Spørgetimen om kollagen. Hvordan virker det?

 

”Jeg tror ikke, den her hud kommer af bare at bruge creme. Tror, den også kommer indefra,” hørte jeg for nylig en sige på Instagram. Mens vedkommende dryssede kollagenpulver i kaffen.

Et marked – et emne – et fokus, der kun bliver større. Men også forplumret af mange løfter.

Klokken er 13.00, og jeg er faret vild på Københavns Universitet, hvor jeg skal møde Andrea Heinz. Hun er farmaceut, professor og en af de få, hvis ikke den eneste, herhjemme, der forsker i kollagen – også hudmæssigt.

Googler man kollagentilskud (som jeg lejlighedsvis gør), så rammer en skønblanding af hits med alt fra filler-effekt til 50% rabat. Området deler vandene i to, når det gælder virkning: Dem, der henviser til virkning jf. metastudiet fra 2021 og dem, der groft sagt mener, at man må være vanvittig, hvis man tror, at kollagen fra dyr kan overføres til humant kollagen – og i øvrigt være udstyret med en GPS til at nå huden.

Jeg vil gerne komme sandheden et skridt nærmere. Især blive klogere på, om vi overhovedet kan spise os til mere kollagen – og hvis ja, hvordan?

Andrea Heinz har dagligt fingrene i det spørgsmål.

Også selvom det ikke er ønsket om at holde os rynkefri, der har fået hende til at forske i kollagen. Det er især vigtigheden af at blive klogere på kollagen i forhold til hjertekar-sygdomme.

”Generelt er kollagen livsvigtig,” som professoren udtrykker det. ”Uden den ville vi være en slatten ballon uden form og fylde. Den er ansvarlig for vores arkitektur, altså formen, der holder på organer og væv – og som sikrer fastheden i vores hud,” siger hun og understreger, at vi i sagens natur har med et protein at gøre, der overstiger vigtigheden af kosmetiske udfordringer.

Alligevel er der noget, hun personligt er stoppet med for hudens skyld. Noget, der pleaser både vores kollagen og elastin.

”Min forskning har fået mig til at stoppe med at spise raffineret sukker, altså kager og slik, for sukker – for meget sukker – binder kroppens vigtigste protein, kollagen, så det karamelliserer og bliver stift. Og det er skidt for huden, men jo i den grad også for vores organer.”

(Sukker får mig altid til at tænke på hudlæge dr. Nicolas Perricone, som hævder til enhver tid at kunne spotte en kagedejshud).

Mere kollagen? Værktøjskassen er billig

Men især UV-stråler (for mange, forstås), røg og sukker topper listen over ting, der kan stjæle kollagen. Men også hvis vi sad indenfor uden at gøre nogen af delene, ville  kollagenmængden dale, fordi vi evolutionært – surprise surprise – er indrettet til at skulle dø.

”Pointen er, at efter de 40 år, så finder kroppen ikke rigtig kollagen-opskriften frem så tit mere, som den plejede,” siger Heinz og forklarer, at kollagenfibre kun bliver dannet, når kroppen beslutter sig for at hive netop den opskrift frem – og altså producere de her fibre. Så kan det godt være, at opskriften kræver forskellige ingredienser som for eksempel C-vitamin, men kroppen skal stadig iværksætte beslutningen om at trykke på produktionsknappen. ”Og det er ikke en opskrift, vi bare kan gå ud at købe. Den ligger individuelt i vores gener, men der er ting, der påvirker derouten – lige fra røg, sol, menopause og sukker, ligesom vi også omvendt kan holde på og gøde den mængde kollagen vi har,” sige hun og peger på solfaktorbeskyttelse og A-vitamin som de to ting, der har tungtvejende dokumentation.

Mødet er i gang. Jeg har en bunke spørgsmål med, fordi jeg går efter en omfangsrig dækning. For at være sikker på at komme hele vejen rundt, vil jeg mægtig gerne have dig med på spørgetimemanér i kommentarfeltet.

Så. Hvad undrer du dig over, eller hvad vil du gerne vide mere om i forhold til kollagen?

SE ANDREA HEINZ LIVE på IG under @beautyspace.

LÆS MERE:

24/01/2024
Hudpsyke – jeg har brug for din hjælp
Når psyken gør ondt i huden
27/01/2024
Hvor klogt er longevity med NAD+ som det nye anti-age?
Aldringsforskers bedste tip handler ikke om tabletter. Faktisk tværtimod

Kommentarer

 • JE

  Jeg kunne godt tænke mig at vide mere om hvad der er af viden / forskning om kollagentilskud i forhold til kollagenrig kost.
  Hvad angår kost rig på kollagen (jeg går ud fra at det f.eks. er simre mad, bone broth). Er der mere ”effekt” hvis man varierer hvor kollagenet kommer fra?
  Kollagen fra fisk, skaldyr, fjerkræ eller firbenede dyr – er noget bedre end andet?
  Hvad angår feks bone broth, så er der forskellige anbefalinger i forhold til hvor længe det skal koge. Er det for meget ned i detaljen at spørge om hendes anbefalinger?
  Hvad er hendes råd i forhold til kollagenrig kost? Plus råd til de perioder hvor man har brug for de nemme løsninger:)
  ja, så om det virker det kollagenpulver… Tør jo ikke lade være med at tage det 😉 Synes også der er forskel feks i forhold til hvor tør min hud er i vinterperioden

  26/01/2024
 • IM

  Hej Anette,
  Undersøgelser har vist at kræftceller er afhængige af kollagen for at vokse, hvilket giver mening til, at vores kollagen niveau daler med alderen, så der intet vokser i kroppen, når man ældes. Jeg er derfor gået væk fra collagen tilskud, efter at være stødt på det studie. Har din collagen forsker et bud på, hvordan et collagen tilskud vil have indflydelse på kræftceller?

  26/01/2024
 • YB

  Virker kollagenpulver overhovedet, når man er fyldt 70 – eller skal jeg bare fortsætte mit røgfrie liv med solfaktor og så iøvrigt skære – lidt – ned på slik og kager???

  26/01/2024
 • Sille

  Jeg tager kollagen-pulver som også indeholder naturligt c- og d-vitamin. Jeg startede på det efter et voldsomt udbrud af min autoimmune tarmsygdom, så det var primært fordi jeg havde hørt godt om kollagen i forhold til tarmbetændelse (og selvfølgelig også at det plantebaserede vitamintilskud var vigtigt og nemmere optageligt for mine ødelagte tarme). Så mit spørgsmål går på, om der er gode (videnskabeligt baserede) grunde til at tage kollagen i forhold til tarmens sundhed?
  Og dermed jo hele kroppen, som er afhængig af det organ. Jeg kan også skrive under på at huden er meget påvirkelig af, hvordan tarmsystemet fungerer…

  26/01/2024
 • Trine

  Spændende emne. Jeg glæder mig til at blive klogere på den hypede kollagen bølge🙏🤩

  Et andet spørgsmål; kan du gøre mig klogere på Bioeffect EGF serum. Jeg overvejer at prøve den😊
  Der er to versioner. En alm. og en power. Hvilen ville du vælge? Og kan jeg bruge den med alm dagcreme over, eller mister den effekten med en “overfrakke” af “fedtstof” og andet indhold?
  På forhånd tak🤗
  Mvh. Trine

  26/01/2024
 • Rikke

  Til @sanne

  Jeg bruger spf50 ansigtscreme hver eneste dag, og har prøvet utroligt mange forskellige, både billige og i den lidt dyre ende. Min absolutte favorit, som jeg opdagede ved et tilfælde, er
  Beauty of Joseon
  Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+ PA++++
  150 ml.
  Den er også god hvis du bruger makeup udover. Den hvidter eller klistrer ikke.
  Mvh Rikke

  26/01/2024
  • Sanne

   TAk for info Rikke. Jeg har tjekket og det ser ud som om det ikke er en dagcreme men en solcreme. Jeg har brug for en der giver meget fugt, så jeg ikke skal have dagcreme under. Ellers biver jeg stram i huden 🙂

   28/01/2024
 • Sigridur Kristjansdottir

  Kære Anette
  Tak for at tage det her emne op. Jeg har helt klart været med på kollagen bølgen men er hoppet lidt af da jeg ønsker en afklaring om det gør noget godt for min hud/krop.
  Jeg har dog læst mig frem til at det kollagen man køber skal have så lav molekylevægt da det har betydning for optageligheden i kroppen. Mange producenter opgiver ikke molekylevægten i kollagenet så jeg synes det er svært at vælge det “rigtige” kollagen.

  26/01/2024
 • Charlotte

  Jeg tager kollagen pulver
  jeg kan ikke se en forandring på min hud .
  Er blevet introduceret til flydende kollagen hvor producenten siger det optages bedre i kroppen fordi det er flydende og at det er mest virksomt fordi det både er fra kvæg og fisk
  Er det bedre med begge dele end kun en af delene i kollagen ?
  Jeg tænker også på om kollegaen går ind og hjælper på knogleskørhed .
  Tak fordi du nørder i emnet❤️

  26/01/2024
 • Sanne

  Jeg har taget forskellige typer kollagen pulver gennem 5 år, virker det tja – jeg har svært ved at se forskel. Men jeg tager det alligevel, da jeg håber det gør godt : )
  Et helt andet spørgsmål til dig Anette og jer andre skønne personer på bloggen, jeg søger en alternativ dagscreme med solfaktor. Jeg bruger nu Kiehls Ultra Face med solfaktor. Skøn creme som giver god fugt. Jeg søger en der liger med faktor 30-50. Nogle der har gode forslag og erfaringer ? Tak til Anette for dine altid gode svar. Jeg er vild med dig : )

  26/01/2024
  • Malene

   Jeg kan klart anbefale Karmamejus ansigtssolcreme, den kommer med og uden farve. Begge er gode.

   26/01/2024
   • Sanne

    Tak Malene – den tjekker jeg : )

    28/01/2024
  • Marianne

   Helt klart Rebiome ReFence Tinted Sunscreen SPF30 – ikke billig, men MEGET lækker 🙂

   26/01/2024
   • Sanne

    Tak Marianne – den tjekker jeg også 🙂

    28/01/2024
 • Linette Christensen

  Kære Anette
  Jeg ved at dette spørgsmål ikke handler så meget om huden. Men er der i forskningen kigget på om kollagen har effekt på knogleskørhed/tæthed? Kunne være interessant at vide når nu kvinder er mere udsat for både hjertekar sygedom og knogleskørhed i/efter menopausen. Jeg tænker det hele hænger sammen. Vi vil jo gerne satte farten lidt ned på det hele 😉

  26/01/2024
 • Lea

  Er det spild af penge at købe kollagenpulver/piller? 🤔☺️

  26/01/2024
 • Lise/walkinrunout

  Jeg vil bare sige dig tak, fordi du tager de her snakke med alle de kloge på områderne. Jeg er selv afventende i fht indtag af kollagen, men prøver at holde på det jeg har. Så mit vigtigste spørgsmål er vist… virker det? 😏 altså at indtage ekstra…
  Kh Lise

  26/01/2024
 • Lisette

  Hej Anette

  Der er virkelig mange produkter på markedet. Nogle hævder deres kollagen kun er målrettet hud, og andre at de er målrettet både hud og knogler. Sidstnævnte går jeg efter, men jeg er fortsat i tvivl når jeg opløser min skefuld hver dag.
  Kan man det? Altså målrette pulveret til kun at virke på det ene eller andet?

  26/01/2024
  • Eva

   Jeg har dressurheste, og de er sarte, så skal ofte understøttes ift hård træning eller en skade. Jeg bruger NDS collagenpulver til dem, der er målrettet hhv bevægelsesapperatet, muskler og knogler. Da heste jo ikke kan tale, er det kun resultaterne der tæller, da det er hammerdyrt. Jeg har set resultater på alle områder: En hest med slidgigt, der fungerer uden problemer nu efter at have været halt længe. En hest med et brækket griffelben, der kom sig en del hurtigere end dyrlægen forventede. Og heste, der generelt er bedre til at sætte muskler end heste, der ikke får. Jeg ved ikke om det er overførbart, men når jeg læser deres infobalde, ligger der meget forskning bag målretningen. Så er meget interesseret i om der findes forskning til mennesker også-

   04/03/2024
 • Tanya

  Jeg har ikke meget lyst til helt st opgive sukker, så mit spørgsmål ville være om man får effekt af at reducere mængden, eller om det så at sige er alt eller intet?

  26/01/2024
 • Jane

  Hej Anette
  Kan du dige noget om forholdet mellem kollagen og hjerte-kar-sygdom, som du nævner?

  Er kollagen godt – eller skidt i den sammenhæng? 😁

  25/01/2024
 • Camilla

  Tak for et spændende indspark. Lige et spørgsmål om noget andet.
  Kunne se, at du ikke anbefaler salicylsyrer til gravide. Det er min opfattelse at det kun gælder dette og at det er fint at bruge AHA og PHA?

  Vil du normalt anvende AHA, BHA eller PHA under øjnene og på kroppen?

  25/01/2024
 • Kristine

  Kære Anette

  I forhold til kollagen, hvad er det allerbedste vi kan smører på vores hud, – kan vi gendanne ?

  Gør kollagenpulver/drik, virkelig en forskel? – andet tilskud der vil hjælpe på vej?

  – udover at forbygge med solcreme, undgå rygning ect.

  25/01/2024

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.