Ingen kan stjæle hinandens kilder

Lyt til artiklen her:

 

For nylig hørte jeg om en forfatter, der mente at have patent på en bestemt videnskabelig kilde. Baseret på at have fundet den pågældende kilde ”først.”

Vi har at gøre med en fuldt tilgængelig og offentlig ekspertkilde – én jeg selv har fulgt og brugt i årevis, fordi hans forskning i aldring er så interessant. Og så er han et behageligt menneske – den slags betyder noget, ikke kun på karmakontoen. Vi taler om professor emeritus og biogerontolog dr. scient; ph.d. Suresh Rattan ved Aarhus Universitet. Han er ikke bare generøs med sin viden, men også sympatisk og morsom (tjek universitetets åbne foredrag, hvor han ofte giver lektioner).

På Beautyspace er det en prioritet at præsentere forskellige kilder – fagpersoner, der enten har hands on eller er videnskabeligt uafhængige, så vi undgår anekdotisk bevisførelse. Det gælder bl.a. ovenstående professor, som har bidraget til kapitel 18 om hormesis. Altså den milde og selvvalgte stress, der kan give kroppen, og i særdeles huden som vores største organ, en lang række fordele.

Og du skal få noget af hans livseliksir. Her er 3 af de vigtigste positive stress-aktiviteter, du ifølge professoren kan udsætte din hud for:

1.

MOTION

Motion skaber fysisk hormesis, altså en stress-tilstand, der spreder sig i kroppen, mens vi løber, svømmer eller styrketræner. Sundhedskicket sker, når motionen er overstået, og processen sætter kroppen, inkl. huden, i et selvreparerende alarmberedskab. Med andre ord: Den fikser sig selv – ikke til status quo, men et nøk bedre end før motionen fandt sted.

2.

KULDEBAD & SAUNA

Der sker to ting med huden under kuldebadning i iskoldt vand – den ene er afhængig af, at du skifter mellem kulde og varme fra sauna. Præcis den vekselvirkning går rent ind på feel good kontoen og udløser gode stressproteiner – de populært kaldte lykkehormoner, som også spiller en rolle for huden. Derudover sker der ved kuldepåvirkningen en blodgennemstrømning, som får cellerne til skille sig af med stoffer, vi ikke længere har brug for – en slags renselsesproces.  Og vigtigt: hvis du netop har spist sundt, så sørger processen for at få næringsstofferne bedre og hurtigere ud til huden.

3.

KOST

Nogle madvarer er sundhedsfremmende i bare små kvantiteter. Eksemplerne tæller alt fra gurkemeje til resveratrol, hvidløg og ingefær. Både gurkemeje og resveratrol er pro-flammatoriske og forårsager den gavnligt milde stress i huden, som svarer igen med at ”over-reparere.” Det vil sige, at hudcellerne efterfølgende er i bedre tilstand end før du indtog fx. gurkemeje.

Hudfordelen ved de tre nævnte eksempler er ikke en direkte udglattende virkning. Heller ikke en kollagen-boostende virkning, men faktisk noget endnu mere bemærkelsesværdigt. Hormesis, med de tre stærke eksempler, sikrer nemlig huden et markant bedre forsvar mod skader, inkl. både solens UV stråler og forurening.

EN VARM ANBEFALING: Læs professorens bog her, eller læs mere om emnet, han er inde på, her – og hold øje med Børsen, hvor et nyt interview er på vej med Rattan.

@beautyspace på Instagram

Illustration: Charlotte Karor

15/03/2023
Løsning på drilsk rosacea og en halshud, der skrider
Værsgo’ Tina, løsningen er netop researchet for dig
19/03/2023
VIND A-vitamin & Bedre hud med årene
Bestseller-placeringen har jeg nemlig kun dig at takke for

Kommentarer

  • Christina kragh

    Det gurkemeje lyder interessant… virker det også på samme måde hvis jeg indtager det i pilleform?

    18/03/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.