Hudlæger advarer: Smør ikke bare en masse olie i ansigtet

For få år siden rasede parabeneforskrækkelsen, som du muligvis husker. Og dermed så vi en invasion af plante- og vitamin-olier, som ikke krævede den samme konservering. Olier blev kaldt for fugtmættende. Folk så dem som den rene vare og dermed bedre at smøre på huden. Heldigvis er vi blevet klogere på, hvordan de gyldne dråber bruges bedst. Lad mig give dig bare to indlysende grunde til at omgås olie med respekt:

 1. Som hudlæge dr. med Yael Adler siger: ”Når noget har svært ved at komme af, hvad bruger man så til at fjerne det med? Rigtigt gættet: Olie. Vi har altså med et rengøringsmiddel at gøre. Som decideret plejemiddel vil olie indgå i forbindelse med vores egne værdifulde lipider (fedtstoffer) og vaske dem ud af huden.”
 2. Da nogle pludselig skiftede creme helt ud med olie og brugte samme mængde, ja så ville det jo gå galt, som professor og hudlæge Peter Bjerring tidligere har sagt: ”Vi kan jo ikke bare sådan asfaltere huden i ren olie og tro, at den kan klare det.”

Læs mere og uddybende om oliefaldgruben her.

Olier giver altså ikke fugt, som mange fejlagtigt tror. De giver fedt. Fugtbindende ingredienser tæller bl.a. hyaluronsyre og glycerin og olie kan derefter (smurt ovenpå) hjælpe med at forsegle fugten i huden – altså skabe en slags mini-dampspærre-effekt. Derfor er rækkefølgen vigtig – med det vandede først (fugt), derefter det mere fede som cremer og til sidst evt. olie.

Måden at bruge olier bedst på er derfor at duppe den ovenpå dit fugtmættende serum eller creme. Eller som Adler anbefaler: Bland lidt olie i din creme eller dit serum. Og som altid efter hud-behov, for er du til den fedtede side, så er din hud mere eller mindre selvsmørende (du vil sikkert have bedst gavn af fugtmættende stoffer). Eller alternativt køb en creme med olier eller plantefedtstoffer i.

Det kan sagtens fungere fint at bruge olie direkte på huden (især den mere tørre kropshud), når bare den, altså huden, er letfugtet som lige efter et bad. SÅ … bruger du olie direkte på huden (og det gør du muligvis med BAKs probiotiske olier), så lad endelig huden være let fugtig. Og vær varsom med mængden.

OG HUSK: Det er udelukkende antioxidantbeskyttelse og forsegling, du kan få fra en planteolie. Ikke hardcore hudforbedring, der kræver ingredienser som enten peptider, AHA/BHA, A-vitamin eller niacinamid. Og igen: Al indsats i forhold til din hud er ligegyldig, hvis ikke det foregår i ly af UV-stråler.

 @beautyspace på INSTAGRAM

27/04/2022
Vil du se mig brændt af?
Plus en håndfuld SPF-anbefalinger
04/05/2022
Hudlægen: Sådan behandler du kroppen #1
Mere robust eller det modsatte?

Kommentarer

 • Katrin Egholm Thorsen

  Hejsa, jeg bruger mandelolie til at fjerne øjenmakeup med (vandfast mascara). Er det så også en dårlig ide? 🙂 vh Katrin

  10/05/2022
 • Irene Kisbye enfsig

  Har lige købt cremen, og nu spørgsmål. Synes den strammer noget, kan jeg bruge den ifm med Estee lauders advanced night repair??

  Bh irene

  04/05/2022
 • Patricia

  Hej Anette

  Jeg har brugt din ansigtscreme hver aften siden jul, og jeg elsker den! ❤️Af gammel vane bruger jeg niacinamid-serum under den, men jeg kom til at tænke på, om det i virkeligheden er overflødigt, eftersom niacinamid står højt på ingredienslisten på cremen?

  Og et helt andet spørgsmål: Det er lykkedes mig at overbevise min teenagesøn om, at han skal bruge spf hver dag fra marts til oktober. Skal han så også vaske ansigtet med ansigtsrens hver aften, når han har spf på? Hvis ja: Hvad er det gode argument, der ksn overbevise en 14-årig dreng, der ikke har hudproblemer.

  Mvh. Patricia

  03/05/2022
 • Marianne

  Jeg bruger em mist fra dermalogica og så ansigtsolie fra pudderdåserne ovenpå. Synes det vieker godt eller mangler jeg noget?

  03/05/2022
 • Anne Skauenborg

  Hej Jeg var så heldig at få fingre i boksen med Baks olier i. Jeg har et spørgsmål til konsistens.

  03/05/2022
 • Anne Mette K

  Jeg klarer mig overraskende godt med netop BAKs Day care olie (+BAK spf serum) om dagen, den er vanvittig god til specielt min næse, der har haft det hårdt med Rosacea. Udbrud er stoppet for et par år siden, hurra, men huden har været meget medtaget, det er meget bedre nu. Kombineret med Bioeffect + naturligvis Ansigtscremen om natten, de tre virker for mig og jeg har virkelig prøvet meget andet. Jeg håber det bliver ved med at virke, man ved aldrig med det Rosacea.
  Men jeg savner min fugtserum om dagen, også på næsen, det hele bliver lidt ‘stramt’ i løbet af dagen, jeg ved bare ikke hvordan/hvornår jeg kan fylde op med den. Det hjælper vel ikke at tage den ovenpå efter ‘karanstiden’ for olien?

  03/05/2022
   • Anne Mette

    Det prøver jeg, det giver super god mening, tak!

    05/05/2022
 • TINE OLSEN

  Et spørgsmål vedr. Paula’s Choices niacinamid-serum Niacinamide Booster 10% som var i månedens boks. Paula’s Choise laver også en 20% version, som ifølge vejledingen skulle være bedre til at bekæmpe porrestørrelse, “appelsinhud” grundet aldrende og solskadet ansigshud. Er der nogen, som har prøvet den? – Og gjorden den en forskel?

  03/05/2022
  • Maja D

   Hej Tine

   Jeg har selv i en hel del år brugt 10%’eren og har været super glad for den.
   Har spicet op med 20%’eren, siden den kom til DK – og jeg er suuuuper glad for den.
   Den giver nemlig det ekstra, synes jeg, på porrestørrelse og at holde min hud pæn og klar og mindre “appelsinet”. Love it!
   (Kommer et par dråber af den i min dagsserum.)

   Min hud er efterhånden med god pleje (tak Paula og Anette 🙂 ) blevet ren og pæn, men 20%’eren her gør lige min hud det mindre grov at se på, som ikke meget andet kan, så man virkelig kan se det værdien af alt det andet pleje.

   For mig er det en super investering, men netop også fordi, at den rammer plet i det, som jeg nok er mere udfordret af end andre.

   12/05/2022
 • Rikke

  Anette, Du ER og bliver min skønhedsguru.
  Jeg har lige købt månedsboksen, hvor der var mange af de gode sager til min hud, og en ny Ansigtscremen.
  Indlægget om olier vil jeg tage til efterretning. Har i desperation brugt det, efter et langt bad, nogle gange fordi jeg håbede på fugtmætning. Men det virkede jo ikke, så nu ved jeg hvorfor.

  03/05/2022
 • Sanne

  Uh nu bliver jeg helt i tvivl om den natolie jeg har brugt de sidste par måneder istedet for natcreme. Kender du
  Pestle & Mortar Superstar Night Oil?
  Jeg købte den efter jeg er blevet fan af deres hyaluron serum, som jeg opdagede i en af dine beautybokse engang. Jeg er 42 med tendens til tør hud. Bør jeg skære ned på olien? Jeg bruger fugtserum og alm dagcreme om morgenen.

  03/05/2022
 • Rebekka

  Jeg synes det er så frustrerende, at flere producenter fortæller, at olie kan balancere nærmest alle hududfordringer- og at det er det eneste rigtige for huden!! Det er jo umuligt at gennemskue 🙁 Godt vi har dig Anette! 😉

  03/05/2022
 • Ditte H

  Uha der var jeg liige ved at blive bange! Jeg æælsker olier til ansigtet! Men jeg blander altid kun et par dråber i med min dag-eller natcreme …
  Puha, det må være dagens forskrækkelse – jeg tager lige en kop kaffe 😀

  03/05/2022
 • Tine Andreasen

  Lige som Sanne er jeg også rigtig glad for det gode råd om at supplere dag-/natcreme med et par dråber olie. Jeg er endnu ikke så avanceret, at jeg kan finde ud af at blande, så jeg bruger bare olien ovenpå creme. Det fungerer virkelig godt til min ekstremt tørre hud :).
  Jeg er bare lidt forvirret – for hvad gør man så med f.eks. ansigtsolien fra Bak? Hvis man bruger den ovenpå creme, der indeholder konserveringsmiddel, slår man jo de gode bakterier ihjel?

  03/05/2022
 • Sanne

  Jeg har meget tør hud, og har altid sprunget olierne over, også da de var allermest hypede. Sprunget over, fordi jeg altid får sådan en klaustrofobisk fornemmelse. Husker tydeligt sololierne i firserne, jeg kunne slet ikke ha’ det. Men et par dråber squalane olie i min dag-/natcreme om vinteren, det er det bedste råd jeg nogensinde har fået – så tak, Anette. 🙂

  03/05/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.