15 minutters sved gav bedre søvn – samme nat

Måske kender du til det med at have en selvopfattelse, der i nogle sammenhænge bygger på ønsketænkning. Som jo lyder bedre end regulær løgn.

Jeg opfatter mig som løber. Har brystet mig af, hvordan jeg lærte at løbe. At tricket netop ikke er at begive sig ud på hverken fem, syv eller 10 kilometers løb, hvor alene tanken holder mig langt væk fra løbeskoene. Men derimod at gøre det kort, til gengæld dagligt og med bare tre kilometer. Altså hver dag. Noget jeg i sin tid koordinerede med den prisvindende atlet og løber Peder Troldborg.

For så bliver løb på samme måde som med tandbørsten: Man er aldrig i tvivl, om det skal gøres, som jeg kækt har sagt og skrevet flere gange. Og det er ikke smart at være så kæk, for hver vinter går løberiet i stå viklet ind i sætninger som:

– Ingen kan løbe med al den sne på vejene og i skoven
– Ingen kan løbe, når det er så mørkt
– I morgen måske, men ikke i dag
– Det gør heller ikke så meget, når jeg i forvejen er ude at gå langt med mine hunde hver dag

Og pludselig så jeg på kalenderen i lørdags, at det var blevet den 23. marts. Muligvis på nær en enkelt gang har jeg ikke løbet, siden jeg var sneet inde på min fødselsdag i begyndelsen af januar.

Hold den situation et øjeblik og skift så til, at jeg – som så mange andre – bøvler en smule med søvn. Og lad os ikke bruge tid på de gængse kulde-mørke-osv. søvnanbefalinger, som er kendt til hudløshed, men hvad jeg siden starten af januar har kastet mig over. Nemlig nogle få ekstra ting i samråd med læge Nanna Kirkebjerg, som indledningsvis tog blodprøver og udleverede spørgeskemaer. Det bør egen læge også kunne gøre, for søvnbøvl kan jo skyldes alt fra tankemylder til druk. Nanna Kirkebjerg, som står bag Lucia Clinic i Odense, er udover læge også uddannet i naturmedicin. Her er, hvad jeg gør på hendes anbefaling:

 • Jeg går nu i seng med varme fødder. Se her, hvad den dokumenterede virkning er.
 • Sovemaske er også en dokumenteret nødvendighed – det vidste jeg godt – og jeg har for nylig investeret i den fra Manta Sleep.
 • Hver aften smører jeg en beroligende lavendelcreme på brystet og lægger padderokkeekstrakt (som bl.a. understøtter urinvejssundhed) under tungen. Har gjort det siden 16. februar.
 • 15-20 minutters daglig meditation eller sovepause midt på dagen er noget, Kirkebjerg vægter som afgørende. Det virker også imponerende godt på overskudskontoen, og jeg bør prioritere det dagligt, men det sker realistisk 2-3 gange om ugen.

Stadig med svingende søvn, som vil sige, at jeg vågner to til fire gange om natten (kan godt falde i søvn igen), men ude af stand til at sove længe. Mit klare mål er at kunne sove otte timer. De få gange jeg har prøvet det, er det som at få et ubetaleligt vildt ekstraoverskud forærende. Og huden jubler jo også mærkbart.

Så sker der det vanvittige i lørdags, at jeg mindede mig selv om, at jeg er hende, der løber tre kilometer hver dag. Og ikke mindst får snøret skoene og kommer afsted. Jeg skænkede ikke søvnen en tanke, men dagen efter vågnede jeg en time senere end normalt, hvilket var motivation nok til at løbe igen i går. Med samme resultat den følgende morgen, dog bare en halv time længere.

Så nu tør jeg ikke stoppe.

Det kan være tilfældigt, bevares. Men den videnskabelige litteratur viser, at voksne, der dyrker motion mindst 30 minutter om dagen, i gennemsnit sover 15 minutter længere end dem, der ikke bevæger sig. Andre studier viser, at fysisk aktivitet positivt hjælper på søvnforstyrrelser som søvnløshed, generel træthed og søvnapnø.

Jeg aner ikke hvor stor betydning salven, de lune fødder eller padderokkeekstrakten har. Om det er den samlede opskrift (nu inkl. løb), der fungerer – som vi kender det fra kost og hudplejerutiner.

HORMONERS INDVIRKNING ER BETYDELIG. Uanset om du er i perimenopausen, altså optakt til overgangsalderen eller et andet sted i OA, så har hormoner en enorm betydning for søvnen. Det er et emne helt for sig, og jeg vil varmt anbefale Sanne Gotliebs nye bog Menopause Mamas, som er konkret, meget læseværdig og hurtig at blive klogere på. Den faktabaserede vidensdeling i bogen om netop hormoner er intet mindre end betryggende. Udkommer 8. april, men kan forudbestilles her.

HVAD DER OPTAGER MIG I DAG I SMÅORDSAFDELINGEN sker på Instagram under @beautyspace.

21/03/2024
Nano, silikone, parfume … har du en nej tak-liste?
Kend dine red flags
02/04/2024
Har slået op med mit livs kærlighed
Men nu skal det ikke kun handle om mig. Der er et plaster til...

Kommentarer

 • Bente
  REPLY

  … varmedunk ved fødderne hver nat 🍭

  30/03/2024
 • Christina
  REPLY

  Hvilken padderokkeekstrakt bruger du?😊

  26/03/2024
 • Pernille S
  REPLY

  I vintersæsonen har jeg et varmetæppe som varmer min seng op inden sovetid. Lige nok til at mine gigtsmerter lindres. Som at glide ned i et dejligt karbad. Vinduet skal være åbent året rundt, og lys lukkes ude. En pude over hovedet så støj fra naboer og vej minimeres. Forsøger at lukke ned for alt elektronisk før kl 21. 7-8 timers søvn hver nat er rent luksus, som jeg priser mig lykkelig for. En udfordring er dog altid fuldmånetid. Så øges mit energi niveau og søvnbehovet mindskes.
  God Påske Anette💚

  26/03/2024
 • Anette
  REPLY

  Jeg investerede i et Fitbit, fordi jeg ikke kunne sove.

  Det viste sig – hvis man skal tro uret – at jeg faktisk sov mere end jeg forestillede mig. Alene dét kan få hjernen til at slappe af, fordi man nu faktisk ved, at man egentlig sover mere end ventet. Så kan vi snakke om søvnkvalitet og alt det andet med dyb/let søvn, men hvis nu søvnstressen falder ned, så falder man måske nemmere i søvn.

  Min kæreste vågner minimum 1 gang om natten. Og ofte får han ikke nok dyb søvn.
  Han er trættere end han har lyst til. Så når han sover 7 timer i streg, er det nærmest win og fest!

  Selv er jeg nærmest som en død mumie om natten. Når jeg vågner er det nærmest som af de dødes søvn. Jeg skal dog ikke stresse meget, før lortet går i smadder.

  ADHD-medicin kan virkelig noget!
  Man er mere vågen om dagen og sover bedre om natten. (Jeg har diagnosen, så ingen forbudte drugs her).

  Jeg fortalte min kæreste om tricket med sokkerne – men han er stadig så dårlig til at lægge mobilen før sengetid.

  Nogle siger at os med ADHD har nogle anderledes søvnmønstre end flertallet. (Min kæreste har også ADHD). Noget med mængden af dyb søvn vs let søvn pga hjerneforskelle. Min kæreste løber i øvrigt også. Jeg har foreslået ham at bruge ørepropper. Det har han indtil videre afslået. Jeg bruger dem selv – de er en life saver!

  Jeg ved også, at melatonin var en fantastisk hjælp førhen, men nu behøver jeg den ikke. Om det er medicinen eller andre ting, skal jeg ikke kunne sige. Men 10 minutter med Linda Hall i ørerne før sengetid ville sikkert hjælpe dem, som synes klassisk mindfulness er svært!

  26/03/2024
 • Helle
  REPLY

  Hej Anette Jeg sover også (alt) for lidt. Har prøvet div. Sovemasker og søger stadig. Såå hvor har du købt din Manta sovemaske og hvilken en af dem har du købt?
  Da der er flere forskellige 🤷🏼‍♀️
  Tak for din super gode blok👍🏻💪🏻👏🏻☺️
  Hilsen Helle

  26/03/2024
 • Stine
  REPLY

  Har Nanna Kirkebjerg en holdning til indtagelse af melotonin? Vi er nogle stykker, der skyder hjertet op i halsen og benytter det fra tid til anden 🌸

  26/03/2024
 • Anne
  REPLY

  Hej Anette. Hvilken padderokkeekstrakt bruger du og kan anbefale? 🙂

  26/03/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.