Man tror, det er løgn #2

Første del af Man tror det er løgn-artiklen finder du her.

Hudlæge og forsker Hans Christian Wulf fastslår, at det bemærkelsesværdige ved selvbruner er, at beskyttelsen – på trods af, at den er minimal – ligger i det helt øverste hornlag. ”Det er godt, fordi den agerer buffer, før solstrålerne trænger dybere ned i hudcellerne, hvor de potentielt kan ødelægge vores DNA,” siger han.

Endelig er det positive ved selvbruner, at det for nogle automatisk mindsker motivationen til at gå i solarium eller solbade for længe. ”Det er samtidig forbundet med minimal risiko for allergi at bruge selvbruner, og man får en slags grundbeskyttelse, der først svinder efter en uges tid,” siger Hans Christian Wulf.

Bagsiden af medaljen er, at farven fra selvbruner også kan have modsat effekt, altså få nogle til at føle sig tilstrækkeligt beskyttet i solen – hvilket ikke er tilfældet. Men der vil ifølge professoren altid være nogen, der ikke kan nås. Det vidner blandt andet stigningen i solarie-brug om.

”Hvert år kommer der et hold nye unge mennesker, som ikke har set tidligere års kampagneindsatser. Så solkampagnerne kan aldrig stoppe, og vi kan aldrig helt slappe af i forhold til formidling,” siger han og opfordrer til oplysning frem for skræmmekampagner. ”Vi kan se, at de afskrækkende kampagner ikke virker – selv ikke på nogle af dem, der har fået modermærkekræft, som er den værst tænkelige form for kræft i huden. De stopper nemlig ikke med solbadning. Og hvis en livstruende sygdom ikke kan stoppe en, hvad kan så?”

Hvis du selv vil holde øje med, om dit soltaxameter er overskredet, så råder hudlægen til at holde øje med varigheden af dine fregner.

”Mange får fregner om sommeren, men bliver de der også i vinterhalvåret, så har man en forøget risiko for hudkræft,” siger Hans Christian Wulf og fastslår, at fregner helst skal undgås. ”De er udtryk for en solskade, der vidner om, at huden har lidt overlast, og i særdeleshed, hvis de er synlige året rundt.”

FORSKER HANS CHRISTIAN WULF DRÆBER 3 SOL-MYTER 

 • D-VITAMIN. Helt almindelig opførsel i sommerhalvåret giver en tilstrækkelig mængde D-vitamin – 20 minutter med direkte sommersollys på bare arme og ben et par gange om ugen. Sommerens solide niveau af D-vitamin daler til det halve i løbet af tre måneder, hvorfor tilskud er anbefalet fra oktober til april. 
 • BYT METODEN MED INDSMØRING HVER ANDEN TIME UD MED DOBBELT-INDSMØRING. Ifølge Hans Christian Wulfs undersøgelse fremgår det, at 45% af det, du smører på, stadig er på huden efter 8 timer – også selvom du sveder og går i vandet to gange! Hele 70% er tilbage efter samme tidsrum, hvis du hverken sveder eller bader. Men det kræver, at du bruger den rette mængde og smører huden ind to gange med et kvarters mellemrum, inden du går ud i solen. 
 • HUDKRÆFT ER SJÆDENT DØDELIG. Alligevel er tallene en stor belastning for samfundet. Herhjemme bliver der årligt behandlet cirka 40.000 for kræft i huden. Det er samme antal som alle andre kræftformer til sammen.

 @beautyspace på INSTAGRAM: Hudens SOS, når overgangshormonerne raser i peri- og menopause.

26/07/2023
Man tror, det er løgn #1
Men der er faktisk 4 ting, der beskytter mod UV
01/08/2023
Plaster plus den hurtige guide til mere glød
Tocifret plaster + fugtmættende guide til glow

Kommentarer

 • Janne Kastrup

  Når jeg har smurt så meget solcreme i ansigtet, så skinder min hud i løbet af dagen. Det ender tit med, at jeg tager fedtet med et stykke toiletpapir eller lignende. Men hvor meget creme mon der så også forsvinder?

  31/07/2023
  • Mille

   Må jeg foreslå en pudder til at duppe let med, når du har lagt din solcreme på? Tror, du gnider solcreme af med toiletpapiret, og samtidig efterlades der fnulret papir på din hud. Jeg kan anbefale dig Jane Iredales pudder. På Cocopanda er den billig. Jeg har været meget glad for den løsning. 🙂

   01/08/2023
  • Birgitte B

   Janne, ellers kan jeg anbefale Ren ansigtssolcreme med lidt zink. Den bruger jeg og skinner stort set aldrig

   02/08/2023
 • Sanne H.E.

  Jeg har msnge “pletter” og de tager desværre lige så taknemmeligt mod selvbruner – som den omliggende hud 🥺 og man kommet nemt til at ligne en leopard 🙈🐆
  Cremen, det smyger sig rundt om alle pigmentpletter, alders-pletter etc. står øverst på ønskelisten 😉

  31/07/2023
 • Birgitte B

  De rødhårede eller dem, som bærer gen for rødt hår/fregner (mig) vil altid få flere fregner med alderen, som ikke går væk om vinteren. Til gengæld så har jeg haft modermærkekræft (højst sandsynligt pga. en barndom med sart hvid hud, som ofte blev forbrændt). I år er jeg for alvor gået i gang med selvbruner. Dog vil jeg aldrig blive brun pga. min hvide hud, fregner mv. 🙂

  31/07/2023
   • Birgitte B

    Ja det blev klaret med en operation på Riget og et lille “hul” i overarmen. Det er snart mange år siden (2018), men tak for omsorg 🙂

    02/08/2023
 • Pernille S

  Klar tale. Bum. Tak!

  31/07/2023

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.