Ville nu ønske, at du havde ret alligevel…

  09/10/2019
 • tina/mormormedstiletter

  Super interessant indlæg:-)
  Glæder mig ti doktor Wu’s aften massage;-)

  09/10/2019

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.