Den bedste øjencreme er ingen

Tro på, at det kan være farligt at sige til folk, at de ikke behøver at betale 900 kroner for en miniaturekrukke med det, en producent sælger som øjencreme. For selvom huden omkring øjnene er tyndere end i resten af ansigtet, så kan de udfordringer, der måske er omkring øjnene, sagtens klares med det, du sikkert allerede har stående på badeværelseshylden.

Det betyder ikke, at du skal lukke øjnene for, hvad du smører på. For selvom det fint går an at pensionere sin øjencreme, så er det afgørende at vide, hvilke ingredienser der gør indtryk på netop den tynde hud her, og som har godt af ekstra kollagen-gødning, beskyttelse og fugtmætning af netop den grund.

Præcis de tre ting kan du opnå med hårdtarbejdende ingredienser, der ikke rigtigt er fornuft i at købe i dukkehusstørrelse. For vil du styrke huden, fordi den er blevet kollagenfattigt fladere, så grib fat i enten A-vitamin, peptider eller vækstfaktorproteinet EGF. Vil du farveudjævne huden, så vil milde udgaver af peelende frugtsyrer gøre en forskel, som for eksempel polyhydroxysyrer, typisk forkortet PHA. C-vitamin kan også bidrage her. Når det gælder beskyttelse, så klarer antioxidanter og solfaktor den del bedst.

Jeg har venner, der står op midt om natten, når de alligevel skal på toilettet, for at tage ekstra øjencreme på. Og det er fint. Jeg anerkender til fulde, at mange er glade for det ekstra treat, en øjencreme kan være. Fakta og dokumentation må bare veje tungest. Hvad vi her ved, er at der ofte er behov for ekstra fugt og fugtforsegling omkring øjnene, hvor huden er tyndere. Det kan i 9 ud af 10 tilfælde løses med et ekstra lag af dit fugtserum eller din dagcreme, medmindre du har brug for noget specielt i resten af ansigtet. I øvrigt et tip flere hudlæger er enige om.

For hvad karakteriserer egentlig øjencreme? Mig bekendt eksisterer der ingen nagelfast definition. Der er ingen regler, ingen krav til, hvad et indhold skal være eller leve op til for at kunne kalde sig øjencreme. Til forskel fra eksempelvis solbeskyttelse, hvor der er strikse regler for at kunne sætte eksempelvis SPF15 på et produkt.

Det ændrer ikke på:

• At der kan være indhold, du ikke tåler omkring øjnene. Som parfume eller visse kemiske solfiltre.
• At brug af øjencreme kan give dig den virkelig gode vane, det er at give sig selv drænerende trykpunktsmassage omkring øjnene.
• At du slet og ret bare holder virkelig meget af indholdet i den lille krukke. Det kan også være ud fra et makeupsynspunkt, hvor en af landets bedste makeupartister, nemlig Sine Ginsborg, er vild med den fedtede, let skinnende fornemmelse, som Welada Skin Food salven giver.

Men decideret øjencreme er og bliver et add on. Noget, der er mere rart end nødvendigt, og det er vigtigt at vide, fordi det for manges vedkommende er en stor nok opgave at få renset, fugtmættet og beskyttet deres hud dagligt. Altså det basale. Hvis øjencreme bliver omtalt som en nødvendighed, risikerer det at få mange til at give op på forhånd – også det basale – fordi det lyder for omfattende.

HVAD SÅ MED TYPISKE UDFORDRINGER omkring øjnene som hævelser, mørke rande og insisterende tørre linjer? Du finder en målrettet løsning med en enten behandlingsbestemt eller ingrediensbaseret indsats i bogen Bedre hud med årene – videnskabens opskrift på en friskere hud, som du finder på biblioteket eller billigst her.

NB. Jeg er på langfart frem til 1. september, hvorefter jeg igen vil være at finde også i kommentarfeltet.

@beautyspace på INSTAGRAM

Illustration Charlotte Karor

11/08/2023
Dokumenteret fif til kreppet peri- og menopausehud
Hvordan resveratrol og A-vit sammen glatter ud
19/08/2023
Quick fix til øjnene
Min uundværlige Go’ Morgen løsning

Kommentarer

 • C

  Hej. Hvis man gerne vil bruge din A-vitamin creme om aftenen, gør den så ens hud SÅ lysoverfølsom, at man vil være nødt til at bruge spf om dagen i vinterhalvåret også? (Fx fra oktober – februar)

  29/08/2023
 • Hanne

  Hej har et spørgsmål hvis man bruger din A-Vitamin crem kan man så godt afslutte med en olie ovenpå MVH Hanne Rasmussen

  19/08/2023
 • Sanne

  Ja, jeg har jo så pensioneret min øjencreme (når jeg har brugt det sidste op), og det er din skyld, Anette! 😉
  Men, jeg brugte den nu mest til når jeg om vinteren bruger en meget fed (Nivea/Weleda Skin Food) creme som natcreme, det er for sejt at smøre på øjenomgivelserne – nu vil jeg bruge fugtserum og alm dagcreme isf. Om sommeren bruger jeg A-vit creme om natten, men det irriterer mine øjne. Ærgerligt, for det er jo der man oftest vil sætte ind.
  Rigtig go’ weekend. ♥

  18/08/2023
 • Mariannegylding

  Rigtig god ferie Anette 👍

  18/08/2023
 • Henriette

  Hej Annette.
  hvad gør man ed de sorte rande/ panda øjne? Jeg bruger fast din A vit om natten også masser til øjenomgivelser og om dagen bruger jeg 15% C vit med 1% EFG fra inky og drunk elephant peptid cremen begge disse også ivrigt i øjenomgivelser, men de gør ikke rigtig noget for de mørke rande, gode forslag modtages med kyshånd🙏🏻

  18/08/2023
 • Anette

  Hæ.

  Altså, Swanicco laver jo den ultimativt bedste øjencreme i min optik. Men de leverer så også krukken i en generøs størrelse på helt op til 45 ml – så den kan også bruges i resten af ansigtet, evt som en serum-ting og indeholder en übermængde peptider og fermentering og alt muligt andet lækkert.

  Jeg kan kort sagt SE en forskel på mine øjne, når jeg bruger den i form af færre linjer, tørhed og yngre udtryk helt generelt. Den mindste tube er på 20 ml, så der skulle være godt med snask til et stykke tid. Og så er den rigtig fornuftig i pris (mellem 200 og 250 kr for 20 ml).

  Men derudover er jeg også klart fan af PHA og C-vitamin i disse omgivelser, og så lægge en god sjat SPF ovenpå.
  Til gengæld synes jeg at de der slimede/snaskede eye patches er lækre – men jeg glemmer at bruge dem.

  Jeg tror jeg har fundet ud af at når man er lidt glemsom som mig, så hjælper det at stille tuben i eller ved sit tandbørstekrus, så når man børster tænder, så skal der øjencreme på. Det passer fint sammen 😉

  18/08/2023
 • Pernille S

  Min A-vitamin = Ansigtscremen ryger direkte på øjenomgivelserne – uden problemer!
  Kollagengødning – elsker dine ordkonstellationer! Hvis planterne hænger lidt i min have, så har kollagengødning en super opstrammende effekt. På gensyn til september;-) Kh Pernille S

  18/08/2023
 • C

  Hej 🙂
  Hvis man bruger mineralsk solcreme, skal man så stadig bruge en mandel størrelse til ansigtet?

  Og dækker denne mandel størrelse til ansigtet også hals og ører? Eller udelukkende ansigtet?

  17/08/2023

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.