Lægens chokerende anbefaling

Hand sanitizer

‘Håndsprit’, sagde den praktiserende læge. ‘Bare dup drengens akne i ansigtet og på brystet med almindelig håndsprit, så tørrer bumserne ud’, lød beskeden. Fra lægen vel at mærke. Til en jeg kender.

Så er det, at man får lyst til at ringe efter en voksen. Hurtigt. Inden det går helt galt.

Den voksne er her hudlæge og professor Christian Grønhøj, som da også straks dømmer sprit som alt for brutalt. Godt nok er der tale om en effektiv fedtfjerner, men virkningen er som at tisse i bukserne: ‘Der vil komme en modreaktion, hvor huden vil kompensere for den skrappe affedtning, hvilket kan give en forværring af netop akne. Desuden kan ethanol (altså sprit), hvis anvendt forkert, beskadige hudbarrieren‘, siger Grønhøj og giver håndsprit i ansigtet et klart no go.

FEM FIF TIL AKNE:

 • Akne-bakterierne formerer sig hver 18. time, så netop her giver det mening at rense hud to gange om dagen. Eksempelvis med  denne her.
 • Bumser har brug for eksfoliering og noget, der kan løsne propperne. Her er salicylsyre noget af det bedste, der findes.
 • Indtag af mælk og for meget sukker vil forværre akne.
 • Hvis du vil læse mere, så har Grønhøj skrevet et kapitel i Superhud om, hvordan ingen behøver at finde sig i akne.
 • Hvis du har vedvarende og svær akne, men er nervøs for Tretinoin, så bliv bedre klædt på og læs nuancerne her.

NB: Er du generet af bare en anelse fedtet hud, så hjælper kombinationen af at (huske at) rense hud, ligesom hudpleje med A-vitamin kan dæmpe talgproduktionen og salicylsyre vil holde porerne rene for talg. Der findes også kosmetiske ingredienser i hudpleje, som virker en anelse som en sugende svamp, eksempelvis i dermalogicas mediBac-serie. Og så er jeg vild med blotter-papir, som har en fast plads i min taske. Til især næsen og hagen.

MERE NB: Husk, at det er nu, du kan kigge forbi Sisley i Magasin, hvis du savner lidt omsorg kombineret med opløftende massageteknik.

26/08/2016
Jeg kan ikke forhindre, at nogen vil mig det skidt
30/08/2016
Pradas pointe om blomsterne. Og bierne

Kommentarer

 • @ Pia B Hansen – Ja, det kan du. Stor hilsen Anette

  15/09/2016
 • @ Dorthe – 1000 tak fordi du deler. Stor hilsen Anette

  15/09/2016
 • Pia B Hansen

  Kære Anette
  Jeg har nu fulgt med i et stykke tid (og har lært så meget!) og har i dag modtaget den lækre pakke med din bog og de andre produkter fra den vilde konkurrence, som jeg glæder mig til at afprøve :-).
  Jeg havde egentlig tænkt mig at bruge salicylsyre i stedet for frugtsyrer, men kan man godt bruge det sammen med A-vitamin eller EGF serum? Jeg har forstået det sådan, at man ikke både bruger frugtsyre og salicylsyre på samme tid, er det korrekt?

  14/09/2016
 • Dorthe

  Jeg har tidligere haft akne problemer, men efter mange år med udbrud blev alt bare meget bedre med (svedig) motion 2-3 gange om ugen, masser af vand og minimal sukker samt Murad’s Clarifying Cleanser, som indeholder salicylsyre, hver aften, og om morgenen en blød bomulds-vaskeklud kun med lunkent vand (ingen renseprodukter). Vær i øvrigt obs på IKKE at pille – eller peele huden for den sags skyld. Og så erfarede jeg vigtigheden af, at huden er fugtig med en god ansigtscreme (om dagen) og arganolie om natten. Alt det her virkede for mig, så måske det også kan hjælpe andre.

  02/09/2016
 • @ Helene – Jeg tror, at vi alle er slemme til at glemme, at læger jo ikke er kosteksperter. De læser medicin.

  @ Betina – Jeg vil rigtig gerne høre, hvordan det går din datter. Vil du melde tilbage?

  @ Amis – Desværre ikke. Nogle har dog god erfaring med Tetracyklin.

  Stor hilsen Anette

  01/09/2016
 • Amis

  Hej Anette.

  Findes der et alternativ til Isotretinoin, et tilsvarende produkt man tager i pilleform, der nedsætter talgproduktionen? Uden recept vel at mærke?

  31/08/2016
 • Betina

  Dejligt emne Annette. Tak for det.
  Vores datter på 14 har en del acne, med dine råd er vi nu på vej til at hjælpe hende ud af det.
  Igår var vi til hudscanning i vores lokale Matas. Hudscanning blev foretaget af en konsulent fra Beauté Pacifique, som naturligvis kendte dig 🙂
  VI fik råd og vejledning og fik også købt nye produkter med hjem. Nu krydser vi fingre for at datterens hud kommer sig, og moderens profilerer af Super3 Boosteren.
  Tak til dig!

  31/08/2016
 • HeLene

  Ja, meget skal man høre før ørerne falder af? Læger udtaler sig også gerne kost, og så får man slet ikke medicinske holdninger, men deres helt egne. Når det faktisk er så mange besvær man helt kan spise sig fra.

  Godt du tager det emne op! Den med sprit har jeg nemlig hørt flere steder!!
  Hvor er den *thumbs up* knap? 😉

  30/08/2016
 • @ Ditte H – hahahaha – du er sjov. Fx. har MAC det: https://www.maccosmetics.com/product/13826/300/Products/Skincare/Removers/Blot-Film

  @ Karen – Jeg diagnostiserer ikke hud. Det gør til gengæld den dygtige Carina Aagaard, som bor tæt på dig.

  @ Louise T – Herligt.

  @ Eva B – Alt for mange lider unødigt af akne.

  @ Pernille Sparsø – Lyder bedst med cognac ;o) Hormonerne er jo tæt forbundet med hudens opførsel og de er jo netop i spil ekstra meget under graviditet, hvor de kan svinge begge veje. Der bliver ofte talt om den særlige glans gravide har i huden.

  @ Marisa – De 5 jeg nævnte for nylig er for mig de 5 bedste på markedet, og du kan bruge dem. Enten i små mængder eller via et step up system som ex Environs.

  @ Sanna – Åhhh ja, gamle, men ikke gode, Clearasil.

  @ Kristina S – Ja, hvis du kigger hos Paula’s Choice, så er der alternativer med salicylsyre.

  Stor hilsen Anette

  30/08/2016
 • Kristina Sonniksen

  Har du et godt alternativ til Danish Skincare med salicylsyre?

  30/08/2016
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Stine – Jeg er bestemt ikke ude efter læger generelt. Har personligt verdens bedste praktiserende læge. Mht. akne er der bare alt alt for mange unge, som går rundt med den problematiske hud, lever med aknen og hvor alt fra forældre til egen læger negligerer det som noget, der hører alderen til. Og så blev jeg oprigtigt forundret over spritdommen her.

  @ Anette J – Mange tak for tip.

  Stor hilsen Anette

  30/08/2016
 • Sanna

  Får flashbacks til de retro 80’ere, hvor Clearasil tonic var sagen… Og salve. Oh my! Så sad man der og glinsede. Knastør i overfladen ( På ingen måde, at forveksle med nutidens “sprød”) og kiggede fortvivlet på “uhyrerne”, der bare blev endnu mere hidsigt røde. Gys! Den læge burde vide bedre. Bumser o.l. er ganske vist ikke livstruende, men kan da i dén grad forringe éns selvbillede! Sanna, 13 år… Her 30 år senere

  29/08/2016
 • Stine

  Skal lige påpeges at det bestemt heller ikke er noget vi lærer på medicinstudiet det fif som lægen (den førstnævnte) havde.. Hilsen 11/12 dele lægen som er træt af konstante dårlige historier om mine kommende kollegaer

  29/08/2016
 • Marisa

  Kære Anette
  Jeg bliver simpelthen nødt til at spørge ind til A vitamin creme. Kan det bruges selvom man har sart hud og er i slut. 20’erne? Og er Environ det bedste på market.

  Mvh.
  Marisa

  29/08/2016
 • Pernille Sparsø

  Eneste effektive råd mht sprit i ansigtet har jeg hørt, skulle være at dubbe mod begyndende forkølelsessår på læberne. Måske det skal være fra cognac flasken, så går der intet til spilde, nu da vi alligevel befinder os tæt ved mundhulen 😉
  Kan du måske forklare, hvorfor min gravide svigerdatter under sin graviditet får den flotteste ansigtshud, modsat når hun ikke er gravid? Røde knopper og plamager er normalt hverdagskost for hende. Plejer det ikke at være under graviditeten huden ter sig? Kh Pernille

  29/08/2016
 • Eva B

  Ville ønske du bloggede da jeg havde voksenacne i mange år og virkelig led under det. Det kunne have været helbredt år før.

  29/08/2016
 • Louise T.

  Tak 🙂
  Jeg vil straks videregive tips til sønnike 😀

  29/08/2016
 • Karen

  Hej Anette
  Tak for dine altid super gode råd, ville ønske man kunne booke tid hos dig hvor du specifikt kunne sige hvad du mente var det helt rigtige for ens hud uden skelen til mærke – altid deres egne produkter de taler for…. leder stadig efter “mixet” af produkter der kan fjerne skinnende hud, suk suk – er også flittig bruger af blotter-papiret der helt sikkert virker, bare alt for kort tid for mig

  29/08/2016
 • Ditte H

  Blotter-papir!?? Jeg er vild med ordet – selv om det ikke får mig til at tænke på Beauty-produkter . Og nu til spørgsmålet – hvad ER blotterpapir??

  29/08/2016
 • Anette J

  Jeg er ikke teenager, og jeg er ikke angrebet af akne. Men jeg har gode erfaringer med at duppe med “Citridal” fra helsekostforretningen, når huden bryder ud. Bumser osv. forsvinder hurtigt efter behandling med dem. Dråberne indeholder grapefrugtkerneekstrakt, og de er gode at have i husapoteket fx kan de også fjerne svamp ved negle m.m.

  29/08/2016

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.