Nano, silikone, parfume … har du en nej tak-liste?

Lyt til artiklen her:

 

Når du vælger et hudplejeprodukt, er mit bud, at du først og fremmest vil vide, om det virker. Om indholdet tæller uvildigt dokumenterede ingredienser holdt op mod den specifikke effekt, du går efter – som jo kan være alt fra fugtmætning til udglatning eller farveudjævning.

Når det er på plads, så baserer vi vores valg på individuelle holdninger. For dig er det muligvis vigtigt, at noget er danskproduceret. For din nabo er det måske miljøcertificeringer, økologi eller pris, der vægter højest.

Og apropos pris. Da jeg for mange år siden sad i juryen i Danish Beauty Award, var det et problem, hvis bekostelige mærker blev vurderet i samme pulje som de billige. Det gik ganske enkelt ikke at kategorisere dyre La Mer med f.eks. Nivea (det vil være æbler og pære-problematikken, sagde vi til hinanden med alvorlige miner. Og mente det).

I dag er vi blevet klogere. Det er de færreste, der tænker, at hudpleje i den billigere ende betyder ringere effekt. Man kan som bekendt sagtens få kvalitetsprodukter til fornuftige priser. F.eks. står budgetvenlige The Ordinary side om side med det mere eksklusive Augustinus Bader på lige store kæmpestande i Galeries Lafayettes moderne hudplejekælder i Paris.

Hvor det er endegyldigt slut med pris-shaming og det at blive dømt mindre effektiv alene, fordi man er billig, så er der heldigvis stigende fokus på de indledningsvis nævnte ingredienser. Men lad os i dag tage tre eksempler, der har det tilfælles, at de alle har en slags støttepædagog-rolle, men alligevel kan få os til at vælge et produkt til eller fra.

  • PARFUME

Parfumefri er næsten blevet det nye økologi – et slags kvalitetsstempel i sig selv. Og fakta er, at mellem 0,7 og 2,6 procent af den generelle befolkning lider af parfumeallergi bl.a. jf. studiet her. I såkaldte patch-tests reagerer mellem 5 og 11 procent på duft. Miljøstyrelsen fastslår, at mellem to og fire procent i Danmark har parfumeallergi. Fakta er også, at jo mere man udsætter sig for et bestemt stof, jo større er sandsynligheden for at udvikle allergi. Måske lidt som med rødvin. Jo mere man drikker af det, jo større er risikoen for at få udslæt eller hovedpine. Men derfra og så til at kvalificere alkoholfri som et kvalitetsstempel …

”Der er nok en grund til, at verden dufter,” som filosof Julia Venus siger. Læs også min gode kollega Lise Grosmanns ord om parfumefri her, og hvad Videncenter for Allergi siger om netop hyppighed og mængde i forhold til risikofaktor.

Et sidste faktum er, at mange kun får brugt hudpleje inkl. den vigtige solbeskyttelse, hvis de finder den duftmæssigt behagelig. Og indlysende nok er det individuelt, om det så er med eller uden duft.

  • NANO

Det kan handle om smag og behag at gå efter enten de mineralske solfiltre zinkoxid og titaniumdioxid eller de såkaldt organiske (sidstnævnte, som vi førhen kaldte kemiske filtre, har intet har med økologi at gøre, men handler om kemiske forbindelser, der er kulstofbaserede). Begge typer af filtre er i øvrigt kemiske forbindelser. De mineralske er ofte blandet på en måde, så de sidder en smule bedre fast på huden og dermed ikke så nemt glider ned i øjnene. Dog kræver de mineralske typisk mere tid at smøre ud, ligesom de kan kaste et hvidt skær af sig. Bl.a. derfor er der udviklet mikroniserede filtre og mikroskopiske nanostørrelser (grænsen mellem de to er hårfin), så man undgår det spøgelsesagtige look. Nanoteknologi er i dag både moderne og vurderet helt sikkert af EU, når det gælder smørbar solbeskyttelse. Det sidste er bakket op af studier, bl.a. et publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Investigative Dermatology, der slår fast, at nanopartikler af mineralske solfiltre hverken kan gennemtrænge eller skade hud. I sikkerhedsvurderingen af et produkt, altså for at det kan ramme hylderne, skal betydningen af ingrediensens partikelstørrelse i øvrigt altid vurderes.

  • SILIKONE

Hvis du har læst med på Beautyspace, ved du, at jeg har et ambivalent forhold til silikone, som for mig er lidt af en skumfidus ingrediensmæssigt. Silikone kan nemlig give den bløde, lækre fornemmelse, som en virkelig god skumfidus kan. Men der er også tale om en ingrediens, som jeg instinktivt forbinder med fugerne på mit badeværelse. Noget, der ikke ændrer på, at der er både plusser og minusser:

  • Silikone holder på hudens fugt på samme måde som en god regnfrakke gør.   Silikone forårsager sjældent allergi og kan sikre en eminent spredningseffekt i et produkt. Det sidste giver især mening, når det gælder solfaktor, for på den måde undgår man ”huller” i beskyttelsen. Og som nævnt er der den umiddelbare glatte og bløde fornemmelse.
  • Silikone bidrager ikke med næring eller nogen reel virkning som eksempelvis antioxidanter. Det er en film, du lægger på. Silikone er heller ikke et stof, miljøet ubetinget er vild med i forhold til nedbrydelighed (studier stikker dog i lidt forskellige retninger). Endelig kan  silikone hurtigt føles som en skøjtebane på huden, og det er sjovt nok sjældent en ingrediens, nogen fremhæver i deres salgs- eller pressetekster.

HVAD ER DINE RED FLAGS? Hvis du altså har en nej-tak liste.

LÆS MERE. Hvis du vil vide mere om indholdsstoffer, så grib fat i min seneste bog Bedre hud med årene, som fagligt er afstemt med professor og hudlæge Christian Grønhøj. Den er på biblioteket og ellers billigst her.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

@beautyspace på INSTAGRAM 

FOTO JENS PETER ENGEDAL

18/03/2024
Fremtidens skønhed-møder-sundhed i L.A.
Seks ting, jeg tog med fra L.A.
26/03/2024
15 minutters sved gav bedre søvn – samme nat
Hvad videnskaben lover om søvn efter motion

Kommentarer

  • Sarah

    Hej Anette – hvad syns du om solcremerne fra revuele ?
    Jeg bruger den til uren hud , ikke fordi jeg har urenhud. Men fordi det den mest matte.
    Også koster de kun 36 kr for 50 ml !

    Men selv om jeg er MEGET om hyggeligt med solcremen så får jeg stadig masser af fregner på næsen.
    Bliver lidt i tvilv om den nu beskytter så meget som det burde.

    23/03/2024
  • Pernille S

    Nej tak til teatertunge parfumer, silikone og deoderantspray (specielt i arbejdsomklædningsrum). 💚

    23/03/2024
  • Sarah

    Hej siff – men er det ikk meningen at man skal smøre på igen hver 2 eller time ?
    Nej sveder ikke så meget.
    Er ikk glad for spray spf

    22/03/2024
    • Siff

      Jo, det er da helt sikkert det absolut mest beskyttende, men det er også en voldsom mængde solcreme at bruge. Producenterne skriver dog ofte, at du skal bruge det hver anden time, HVIS du er i direkte sol, sveder eller bader. Det lyder ikke til at være din hverdagsadfærd, så jeg ville altså skippe 1-2 indsmøringer, når nu solcremen er så dyr.

      26/03/2024
  • Bianca Eijssen

    Nej tak til produkter der er testet på dyr.

    22/03/2024
  • Tanya

    Jeg vælger helt bestemt produkter med mineralske olier fra. Og vil helst have mine ansigtsprodukter duftfri, men har ikke noget imod kropsprodukter, som dufter godt.

    22/03/2024
  • Sanne

    Hmm, jeg er generelt heller ikke silikone og vaseline (elsker læbepomader, men når jeg læser på mange af dem, er de stort set ikke andet end vaseline med duft), og heller ikke for meget parfume. Købte f.eks. en bodylotion fra BumBum, men den var en stinkbombe. Så selvom jeg elsker at dufte godt, måtte jeg redde den ved at blande den halvt op med en billig bodylotion næsten uden duft.
    Rigtig go’ weekend, smukke. ♥

    22/03/2024
  • Tanya

    Jeg holder helst silikone til et minimum (dvs helst ingen silikone, men i visse produkter accepterer jeg lidt). Og ingen vaseline! (Det stoppede jeg med for mange år siden da jeg læste at det er et restprodukt fra olieraffinering).
    Jeg har ikke noget imod parfume som sådan, men der er lugte jeg ikke kan lide (selvfølgelig, sådan har alle det vel), fx kokos.

    22/03/2024
  • Elisabeth

    Jeg går ret konsekvent efter parfumefri produkter til ansigt og krop.
    Det skal siges jeg elsker parfume i øvrigt- men altså ikke i cremer. Derudover må det gerne være produceret lokalt-men har yndlingsprodukter som tryllecremen fra Frankrig, så den kan gradbøjes-ligesom økologi også er et plus.

    22/03/2024
  • Anette

    Endelig er der nogen der nævner fugerne i badeværelset!!! Det er præcis hvad jeg tænker det er: Silikone i hudpleje er FUGEMASSE! Ikke en pind andet! Det fylder rynker ud, det glatter – og forsegler huden som et stykke vita-wrap!
    Kan huden trække vejret i sådan noget?
    Nej, vel?
    Resultat: Bumser galore.

    De billigste anti-rynkecremer der påstår at restgruppen oplever glat hud har en RET stor mængde silikone i sig. Sjovt nok.

    Jeg gik engang igennem 99% af den forhenværende Estetique-kædes creme-udvalg… ALLE dåser blev kigget på.

    Jeg fandt…. 3 !!! cremer, der ikke indeholdt fugemasse.

    Fy for puffer.

    Når L’Oréal tidligere overtog et nyt brand, skilte de skidtet ad og smed et ton silikone i. Det er sådan man sparer på de dyre ingredienser og tjener flere penge.

    Jojo, således måtte jeg stoppe med at bruge Origins. Jeg fik pludselig bumser galore.
    Det samme skete med BodyShop.

    Fugemasse er klamt og hører ingen steder hjemme i hudpleje i min optik. Men der er så forbandet mange brands, der bruger det, fordi det er billigt, stabilt og giver færre rynker (eller noget).

    Noget helt andet dog: Igår så jeg Forbrugerrådets opgørelse over tandpasta med titaniumdioxid (hvis jeg husker korrekt) – det er ifølge dem et problem, da det mistænkes for at skade arvematerialet i mennesker. Jeg ved ikke, hvilke studier det baseres på. Det skriver de ikke.

    Kan du buste en myte her ift solcremer med titaniumdioxid? For det smører vi jo glad og gerne på. What’s the deal here?

    22/03/2024
  • Gru

    Til tyndhårede mænd ( og alle de som med gru oplever det samme) og ikke vil have tilstoppet hovedbund af silikone , tørshampoo, keratin osv
    mammuthair er et pulver som er lavet af bomuldsfibre- ( hvilket skulle være godt)
    Kosmetisk ( som mascara pulver) kan det være en hjælp til et sårbart men synligt problem

    Hej Anette – jeg synes ikke jeg har læst om dette før, selvom der er meget fokus på hovedbundsklima

    Måske du kender det? Hvis det kan hjælpe andre ?

    22/03/2024
  • Sarah

    Hej Anette , jeg har brug for dit hjælp.
    Min hud er fin og lys.
    Lidt til den fedtede side.
    Og kan ikk klare fedtede solcremer og det skinnende / fedtede look.
    Jeg har finde en FANTASTISK solcreme fra garnier – invisible Sun serum spf 50+
    Den er mat på mig og giver en næsten blurring effekt.

    Problemer er bare at det koster 110kr for 30 ml. Tror det vil tage mig 3-4 dage at tømmme spdan en lille flaske så det bliver ret dyrt især om sommeren.
    Kender du en mat solcreme der nogenlunde prisvenligt ?

    Jeg anvender solcreme i ansigtet mange gange om dagen – fx som sommeren
    Kl 07
    Kl 07.20 endnu et lag
    Kl 10
    Kl 13
    Kl 16
    Det bliver til 5 påsmøringer om dagen fra sommer og frem til efteråret.

    Det skal lige siges at jeg ALDRIG dyrker solen aktivt. Men kører bil dagligt og er udenfor.
    Er lige begyndt , de sidste 14 dage , at gå 5 km dagligt ude i naturen for at forebygge diabetes.

    22/03/2024
    • Siff

      Hej Sarah. Må jeg tillade mig at pippe med? Måske er 5 påsmøringer mere end rigeligt, med mindre du sveder meget i løbet af en dag eller bader. Især når du “dobbeltsmører” om morgenen.
      Hvad med du smører to gange om morgenen og så igen klokken 13? Hvis du skal ud og gå eller ud i solen, kunne du evt. bruge en spray, for at drøje den dyre og lille solcreme. Garnier og Eucerin laver nogle fine nogen, synes jeg.

      22/03/2024

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.