5 hudlægers bud på yngre hud

Til Børsen bad jeg for nylig fem danske hudlæger diske op med deres bedste bud på at holde huden frisk, smidig og pæn. Her er deres forskellige svar, som til gengæld er geniale at kombinere. 

 1. LIVREM- & SELER METODEN

Hudlæge Morten Østerballe: Med bredspektret solbeskyttelse mod både UVA og UVB-strålerne, får du en tre-i-en effekt med solid forebyggelse af både rynker, pigmentpletter og forstadier til hudkræft. Derudover er det nemt og billigt at sikre sig et ekstra sikkerhedsnet ved at blande SPF med beskyttende antioxidanter. Enten fra et serum eller en ansigtscreme, der indeholder begge dele.

Her er vi i bunden af Hudplejepyramiden (med antioxidanter og SPF). Oplagt til alle. Er du til fedtede side, så gå, indlysende nok, efter produkter med mindre fedtindhold. Er du meget lys i huden, så vælg en høj solbeskyttelse.

 1. TURBO PÅ AT GØRE PORER MINDRE SYNLIGE

Hudlæge Peter Bjerring: Der er hudpleje-ingredienser, som ikke bare samarbejder, men også forstærker hinanden med en slags turboeffekt – eksempelvis niacinamid (B3-vitamin) og antiinflammatorisk salicylsyre. Udover at mindske linjer virker niacinamid beroligende og rødmereducerende, mens salicylsyre fjerner triste hudceller og renser ned i porerne med friskere hud som resultat.

Her er vi i midten af Hudplejepyramiden (med niacinamid og salicylsyre). Oplagt især til dig med forstørrede porer, tendens til udbrud eller sarthudede som vil have en mildere peeling.  

 1. STOP FORFALDET

Hudlæge Johan Milling Holk Poulsen: Når niveauet af hudens vigtigste byggesten, kollagen, daler med alderen, er det oplagt at hente hjælp. Her kan A-vitamin bidrage med at opretholde mængden, så huden holder sig ensartet og rynker fyldes ud – langsomt og i det små. Min vurdering er, at det er muligt at smøre sig til 10-15 pct. mere kollagen, forudsat at man er beskyttet mod UV-stråler og har fire til seks måneders tålmodighed.

Her er vi i midten af Hudplejepyramiden. Oplagt til alle – hvad enten det er mere balance i huden, mere kollagen eller færre linjer, du er ude efter. Dog ikke for dig, der er gravid eller ammende (ud fra et overforsigtighedsprincip). 

 1. TO VIGTIGE KOSTTILSKUD

Hudlæge Christian Grønhøj: Fiskeolie gør huden smidigere og bidrager til mere balance, mens glukosamin (som normalt bruges mod gigt) indgår i det, vi kalder hyaluronsyntesen – altså hudens fugtfabrik forenklet sagt. Vi har derfor længe kendt glukosamin som anti-age kandidat i forhold til at forbedre elasticitet og vandbarrieren i huden. Stoffet hæmmer også hyperpigmentering i huden.

Hvis du er det mindste i tvivl mht. kosttilskud og netop din situation, så vend det med din læge. En mulighed er også at få et vitamintjek hos Vitavivas eksperter. 

 1. SKYTS MOD PIGMENTPLETTER

Hudlæge Flemming Andersen: IPL er et blitzlampesystem – en form for mild laseragtig skyts, der kræver en professionel ved roret. Behandlingen varer 20-25 minutter og er effektiv i forhold til at fjerne røde karsprængninger, mindske solforskyldte pigmentpletter eller booste hudens mængde af kollagen. Man kan være en anelse rød og hævet umiddelbart efter, men det varer typisk ikke mere end 24 timer.

Oplagt for dig med uønsket rødme inkl. karsprængninger eller for dig, der vil øge kollagenmængden, udglatte linjer og ensarte huden i forhold til pigmentpletter. Ikke for dig med problemfri hud. Generelt: Få en forudgående og grundig konsultation – IPL kan meget godt, men også det modsatte i de forkerte hænder.  

SE MED LIVE I DAG: På Instagram under @beautyspace kører vi nogle rutine-rækkefølger af. Som lovet i fredags.

@beautyspace på IG

17/09/2021
Den enkle step-by-step rækkefølge
Du har én VIGTIG opgave. Bare én.
21/09/2021
Charlotte: Stik mig budget-rutinen til tør hud
Nåja, så er Wella-VINDERNE til godt hår udtrukket

Kommentarer

 • Malene Nielsen

  Hej Anette
  Kender du til glucosamin der ikke er udvundet fra skaldyr?

  22/09/2021
 • Mette F

  Hvad er dit bedste bud på et godt niacinamid produkt?
  Indtil videre har jeg kun prøvet PC 10%.
  Jeg har sart hud med eksem og Rosacea

  21/09/2021
 • Anette+Kristine+Poulsen

  Tak for din tålmodighed. Jeg er tilbage med repons tirsdag aften (den 21. sept). KH Anette

  21/09/2021
 • Pernille S

  Smart at sidestille hudlægernes anbefalinger på fineste vis med de forskellige trin i Hudplejepyramiden!
  Glukosamin info var ny for mig. Interessant.
  Kh Pernille S

  21/09/2021
 • Lone Nielsen

  Hej. Tak for god vidensbaseret information. Har sparret mig for mange fejlkøb. Nu er det tid til at skifte renseproduktet ud. Så mit spørgsmål er, hvor køber man den fra phformula? Kh Lone

  21/09/2021
 • Christina

  Hej Anette, er det alle produkter med a-vitamin, som frarådes, når man er gravid/ammer? Jeg vil efter graviditet nemlig gerne i gang med at bruge ANSIGTSCREMEN, men bør nok vente til ophørt amning? Har du gode bud på alternativer?

  Mvh Christina

  20/09/2021
 • Birgit A

  Superspændende indlæg! Tak for det.
  Har du eksempler på en god smøre med højt indhold af kollagen jvf. hvad Johan Milling Holk Poulsen anbefaler? Jeg tager nemlig gerne de ekstra 10-15% med – hurra!

  20/09/2021
 • Lotte Munk

  Hej Anette
  Hvad tænker du om Baks olie med solbeskyttelse?
  Har du set de billige hudplejeprodukter fra Netto og Bilka. Essentiel hedder de. Der er både b5, mælkesyre og glycerin i. Men kan ikke gennemskue, om der er noget skidt i?

  20/09/2021
 • Jane

  Super nyhedsbrev 🙂 Kan du anbefale en salicylsyre? pft.

  20/09/2021
 • Lis T

  Hvad er dosis på Glucosamin, som nævnes af Christian Grønhøj ?
  Det er nyt for mig, at det også virker her.

  20/09/2021
 • amaja

  tak fordi det blev forklaret så tydligt ,nu kan jeg jo bare starte ,jeg kender dog ingen læge der gider tage sig tid til et vitamincheck ,hvis det ikke er sygdom så gider de ikke

  20/09/2021

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.