Hvad jeg lærte på et spa-ophold til 52.500 kr.

“WAUUUUHHHH!!! står øverst på min bucket liste, når jeg vinder i Lotto”, skrev en veninde, da jeg postede Lanserhofs berømte trappe på Instagram.

Lanserhof er et ekstravagant medicinsk spa, som er kendt for at være det 52.500 kroners bekostelige ophold, hvor bl.a. Gwyneth Paltrow og Victoria Beckham-typer detoxer. Læg dertil de sponsorerede influencer-ophold, som du måske har mødt på Instagram.

Må vi invitere dig? lød det fra Lanserhof Sylt.

WAUUUHHHH-niveauet ramte ikke mig, som i stedet på forhånd var sulten, kaffetørstig og tvær i forhold til restriktioner (der ER ingen kaffe på Lanserhof). Og … Sylt?

Jeg var også sikker på, at der ville være løftede pegefingre men-vi-kan-fikse-dig i forhold til min i deres øjne sikkert ringe træning, manglende muskelmasse og glæde ved sukker og vin.

Men størst var mit forbehold for prisen (de 52.500 kr. er minimumsbeløbet), som jo kan matche udbetalingen på et sommerhus.

På avisen vil vi gerne tippe om de bedste, og gerne ypperligt eksklusive, steder – men Lanserhof i Tyskland havde min chef dækket forrige sommer, så med Beautyspace-kortet alene afslog jeg i første omgang.

For selvom det måske lyder irriterende, så kan jeg ikke afsætte syv dage til noget, jeg ikke ved, om der kommer noget arbejdsmæssigt ud af. ”Kom alligevel – vi finder ud af det med bare tre dage,” lød det tilbage.

Summa summarum tog jeg afsted uden selvfølgelig at love Lanserhof noget (det gør jeg aldrig). Hvad nu, hvis der var noget at lære, noget at undres over eller grine af – hudmæssigt, på træningsfronten eller i forhold til kost?

Jeg når at drikke tre kopper kaffe på færgen til Sylt, hvor Lanserhof ligger Fort Knox-agtigt forskanset i byen List, som ikke ligefrem er nogen charmeoase. Man bliver hentet i P-kælderen af en vært, som hviskende viser rundt. Der er kun få andre gæster, som alle lister rundt iført hvide badekåber og alvorlige miner.

Her er bemærkelsesværdigt stille, ingen børn eller alkoholpåvirkede voksne, alt er  koordineret beigepænt på quiet luxury måden med et bibliotek (overvejende coffee table bøger, ikke så meget litteratur), klaver, et hav af vand- og tebarer med selvbetjening, gigantiske vinduer og den føromtalte arkitektoniske trappe, som alle, inklusive mig, foreviger.

Og værelset altså … minimalistisk, men også beroligende komfortabelt lige fra havudsigten til bruserens faste stråle, det højteknologiske japanske toilet, epsomsaltet ved badekarret og hoteltøfler, der ikke er af den ærgerlige slags, men selveste Birkenstock – som man må tage med hjem. Og muligvis den største walk-in garderobe jeg nogensinde har stået i.

Mere eller mindre alt står dog på tysk. ”Det er jo ikke problem for dig som dansker,” siger værten. Øhh jo. Faktisk lidt, og hvad med Gwyneth og Victoria?

I min taske har jeg smuglet pulverkaffe med, for jeg er for voksen til at nogen, der ikke er min læge, skal bestemme over kaffen.

Og kan man overhovedet spore kafferester i urin – lyder det ikke for skørt?

Nåmen, det er i øvrigt det første jeg skal: Aflevere urin- og blodprøver, ligesom bl.a. bmi bliver målt. Det er farven på gulvet og personalets uniformer, der adskiller det medicinske fra det velværende spa – og uden, jeg helt kan greje det, er der noget ved personalet, som giver associationer til Star Wars-møder-sekt-af-en-art. De smiler ens, er klædt i samme dragter: Nougatfarvede i receptionen, hvide i det medicinske område, blå i restauranten.

Mit første måltid, aftensmaden, viser sig at være døgnets mindste. Ingen væske under, men inden – og nul alkohol selvfølgelig.

En kok står i et åbent køkken og har lavet vanvittig velsmagende broccolipizza med tomat.  Omfanget minder om en forret, og jeg får besked på at spise virkelig langsomt. Hver bid skal tygges 30 gange, og mens jeg koncentrerer mig om det, betragter jeg staklerne på suppe-menu omkring mig (man er på forskellige menuer alt efter en læges anbefaling).

Der sker dog det bemærkelsesværdige, at jeg går om ikke mæt-mæt, så ikke-sulten fra bordet.

Det tætteste, jeg kommer en personlig kontakt med en af de blå uniformer, er den sidste dag i restauranten, hvor jeg ser, at nogen får risbudding til dessert.
”Kan jeg bytte mit fuldkornstoast til budding,” hvisker jeg til tjeneren. ”Absolut ikke – du er jo ikke på den menu.”

”Jamen, jeg kan ikke så godt tåle toast,” hører jeg mig selv sige. Hun ser tvivlende på mig, men hvisker: ”Okay da, men ikke et ord til nogen.” Og ind kommer hvad der svarer til fire spiseskefulde risbudding – kogt på vand.

Jeg bliver anbefalet at ramme en slags 90/10 ordning af Lanserhofs diætist – altså når jeg kommer hjem – hvor de 90 procent udgør grønsager, nødder, frø, linser, havregryn og så 10 procent græsk yoghurt, ost, fisk, kød eller æg. Med mig får jeg et hav af detaljer inkl. inspirerende opskrifter og tallerkenfordelinger.

Da jeg rejser hjem efter tre dage, er jeg to kilo lettere, end da jeg ankom. Det er en blanding af fedt og væske, får jeg målt og bliver fortalt. ”Du reagerer overraskende  hurtigt på at skære sukker væk,” siger stedets cheflæge Jan Stritzke. Med overraskende mener han nok en i min alder.

Da jeg forlader den afsluttende konsultation, sidder en amerikansk kvinde og diskuterer frustreret med receptionens lægesekretær: ”listen, I’ve paid you hundreds, no thousands of euros to be here for the so called cure stay, and now you request more euros. For more tests. More check ups.”

De er nok vant til, at folk går sukkerkolde. Eller pludselig kommer i tanke om, HVOR mange penge 52.500 kr. i virkeligheden er.

Den vigtigste reminder – sundhedsmæssigt – som jeg tager med hjem, får jeg af Jan Stritzke – og den kræver intet budget. Du får den på lørdag.

Og de forventede løftede pegefingre? Dem var der absolut ingen af. Tværtimod fik jeg en slags ros, som jeg kunne gå og godte mig over.

BEDRE HUD MED ÅRENE? Det sker lige her.

13/12/2023
Regel nr. 1: rutinen og rækkefølgen, der batter
Regel nr. 2: alder har (stadig) aldrig været nogens hudtype
15/12/2023
3 ting, jeg tog med mig fra Lanserhof
Tyg maden 30 gange og tjek huden under fødderne

Kommentarer

 • Anette Kristine

  1000 tak for vidunderlige kommentarer. Jeg har læst det her kommenfelt to gange. KH Anette

  19/12/2023
 • Anni

  Lyder som en mulig setting for næste “White Lotus” …. Med lidt drab og snyd i kulissen kunne det blive knap så kedeligt.

  Kh
  Anni

  15/12/2023
 • Pernille S

  Længe siden jeg har fået så godt et grin 😂 Så hellere gå på vin-og kaffebar
  52.500kr for en pizza med broccoli! No way!!!

  14/12/2023
 • Kirsten V

  Jeg læste igår, at vi skulle kassere tandpasta med titaniomioxid.
  Hvad med solcreme der indeholder det?
  På forhånd tak.

  14/12/2023
 • Kirsten V

  😆🤣😂♥️

  14/12/2023
 • Sanne

  Åh Anette, dagens gode grin.
  Hold da magle, man kunne lave en sjov film ud af det sted! 😀
  Rigtig go’ dag, smukke. ♥

  14/12/2023
 • Lovisen

  Sikke en pris!!! man det er jo også en måde og gøre noget eksklusivt på, at det netop kun er noget der er muligt for de få.
  Jeg synes stedet på en eller anden måde lyder lidt skræmmende, får sådan en Stepford Wives vibe 🙄 Det der sterile, hvor alle går med samme smil, og hvor der ikke er meget “liv”.
  Men skøn anmeldelse, den gav smil på læben. Og det tror jeg er sundere end 3 skefulde risbudding 😂

  14/12/2023
 • Birgitte

  Åh gud, du må da sluge nogle kameler! Godt du fik det ned på et par dage og ikke 1 uge 🙏 OG fik det betalt 🤪
  Er lidt nysgerrig på hvad der var af tilbud – bassiner, saunaer, behandlinger inkluderet??

  14/12/2023
 • Elisabeth

  Hold. Nu. Kæft. En sjov anmeldelse, Anette. Tusind tak for at få mig til at hviskegrine i stillekupe på vej til job.
  Hav en dejlig dag!

  14/12/2023
 • Maria L

  Selv hvis jeg vinder i Lotto, kunne jeg aldrig finde på at komme sådan et sted. Blodprøver ligefrem? Tusind tak for en så skøn anmeldelse, det fik virkelig smilet frem, især “smuglet pulverkaffe med” hi hi hi

  14/12/2023
 • Anette

  Jeg var engang på ferie på Rhodos i sådan en spøgelsesby med kun hoteller, i et af de der charterhelveder.
  Samtlige ting og tjenester og tjenere var rettet mod det tyske publikum! Selv menuen i restauranten! I folderen om området stod der ganske vist at “der var ofte tyskere på hotellet” men… Det var nærmere som at komme til mini-Tyskland, der så bare havde flyttet sommerferien 3000 km sydpå!!!

  Da tjeneren skulle lave en Pina Colada og puttede almindelig fløde i, dér var det simpelthen grænsen. Jeg udvandrede fra baren med en tordensky over mit hoved. Ihvertfald i overført betydning.

  Efter 7 dage var jeg så træt af tyskere at jeg kunne have hængt mig selv med værelsets laundry bag (jeg var træt af at brække mig på det tidspunkt….).

  Havde nogle forsøgt det nummer på mig, som de lavede på dig, så havde de fået pispotten i hovedet.
  Jeg grinede højt over din pulverkaffe. Og kan lige forestille mig, hvordan du hemmeligt har siddet og drukket kaffe i dit værelse før morgenmaden. Godt man er lidt rebel indeni 😀

  Jeg

  14/12/2023
 • Marie Kvist Rasmussen

  Jeg læser (også) med på lørdag! Uhhhh det bliver spændende!

  14/12/2023
 • Tanya

  Ha, hvor er det skønt at høre en ærlig og nøgtern beretning fra sådan et sted. Jeg ville have været lige så skeptisk som dig, og synes i øvrigt ikke at den kostplan lyder hverken særlig sund eller særlig glædesfyldt (især ikke det sidste). Og holder man en kostplan hvis den mest gør en trist ved livet? (Undskyld til dem der spiser en restriktiv diæt, stor respekt for det – men det lyder ikke som det Anette er på udkig efter).

  Var der nogen gode behandlinger i det mindste?

  14/12/2023
 • Karen

  Bliver også helt revet med, men så skøn en måde du holder os nede ved jorden og så levende fortalt at man nærmest selv er med 🙂 Uanset hvad må det ha været en oplevelse af de store 😉

  14/12/2023
 • Christina

  Jeg drømmer om en god fe ,der lige forære mig 7 dage ,og så vender jeg hjem og min ulidelige hudsygdom er væk 😁

  14/12/2023
 • Tina

  WOOOW det lyder dejligt, men 3 dage havde også været nok for mig 🙂

  13/12/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.