Listen over hudpleje, der trænger ind

Hvad har du glædet dig mest til at dele med andre? Det blev jeg for nylig spurgt om i forbindelse med den her. Mange ting jo. Blandt andet løgnedetektor-kapitlet, som du får en bid af her:

Over for hudlæge Peter Bjerring lufter jeg tit min frustration over, at så mange ender med at være fanget mellem to lige ubrugelige modpoler: På den ene side de hudlæger, der stadig kan finde på at sige, at ingenting virker. At intet trænger ned. Og på den anden side en til tider for optimistisk hudplejeindustri, der taler om alt det, der kan udrettes dyyyybt nede i huden.

Bjerring og jeg har derfor lavet et fælles, valgkampsagtigt forståelsespapir:

Godt på overfladen

Mange ingredienser og dermed utallige hudplejeprodukter tjener os udelukkende på hudens beskyttende overflade. Det gælder alt fra barrierelappende sera og cremer til beskyttende antioxidanter og hudpleje med SPF. Eksempelvis er hyaluronsyre typisk en ren overfladisk sag, fordi molekylestørrelsen gør det umuligt for den at trænge ned. I stedet holder den på gavnlig vis overfladen fugtmæt. Ikke for evigt, men efter samme midlertidige princip, som vi kender det fra tandbørstning.

Hudbarrierens fornemmeste opgave er netop at agere værn for udefrakommende ballademagere og samtidig kunne holde på det gode, eksempelvis fugt.

Vi har dog også den afgørende hyaluronsyre længere nede i huden. Men de færreste ved, at produktionen hernede, hvor vi for alvor gerne vil have den, er dybt afhængig af en cellemembranmodtager med det sexede navn CD44. Og A-vitamin er god benzin for netop CD44.

Godt under overfladen

Hvad siver ind, og hvad vil vi gerne have til at sive ind? Alt fra A-vitamin til frugtsyrer og proteiner som peptider og vækstfaktorproteinet EGF. Men fordi det ikke er uden forhindringer at passere hudens overflade, er transportsystemet i hudplejeprodukterne altafgørende. Squalaneolie er et eksempel på en god transportør, og det samme er alkohol, som ikke fortjener at være så udskældt, så længe stoffet indgår sammen med udlignende fugtmætning.

Endelig er der domino-effekten, dvs. den såkaldt cellekommunikerende evne, som nogle ingredienser har. Alle celler har en såkaldt receptor, altså en slags modtagerfunktion, i forhold til at kunne opsnappe ingredienser. Kommunikationen er ikke altid gnidningsfri, men ingredienserne her har dokumentationen i orden for deres evne til at kunne gå i dialog: A-vitamin, niacinamid (B3-vitamin), linolsyre, flere peptider, vækstfaktorproteiner, AHA/BHA, CBD og visse komponenter i levende probiotika.

HVIS DU VIL HAVE MERE? Så går vi her i dybden med de ingredienser, der forstærker hinanden. På tværs af hudplejemærker.

Hvad siger de andre? Blærerøvs-links her, her, her og en cyberspacefest her lagt under højdepunkter.

 @beautyspace på IG 

10/03/2020
Rødmeramt og hvad så?
Hands on-eksperten anbefaler én afgørende ting
12/03/2020
Sammen alene. Med 80%-håndspritten på lager
Hvad gør du?

Kommentarer

 • Lise

  Hej A 🙂 Jeg købte feb måneds beauty box. Jeg bruger Pestle & Mortar Exfoliate et par aftner om ugen, men det svier – har ret sart hud. Skal jeg droppe den, når det svier meget ved brug?

  12/03/2020
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Christina Kragh, det er ikke en fugtspray ;o) Er det Neovita produktet du mener? Tjek neovita.dk for mere info.

  @ Sanne Larsen, Hyaluronsyre kan have forskellige molekylestørrelsen,så de har helt sikkert en i, der er under 500 Dalton reglen:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10839713

  Stor hilsen Anette

  12/03/2020
 • Sanne Larsen

  Pudderdåsernes alt i en hyaluronsyre siges at ha 3 molekylestørrelser og når ned i huden på 3 niveauer, er det noget sludder og havner kun på overfladen?

  11/03/2020
 • Christina Kragh

  Fugt sprayen på billedet hvor kan jeg købe den

  11/03/2020

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.