Hudlæge-afstemt akne-rutine for teenagere

Kan man som teenager gøre for meget ved sin hud? For lidt? Jeg håber lynguiden fagligt afstemt med hudlæge Johan Milling Holk Poulsen kan inspirere og hjælpe.

Først og fremmest er huden i udgangspunktet et organ, der kan passe sig selv. Med mindre vi udsætter den for noget, der kræver assistance: UV-stråler kræver solfaktor, makeup skal renses af og kulde bider sig mindre fast, hvis beskyttelsescreme er indover.

Når huden i teenageårene begynder at leve sit eget liv – påvirket af hormoner, der raser – så er det her, hvad der sker, og sådan her en optimal værktøjskasse kan se ud:

Den glemsomme eller måske lidt ligeglade

Min søn var ligeglad med bumser. ”Det går nok,” som han altid sagde. Fuldstændig rolig, upåvirket og mest af alt irriteret, når jeg kom anstigende med noget, der skulle smøres på. Jeg kunne driste mig til at duppe hans hud, mens han sov. Ikke i orden, jeg ved det.

Hvad der til gengæld kan hjælpe den glemsomme eller ligeglade er, at sætte hjælpen frem, så man ikke kan undgå at møde den.

Hav en kurv fyldt med rene vaskeklude stående tæt ved håndvasken – selv en teenager kan blive glad for fornemmelsen af en opvredet vaskeklud mod huden. Lad (igen efter behov) porerensende salicylsyretoner, balancerende A-vitamincreme og noget let fugtmættende stå ved siden af tandbørsten. Lad ansigtsrens stå synligt fremme i bruseren.

Noget, der også kan virke, er at tilbyde sin spa-service. Jeg slap ofte afsted med – hvis og når tidspunktet var rigtigt – først at komme med en opvredet vaskeklud, duppe salicylsyre på osv.

Kunsten er selvfølgelig at styre sig for at undgå at opdyrke et problem, hovedpersonen ikke selv er plaget af.

Den overopmærksomme 

Typen, der vil gøre for meget, fordi vedkommende er overopmærksom på selv de mindste ændringer i huden. Sig ikke – nej, sig aldrig – at det her nok skal gå over. Støt i stedet en rutine, hvor en skabelon som den herunder vil hjælpe de fleste:

 • Morgen: vaskeklud, noget fugtmættende der indeholder niacinamid eller azelainsyre. Niacinamid er beskyttende og har en god effekt på porer, der begynder at røre på sig. Azelainsyre er lidt mere next level som mildt eksfolierende og porerensende.
 • Aften: rens huden med renseprodukt og sov med et balancerende A-vitaminprodukt. Dup udbrud med salicylsyre (under A-vitaminproduktet). Vær opmærksom på, at huden ikke tørrer ud.
 • Tag D-vitamin og omega-3. Vi ved fra et større Harvard-studie, at de to kosttilskud hjælper på inflammation i huden.

Den seriøst akne-ramte

Der er kun én ikke-gradbøjelig ting at sige. Af sted til hudlæge. Her er, hvad Johan Milling Holk Poulsen slår fast:

”Der er desværre også i Danmark eksempler på tarvelige og ikke-faglige  vækkelsesprædikanter, for hvem akne er big business. Lyt ikke til den lejr. Lad dig ikke rive med. Faktum er, at for mange unge mennesker kommer for sent til hudlæge med deres akne. For sent i forhold til, at der er kommet ar i huden eller værre: på sjælen,” siger han og forklarer, at det handler om at få vendt bøtten. Akne skal kunne bedres i løbet af nogle uger. Samtidig er der også et opråb fra hudlægen:

”Jeg møder desværre mange med stress, og man kommer sjældent i mål med en akne-behandling, hvis man samtidig er stressbelastet. Her nytter det ikke, når folk kommer og tror, at der er et quickfix i form af en kapsel.”

Hvis der er kommet ar, men aknen er i ro

Hudpleje kan hjælpe en smule. Let peelende syrer som azelain- og salicylsyre polerer overfladen en anelse mere jævn, ligesom A-vitamin øger omsætningshastigheden af overfladeceller, så den underliggende hud har bedre kår. Og ellers CO2-laser – men helst efter man har fået kørekort, som Johan Milling siger.

PÅ BILLEDERNE: Let fugtmætning fra Rootree, Salicylsyre fra Woods of Copenhagen, A-vitamin fra Seriøst bedre hud og Azelainsyre fra Paulas Choice.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

FOTOGRAFI JENS PETER ENGEDAL

22/11/2022
Når tvivl bliver afgørende for dit valg
Hvad hudlægen og dem der rører din creme tvivler på
05/12/2022
Måske forstår jeg ikke La Mer og Augustinus Bader
Men der er en ny, muligvis irriterende, virkelighed, begge må forholde sig til

Kommentarer

 • Sara

  Hej AK. Jeg har lige hørt din bog. Og er i fuld gang med at forsøge at forbedre min hud. Har i årevis lidt af akne. Så har det været væk længe grundet isotretenoin behandling (en krads omgang som jeg nødigt vil ha igen).
  Jeg slår primært ud ved købelinjen

  Vil blive så glad hvis du vil skrive en mulig rutine her.

  Produkter jeg har er (azelain syre, aha/bha, moistz faktors og rens fra the ordinary) og derudover har jeg hampeolie, abrikoskerneolie (min hud er knastør når jeg ikke bruger noget olie) (drikker ellers meget vand og drikker mullerstran i 1dl juice hver morgen, samt en spiseske æblecider eddike . Så har Jeg også niacinamide og hyaleron syre og tea three.

  Tror jeg mangler lidt hjælp til rækkefølgerne / rutine.

  04/12/2022
 • Sofia

  Hej Anette, kan du anbefale en eller nogle gode anstigtscremer til sart/rødmeramt hud efter endt behandling med isotretinoin?

  01/12/2022
 • RL

  Sagde Johan noget om hvilke behandlinger/laser man få sideløbende med at man er på isotretorin?

  Jeg er på lavdosis iso og har snakket med flere klinikker ift at få IPL eller Fraxel mod mine røde mærker/ar og generelt ensartethed. Der er (åbenbart) så mange forskellige holdninger til hvad man må når man er på iso, at det er lidt af en jungle.

  Det sidste jeg fik at vide fra en klinik var at jeg ikke engang måtte bruge salicsyre i min hudpleje mens jeg var på iso. Nogen klinikker køre acneforløb med iso + sideløbende ansigtsbehandlinger og laser (dvs de siger de er en fordel at gøre det samtidig fordi behandlingerne hjælper på hinanden), andre siger man skal vente med behandlinger til kuren er taget færdig og andre igen at man skal vente 6 mdr efter kuren. Har også fået at vide at jeg skulle spørge min hudlæge hvad jeg må, men det er jo lidt op ad bakke når der er flere måneders ventetid på en tid og man ikke kan få guidance (både ift behandlinger og hvsd der må være i ens hudpleje) før det selvom man er i gang med forløbet.

  Jeg er blevet lidt overrasket over hvor meget en gråzone det åbenbart virker til at være og tænkte derfor blot om det var noget I havde været inde på? Hvad må og må man ikke mens man er på iso.

  01/12/2022
  • J

   Jeg har været i Isotretinoin behandling og det jeg fik at vide af min hudlæge var at jeg skulle undlade alle former for syrer og div mekaniske skubs. Plus undgå A- vitamincremer og høj dosis c vitamin. Kort sagt skulle jeg bruge fugt, fugt og atter fugt men også lidt fedt til at forsegle. Jeg forstod det sådan at huden bliver  meget sart, så vær blid og tænk pleje. Til mine tørre læber var Tromborgs lip cure helt uundværlig

   01/12/2022
  • Hilde

   Jeg har tatt 3 isotretinoinkurer. Jeg vil som J nedenfor anbefale deg fukt, fukt, fukt. Huden blir veldig ømfintlig (sart) og har behov for MASSE fuktighet. Jeg har selv gått på både høy- og lavdose kurer. En gang på lavdose, vokset jeg øyenbrynene. Det var IKKE en god ide. Det øverste laget hud ble revet av. Det skal sies at hudpleieren ikke visste at jeg gikk på ISO. Av den grunn hadde jeg aldri turt å ta laser under kuren 🙂

   02/12/2022
 • Rikke Liv

  Hej Kristine
  Tak for altid gode posts 😉
  Dejligt med en rutine til teenagerens akne plagede hud. Jeg lægger mærke til der er Dimithione i Azelain syren fra Paulas choice, kan det være et problem?
  De bedste hilsner
  Rikke

  29/11/2022
 • Karina

  Hej Anette.
  Har du et godt bud på en håndcreme til fingre, hvor huden sprækker som følge af meget tør og følsom hud. Min mor (+70) har forsøgt med fem forskellige cremer fra apoteket uden effekt og det er et stort problem.
  Og så vil jeg også meget gerne ønske et forslag på en super håndcreme til vinter-tørre hænder. Synes ikke jeg kan finde nogle nyere anbefalinger på bloggen.

  Tusind tak for nogle fantastiske artikler.
  Mh. Karina

  28/11/2022
 • CharlotteK

  Ih, tak for den gode brugsanvisning. Tror jeg går i gang med at opdrage på sønnikes hudrutiner med det samme, så han kan komme sin urene hud til livs. Selvom han siger, at han er ligeglad, så tror jeg alligevel, at han vil blive glad for det, når hans bumser ikke mere er så synlige.

  28/11/2022
 • Louise Olsen

  Vi har i en periode fået tabletter og creme til hudlægen til min datter og der er kommet lidt ro på. Nu begynder hendes hud at tørre ud – jeg tænker det er kulden. Sidste vinter brugte hun den grønne fra veleda til natten men tør jeg det når hudlægen praktiserer ikke fedtende produkter? Jeg synes bare at vi indtil nu har lykkes med at finde balance ift de udtørrende lægemidler men nu kommer vi lidt til kort.. hun bruger fugtserum, a vitamin og dagcreme med spf. Vh Louise

  28/11/2022
 • Karen

  Yay! Tak. God inspiration til julegaveindkøb.

  27/11/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.