Mængden af A-vitamin

1000 tak for alle kommentarerne her. Vi har aftalt en opsamling på tværs af spørgsmålene. Eller måske er det bare mig, der har aftalt det:

Kræver A-vitamin pauser? Nej. Groft sagt vil det svare til at sige, at man bare spiser grønsager om søndagen. Selv når hudlæge Whitney Bowe afslører, at hun kun bruger retinol en gang om ugen, så er det en smule gak. For jo sjældnere du bruger A-vitamin, jo større er risikoen for at få en såkaldt retinoid-reaktion med irriteret, rød hud og en svækket barriere.

Mængder? Gå langsomt frem. Opbyg tolerance, hvis du er nybegynder. Find dit tempo, som meget vel kan være hver anden dag. Det handler ikke så meget om, hvem der har meget i. Det handler om at finde dem, der er dygtige til at lave A-vitaminprodukter. Det er eksempelvis Environ, Beauté Pacifique, Verson, Dermalogica og The Ordinary. Blandt de gode tilbagemeldinger jeg får (og jeg får mange), topper Super3 Booster listen.

Den du peger på, er til grum akne? A-vitamin er et velopdragende vitamin, der udover at styrke huden (også mod solen), virker på både akne og mængden af kollagen. Uanset, hvad en producent skriver på emballagen. Samtidig hører A-vitamin til de mest veldokumenterede ingredienser, der findes (selv hvis du begynder i dag, vil du sandsynligvis ikke blive færdig med at læse den komplette videnskabelige litteratur inden jul).

Og så til den med silikone. Kig efter ord, der ender på ’cone’ i indholds-oversigten. Der er ikke tale om en farlig ingrediens, men en møgærgerlig en. I forhold til miljøet og i forhold til brug om natten, hvor det ikke er nødvendigt at sove med noget, der svarer til en regnfrakke. Jeg anerkender, at silikone i makeup og SPF-cremen kan have en berettigelse, men hvorfor ikke gøre det bedre, når det nu kan lade sig gøre?

DU KENDER DIN HUD BEDST. HUSK, at du altid er din egen bedste ekspert. Du ved præcis, hvad din hud har det bedst med – det er dig alene, der bor i den (og skal du til at lede efter symptomer eller fejl, så er det fordi, de ikke er der). Måske er A-vitamin ikke for dig. Måske er der andre ingredienser, din hud er mere glad for. Mit ærinde er udelukkende at se på, hvad vi ingrediensmæssigt ved med sikkerhed. På måden med to streger under og hverken motiveret af salg eller anekdotebaseret sniksnak. I praksis ved du bedst.

HAR DU A-VIT på BADEVÆRELSESHYLDEN? Så vis gerne ved at tagge @beautyspace på IG.

04/06/2019
Gæt, hvad der er tilbage
Noget, der kræver verdens bedste voks
11/06/2019
Vasker du hår forkert?
Jeg ved, at jeg gjorde

Kommentarer

 • amaja

  takket være alt din information føler jeg mig klar til at prøve a vitamin nu fordi jeg har extrem sart hud

  01/07/2019
 • Else Marie

  Hejsa.
  Jeg er en kvinde på 36 år, som efter mange år med acne snart skal i gang med trejde runde af isotretinoin. De første to gange fik jeg det i 7 mdr, hvorefter der gik ca et år og så var der fuld flor igen… begge gange. Hudlægen har ikke andre alternativer, men jeg har virkelig ikke lyst til at starte på kuren igen… og da slet ikke, når det ikke har virket de to andre gange.
  Men jeg har så i et par måneder haft god effekt af at spise masser (!) af fisk, nødder, røde, gule og orange grønsager og fået en meget pænere hud. Faktisk så pæn, at jeg tænker at droppe hudlægen.
  Nu er det så de mange ar, som er mest synlige… har du anbefaling til et godt produkt, som kan hjælpe med at arrene aftager?
  Vh Else Marie

  13/06/2019
  • Anette Kristine Poulsen

   @ Else Marie, jeg håber, at du vil læse kapitlet ‘Find dig ikke i akne’ i bogen SUPERHUD. Det er skrevet af professor og hudlæge Christian Grønhøj, og du kan låne den på biblioteket. Jeg forstår fuldt ud din bekymring for at starte op 3. gang, og herligt at høre mht. kosten. En kombination af A-vitamin og AHA/BHA vil i hudpleje have en smule udglattende effekt. Evt. skal der mere til i form af IPL laser. Stor hilsen Anette

   13/06/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Kristina, ÅHHH den er svær. Jeg har selv en søn, som jeg nådigst får lov til at duppe lidt BHA på. Han hviler fuldstændig i, at hans hud af og til lever sit eget liv, og her skal jeg passe på ikke at påtvinge ham noget. Det mest vidunderlige er dog sket: Jeg gav ham en ny hårvoks (den fra Purely Professional) og den gjorde en kæmpestor forskel for hans hud.

  Kan du mon få din datter til at læse kapitlet i SUPERHUD – dét, der er skrevet af hudlæge Christian Grønhøj? Den kan lånes på biblioteket. Jeg var igennem det samme med min datter, og det har jeg fortalt om. I forhold til tabletter, hvis du taler om de skrappe Isotretinoin, så har de gode erfaringer med at udskrive lavdosis uden de store bivirkninger.

  @ Pernille, 1000 tak fordi du deler. Jeg kan selv nikke genkendende til det med ‘at prøve alt. ALT’, og det bliver en psykisk belastning. De svære bivirkninger kan undgås ved lavdosis. Men behandlingen tager så typisk lidt længere. Men det er det værd (er min personlige erfaring).

  @ Julie, I princippet ja. A-vitamin er dog en stor familie, hvor du flere styrker. Du kan læse mere i bogen SUPERHUD eller søge på A-vitamin her på bloggen, hvor vi har bruget meget plads på det.

  @ Susie, man kan sagtens få for meget glycerin og en hud, der derfor reagerer. Jeg vil da holde mig til det du ved: Nemlig at syre og fugt virker for dig. AHA og BHA gør jo så meget godt på alle fronter. Hvis du derudover går efter peptider og måske overvejer EGF, så tager du også højde for kollagen-niveaet, som daler.

  Stor hilsen Anette

  11/06/2019
 • Susie

  Hej Anette!
  Min hud er plaget af overgangsalder -den bliver lidt slap og kedelig… Men når jeg prøver med “anti-age pleje” får jeg små trælse bumser – mistænker glycerin og a-vitamin…har du nogen erfaring her?
  Pt den kan til gengæld godt lide masser af fugt og “syrepeeling”

  09/06/2019
 • Julie

  Hej!
  Jeg bruger Embryolisse Lait-Crème Concentré om aftenen og jeg elsker den! Jeg kunne dog godt tænke mig at tilføje noget a-vitamin til min hudpleje! Er det sådan at man bare kan købe A-vitamin (Urtegaarden) og tilføje en dråbe til cremen et par gange om ugen? Er der bare sådan det fungere? 🙂
  Kan man evt kombinere e-vitamin olie (Urtegaarden) og deres a-vitamin og bruge det om aftenen i stedet?
  Mvh Julie

  07/06/2019
 • Pernille

  Kommentar til Kristina med datter med acne
  Jeg har også en søn som har været plaget af acne. Jeg har forsøgt alt i flere år da jeg under ingen omstændigheder ville have de skrappe piller fra hudlægen. Cremer fra apoteket, Ole H og mange andre, behandlinger hos kosmetolog, gode råd fra brevkasser m.m. Intet hjalp. Så han fik pillerne fra hudlægen, det ville han selv, tog dem i ca. 4 måneder og huden er så fin nu. Bivirkningerne var meget tør hud men han fik levertran hver dag og nogle gode vitaminer. Håber I finder noget, der kan hjælpe 🙂

  07/06/2019
 • Kristina

  Hej Anette
  Jeg har brug for råd til min 16-åriges piges akne. Hun har lidt af det nogen år nu. Hun går til dermalogica hudplejebehandlinger hver uge uden den alt for store forskel. Vi har lige siden starten renset, peelet, fugtet, cremet, masket etc etc med dermalogica dernæst filorga, dermalogica igen. En overgang brugte hun Beaute P booster 3 clinic på kinderne om aftenen. Og det er her jeg søger råd til kinderne. Der ligger de mørke rødlige/blålige runde “plamager” i underhuden og vil ikke forsvinde trods pleje af alverdens cremer og peeler og masker. Jeg er dybt nervøs for at hendes underhud/bindevæv har taget skade. Når jeg ser hende fra siden med sollys på syntes jeg at ane en lidt ujævn overflade i huden. Det gør mig så ked af det, hvis bindevævet allerede er ødelagt. Og der er stadig plamager som ikke er forsvundet, så bindevævet vil jo fortsat ødelægges.
  Hun nægter at smøre sig med huslægens skrappe cremer. Hun har set hvor rød og skællende man bliver af dem. Hun nægter at sluge piller, som i NÆGTER.
  Hun drikker lidt mælk i kaffen og lidt ost i løbet af ugen. Spiser brød jeg bager. Men er teenager, så drikker alkohol og spiser usundt et par gange om måneden.
  Hvad kan du anbefale at gøre eller en fantastisk hudlæge på Sjælland? Har overvejet om hun skal have en green peel maske som Schrammek udbyder hos vores dermalogica hudklinik anbefaler.
  Håber MEGET at høre fra dig.
  Bh Kristina

  07/06/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Anne-Marie, SIKKE en herlig erfaring, du her deler. 1000 tak. Og godt tænkt.

  @ Jane J, tak fordi du deler. De laver også fabelagtige produkter. Bl.a. deres fugtserum indeholder gode, opbyggende peptider også.

  @ Liv, ALTSÅ jeg elsker de her historier fra det virkelig liv. A-vitamin rocks.

  @ Julie, jeg vil fluks få en tid hos Complete Me (bed om Daniela Fraser), som også har hudlæge tilknyttet hvis nødvendigt.

  @ Christina Kragh, jeg ved jo, hvor flittig du er. Og tak fordi du altid deler dine både gode og dårlige erfaringer herinde. Jeg vil tage det op med overgangsalder og hud, men jeg kunne godt mistænke, at du måske har presset din hud for langt. Vi må jo godt puffe lidt til den, men ikke ud over kanten. Vejle ligger jo ikke sååå langt fra Odense. Kunne du ikke overveje en tid hos dygtige Sara Lorentzen?

  @ Pernille, jeg er så glad for apotekets hælkur. Derudover har Ecooking lige lavet en ny med en god portion karbamid i. Til børn vil jeg bare bruge en helt alm. fed bodycreme (det er jo faktisk støvler, som giver mest hård hud).

  @ Kirstine, du ved bedst, hvad der fungerer for din hud, og det skal du holde fast ved. Beauté Pacifiques Booster 3 indeholder de milde ester-versioner af A-vitamin (ikke retinol, som kan føles skrappere), og jeg har utallige tilbagemeldinger fra folk med rosacea, som er ufattelig glad både for BP og også for Environ. A-vitamin styrker jo huden og arbejder mod mere balance. Den videnskabelig opbakning er tung også i forhold til rosacea. Jeg er glad for, at du har fundet et A-vitaminmærke, der fungerer for dig. 1000 tak fordi du deler.

  @ Ditte Helge, hurra og tak.

  Stor hilsen Anette

  07/06/2019
 • Charlotte

  Hej Julie

  Du skal klart til hudlæge Johan Milling Poulsen fra Hudklinikken Østerbro – Østerbrogade 125. Du kan få tid både med og uden henvisning og uden betaler du selv for en konsultation:
  Han er så dygtig og virkelig fantastisk

  07/06/2019
 • Ditte Helge

  Jeg har rosacea og anvender dagligt retinol serum fra Murad om aftenen. Den er svært vanedannende og afhængigheds skabende!

  06/06/2019
 • Kirstine

  Jeg har ligesom Jane skriver rosacea. Jeg har i lang tid brugt A-vitamin fra Beaute Pacifiques. Men min hud blev bestemt ikke bedre af det. En konsultation hos Line fra Klink dare to care gjorde mig opmærksom på, at den A-vitamin var alt for skrap for min hud. I stedet bruger jeg nu den mildeste A-vitamin fra Environ. Både aften og morgen da den ikke er lysfølsom. Blot til info, hvis der sidder andre med rosacea, som måske “stresser” huden mere end det gavner med en for stærk A-vitamin.

  06/06/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle kommentarer. Jeg er tilbage på bloggen fredag morgen med svar. KH Anette

  06/06/2019
 • Pernille

  Hej Anette

  Kan du anbefale en fodcreme, der virkelig fugter og kan gøre det af med tør hud på hælene? Evt en der også kan bruges til at fugte børne-fødder efter en hel dag på stranden 🙂 Lige nu bruger vi decubal
  Mange tak 🙂
  Solskinshilsner Pernille

  06/06/2019
 • Christina Kragh

  Eij undskyld den ord bog….kul maske skulle der stå
  Må blive bedre til at tjekke hvad ordbogen skriver hahaha

  05/06/2019
 • Christina Kragh

  Næse skulle der stå

  05/06/2019
 • Christina Kragh

  Hej Anette jeg syntes det sidste halve års tid min hud er begyndt at blive lidt grov at se på specielt næste hage og mellem brynene så meget at jeg føler make up ikke ligger pænt… jeg er ellers god til at pleje og rense bruger A vitamin c vitamin aktiv serum og faktor 50 om dagen jeg ruller også med nåle ruller et par gange om ugen exfoliere og fugt masker kun måske el vitamin maske…… Er det alderen der sætter ind nu sammen med overgangsalderen? Og hvad har du af gode råd og fif evt ? Jeg har overvejet diamant slibning el lazer men sidst nævnte er jo dyrt……Hjælp!!!

  05/06/2019
 • Julie

  Mit spørgsmål er lidt off topic, men jeg håber, at det går.
  Jeg har problemer med min hud, den er meget sensitiv, lider af hudorme, overfladiske små betændte bumser, røde irritationsknopper mv. Det er ikke i en grad, hvor andre kan se, at det er et problem – men jeg bliver skør af det selv!
  Jeg har forsøgt så meget, men nu vil jeg gerne have hjælp.
  Jeg bor i København Ø. Hvem/hvad kan du anbefale? Jeg har selv tænkt på at konsultere en hudlæge, men jeg ved ikke, om det er vejen frem

  05/06/2019
 • Liv Davids

  Jeg fik en knæprotese/nyt knæ i august sidste år. De nætter hvor jeg bruger a-vitamincreme om natten får det opererede knæ også en omgang med cremen. Jeg vil altid have et synligt ar, men a-vitamin har gjort en forskel Det er et nydeligt og velplejet ar.
  Jeg har brugt Beauté Pacique og Pudderdåsernes med 2%.
  Som altid tak for god info her på beautyspace

  05/06/2019
 • Jane juncker

  Jeg har rosacea og kan desværre ikke tåle cremer med A vitamin. Efter jeg droppede Beaute Pacifiques natcreme, blev min hun så fin. Nu bruger jeg kun produkter fra Purely Professionel.

  05/06/2019
 • Anne-Marie Andersen

  Og A-vitamin er godt andre steder end ansigtet, hvis man har et specifikt hudproblem. Jeg faldte uheldigt på vores fliseterrasse og fik en stor hudafskrabning på oversiden af hånden. Da der først var kommet hud på, skete der ikke ret meget mere, så jeg havde et rødblå mærke. En dråbe A-Vitamin fra The Ordinary i håndcremen gjorde en synlig forskel allerede første nat. Efter nogle uger er arret mindsket betydeligt og jeg har håb om at det nok skal forsvinde.
  Havde jeg ikke været læser her, var jeg nok aldrig kommet på den tanke, at tilsætte A-Vitamin til håndcreme. Så du skal have en stor tak for at brede din viden om ingredienser og deres kunnen ud til os alle❤️

  05/06/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Cecilie, Du har ret. A-vitamin er i visse former følsomt overfor lys og luft. Stor hilsen Anette

  05/06/2019
 • Camilla

  Må man bruge A-Vitamin om sommeren når man har pigmentering i ansigte.? Og jeg bruger kun a-vitamin om aftenen.

  05/06/2019
  • Anette Kristine Poulsen

   @Camilla, det er verdens bedste idé.

   05/06/2019
 • Cecilie

  Er det noget med at A-vitamin er bedst/mest virksomt i de emballager der er lukkede (dvs. ikke i en krukke som man åbner hele tiden)???

  05/06/2019