Var det noget med hvidere tænder, anyone?

Vi fortsætter fra i går:

I modsætning til LA’s stakithvide (ofte nærmest selvlysende) tænder, så går vi herhjemme lidt mere lavpraktisk til værks. Det fortæller klinikejer og tandlæge Birgitte Skadborg fra Brædstrup Implantat Center. Vil man opgradere, så er det oplagt at prioritere tid hos en tandplejer, hvor der er sat mere tid af end ved almindeligt eftersyn. Her er dele af vores samtale i forbindelse med en artikel til Børsen Weekend:

”Især efter det er blevet moderne med alt fra gurkemejekrydderi til rødbedesaft, gør det godt at få renset i bund, få belægninger væk, få tænderne poleret og pudset grundigere end ved et normalt eftersyn og gå hjem en tandtone lysere”, siger hun.

Hvis smilet stadig ikke er lyst nok, så er blegning en mulighed – og har man prøvet, så ved man, at det kan isne noget så gudsjammerligt. Det sker, fordi der ved tandhalsene bliver åbnet for nogle små kanaler ind til tandnerverne, som så reagerer på kold luft. ”Ubehaget undgås ved at komme en tandpasta til sensitive tænder i blegeskinnen og så sove med det natten over”, sig hun.

Bemærkelsesværdigt er det dog, at fagfolk, der sidder med andres tænder mellem hænder, ofte selv tøver med blegning. Det er der en forklaring på:

”Som tandlæger er vi opdraget i sundhed, og en tand har jo lyst til at få fyldt et hul ud, men ingen tænder har lyst til at blive bleget – det er et kosmetisk anliggende.  Alligevel betyder det meget for mange, og jeg vil ikke selv have betænkeligheder i forhold til en professionel udført blegning, hvis ikke jeg var privilegeret med lyse tænder”, siger hun.

Mange tror, at man ætser emaljen under en blegning, men det er ikke tilfældet, forklarer Skadborg. ”Det er tandbenet under emaljen, der fra naturens hånd er mere eller mindre gult og kan skinne igennem emaljen. Ved blegning fjernes misfarvede proteinstoffer i tandbenet, og bliver det ikke gjort korrekt, kan det ende galt”, siger hun.

I modsætning til hår, der vokser ud igen, og hud, der kan hele, så kan en fejlbehandlet eller overbleget tand ikke vokse ud på ny. ”Jeg har haft tilfælde af overblegede tænder, som er endt med at blive grå. Her er der intet andet at gøre end at lave porcelænsfacader, som kræver, at man borer en del tandsubstans af og selvfølgelig hermed skader tænderne”, siger Skadborg.

Et er synet, noget andet er den luft, vi udånder. For langt størstedelen af dem, der lider af dårlig ånde, skyldes problemet ifølge Björn Klinge skødesløs mundhygiejne, tandkødsbetændelse, tandløsning eller ganske enkelt tørhed i munden. Sagen er, at indånder man gennem munden i stedet for næsen, får man tørre slimhænder og en anden (ildelugtende) bakterievækst. Løsningen er til gengæld simpel: ”Sørg for at få renset tungen dagligt. Belægninger på tungen kan nemt fjernes med en tungeskraber”.

Hans bedste råd lyder: ”Se jævnligt på din mund i spejlet – den skal selvfølgelig være åben – og vær opmærksom og nysgerrig på forandringer. Det kan være ømt og blodigt tandkød, der er enkelt selv at gøre noget ved – sørg for at rengøre tandkødet dagligt med en blød børste. Men hvis der opstår øget mellemrum mellem tænderne, så afsted til tandlægen. ”

OG MAKEUPLØSNINGEN: For ud over de to andre muligheder (rensning hos tandplejer, som jeg tyr til hver 4. uge, og blegning), så gør læbestiftfarven angiveligt også en forskel. For optisk hvidere tænder anbefaler makeupartist Sidsel Marie Bøgh at gå efter læbestifter med blå undertoner. På den måde ophæves gul en smule og vil få tænder til at fremstå lysere. FOTO GUCCI.

@beautyspace på Instagram

23/03/2021
Professor: En sund mund er livsvigtig
God mundhygiejne er livsforlængende
25/03/2021
Stadig blandt de bedste indholdslister, jeg har set
Nærmest en serum-mist

Kommentarer

 • Laura Flygenring

  Hvor går du til tandlægen henne? Hvis jeg må spørge. Søger sådan en ny…

  Jeg spørger egentlig aldrig om noget hos nogen på Instagram.

  Elsker din hjemmeside 🙂

  31/03/2021
 • Christina kragh

  Nina ❤ velbekomme

  25/03/2021
 • Christina kragh

  Kære Nina jeg tillader mig lige at dele min erfaring med dig håber det er okay
  Min ældste søn blev som sergent voldsomt forbrændt i ansigter af diesel under en øvelse vi troede aldrig han skulle blive “normal” igen at se på men det lykkedes m hjælp fra min kosmetiker der fortalte om et andet tilfælde med et barn der var blevet forbrændt hvor moderen allerede på sygehuset gik i gang med sin egen behandling . Behandlingen bestod af Hydra cool fra is clical i starten hvor efter da huden var helt fortsatte hun med Hydra cool og super serum samt pro heal og til sidst sheald alle produkter fra is clical…..vi gjorde det samme med min søns ansigt og i dag er der intet at se trods voldsom forbrænding. Det skal dog tilføjes at produkterne er dyre som virkelig dyre men det hele værd taget i betragtning hvilket mirakel de udførte og det er jo ikke foreviget….selve sheald cremen er dog en der er god at bruge i længere tid også nu .
  Til dit spørgsmål omkring selvbruner så er det NO GO ! Hvis du spørg mig !!! Vent til huden er helet helt op og der ikke er farveforskelle el lyserøde plamager ❤ for det første bliver resultatet ikke pænt el det du ønsker er jeg ret sikker på og her taler jeg også af erfaring da hele min krop er dækket af en kronisk hudsygdom øv dig i at prise dig lykkelig over du har ben uanset farve ar mm ❤ og skal du ud en dag med bare ben og føler du har brug for at “dække” noget så kan jeg anbefale vita zing fra origins eller beauty bleur fra vita liberata den ved jeg Anette også er glad for håber du kan bruge mit råd kh Christina

  24/03/2021
  • nina

   Kære Christina
   Tusind tak for at dele din erfaring med mig. Det sætter jeg stor pris på.
   Selvbruneren droppes, flotte ben med nuance forskelle bliver hyllet og plejet med dine gode forslag (finansieret at de manglende indkøb af kjoler og sandaler i et godt stykke tid 🙂 )
   Igen – mange tak for dit skriv 🙂
   Bedste hilsner Nina

   25/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Christina, du er en stjerne. TAK fordi du deler.

   26/03/2021
  • Maja

   Tak fordi du deler . Men er lidt i tvivl, om du mener ” is clical” eller ” is Clinical ‘
   Stavet på to forskellige måder ?

   02/04/2021
 • Laila Andersen

  Så er det bare ærgerligt, hvis den blå undertone i læbestiften har den kedelige bivirkning, at nogle af os ligner lig med den på læberne

  24/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Laila, åh du har ret. Og jeg er selv så dårligt et eksempel på det med læbestift, fordi jeg sjældent, faktisk aldrig, går med læbestift.

   26/03/2021
 • Nina

  Kære Anette

  Dette hører slet ikke til under hvide tænder – men ved ikke hvilken tråd jeg ellers kan skive i… Soo here it comes.
  Jeg har fået forbrændt mine ben og ankler med alt for varm vand fra kedlen og har brug for dit besyv. Jeg har netop fået forbindinger af og heldigvis ser alt godt ud. Godt ud = at der nu er fine lyserøde og lilla afmærkninger på lår, skinneben og ankler. Selvfølgelig tåler arrene ikke sol i lang tid, hvilket er helt ok – jeg har fine bukser til sommeren. Men forfængelighed spiller alligevel ind – så nu til mine spørgsmål til dig, som jeg håber du kan hjælpe med.
  1: Kan jeg mon bruge selvbruner, så mine ben og fødder ikke er helt mælkehvide, når solen går ned. Vil så gerne kunne have en kjole på en enkelt aften eller to. Men mon den nye fine hud kan tåle det uden at blive mere misfarvet?
  2: Kan du anbefale en god creme til at smøre huden med, så den nye hud får den bedste start?

  Bedste hilsener og tak for dine altid gode anbefalinger og saglige betragtninger, Nina

  24/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Nina, jeg ved, at du har fået god sparring fra Christina Kragh (og erfaringerne). Generelt vil en god A-vitamincreme til kroppen være den bedste løsning. Gå langsomt frem. Hold øje med alt, hvad der også pleaser barrieren (du har flere artikler om det her på beautyspace.dk). Men AV altså. Det gjorde ondt at læse.

   26/03/2021
 • Britt

  Jeg er uddannet tandplejer. Og jeg ville aldrig nogen sinde blege mine tænder.
  Som min veninde privatpraktiserende tandplejer Susanne Rytter siger: “ Det er som at dyppe ægte perler i syre for at gøre dem lysere!”
  Man kan nå virkelig langt med en professionel tandrensning i ny og næ. Og hvis man så venter en times tid derefter med at indtage farvede fødevarer, forsegler proteiner i spyttet tanden, så den ikke er så modtagelig.
  Og så et lille opmærksomhedspunkt: hvis man bruger tandtråd, så tandmellemrummene ikke bliver misfarvede, vil hele tanden virke optisk lysere. Et trick er en gang imellem at smøre lidt tandpasta direkte tandmellemrummet og så rense med tandtråden, hvorved slibemidlet i tandpastaen vil fjerne (nogle af ) belægningerne.

  Britt

  24/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Britt, jeg er så glad for min tandplejer, som jeg kommer hos hver 4. uge. Det er for mig en spabehandling, og ja, man går fra jer med lysere tænder.

   26/03/2021
 • Jette B

  Jeg er med på ønsker om læbestift og gloss med blålig undertone.

  24/03/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Røde læbestifter med blå undertone:
  MAC: “Ruby Woo” & Dior’s nye: “Rouge Dior Refillable Lipstick 999 VELVET”
  (begge kan købes online hos Matas)

  🙂

  24/03/2021
 • Frederikke

  Hej Anette, har du forslag til en god solcreme til akneramt hud? Gerne en som ikke fedter og forstopper porerne yderligere 🙂

  24/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Frederikke, Murad laver en med såkaldt oil-control, og La Roche P. er også dygtige i forhold til akneramt hud og sol. Jeg laver en guide inden alt for længe.

   26/03/2021
 • Majbritt

  Jeg synes det er en jungle at finde en pæn farve til læberne, specielt når huden har tendens til rødme. Jeg synes desværre ikke ekspedienterne er så skarpe i min lokale Matas. Kan du/ i anbefale nogle mærker/ farver med den blå undertone ?

  24/03/2021
  • Louise

   Det samme som Majbritt siger og efterspørger! 🙂

   24/03/2021
  • Majbritt

   Også gerne forslag til farver som ikke lige er knaldrød 😉

   24/03/2021
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Majbritt, enig, det er en jungle, men man må ud at prøve selv…

   26/03/2021