Sådan bekriger du pigmentpletter om sommeren

Selvom det er godt at vide, at alder hverken er en hudtype eller en hudtilstand, så hører det med til sandheden, at huden med tiden bliver mangefarvet. Blandt andet pigmentplettet. Ikke at pletterne i sig selv nødvendigvis er generende (min datter giver dagligt sig selv fregner – se Insta under højdepunkter). Men deres evne til at stjæle lys er irriterende. Mildt sagt. For som lystyve forhindrer de mørke pletter huden i at reflektere lys på samme måde som dengang, da alt var jævnt og ensfarvet.

Som et fedtplettet spejl kan man trænge til en seriøs pudsning.

Ser du bort fra foundation, er der desværre ingen genvej til at blive et plettet betræk kvit – vi taler om ansigt, hals, brystparti, hænder og skallede hoveder. Til gengæld er opgaven heller ikke umulig.

Såkaldt hyperpigmentering, melasma eller bare pigmentbøvl er alle i tæt familie – melasma er typisk hormonbetinget (graviditet, p-piller), og ellers er årsagen big time solforskyldt, lige som akne-ar (og pilleri) og inflammation kan kaste pletter af sig. Kend årsagen, så du ikke kaster et hav af penge efter noget, hvor den udløsende faktor skal væk, inden der trækkes i arbejdstøjet. Hvis du eksempelvis ammer, så vent med pletfjerner-arbejdet til hormonerne er faldet til ro.

HVAD DER HER OG NU fremtidssikrer dig, så det bliver nemmere at mindske, muligvis fjerne, pletterne:

 • Spred konsekvent et ekstra sikkerhedsnet af antioxidanter ud sammen med din SPF. Det vil sige tjek, at din solbeskyttelsescreme eller dagcreme med SPF også indeholder antioxidanter. Eller brug et antioxidantrigt serum. Gerne med stjernespillere som C-vitamin, niacinamid eller begge dele.
 • Banalt men afgørende: I årets lyse måneder er hat, skygge og tøj stadig det bedste værn mod pigmentpletter.
 • Om natten – også i de lyse måneder – er det oplagt at bruge hudpleje med A-vitamin, som dels styrker og dels øger omsætningshastigheden af nye, friske celler.

ADVARSLEN går på alt, der peeler. Hold igen med ridsende skrubbecremer (som i øvrigt slet ikke hører til i ansigtet), hold igen med peelende syrer. Jeg har altid dermatologisk sygeplejerske Else Marie Lissaus sætning hængende i baghovedet: ”Vi har brug for al den beskyttelse, vi kan hive til os om sommeren. Selv den fra de døde hudceller”. Men læs videre herunder:

HVAD GØR JEG SELV: Som brændt barn af solen er pigmentpletterne for mig en evig udfordring. Der skal ikke meget sollys til for at fremkalde dem. Jeg holder derfor konsekvent mit ansigt ude af solen, ligesom der bliver hold igen med syrer. Lejlighedsvis kan jeg ikke dy mig, når porerne skriger efter lidt opklarende salicylsyre. Ligesom optagelsesmulighederne, for det du smører på, forbedres. Og selvom Hella Joof er imod i bogen med papmaché-reglerne, så har jeg et zoom-spejl. For det er måden, det er nemmest selv at se, om der sker fremskridt eller det modsatte. Ikke dagligt jo, men måske ugentligt.

FULD DAG- OG NATRUTINE finder du i Seriøst bedre hud – med produktforslag. Bogen, der også kan lånes på biblioteket.

@beautyspace på INSTAGRAM er hvor, jeg sætter lyd og filmklip til min morgen- og aftenrutine. Som tager højde for ovennævnte.

MERE AF BEAUTYSPACE? Så hop med på holdet her.

20/07/2020
Undgå hævelser
Brug hardware eller dine hænder
23/07/2020
Muligvis årets smarteste blanding
Lad mig give dig for og i mod

Kommentarer

 • Signe

  Kære Anette

  Jeg vil høre, om du har erfaringer med Cosmelanbehandling ift. pigmentpletter?

  Kærlig hilsen
  Signe

  24/07/2020
 • Else

  Hej Annette,
  Jeg vil gerne høre, om du har erfaring med hvide pletter? Jeg har fået vildt mange på benene, og det ser ikke pænt ud.
  Kan jeg gøre noget?
  Og tak for et super godt beauty Space, hvor jeg er blevet meget klogere.
  Kh. Else

  23/07/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Gry Astrid Larsen, lakridsekstrakt (og lakridsrod) finder du også i Hudplejepyramiden (se foto), men det kan være svært at få plads til alt, så nogle gange må vi prioritere.

  Stor hilsen Anette

  23/07/2020
 • Pernille S

  Stadig nysgerrig på stavekontrol i forhold til pigmentpletter LOL 😉

  23/07/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Ps: *lysnende effekt

  22/07/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Hej Anette,

  Hvad med Lakridsrodsekstrakt – det er jo både lysende samt rødmedæmpende?
  F.eks. Koreanske: “It’s Skin 10 – Formula LI Effector”
  (Kun 190 kr. i Matas og bl.a. uparfumeret)
  Dette sera er også anbefalet af en meget hudklog dermatolog i Houston

  https://www.matas.dk/its-skin-power-10-formula-li-effector-30-ml

  22/07/2020
 • Mathilde

  Hej Anette.
  Jeg har tidligere haft store pigmentpletter udløst af sol og dårlig rådgivning vedr AHA men har fået bugt med dem og har kun få pletter her om sommeren.
  Jeg bruger Rodials C-vitamin serum om dagen sammen med Dermalogicas hydrating booster inden SPF (Murads faktor 50) og Paulas Choice niacinamide om aftenen sammen med Deemalogicas hydrating booster inden A vitamin creme. (Og Rodials mist som det første både morgen og aften). Er det bedre at bytte de to serummer om? Du skriver til en anden at niacinamide er bedst om dagen?

  22/07/2020
 • Mariannegylding

  Kære Anette. Vil du forklare hvordan jeg ser forskel på mikroniserende og ikke mikroniserende hyaloronsyre? Evt navne på dine favoritter? På forhånd tusind tak

  22/07/2020
 • Jeanett Naundrup Kristiansen

  Kære Anette. Jeg gør lige som Signe og har faktisk samme problemområde. Altså hyaloronsyre og c-vit serum under min e-vit creme og faktor 50. Om aftenen niacinamid og aha under a-vit.
  Så vidt jeg forstår af det jeg læser skal jeg bruge niacinamid og c-vit om morgenen under spf og kun nøjes med a-vit om aftenen?

  Til sidst, jeg synes at have hørt at man ikke må bruge niacinamid og c-vit sammen??

  Kh Jeanett

  22/07/2020
 • Charlote

  Tak Anette jeg holder øjejeg stoppede med C vitamin serum om morgenen da solen kom og bruger istedet nicinamid Nu blir jeg i tvivl pga af signes spørgsmå .. Må jeg godt bruge C vitamin serum om sommeren eller er det bedst( troede ikke jeg måtte bruge C vitamin om sommeren pga af c vitamin gør huden mere lys følsom ?
  eller Skal jeg bare køre videre med min nuværende rutine og først bruge c vitamin igen til vinter?

  22/07/2020
 • Annette

  Jeg har bemærket at mange “godt modne” kvinder (og også nogle mænd), får ret store pigmentplamager, nærmest lige ud for kæbeleddet. Hvorfor mon? Og hvad mon det er?
  Ligeledes kan lignende plamager (3-4mm i diameter) Hos mange, ses på oversiden af underarmen. Ca 20 cm fra håndled. Er det en særlig kategori, eller er det samme behandling som øvrige pigmentudfordringer?

  22/07/2020
 • Anita Skafte

  Kære kloge Anette,
  Måske er dette spørgsmål ikke helt på sin plads i denne tråd… men jeg spørger iige alligevel.
  Nu har jeg set et par mærker (Coola og Sturm) som anbefaler beskyttelse mod blå lys – kan du fortælle lidt om det? Og er solfaktor ikke dækkende mod blå lys?
  God sommer til dig.
  Kh. Anita

  22/07/2020
 • Christina

  Kan du anbefale en god A-vitamin creme?

  22/07/2020
 • Mary-Ann

  Hej Anette
  Har du mon forslag til nogle budget venlige c-vitamin serums?

  22/07/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Signe, du er jo så prof.! Jeg vil helt klart anbefale dig at bruge niacinamid i dagtimerne, fordi det er så stærk en spiller på antioxidantfronten i forhold til pigmentpletter. Hvis du bytter ud med din hyalruon i dagtimerne… er der så ikke også hyaluron mon i det B3-vit, du bruger.

  Stor hilsen Anette

  22/07/2020
 • Signe

  Kære Anette

  Jeg kæmper med en pigmentplamage i panden.
  Om aftenen bruger jeg Niacinamide serum under min A vitamin creme.
  Om dagen bruger jeg mist, hyaluronserum, c-vitamin creme og solcreme. Men jeg er blevet i tvivl om jeg i stedet for hyaluronserum skal bruge min niacinamide serum om morgenen også?

  Kærlig hilsen
  Signe

  22/07/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Charlotte, de er på vej inden for det næste døgn.

  Stor hilsen Anette

  22/07/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Anette H, tak for dit spørgsmål. Frem for at gå efter en dækkende foundation, så vil jeg duppe med lidt concealer først. Eller gå efter Dr. Jart+ Tiger Grass, som jeg med stor succes brugte, da jeg havde et brandsår i ansigtet.

  Stor hilsen Anette

  22/07/2020
 • Charlotte

  Hej Anette . Jeg kan ikke se dit klip om dine rutiner på Instagram ? Har kigget alle vegne..
  Kh Charlotte

  22/07/2020
 • Anette H

  Jeg er så glad for dine råd. Tak! Jeg har været hysterisk med faktor og skygge i 10 år. Jeg har en grim plamage på på hele hagen, der må være hormonelt betinget. Den dukkede op sidste år. Kan du anbefale en god foundation, der dækker?

  22/07/2020