Mineralsk eller syntetisk SPF-filter?

Jeg har en chef, der begynder at gabe, når snakken falder på solbeskyttelsesfiltre. Og hun er sikkert ikke alene om at finde den snak kedelig. Man kan gøre SPF småt, stort eller til noget, der tangerer religiøst. Her får du det vigtigste.

Uanset hvad, så er der overordnet to afgørende punkter:

  • SPF betaler sig, hvis du vil have fugtmæt, pletfri hud. Det er uden sammenligning den billigste løsning i forhold til de reparationsløsninger, jeg ser folk jagte, når de føler sig plaget af pigmentpletter, tørre linjer, karsprængninger eller rødme. At SPF betaler sig, er ikke det samme som, at man skal være solforskrækket.
  • HVILKET SPF-FILTER er et spørgsmål om holdning. Det er galt, når diskussionen ender i en kamp om mineralske (også kendt som fysiske) filtre vs. kemiske.  For alt er kemi (selv vand). Du kan derimod skelne mellem mineralske filtre (der reflekterer UV-strålerne som et spejl) og syntetiske filtre, der absorberer strålerne. Den bedste løsning vil svare til at skulle vælge mellem Socialdemokratiet og Venstre. Der er fordele og ulemper ved begge typer – dog med den fællesnævner, at der ikke er tale om nogen forskønnelses-ingrediens. Skyhøje SPF-tal giver sjældent verdens bedste skin feel, så stil efter det rette tal, som i Danmark er mellem 15 og 30, men brug nok.

VÆRD AT VIDE, NÅR DU TRÆFFER DIT VALG:

Fordele ved syntetiske (der er over 30 forskellige)

  • Typisk nemmere at arbejde med i forhold til behagelig tekstur, konsistens og skin feel.
  • Giver ofte høj beskyttelse mod både UVA og UVB.

Ulemper

  • Nogle er udskældte i forhold til både mennesker og miljø. Det gælder især Benzophonone-3 (Oxybenzone) og Ethylhexyl Methorxycinnamate (Octinoxate), som overvejende findes i amerikanske solcremer, hvor reguleringen af solcreme er anderledes end i EU.
  • Nogle kan irritere huden, især omkring øjnene.
  • Der er en teori om, at når de brænder ud – altså når virkningen aftager – så udløses de aggressive iltmolekyler (frie radikaler), som ælder huden før tid. Løsningen er nem: Det handler om altid at kombinere med antioxidanter. Enten under i et serum eller i samme solbeskyttelsescreme.

Fordele ved mineralske filtre – de to primære er titanium dioxid og zink oxid

  • De er ikke irriterende i forhold til huden især omkring øjnene.

Ulemper

  • Nogle kan kaste et hvidt skær af sig. Ofte bare midlertidigt.
  • Kan være lidt sværere at fordele på huden.
  • Vær opmærksom på en evt. nano-form (skal stå på INCI-listen) i forhold til at inhalere (se evt. hvad Miljøstyrelsen siger her).

Flere producenter kombinerer mineralske og syntetiske solfiltre.

PEST ELLER KOLERA: Faktum er, at der udledes 14.000 tons solcreme i verdenshavene til gene for bl.a. koralrev. Om året. Og jo, der er større syndere end solcreme. Men uanset, hvordan du vender og drejer det, så kan 14.000 tons vel næppe negligeres med et skuldertræk. De to problematiske filtre i forhold til havmiljøet er oxybenzone og octinoxate. Derudover er brug af silikone i solcreme en udfordring, for netop silikone er med til at sikre en cremes fordelingsevne, som er ekstra vigtig, når det gælder SPF. Samtidig er silikone netop en ingrediens, der sættes spørgsmålstegn ved i forhold til miljø og nedbrydelighed.

DIN PRÆFERENCE: Endelig baserer vi vores valg af solbeskyttelse ud fra hudtype, økonomi, mærkningsordninger (allergi/miljø), økologi og ikke mindst: Med eller uden duft.

@beautyspace på INSTAGRAM

Redigeret af journalist Anneline Højrup

17/04/2019
Dem med de bedste neglelak-pensler
Som i verdens bedste
24/04/2019
4 solskarpe SPF-cremer, der fungerer under makeup
Tested &Tried, så én af dem endte på Natholdet

Kommentarer

  • Louise Sletting Jensen

    Jeg har kig på Madaras plant stem cell spf 30 creme, som har et skønt ry.
    Ellers benytter jeg rudolph care, med fordelagtig doseringspumpe.

    Men, jeg kom til at tænke på ansigtsvask i forbindelse med spf og silikone mm.
    Jeg bruger en mild vask (rense mousse fra matas, grundet god ph værdi og ingen SLS, eller aroma cleanse milk fra Dechelor.

    Vil milde ansigtsvaske/mælk/mousse være i stand til at vaske solcreme af, hvis de ikke indeholder sulfat eller sls? (også dem med silikone)

    der skal vel en form for sulfat til, til at vaske silekone af huden, som ikke er vandopløselig?

    Beklager mit lidt rodede spørgsmål, men tanken strejf mig pludseligt 🙂

    25/04/2019
  • Bente

    Hvad var det for en du anbefalede for nogen tid siden – på spray, så man kan refill i løbet af dagen?

    24/04/2019
  • Anette Kristine Poulsen

    @ C, har du prøvet enten Anthelios XL fra La Roche, Biodermas Photorm AKN MAT eller Murads Oil-free Sunscreen?

    @ Christina Kragh, TAK fordi du deler din gode erfaring.

    @ Mie, se gerne svar til @C.

    @ Eva B, du gør mig glad. 1000 tak for dine ord.

    @ Kamilla, 1000 tak fordi du deler din gode erfaring.

    @ Anne, er du klar over, hvor fremsynet du er. De er SÅ kløgtigt gjort. ESSE laver en solbeskyttelsescreme med fysiskefiltre og tilføjer netop en smule farvet pigment, for at undgå det hvide skær.

    @ Amaja, Herligt.

    @ Marianne Gylding, Det kan du tro. Kommer om lidt.

    @ Lotte Munk, Ja, Coola har netop lavet nye BB-cremer med god UVA og UVB-beskyttelse. Kan fint erstatte en dagcreme, men jeg synes jo det er afgørende at have et godt hudtypebestemt serum under.

    @ Elisabeth S, Tak fordi du deler din gode erfaring.

    @ Jette B, SÅDAN. Tak fordi du deler.

    @ Andreas, Andreas, Andreas, du fanger præcis, hvad der var tale om: en fejl. De beskytter lige så godt. Det er rettet. TAK for dig.

    @ Hilde, Tak fordi du deler denne gode erfaring.

    @ Ditte, Glæder mig med den erfaringsudveksling. Det ved du.

    @ Pernille, 1000 tak. Det er guld værd med disse indspark.

    KH Anette

    24/04/2019
  • Pernille

    Og forresten C, har jeg samme problem med akne og perioral dermatitis, når jeg bruger solcreme i ansigtet men ikke med cremen fra Elizabeth Arden Pro(tripple protection faktor).

    23/04/2019
  • Pernille

    Jeg elsker min spf 50 fra Elizabeth Arden Pro. Den er dyr, men har en skøn konsistens, en lille smule farve samt antioxidanter.

    23/04/2019
  • Ditte

    Hej Mie,
    Apotekets Avene Cleanance serie har en solcreme med faktor 30, den kan anbefales
    Mvh
    Ditte

    23/04/2019
  • Hilde

    Hei Mie,
    Jeg har samme problem som deg og bruker ZO skin health, oclipse, sin solkrem. Både den med og uten farge. Den er fantastisk, har brukt den i flere år. Dessverre koster den 1000 NOK for 45 ml, men enn så lenge er det den eneste jeg kan bruke.

    23/04/2019
  • Andreas

    Super indlæg, Anette. Der er bare en ting, jeg lige skal have konkretiseret. Det med, at de fysiske filtre ikke beskytter mod UVA-strålerne på samme måde, som de syntetiske filtre gør. Kan du uddybe det?

    Jeg er med på, at der er forskel på selve måden, som de to “kategorier” af solfiltre beskytter på – men hvordan relaterer det sig til de fysiske filters evne til at beskytte mod UVA på? Og er der tale om UVA2, UVA1 eller begge?

    Zinkoxid er jo eksempelvis det eneste fysiske solfilter, som er i stand til at beskytte mod hele spektret (UVB, UVA2 og UVA1) i modsætning til titaniumdioxid, der jo “kun” beskytter mod UVB + UVA2.

    De bedste hilsner,
    Andreas

    23/04/2019
  • Jette B

    Tak for et godt og informativt skriv.
    Jeg bruger Matas solcreme. Den fungerer og er til en god pris, så jeg får brugt nok. Faktor 15 i DK og en stift faktor 30 med på farten. Faktor 30 med til Malaga i næste uge og en stift faktor 50 samt ekstra faktor 30. Solbriller og skygge.

    23/04/2019
  • Elisabet S.

    Jeg er vældig glad for denne med SPF50:
    Elizabeth Arden PREVAGE ANTI-AGINGCITY SMART.
    A-vitamin nat.

    23/04/2019
  • Lotte Munk

    Forslag til en god dagcreme eller BB med spf 30 til tør hud? Med plejede ingredienser, så man kan “nøjes” uden også skal have dagcreme under:0)

    23/04/2019
  • Rigtig fint skriv, Anette. Jeg bruger for tiden environ spf 15 efter anbefaling fra Sara lorentsen. Den skal self skiftes ud når turen går sydpå.
    Men hvad bruger du selv Anette? Vil du afsløre det 🙂

    23/04/2019
  • amaja

    tak for din oplysning ,det vil jeg tænke over som sart hud og rødhåret bruger jeg altid bare almindelig solcreme 50 ca

    23/04/2019
  • Anne

    Rasende godt forklaret og lige til at forstå. Lige pludselig bliver det nemt at finde vej igennem den jungle af ingredienser solfaktor er forbundet med. Men jeg har dog et spørgsmål mere, for jeg ynder at blande to cremer med solfilter, men jeg ved faktisk ikke, om de kan fungere sammen. Den første creme bruger udelukkende fysisk solfilter. Den anden bruger en kombination af fysiske og kemiske og jeg bruger den fordi den er farvet og dermed modvirker det lidt hvide skær den første giver. Den kan dog ikke bruges alene, fordi den bliver for foundation-agtig og matterende og jeg går efter “my skin but better”.
    Den første creme kommer på alene første gang og siden påsmøres den igen, denne gang blandet sammen med den anden. Er det en skidt idé?

    23/04/2019
  • Kamilla

    Virkelig fint skriv Jeg selv bruger Dermalogica Solar Defense Booster SPF50 som jeg blander sammen med min ansigtscreme. Det fungerer super godt

    23/04/2019
  • Eva B

    Åh, hvor er det et knaldgodt skriv; oplysende, favnende og fremfor alt balanceret. Diskussionen ml. mineralsk/syntetisk bliver nemlig ofte næsten religiøs, og i min horisont er der langt vigtigere emner at kaste sine dedikerede holdninger efter.
    Tak for det, Anette 🙂

    23/04/2019
  • Mie

    Hvilken solcreme til ansigtet anbefaler du til akne hud med tilstoppede porer?

    23/04/2019
  • Christina Kragh

    I hverdagen altså når jeg bare går rundt i byen er jeg blevet ret glad for dermalotica dynamic skin recovery spf 50 mest i forbindelse med jeg fik den anbefalet nu jeg bruger A vitamin om aftenen ….på stranden bruger jeg altid Rudolph care

    23/04/2019
  • C

    Åh, jeg hader når solcremsæsonen begynder, for endnu er det ikke lykkedes (og jeg har prøvet mange) at finde en solcreme, der ikke fremprovokerer min akne. Har du mon et bud eller bare et godt råd? Jeg har prøvet både fysiske og syntetiske filtre, dyre og billige, men uden nævneværdig forskel.

    23/04/2019

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.