Hvad man gør ved hud, der krepper?

Beautyspace-læser Pernille S skrev for nylig i kommentarfeltet (du kan se kommentaren i sin fulde længde her):

“Pludselig opdager jeg, at huden hele vejen rundt om munden er kreppet. Ligner nærmest et udtørret krakeleret delta i mikroformat. Det synes jeg ikke om! Rynker i almindelig kan jeg snildt forlige mig med, men det andet vil jeg gerne være foruden. What to do Anette?”

Det er et oplagt spørgsmål til at tale om det, flere ønskede på Instagram i denne uge. Nemlig hvad der gør østrogenfattig hud godt. Når menstruationen stopper, så er det ikke specielt opmuntrende at læse om kollagen-derouten ifølge American Academy of Dermatology Association: ”Huden mister 30 procent af sin kollagenmængde de første fem år efter endt menstruation. Derefter er det to procent om året.”

Noget af det, der kan ske er, at man får det, en af mine venners venner kalder for havbund på kinderne.

Udover dét de fleste ved om at jonglere søvn, røg og sukker, så er det her de tre afgørende kort at have på hånden:

 • Solfaktorbeskyttelse, eller vi kan sige: KOLLAGENBESKYTTELSEN
 • Hudpleje med A-vitamin, eller vi kan sige: KOLLAGEN-GØDNINGEN
 • Fugtforseglende indhold, der sikrer KOLLAGEN-GRUNDFORMEN

Men hvad der også er interessant i forhold til østrogenfattig hud, er den antioxidant, der hedder resveratrol og som bl.a. findes i mange af Caudalies produkter. Flere studier, blandt andet et forholdsvis nyt fra Journal of Dermatology Therapy viser, at resveratrol støtter kollagenproduktionen og er særdeles hjælpsom i forhold til det, de i USA kalder kreppet, lidt løs menopausehud. Samtidig ved vi fra en tilstrækkelig mængde studier, at resveratrol er en beroligende ingrediens, som kan dulme rødme. Og så er den nem at finde i hudpleje. Der er en anden antioxidant, som hedder equol … den kan lidt det samme, men er sværere at finde.

SÅ TIL PERNILLE og alle andre: det vil være oplagt at inkludere et resveratrol-serum i rutinen under ens normale hudplejeprodukter. Der er en del mærker at vælge mellem, hvor produktet på billedet bare er ét eksempel (til gengæld et billigt et). Vigtigst at bruge i dagtimerne i forhold til antioxidantbeskyttelsen, også mod UV.

DER ER NOGT TRYGT VED, at der ikke er tale om en ny fancy ingrediens fra en fjern bjergskråning, ingen har hørt om. I 2014 lød ordene nemlig sådan her på Beautyspace: Resveratrol er en kampsoldat, flere burde sukke efter – og som hudlæge og professor Christian Grønhøj har været begejstret for i flere år. Som antioxidanten, der kommer fra røde druer, og derfor også findes i rødvin, er der mere end beskyttelse i spil. På smørbar vis tyder Harvard-undersøgelser nemlig på, at resveratrol også kan dæmpe rødme i huden a pro pos de sidste blogindlæg. Franske Caudalie er storforbrugere af stoffet – med egen rødvinsspa i Frankrig og et fancy spa på en af LA’s mest hippe gader: Abbot Kinney Boulevard ved Venice Beach. Også danske Beauté Pacifique bruger resveratrol i deres Serum Paradoxe (som er en olie, ikke et serum).

@beautyspace på INSTAGRAM

 SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

17/02/2022
Seriøst bedre hud & årtiets serum
Vind
22/02/2022
Nedlukning blev vendepunkt for skønhedsredaktør
Hun har adgang til det meste, men bruger mindre og mindre

Kommentarer

 • Helene

  Hej Anette. Kan det mon bruges på kreppede øjenlåg?

  24/02/2022
 • Tina

  Ved du, hvordan det går ovenpå egf serum og under egf cremen? Og er der en spf der går rigtig godt ovenpå det hele?

  22/02/2022
 • Helle

  Jeg finder som regel noget at sukke efter på din side, hver uge. Heldigvis for mig (og økonomien) har jeg da en smule rygrad tilbage. Og nu lister jeg alligevel af, og studerer resveratrol lidt nærmere

  21/02/2022
 • Sanne

  Lyder lidt som mine lodrette linier nederst på kinderne, meget lidt klædelige og værre på den ene kind end på den anden.
  Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  21/02/2022
 • Lise

  Hej Anette
  Så dejligt med alt den indsigt ❤️

  Som jeg forstår det skal serum med reservatrol bruges om morgenen ?
  Må den bruges med andre serum ?
  Kan man generelt bruge serum ovenpå hinanden ?
  Kh Lise

  20/02/2022
 • Ulla

  Det er så spændende det her, super emne

  19/02/2022
 • Kirsten V

  The Ordinary resveratrol, kan den bruges under min Timeless vitamin 20% Vitamin C+ E Ferulic acid serum?

  De 2 produkter har vel til formål at gøre det samme eller kan de med fordel bruges sammen?
  På forhånd mange tak.❤

  19/02/2022
 • Anette Saatterup

  Hej Anette
  Jeg er mest plaget af kreppet hud på arme og decolté. Hvad kan jeg mon gøre der?
  På forhånd mange tak

  19/02/2022
  • Marianne

   Mht. huden foran på brystet slår jeg lige et slag for et produkt, som jeg var noget skeptisk overfor, da jeg første gang prøvede det. Og det er Silcskin Decollette Pad. Det er et trekantet silikonestykke, som man simpelthen sætter foran på brystet inden natten. Det bliver siddende, og man undgår de der soverynker, som opstår når ens bryster klemmer huden sammen. Og det virker virkelig! Jeg har en stor barm og var ærgerlig over de ret synlige lodrette rynker foran. Og de er væk nu – og det går pænt hurtigt, skulle jeg hilse og sige! De kan købes på nettet i fx UK – der findes andre tilsvarende mærker, som jeg dog ikke har prøvet.

   26/02/2022
 • Laila Andersen

  Hej Anette
  Jeg er en glad bruger af Caudalies Grape Water. Ved du mon, om dette produkt også indeholder resveratrol?

  19/02/2022
 • Heidi jensen

  Det var et dejligt spørgsmål fra Pernille – knap så opløftende læsning om tiden efter menstationsstop ,i hvert fald hudmæssigt .
  MEN nu er det så jeg gerne vil tage den lidt videre og høre hvad man kan gøre med creppet hud på kroppen , altså lår og arme ?
  Virker mon “ fedtfrysning “ som jo også kan stamme op ?

  19/02/2022
 • Mette Sloth Eriksen

  Skønt indlæg, må ud at kigge efter resveratrol, Caudalie er et fantastisk mærke 🙂

  19/02/2022
 • Janne Kastrup

  Hej Anette
  Hvor puttes et produkt med Resveratrol ind i forhold til min rutine:
  Mist
  Serum
  Fugt
  Solfaktor
  Bh Janne

  19/02/2022
 • Elisabeth Hamerik Schwarz

  Hej Anette. Ordinary serummet, som du henviser til – hvordan er den med sensitiv hud? Der skal ikke så meget til for, at jeg reagerer (mindre nu pga din fantatiske ansigtscreme), men vil gerne have noget resvaratrol ind i min rutine som antioxidant, men kender ikke ferulic acid. /Elisabeth

  19/02/2022
 • Christina B.

  Kære Anette

  Tak for et fint indlæg

  For nogle uger siden i indlægget “Slut med rynker” skrev du at niacinamid B3 ville være godt at supplere med ift. at støtte kollagen.

  Nu bliver jeg i tvivl om jeg skal vælge en serum med niacinamid eller en med resverstrol, som du skriver i dette indlæg også støtter kollagen.

  Bedste hilsner
  Christina

  19/02/2022
 • Nicoline

  Den på billedet er virkelig god Og så er den ovenikøbet super billig.

  19/02/2022
 • Pernille S

  Kære Anette
  Tak for dit yderst uddybende svar på mit spørgsmål om kreppet hud. Tænker der er andre foruden mig, som kan drage god nytte af denne viden!
  Jeg har for år tilbage prøvet Caudalie retroversol serum. Den gang var min hud omkring munden ikke kreppet som nu, så måske skulle jeg klogeligt have holdt ved. Måske er det blot de mig givne gener, som nu for alvor toner frem! Synes ellers jeg gør rigtig meget for at holde huden fit, men alderen spiller naturligvis en rolle 😉
  Nu giver jeg Caudalie et nyt forsøg! Jeg er iøvrigt ifærd med at sluttappe min 2021 rødvin, og kan da ikke lade være med at tænke på at alle de gode indholdsstoffer af polyfenoler måske ville være en god hud/hårkur! Måske ikke i ansigtet, grundet den høje alkoholprocent, men tanken er da tillokkende! Næste år når druerne skal macereres, vil jeg da prøve at lave en ansigtsmaske af drueskind 😉
  Anette du har desuden anbefalet IPL behandlig. Nu kan jeg spare op til denne behandlig, for det bliver først til efteråret. Huden må ikke få sollys en måned før og efter behandling, fortæller klinik N’Age som jeg har spurgt.
  God weekend og tak endnu en gang!

  19/02/2022
   • Yb

    Jeg bruger – som kur i 3 måneder – ANSIGTSCREMEN både dag og aften – kan jeg bruge The Ordinarys Resveratrol/Ferulic Acid under om dagen?

    24/02/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.