Hudlæge: Der er ét område på kroppen, vi forsømmer

Muligvis kender du det med, at kroppen det meste af året er pakket ind – og måske endda glemt efter devisen ’ude af syne…’

Men er det egentlig sundt nok at lade den være? Og hvor anderledes er kropshuden end huden i ansigtet? Er der do’s and don’ts, vi skal være opmærksomme på? Det svarer Tina Holst Larsen på. Hun er hudlæge i Roskilde, har en ph.d. fra Allergiklinikken på Rigshospitalet og står derudover bag sitet gladhud.nu, som har hudlæge-kuraterede produkter.

Er huden på kroppen anderledes end i ansigtet?

”Ja, men kun ganske få steder. Vi har en fortykket hud på hælene, som kan sprække, hvis ikke den bliver plejet. Til manges overraskelse er huden også ekstra belastet i bælteområdet, altså der hvor tøjet gnider mere mod huden – og det kan give mere tør hud. Derudover er albuebøjningernes hud ekstra tynd, ligesom øjenlågene.”

Selvom huden fysiologisk og overordnet set er den samme som i ansigtet, så er den – og af uvisse årsager – også mere tør på forsiden af lår og skinneben. Faktisk ofte knastør. Årsagen kan muligvis – for vi ved det ikke – være relateret til overgangsalderen, hvor hudens fedtlag bliver mindre bl.a. pga. et lavere østrogenniveau, men jeg ser tørheden på tværs af køn.”

Er der steder på kroppen, du observerer, at vi forsømmer?

”Ja, brystet er forsømt. Øvre bryst, hals og hænder hænger sammen med ansigtet i forhold til at være udsatte områder overfor temperaturudsving, blæst og UV-stråling. Det er et område, der får al for lidt kærlighed, og det er især solfaktorcreme, folk glemmer.

Det er også her, jeg ser den såkaldt aktinisk degenerede hud, og det er et begreb, jeg er meget begejstret for. Den er defineret ved at være tør, kreppet, pigmenteret og porerne kan blive ekstra store. I forhold til porerne, så kan de blive så store (fordi solen mørner vores elastikker), at de ophober gammelt keratin, og tro mig – det er ikke et kønt syn. Det er også her, jeg ser det, vi i fagsprog kalder poikiloderma, som er en rødbrun pigmentplage, der oftest ses på sidefløjene af halsen. Det ser ud som om huden er beskidt. Den aktinisk degenererede hud går forud for aktiniske keratoser – altså solskader – som er røde, skællende og forstadier til hudkræft.”

Så hvad anbefaler du os at gøre?

”Du gider nok ikke at høre det, men det er vigtigt: Huden afspejler vores mentale tilstand, og det gælder også den på kroppen. Så minimér stress hvis du kan, husk at drikke vand og spise sundt og varieret. Dyrk motion, ryg ikke og sov godt.

Alle mine patienter får også altid et kort skærm-foredrag. Det er så afgørende, at man ikke smadrer sit naturlige søvnhormon melatonin ved at kigge på en blå skærm lige inden, man skal sove. Så lad være eller hav et brunt filter på skærmen. I forhold til søvn så ved jeg, at det er en udfordring for mange, og jeg er i den sammenhæng stor tilhænger af hjælp fra magnesiumtilskud – her vil et lunt fodbad med epsomsalt, som indeholder magnesium, være smart, fordi vi optager magnesium ekstra godt via fødderne.

God kropspleje starter allerede i badet med en badeolie fremfor sæbe, og især skal børn have lidt olie i badevandet. Det er ikke nødvendigt at gå i bad hver dag, dog mener jeg, at man skal vaske sig i armhuler og mellem ben og baller pga. bakteriefloraen.

Generelt synes jeg, at huden på kroppen skal behandles på samme måde, som man behandler ansigtet, medmindre der er en sygdom i huden at tage hensyn til.

Det oplagte er at gå efter solfaktor (som det vigtigste, når huden er ubeskyttet af tøj), fugtmætning, A-vitamin og så kemisk peeling, altså eksfolierende frugtsyrer, et par gange om ugen. Det er de ting, vi dokumenteret ved gør en forskel.”

Hvad gør man specifikt på armene, hvis man har sådan et tæppe af små røde knopper?

”Hvis man døjer med keratosis pilaris (små knopper der sidder i hudens hårsække), så er det vigtigt ikke at skrubbe huden med hverken hamphandske eller eksfoliere med korn, da begge dele kan irritere. Det er en svær tilstand, hvor man skal have tålmodighed. Man kan forbedre situationen væsentligt ved at peele med forskellige typer syrer, enten AHA-, PHA- eller BHA-syrer, som jo også hjælper på de almindelige bumser, man kan have på ryg og øvre bryst. Jeg ser også positive resultater med karbamidcremer og specifikt for eksempel Locobase LPL.”

@beautyspace på INSTAGRAM

FOTO FORSIDE LA:BRUKET

17/04/2024
Derfor er A-vit vigtigt også om dagen
A-vitamin – nu med solfaktor
22/04/2024
De 3 ting, der sætter stopper for tør hud
To af dem er nemme, én er gratis

Kommentarer

  • Kirsten stockmarr

    Hvor kan man købe det ?
    Vh kirstenS

    21/04/2024
  • Jette B

    Tak for info. Jeg bruger samme produkter på halsen og brystet, som i ansigtet. På kroppen er jeg blevet meget begejstret for serum og creme fra Bodyologist. Jeg er også glad for bodylotion fra Woods. Skinneben er en udfordring, jeg tror jeg vil prøve skinfood fra Vileda.

    20/04/2024
    • Rikke

      Ellers kan jeg varmt anbefale A-derma Exomega creme (lotion synes jeg er for tyndt). Den der fugtmægtet fornemmelse varer gerne et par dage. Jeg bruger også vaskeolien i samme mærke.

      27/04/2024
  • Julia Venus

    Gode fornuftige råd! Jeg har smurt min krop siden jeg var 5 år tror jeg (den blå niveau i blikdåse 💙😄)….og har efterfølgende altid elsket at smøre = berøre-med-nærvær-og-kærlighed min krop med cremer, lotions og selvkomponerede aromatiske olier. Sidstnævnte en dyb kærlighedserklæring til hele mig selv. Også mine bryster🟤🟤😘💗🫶🏽

    Det først de seneste 3-4 måneder jeg ikke får smurt mig ind hver eneste dag. Det skyldes at jeg er begyndt at havsvømme her til vinter. Og det er som om saltvandet langt hen ad vejen balancerer min hud (trods saunavarme efterfølgende). Dog er min hud meget blødere hvis jeg smører den med olie inden svømning:sauna.

    Jeg skal være bedre til at huske solcreme i hele ansigtet når jeg er ude og svømme efter kl. 9 (smører kun spf. 50 omkr. øjnene).., men er SÅ træt at at alle solcremer gir mig bumser😩

    Måske jeg skal prøve din nye?
    Egner den sig til brun hud?
    Synes at have læst der er fysisk filter i, hvilket er no-go for mig.

    Ang. søvn. Man kan med fordel smører fødderne INKLUSIV fodsålerne 👣ind i olie/creme med LAVENDELolie (eller sandeltræ, eller Muskatelsalvie), som er beroligende, fordi huden under fødderne hat let ved at optage de mikroskopiske små virkningsfulde plantemolekyler. Fodbade med et par dråber af olierne er også meget velgørende😴

    Jeg vil købe en ny bøtte epsomsalt. Det skulle også være godt for planter har jeg hørt.
    Tak for super godt skriv og tillykke med dine nye hudplejeprodukter🩵🩵🩵

    20/04/2024
  • Anette W

    Jeg er så heldig at have undgået tørhed og andre gener i huden på kroppen, men jeg smører mig også fra top til tå med en blødgørende og fugtende kropslotion HVER gang jeg har været i bad.
    Og så bruger jeg SPF 50 på brystet og i ansigtet om sommeren for at forebygge aktiniske keratoser og basocellulære carcinomer som jeg desværre har været rigtig plaget af

    20/04/2024
  • Anette

    Jeg har haft en mor som fortalte mig at halsen ikke skulle forsømmes. Så jeg har altid påført ansigtsvask både på ansigtet og på halsen og tilføjet cremer – og senest SPF også, herunder brystet. Og på oversiden af klør 5, altså håndryggen, er jeg ekstremt bevidst om SPF, faktisk primært fordi jeg i solen får rød og kløende hud på dem (så kan man lære at bruge solbeskyttelse kan man). Dette gælder i øvrigt også på både ørerne og ved anklerne så de får altid SPF hvis jeg skal være udenfor. Og mellem tæerne – der er mange kilder til hudkræft jo….

    Jeg har skrækeksempler på creppede udskæringer fra ældre generationer, så jeg smører altid udskæringen med SPF, når jeg har større udskæringer på. Især i de senere år. *Exploding head smiley*

    Mavehuden er lige så sart som ansigtet, så den får også altid godt med body lotion fra Pestle og Mortar.

    Jeg har også investeret i en body gel fra Some By Mi med både AHA, BHA og PHA med centella asiatica og niacinamide – det er fuldstændig GENIALT til post-barbering af bikinilinjen og jordbær benene… Det er det allerbedste kropspleje-hack jeg har fundet, udover SPF (husk i øvrigt at medtage solstift på læberne, folkens…)

    20/04/2024
  • Jane

    Mit mangeårige keratosis pilaris forsvandt med kollagen-tilskud.

    20/04/2024
  • Pernille S

    Tak til hudlægen for tippet om epsomsalt. Var ikke bevidst om at magnesium især optages godt gennem fødderne. Hvor viseligt et råd!
    Har iøvrigt idag for første gang brugt Ansigtsbeskyttelsen – din nye solfaktor. Ikke at solen har skinnet, og jeg har da også opholdt mig indedøre det meste af dagen. Var blot ivrig for at teste hvordan den ligger på huden. En base af serum med c-vitamin fra Pestle&More pg herefter din solfaktor. Umiddelbart cremet som flødeskum og let at påføre. Meget “fedtet”, og var da også usikker på hvorvidt jeg skulle skinne i ansigtet hele dagen. Efter ca en halv time var cremen stort set absorberet, og nu – mere end 14 timer senere kan jeg konstantere, at huden i ansigtet føles blød og fugtmættet, men ikke fedtet!
    Det med tør hud på ex.benene, tror jeg meget er et overgangsalder symptom. Skal kæmpe mere end tidligere for at undgå tørre ben. Ser frem til du udvikler en kropssolfaktor! 🥰

    19/04/2024
  • Margit

    I din artikel i BØRSEN i dag beskriver du produkter, hvoraf flere er i rejsestørrelse. Hvor kan man købe dem. Jeg har søgt, men kan ikke finde dem nogen steder.

    19/04/2024

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.