Botox er bøvlet. Kom med en anden vej

1000 tak til alle, der har bedt om Børsen-artiklen i sin helhed. Det er umuligt at linke, så derfor fik du smagsprøven her i fredags. Jeg har fået lov nu til at dele hele baduljen, så here we go:

Er du på min alder, kan du sikkert huske dengang bakken med cigaretter gik rundt til alle fester, tandlægen fyldte kviksølv i tænderne, og man nappede en dobbelttid i solariet, hvis man da ikke købte sit eget – som jeg selv gjorde. Vi var med på det hele uden at blinke, måske fordi vi ikke vidste bedre. Men det gør vi nu.

Gad vide, om vi om et årti eller to vil se i bakspejlet og spørge hinanden, om vi virkelige brugte en nervegift til at udglatte rynker og lod plastiklignende gele blæse kinderne underligt op? Med læger som de nye kviksølvspushere, og med Instagramprofiler som de ansvarlige voksne, der bærer smøgbakken rundt og giver følgeskarer af folk lyst til at prøve.

Botulinumtoksin, der er bedre kendt som Botox, har kun et par årtier på bagen som kosmetisk middel, så ingen kender langtidsvirkningen. Man ved kun, at giftstoffet er fredeligt på den korte bane. Og at fillers som Restylane skal lægges med en ”forbandet præcision og kløgt for ikke at være farligt”, som flere hudlæger har udtrykt det overfor mig.

Hudlæge Flemming Andersen fra Hudklinik Mølholm i Vejle uddyber: ”Hvis filler kommer ind i et blodkar, kan det give en blodprop, og vævet i det område kan dø hen, så man får sår, der heler med et grimt ar. Mange af de små blodpropper bliver ikke opdaget. Behandlerne tror, det skyldes infektion”

Og vi taler altså om to skønhedsbehandlinger, der ifølge amerikanske analyser bliver sprøjtet ud på en delt førsteplads af ikke-kirurgiske indgreb.

BETAL MED MIMIK

Et af sælgernes argumenter for at få sprøjtet de to produkter ind i ansigtet er, at der i dag er færre fordomme mod den slags indgreb. At vi dømmer hinanden mindre. Og åbenhed er jo altid godt, det er jeg enig i. Det er da heller ikke den, min modstand er rettet mod.

Den går på, om det overordnet er en god idé?

Både fordi langtidsvirkningerne er ukendte. Men også om mimik vitterlig er en klog valuta at betale for den glatte pande med?

I reklamer viser klinikkerne, der giver folk et skud udglattende Botox eller Restylane, gerne før og efter-billeder. Som regel kvinder, hvor billedet til højre er med tydelig mimik, måske et par rynkede kløfter mellem brynene. På billedet til venstre ses typisk samme kvinde, nu bare glatpandet. Men ét er den stillestående situation, som et foto viser, noget andet er den bevægelige 3D-virkelighed, hvor vi er afhængige af vores mimik.

Derfor bliver jeg utilpas, når influencere lovpriser hele Botox- og fillers-pakken som god hudpleje, og når sælgere af injektionsbehandlinger sammenligner det med at få farvet hår eller lavet negle. For så lille et indgreb er det ikke.

At Botox og fillers som Restylane er populære, skyldes tilfredsstillelsen ved at opleve et hurtigt resultat her og nu. Ingen livsstilsændringer, ingen træningstimer, ingen ventetid. Bare et hurtigt facadefix.

GÅET IND I EN VÆG

Den amerikanske hudlæge dr. Nicolas Perricone har advaret om, at heftig Botoxbrug på sigt giver et så fladt ansigtsudtryk, at man ligner en, der er gået slemt hårdt ind i en væg. Der er også den mentale bivirkning, som har sin helt egen diagnose, nemlig dysmorfofobi, en slags mistet evne til at vurdere sig selv, som kan sammenlignes med mekanismen, der får anorektikere til at synes, at de ser tykke ud.

Det er selvfølgelig ikke sådan, at jeg ikke forstår lysten til forbedring. Jeg er ikke til lutter lune økoolier, mens naturen går sin gang. Langt fra endda. Der er dem, som vil kalde mig besat af hud, og derfor kan jeg skrive under på, at jeg skam forstår trangen til at skrue op for ens hudplejeindsats. Hvis du, som jeg har smånappet af smøgbakken og stegt i solarier, ved du, at der skal noget til, for at få sundere, friskere og glattere hud.

I arbejdsmedfør og båret af en kraftig egeninteresse har jeg prøvet virkelig mange ting, herunder også en hudskrællende, dybdeborende laserbehandling, der var så voldsom, at min søn ville vide, om vi fik en millionerstatning, hvis jeg aldrig igen blev mig selv. Der fandt jeg min grænse.

Heldigvis er der meget godt at sætte ind med, når det gælder om at gøre huden i sin helhed pænere. Og ikke bare creme. Når huden er friskplejet, har glød og strutter af god fugtmætning, er det det, der bliver bidt mærke i. Ikke mindst af dig selv. Netop helheden er så afgørende. For jeg ser jo hele dig, og du ser hele mig. Og netop her gør Botox og Restylane det modsatte. De får brugeren til at blive detaljefikseret. Til altid at bemærke den næste linje eller unøjagtighed.

Og ikke mindst til altid at se enten nyfyldt (måske endda overfyldt) ud eller ligne en, der trænger til genopfyldning.

Jamen, hvad så bare med en lillebitte smule, spørger du måske, og derfor er udtryk som baby-Botox, Botox-light og skin-Botox blevet populære. Her bliver man behandlet med en mindre mængde, og især Baby-Botox lyder næsten, som om man har en legeaftale med en hundehvalp. Det svarer til forskellen på en Prince og en Prince Light.

Selvom midlertidige fillers bliver markedsført på at svare til sukkerstoffet hyaluronsyre, som vi allerede har i huden, så er det ligesom at kalde marcipan for frugt på grund af indholdet af mandler. Den hyaluronsyre, der sprøjtes ind, er tilsat et såkaldt krydsbindende stof, der svarer til det, man hærder plastik med.

Ser du bort fra risici og irriterende kommentarer fra sådan en som mig, så vid bare én ting: Det koster på troværdighedskontoen at pille ved mimikken. For den bliver anderledes. Også selvom vi ikke er ude i Real Housewives-proportioner.

SNUP TIPPET: Lige nu kører vi et testforløb på Instagram (@beautyspace), hvor du om lidt kan følge et alternativ til en Botoxglattet pande. Forsøgspersonen blev af forskellige grunde Botoxtræt, men er samtidig ude af stand til at acceptere panden, som den er. Du kommer med helt ind på briksen.

FOTO Anne Højlund Nicolajsen

24/06/2020
Bekymret for salicylsyre?
Gæt engang, om den stadig er med på mit fix-it hold
26/06/2020
Hvad Sahar brugte lockdown til
Hun forlængede sig selv

Kommentarer

 • Anna

  Hej Anette

  Hvor på din Instagram kan man finde det forløb du beskriver her i “snup tippet”? Jeg kan simpelthen ikke finde det opslag/story…

  26/06/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Mai, mange tak for dit indspark. Du har helt ret. Der er bestemt masser af tilfælde, hvor det er gjort fint og nænsomt, og hvor personen, der får det, er glad. Min ypperste anke er den her cocktail:

  – klinikkerne taler om, hvor stor salgssucces de har (altså “flere og flere gør det”). Deres begrundelse er bl.a. at vi har færre fordomme.
  – Behandlingerne bliver sammenlignet med hårfarve og neglelak. Ingen taler rigtigt om bivirkningerne, som hudlæge Flemming Andersen nævner.

  De ting til sammen gør, at mange, især yngre tænker “hvad venter jeg så på”.

  @ Kis, mange tak for dit indspark. Jeg er med på, hvad du siger, men det skal også med, at smag og behag naturligvis er forskellig.

  @ Christina K, ja, han er krads ham Perricone. Han vil have os til at spise laks og glemme Botox.

  KH Anette

  26/06/2020
 • Christina Kragh

  Gået hårdt ind i en væg hahaha

  25/06/2020
 • Kis

  Kære Anette – en hel igennem sund holdning jeg tilslutter mig. Det har altid undret mig når vi slet ikke tænker de mere langsigtede konsekvenser af vore handlinger – man kan blive grimt overrasket. Flere kendte smukke kvinder – hvor er de forandrede, når de toner frem på skærmen og hvor er det synd. Er de slet ikke blevet vejledt før de kastede sig ud i behandlingerne? Er livsglæde og udstråling ikke bare det bedste til et flot udseende – det arbejder jeg på. Jeg er snart 61- og livet kan ses, og jeg vil nyde alt det jeg kan få lov til. Sommerhilsner fra Kis

  25/06/2020
 • Mai

  Tab af mimik? I dag er de blevet langt, langt bedre til sprøjte ind botox hvor det ikke ødelægger for mimikken. Min frisør er toppet op på botox/fillers og hun har et meget levende ansigt. På den anden side giver det ikke mening at fylde op ansigtet med hverken det en eller andet hvis en ikke steller sin hud godt

  25/06/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.