Hvad hudlægen undgår

_S0A8372

Det er ikke første gang, hudlæge Janne Touborg nævner den ene ting, hun ikke vil byde sin hud. Den ene ting, der er uden retur-ret, som hun siger.

Nemlig tatoveringer.

”Vi ved ikke, hvad tatoverings-ingredienserne indeholder, så jeg vil blive meget ked af, hvis mine børn fik en tatovering. Jeg synes, det er pudsigt, at folk er parabene-forskrækkede, men ikke synderligt skeptiske overfor noget, der kommer længere ind under huden – og bliver der. På længere sigt vil vi se sygdomme dukke op på baggrund af tatoveringer,” siger Touborg.

OM AT UNDGÅ ENS INDRE PÆDAGOG-STRISSER: Jeg kom til at tænke på netop tatoveringer og løftede pegefingre, da jeg læse Ditte Gieses fremragende ord om pædagogstrisseren i Politiken i går: Om voksne der har en mening om, hvordan andre voksne skal opføre sig (som eksempelvis at huske cykelhjelm). Og altså ikke i relation til Touborg, men mig selv. Nemlig dengang pædagogstrisseren kom op i mig overfor en venindes søn på Facebook. Her viste han glad sin nyeste tatovering frem, og jeg kom med en hellig bemærkning, hvorefter alle – ALLE – hans venner bad mig lukke, mens de skamroste den nye tusch, som de konsekvent siger.

I øvrigt et dumt navn. Tusch. Det ville svare til at kalde…eller nej…måske pædagogstrisseren bare skulle holde ferie.

PS: Hvad der for mig til gengæld er festlige tuscher, er det væld af ualmindelige, ferieglade nuancer af turkis og orange, der popper op overalt til negle og læber lige nu. Vi må i gemmerne.

MERE AF BEAUTYSPACE? Det sker ved at være på listen her.

_S0A8379

@beautyspace på INSTAGRAM 

12/07/2018
Lær at spotte de bedste produkter #1
Det tager måske hele 4 minutter
19/07/2018
Dit største ønske?
Bare skønhedsmæssigt

Kommentarer

 • Sofie

  Hej Anette
  Jeg synes det kunne være interessant at kende Jane’s holdning til microblading af bryn.
  Jeg er klar over det er en Semi-permanent tatovering, som ikke lige så dybt i hudlaget. Men synes hendes synspunkt og evt din research kunne være stof til et spændende indlæg:)
  Venlig Hilsen
  Sofie

  27/07/2018
 • Christina kragh

  Nej jeg giver dig ret også derfor jeg spurgte dig haha den eneste forklaring jeg fik var DER STÅR JO BODY MIST!!! som om jeg var lidt idiot haha

  20/07/2018
 • Charlotte Riis

  Kære alle, jeg har lovet at dele denne video

  https://www.youtube.com/watch?v=akSuZ2A-Yr4&feature=share

  19/07/2018
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Julia Venus, 1000 tak fordi du deler dine gode tanker. Altid en fornøjelse at læse.

  @ K Bang, det tror jeg du har helt ret i.

  @ Iben, det er et varmt emne, du der tager fat i. Vi er jo alle syet ind i hinandens skæbner også i forhold til ex. sundhedsvæsnet. Tak fordi du deler dine ord herinde.

  @ Anne-Marie – TAK for din gode og tankevækkende kommentar.

  @ Mette, det er på Mølholm, hvor du kan få tid hos en dermatologisk sygeplejerske for 600 kr.

  @ Susan, mange tak. Det er så meget ok.

  Stor hilsen Anette

  @

  19/07/2018
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Christina Kragh, du kan jo altid spørge hvad konkret det er, der gør at produktet ikke vil gå an i ansigtet. Ofte er huden på kroppen faktisk MERE sart end i ansigtet, hvor vi heler hurtigere. Så der skal virkelig være en god forklaring. Det er der ikke i tilfældet her.

  Stor hilsen Anette

  19/07/2018
 • Mette Milan

  @anne – Hvor har jeg sagt, at jeg tror tatoblæk er uskadeligt? Jeg siger, at jeg tænker, at der er madvarer m.m der er værre ens blæk. Jeg siger ikke, at jeg er blind og dum – selvfølgelig er blæk farve og i en eller anden grad skadeligt. Det er bare ikke noget jeg går og tænker over i min hverdag.

  18/07/2018
 • Christina kragh

  Damen i magasin sagde nej til at den måtte bruges i ansigtet hun sagde …. det er jo en body mist så det siger sig selv ….haha hun kunne lige så godt ha sagt jeg var en tumbe

  18/07/2018
 • Susan

  Det giver sig selv, at det ikke kan være ufarligt, hvad er der i de farvestoffer? Jeg smider lige et link her, håber det er ok? Det er godt nok på tysk – men fortæller lidt om hvordan tatoofarverne er at finde i lymferne… https://www.facebook.com/QuarksundCo/videos/10160052879770564/

  18/07/2018
 • Julia Venus

  Har overvejet at få tattoo mange gange. Min kæreste og hele hans familie (inkl. unge lillesøster) har tattoveringer – min svigerfar over hele ryggen, på arme og ben….det meste er noget m. dødningehoveder og alt muligt jeg ikke forstår mig på. Han elsker hver og en. Er pisse ligeglad med hvordan det kommer til at se ud med alderen. Alle har en vigtig historie for ham.
  Det er en del af hans historie og livsfortælling.
  Fordi jeg ved han er et super kærligt, intellektuelt, spirituelt og velmenende menneske, har jeg fået gjort op med mine smagskulturelle fordomme om “folk med tattoveringer”.
  Mange betragter det som kunst/udsmykning. Og det hele er jo en subjektiv smagssag.

  Jeg er vild med de mange smukke moderne motiver med fjer, citater, uendelighedstegn etc.

  Men det hele er blevet en så stor trend og moderne, at jeg sket sket sket ikke gider hoppe med på tattoo bølgen 😀

  Måske jeg får lavet en når det er blevet tilstrækkeligt umoderne….som 99 årig…så findes der nok også farvestof der ikke er så skadeligt 😉

  18/07/2018
 • Anne-Marie Andersen

  Min niece har en plan om at blive tatoveret fra top til tå. Og selvom hun kun er 18 har hun vist over 30 allerede. Både ansigt, hals og hænder, selvom det er ulovligt at lave. Det går så hurtigt, hun slet ikke kan nå at opdage, hvis hun ikke kan tåle dem.
  Hun forstår ikke man kan blive afskåret fra jobs og hun har da også ret i, at det er endnu en form for diskrimination. Men så har hun valgt hun hellere vil være glad for sine tatoveringer, end at få de jobs…
  Der er virkelig ingen fortrydelsesret, så jeg håber bare hun tåler dem og de ikke giver for mange forhindringer for hende på arbejdsmarkedet.

  Jeg synes det er ærgerligt, tatovører går med til det tempo og ulovlige placeringer på så ungt et menneske. Hvor er deres faglighed? Det tager op til 2 år at opdage om der er allergi imod farverne. Det tager endnu flere år før identiteten er på plads…hvilken uddannelse og job man gerne vil have.

  Tak fordi du tager et emne op, selvom det er følsomt og man ikke kan undgå at træde nogen over tæerne. Det er endnu et ærligt og sagligt indlæg. Med mange gode kommentarer.

  18/07/2018
 • Mette

  Hej Anette,

  Jeg synes at have set engang, at der findes et sted, hvor der er konsultation et par gange om året med tilmelding til omkring 400,-.

  Er det mon på din blog jeg har set det?

  18/07/2018
 • Iben Andersen

  Jeg syntes at tatoveringer er fascinerende og nogle bærer dem bare flot. Jeg har selv overvejet en tato men jeg tænker netop på at det kan være farligt for lige præcis mig og at jeg bliver grim som gammel 🙂 Jeg syntes folk skal gøre hvad de har lyst til. Men der hvor jeg så sætter bremsen i er, når dem det ER gået galt for skal have hjælp på min og andre danskeres regning, når tattoos skal fjernes eller man skal behandle skader eller hvis folk ikke kan få job fordi de har tattoos i hele hovedet og ikke kan få job – og dermed skal på offentlig forsørgelse. Jeg syntes det er vores alles problem, hvis vores skattepenge skal gå til tankeløshed i ungdommens år, fordi man ikke overvejer den risiko der er forbundet med Tattoos.

  18/07/2018
 • K. Bang

  Jeg har ingen tatoveringer og får det heller aldrig for jeg er nemlig “nåleforskrækket” 😉 jeg er lige ved at besvime hver gang jeg ser en nål. Men du har ret Anette der ingen som ved hvad det indeholder men jeg tror de danske tatovør er blevet meget mere opmærksom hvor de får deres farver fra og kvaliteten af deres arbejde. Kh Karen

  18/07/2018
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Karolina, heldigvis bestemmer vi jo over egen krop. Man kan ikke tage alt ind, og jeg tror, det er noget forskelligt, vi derfor har fokus på. I forhold til mine egne teenagebørn er det noget helt andet (alkohol bl.a.). Jeg skænker ikke tatoveringer en tanke, selvom jeg er helt enig i risikoaspektet.

  @ Mette Sloth, tror nu ellers de kan være blandt de sjoveste, de sømænd. Også på plejehjemmet ;o)

  @ Michelle, dét kunne man og det er en jo dokumenteret dårligt…at bekymre sig.

  @ Anne, jeg har haft lange snakke med hudlæge Jørgen Serup fra Bispebjerg. Det er barske erfaringer, han har gjort sig. Skal prøve at se om jeg kan finde et gammelt interview med ham fra Børsen, hvor vi havde en tatoveringssag for nogle år siden.

  @ Chrisina Kragh, ja.

  @ Rie D, fik hun den ene eller flere?

  @ Charlotte Riis, jeg har ikke set den, men vil have fundet den frem.

  @ Christina Kragh, Og det er jo det vigtigste. At man selv er glad.

  Stor hilsen Anette

  18/07/2018
 • Christina kragh

  Jeg elsker mine tatoveringer…. De har alle hver sin betydning og historie og er alle lavet i sort og jeg var 30 da jeg fik den første

  17/07/2018
 • Charlotte Riis

  Kære Anne, den udsendelse fra Bispebjerg så jeg også – og den finder jeg frem igen HVIS mine børn begynder at tale om, at de vil have tatoveringer. Jeg mener faktisk, at man fandt billak i rød farve!

  17/07/2018
 • Rie Dyrnes

  Den eneste gang jeg har været rigtig rigtig gal på min datter, var da hun kom hjem med en tatovering. Øv. Men hun var over 18 år, så kunne intet gøre…

  17/07/2018
 • Christina kragh

  Den nye selvbruner mist fra chanel må jeg bruge den i ansigtet

  17/07/2018
 • Anne

  Kære Mette.
  Du tager i den grad fejl, når du tror tatto farve er uskadeligt. Der er på Bispebjerg hospital oprettet en klinik, kun beregnet til at behandle folks skader. En af de værste tilfælde medførte amputering af et ben.

  til info:
  https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/sygdom/art5453547/Overl%C3%A6ge-4-ud-af-10-har-problemer-med-deres-tatoveringer

  https://www.b.dk/nationalt/folk-kan-blive-rigtigt-rigtigt-syge-naar-det-gaar-galt-med-en-tatovering

  https://www.bispebjerghospital.dk/presse-og-nyt/kampagner/tatoveringskampagne/Sider/Om-Tatoveringsklinikken.aspx

  https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/ECE7629881/amputeret-ben-og-livstruende-blodforgiftning-laeger-i-opgoer-med-tatoveringer

  Har btw selv tattoveringer, som desværre bobler op. Jeg ærgrer mig…

  17/07/2018
 • Michelle

  Måske man skulle lade være med at fortælle folk hvordan og hvor grimme de kommer til at se ud som gamle med tatoveringer.
  Hvis man, i årene op til at huden (for os ALLE) bliver slap og grim uanset, kan nyde synet af sine udsmykninger…..
  Så må man vel passe sig selv….?

  Mht potentielle sygdomme vi ikke ved noget til og ikke aner om overhovedet dukker op….så kunne man fandme bekymre sig om mange ting….

  17/07/2018
 • Folk må tatovere sig som de vil, men synes for det første jeg er for gammel og så gider jeg ikke ligne en gammel sømand på plejehjemmet med falmede tattoos. Til nogen er det pænt, til andre ikke.

  17/07/2018
 • Karolina

  Jeg skal og vil heller aldrig have en tatovering.. Og jeg vil gøre ALT I min magt for at fraråde mine børn at få det.. Ville også blive meget ked af det hvis de kom hjem en.. Men at andre har tatoveringer må de selv om det deres hud og helbred..

  17/07/2018
 • @ Birgitte, haha – ja, måske. Det er jo forskellige ting, vi kan have issues med.

  @ Karin VS, jeg bliver ved på Beautyspace. Dét kan du regne med.

  @ Mette M, godt, at du er glad for dine tatoveringer. Det kender jeg mange der er. Men derfor er det stadig interessant at høre, hvad hudlæger undgår, og hvad de prioriterer. Jeg opfatter ikke Janne Touborg som nogen pædagogstrisser. Det kan jeg til gengæld selv være, når jeg ex. sidder i en stillekupé, og folk begynder at snakke.

  @ Birgitte F, jeg tror de fleste er glade for deres tatoveringer, men i forhold til dem, der fortryder, så er det en skam at Vichys Derma Blend blev meldt ud igen herhjemme.

  Stor hilsen Anette

  17/07/2018
 • Birgitte Fønss

  Hvis jeg møder en ung pige, der taler om at ville tatoveres, plejer jeg som regel at sige, at hun skal prøve at forestille sig sig selv i brudekjole. Hvordan vil det se ud?
  Og tænk hvordan tatoveringerne så ser ud, når hun bliver ældre/gammel! En rynket, hængende og meget ludt rund sol fx
  Jeg kan simpelthen ikke lade være ;D
  Men hvis de allerede har tatoveringer, siger jeg ingenting. Tænker bare, at det er synd for dem !

  17/07/2018
 • Jeg har sgu selv tatoveringer – 8 stk faktisk – og jeg tænker ikke synderligt over den farve, der kommer ind under huden, og ned i andet hudlag.
  Jeg er heller ikke parabene eller mineralolie-forskrækket. Man skal virkelig passe på med at pege fingre og “blande” sig i, at andre har fået en tatovering, for man har fået den, der er INGEN returret, som hudlægen siger, man er stolt af den og glad for den. Så det sidste man netop har brug for er en pædagogstrisser. Jeg tænker faktisk, at der er ting vi spiser, drikker, ryger og tygger, der er værre for krop og hud, end blæk.

  17/07/2018
 • KarinVS

  Hvor sjovt Anette, har tænkt nøjagtig det samme! Mht alt det farve og andre stoffer der kommer ind i huden, kan ikke være godt.
  Og mht pædagogstrisser, jeg vil da inderligt håbe du, og andre, vil fortsætte med at komme med gode råd og advarsler mod farlige ting. Det er da virkelig dejlig at kunne undgå problemer hvis man kan 🙂

  17/07/2018
 • Matilde

  Jeg er lidt nysgerrig på nogle facts omkring påstanden, at vi på længere sigt vil se sygdomme dukke op på baggrund af tatoveringer?
  Jeg skal egentlig ikke kloge mig på området, jeg ved blot, at der efterhånden er virkelig skrappe krav til tatovører og de materialer, de bruger. På samme måde som at der er sket en kæmpe udvikling i “tilsyn” med de produkter, vi ellers putter i hoved og på kroppen, er det jo også sket på tatoveringsområdet – heldigvis.

  Hilsen en, der både er parabene-forskrækket og tatoveret 😉

  17/07/2018
 • Matilde

  Jeg er lidt nysgerrig på nogle fact omkring påstanden? Jeg skal ikke kloge mig på området, men ved blot, at der er kommet virkelig skrappe krav til tatovørere og de materialer, de bruger. Der er jo også sket en kæmpe udvikling i “tilsyn” med de produkter, vi ellers bruger, så selvfølgelig sker der også en udvikling på tatoveringsområdet – heldigvis.

  Hilsen en, der både er parabene-forskrækket og tatoveret

  17/07/2018
 • Jeg kommer heller ikke til at få en tatovering. Måske bliver jeg den eneste på plejehjemmet uden, når den tid kommer, hahaha… Men det er fint for mig, hvis folk gerne vil have dem. Og dog… så gerne at mine børn ikke fik tatoveringer, når de bliver voksne. Kh. Birgitte

  17/07/2018