Jeg er også bange, men ikke for det her

LashQueen

Sidste weekend kom der en mail fra Lene. Hun havde været hos Helsam, hvor hun kraftigt blev advaret mod stoffet phenoxyethanol – ‘der jo er direkte sundhedsskadeligt, Anette’, som hun skrev.

Øh nej.

Der er tale om et konserveringsstof, som indgår i flere af de mærker (også biodynamiske brands), jeg holder af – og dagligt bruger. Og jeg er langt fra enig med Helsam i den faretruende dom. I det hele taget håber jeg, at alle dobbelttjekker den slags udtalelser. Et godt sted at tjekke ingredienser er bl.a. hos dermatolog Leslie Baumann eller hos hudplejeentusiast Paula’s Choice, der begge er gode til at samle forskellige videnskabelige konklusioner, så vi har et bedre vurderingsgrundlag. Inden vi lader os skræmme.

Faktisk er jeg den bange type. Som i nervøs for alt fra flyture til den daglige bekymring for, at der skal ske mine børn noget. Men phenoxyethanol er jeg tryg ved, lige som jeg er ved mange andre konserveringsmidler, der holder mine hudplejeprodukter friske, aktive og fri for bakteriebomber.

Se hvad Paulas Choice siger om phenoxyethanol.

SNUP TIPPET: Hvad der derimod irriterer (mere end skræmmer) mig i hudpleje er de lette løsninger, som salgs- og markedsføringsmæssigt pakker silikone og fedtstoffer fra jordolieindustrien ind i guld og grønsunde skove. Så kald dog tingene for det, de er.

@beautyspace på INSTAGRAM

28/09/2016
Så er du advaret
03/10/2016
Gratis speed-service til alle

Kommentarer

 • caro

  TUSIND tak for det udførlige, forskningsbaserede svar. Det var lige dét, jeg ledte efter, men ikke kunne finde nogen steder på nettet. Jeg vil nu trygt bruge en creme med propylparaben – i hvert fald hvis den er europæisk.
  På astma-allergi DK’s hjemmeside, kan man ikke rigtig finde anden info, end at propylparaben er givet det ‘gule lys’ og en kort forklaring af hvorfor. En forklaring der dog kan være nok til at skræmme en væk.
  Godt vi har dig, Anette. Tak for dit enorme arbejde 🙂

  caro

  19/10/2016
 • Anette Kristine Poulsen

  Så alle mand…og kvinder, se Anne-Dortes svar. Hun er blandt de klogeste. Tak for dit gode indspark AD.

  Stor hilsen Anette

  06/10/2016
 • @ Caro Anette har spurgt mig, om jeg kunne give lidt ekstra info om propylparaben. Så det vil jeg forsøge at gøre her. I efteråret 2014 kom der ny regulering af propyl- og butylparaben (med virkning fra april 2015). Kommissionen sænkede grænseværdierne for den tilladte koncentration af disse to konserveringsmidler, og de henviste til VKF – EUs Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerheds vurdering af stofferne, der lyder:

  “VKF konkluderede, at anvendelse af butylparaben og propylparaben som konserveringsmidler i færdige kosmetiske produkter er sikker for forbrugeren, så længe summen af de enkelte koncentrationer ikke overstiger 0,19 % (som estere).”

  Det vil sige, at man godt kan anvende et produkt, der er konserveret med propylparaben, idet EUs eksperter på området har vurderet al tilgængelig data og sat en grænseværdi for sikker brug. En grænseværdi som producenterne skal overholde. Det er dog ikke tilladt i produkter til brug i bleområdet til børn under 3 år.

  Der er desuden sat en grænseværdi for den samlede brug af de forskellige kort- og langkædede parabener. Methyl- og ethylparaben er kortkædede, og propyl- og butylparaben er langkædede. De har forskellig opløselighed og effekt i et hudplejeprodukt, og derfor ser du ofte en kombination af parabener anvendt. Fx methylparaben og propylparaben i din creme.

  Det blev også konkluderet på baggrund af VKFs vurdering, at methylparaben og ethylparaben fortsat er sikre i de højest tilladte koncentrationer, og derfor blev der ikke rykket på deres grænseværdier.

  Jeg vil lige her til sidst henvise til et citat fra professor Klaus Ejner Andersen fra Syddansk Universitet, der er bragt på dr.dk, hvor han ærgrer sig over, at folk har taget afstand fra parabener:

  “Nogle parabener er absolut sikre, og jeg synes, at det er problematisk, at industrien ligefrem bruger det som et markedsføringsargument, at et produkt er fri for parabener, siger professoren.”

  Jeg håber, at du kan bruge oplysningerne til at foretage din egen konklusion.

  Mange hilsner
  Anne-Dorte

  06/10/2016
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Caro – jeg er ked af, at du ikke fandt linket omfattende nok. Jeg sidder i NYC pt. men jeg får en meget dygtig ekspert til at svare. En, der bl.a. er kemiker og inde i al lovgivning også mht. doseringer osv. Stay tuned. KH Anette

  05/10/2016
 • Anja

  Jeg vil anbefale kemiluppen (findes som app), der finder man anbefalinger, som er begrundet i en analyse af produktet og af den viden som findes om emnet.

  04/10/2016
 • caro

  jeg er dog stadig i tvivl, om jeg tør anvende propylparaben

  03/10/2016
 • caro

  tak for det, Annette 🙂

  caro

  03/10/2016
 • @ Christine – tjek om der står palmitat, for så er det en ester-variant, der næsten altid er stabil. Retinol er oftest mere ‘direkte’ (afhængig af mængde), men også sværere at holde stabil. Her vil jeg gå efter brands, der har specialiseret sig i at have med A-vit at gøre. Stor hilsen Anette

  03/10/2016
 • Kære alle,

  Vedr. parabener, så får Hanne og Caro (og alle andre interesserede) lige mit bud på parabenesnakken: https://beautyspace.dk/wp-content/uploads/Binder10.pdf

  03/10/2016
 • Christine

  Hej Anette

  Kender du til A-vitamin serum fra ECO.face? det er med retinol, men ved ikke om man kan stole på at det er stabilt.

  hilsen Christine

  02/10/2016
 • @ Anette J – Ja, der er nok at tage fat på.

  @ Hanne I – absolut ikke – det bliver enten her i kommentartråden til alle, eller som et PS i morgendagens indlæg.Og naturligvis for alle.

  Stor hilsen Anette

  02/10/2016
 • Hanne I

  Hvor er det godt at du – og flere af dine blogkolleger – går i clinch med alle de fordomme og skræmmekampagner, der florerer. At det er nødvendigt, afspejles jo ofte af kommentarfeltet Så jeg håber ikke dit parabeneindlæg i morgen kun er forbeholdt Caro

  02/10/2016
 • Anette J

  Jeg er mere bange for de giftrester og medicinrester, der er i de fødevarer, der ikke er økologiske.

  02/10/2016
 • @ Helene – Jeg sidder og klapper i hænderne af dine ord. Dem alle. Tak.

  @ Caro – Når jeg er hjemme i morgen tidlig, så sender jeg dig lige lidt om parabener. Jeg er meget spændt på, hvad det er for en creme, der hjælper dig, for jeg er i gang med et større projekt vedr. rosacea, så den vil jeg gerne kende navnet på.

  @ Karen B – Du har helt og aldeles ret. Det var i én Helsam butik, at læser-lene fik det svar. Tak for dit indspark.

  Stor hilsen Anette

  02/10/2016
 • Karen B

  Det er ikke nødvendig vis alle Helsam butikker som har den holdning nogle Helsam butikker er bare mere “grønne-artigt” end andre. Helsam har da selv flere produkter i deres sortiment men phenoxyethanol. At skræmme-overbevisende er det nemmeste hele i verden, forholde sig på et mere jordnært plan er måske for nogle en svære opgave 😉

  01/10/2016
 • caro

  hvad er dit syn på methyl- og propylparaben? jeg er rigtig glad for en creme, der er god til min post-roaccutanhud, men den indeholder parabener, hvilket altså skræmmer mig..

  01/10/2016
 • HeLene

  Tak for et flot indlæg jeg deler videre. Det er jo lidt som parabenerne, history repeating itself?
  Jeg vil også gerne have konservering i de af mine produkter som indeholder vand.
  Og silikone, ja præcis, det har sin plads i nogle produkter, som spf og makeup, men ikke i alt muligt andet, og især ikke når det lyder som et produkt er fyldt med skønne olier og hudgodter og så er det næsten bare silikone når man lærer at læse INCI. Det gør man herinde 😉

  01/10/2016

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.