Okay, nu ringer vi sgu til en voksen
Du ved om nogen, at SPF er SPF. Den findes ikke i en light udgave. Hvis din foundation bærer faktortallet 15, så kunne du i princippet tage den på til stranden og være dækket ind. Men det kræver dødpine, at du har styr på kvadratroden af 15. Hvis altså du er typen, der finder ro i, at din BB-creme eller din foundation rækker i solen. Hæng på.
Udover tøj og skygge er SPF en vigtig del af løsningen i forhold til at økonimisere med solens stråler. Og her er den fortsat gal med mængden for mange. Ansigtet kræver som bekendt en mandelstor portion og kroppen en håndfuld. Og sparer du på mængden og smører eksempelvis kun halvdelen på, så er almindelig matematisk forståelse sat ud af drift. For den halve mængde beskytter dig kun med kvadratroden af den oprindelige faktor. Det vil sige, at faktor 15 styrtdykker til ca. 4. Det bekræfter projektchef, cand. comm., ph.d. Peter Dalum fra Kræftens Bekræftelse.
Så hvad betyder SPF 15 i virkeligheden?
“Hvis der står SPF 15 på din solcreme, trænger ca. seks procent af solens UVB-stråler igennem til huden, når du bruger den rette mængde. Bruger du solfaktor 50, er det kun to procent, der slipper igennem,” forklarer han. Solmatematikken er således en spøjs fætter, hvor kvantitet er vigtigere, meget vigtigere, end, om du vælger SPF 30 eller 50.
En anden udfordring er, at SPF-tallet på cremen kun fortæller om beskyttelsen mod UVB-stråler – altså de kortbølgede stråler, der gør huden brun og rød. Noget andet er beskyttelsen mod UVA-stråler, der også giver farve, men samtidig skader hudens DNA i de dybere lag og medvirker til alt det skrammel, vi samler under betegnelsen ’for tidlig ældning’. Ifølge krav fra EU skal UVA-beskyttelsen være en tredjedel af UVB-beskyttelsen. Det vil sige, at SPF 15 har en UVA-beskyttelse på ca. 5.
Men ak.
Det er som om, soldiskussionen ikke vil stoppe her. For er det i virkeligheden nok at beskytte mod de (teknisk nørdede, I know) korte UVA-2-stråler, som alle solcremer med UVA-mærket gør? Eller er det nødvendigt også at skele til de lange UVA-1-stråler, for at det virkelig batter på hold-min-hud-frisk-og-fin fronten?
Ifølge forsker i hudkræft, professor og overlæge Hans Christian Olsen Wulf fra Bispebjerg Hospital, bliver huden mest påvirket af de lavere bølgelængder – altså UVB og UVA-2.
“Det er ved de korte bølgelængder, at strålerne har absolut størst påvirkningskraft i forhold til at give skader i huden,” siger han og tilføjer, at kraften fra de langbølgede UVA-1-stråler er ca. 1000 gange mindre end de kortbølgede. Det lader altså til, at vi er godt dækket ind på UVA-fronten. Pyha.
SNUP TIPPET: Du vil altid sikre dig antioxidantbeskyttelse sammen med SPF, når der er tale om kemiske filtre. Langt de fleste solcremer indeholder en virkelig fornuftig portion antioxidanter. Er du i tvivl, så tjek INCI og er du stadig i tvivl, så spørg der, hvor du køber. Vælger du fysiske filtre som zinkoxid og titanium dioxid er antioxidanterne stadig et rart sikkerhedsnet for huden, men ikke nødvendige på samme måde. Begge af de to fysiske filtre beskytter mod UVA – jeg er ret vild med måden, Paula Begoun forklarer forskellen på. Den med, at zinkoxid er en mini my bedre end titanium dioxid, når det gælder UVA: ”forskellen svarer til at være 10 år og så være 10 år og tre måneder gammel”.
Hvad, der tåler gentagelse, er, at du først og fremmest skal holde dig til den SPF, du har det bedst med. For det er den, du får brugt. De fysiske filtre kan være ekstra gode til dig med sart hud eller sarte øjne. Men de er ikke bedre end de kemiske. Det er bare to forskellige tilgange. Rigtig mange dygtige SPF-producenter kombinerer i øvrigt de to. Og husk så, at al solbeskyttelse, hvor mængden er svær at måle (som sprays, roll ons á la Dermas, pudder osv.) skal ses som supplement. Ikke primær beskyttelse.
VIL DU NØRDE MERE? Så læs med her …det svarer for mig til en god spændingsroman.
@beautyspace på INSTAGRAM
Redigeret af journalist Anneline Højrup
NÅEDE DU IKKE JUNI-BOXEN, SÅ er der en ekstra portion lige her.
Anette Kristine Poulsen
@ Britt A, du har helt ret. Begge er antioxidanter og gode beskyttere.
Stor hilsen Anette
Britt Augustsen
Super m e-vitamin som antioxidant i solcreme mv, men C-vitamin er jo også en antioxidant, kan den også bruges? Jeg bruger en C-vitamin serum hvor der også er F-vitamin i, og tænker den må være fin som antioxidant under min solcreme… eller hvad tænker du? God sommer
Anette Kristine Poulsen
1000 for gode spørgsmål. Jeg er tilbage fredag med respons.
@ Lykke, der er svar nu under det pågældende indlæg.
Stor hilsen Anette
Charlotte
Hej Anette tak for god enkelt beskrivelse af solcremer .
Jeg har lagt et spørgsmål fra .28. maj hvor jeg blandt andet spørger om du kender den nye led Devicer fra Amazing space?
Og om du vil anbefale den til mig jeg er knap 54 år og har som. dig en fortid som heftig sol dyrker og har også brugt cortison cremer de sidste 40 år.
Jeg har stadig lidt rødme fra min fenol peeling rundt om munden og hage,Og spurgte Amazing space om deres strøm devicer .
Fik at vide at jeg måske ikke kunne tåle den rundt om hage og mund på grund af jeg er lidt rød så nu er jeg i tvivl om jeg skal købe den ?
Eller om jeg også skal købe deres nye devicer med LED lys ?
Så endnu en gang har brug for dit kompetente svar❤️
Kh Charlotte
Isabella
Hej Anette,
Jeg er ved at blive desperat i min søgen efter a-vitamin. Har haff The Ordinarys, men den har ikke den store effekt. Har nu investeret i Environ, men på trods af løfter om nul parfume, er min parfumeallergi slået ud (og det er ikke “bare” a-vit-reaktion). Alle, jeg kan finde, indeholder parfume, blandt andet Beauté Pacifique. Kan du hjælpe?
Iben
Hej Anette
Tak fordi du bliver ved med at fylde på med info om spf. ☀️
Jeg er glad for den store tube fra Comfort Zone og også tryllecremen fra Avene..begge med spf 50.
Men hvor lang tid/hvor mange timer kan jeg regne med at solcremen virker efter påførsel?
Mvh. Iben
Bettina
Hvad siger du til Karmameju solserien? Og pre/after cremen?
Lykke Tørnæs
Kære Annette
I “råd til en fugtfattig”, ville du svare om onsdagen i kommentare, men det er nogen uger siden nu. Har du mon glemt det?
Dorthe
Jeg faldt over et opslag på Facebook i går, en af de sædvanlige DEL!DEL!DEL!-typer.
En (dansk) kvinde havde brugt solcreme fra sidste år, og var nu blevet indlagt med alvorlige forbrændinger pga. solen. Hun mente det skyldtes, at hendes solcreme var fra sidste år og derfor ikke duede længere.
(Mit bud er nu mere på, at hun brugte en solcreme med spf 15, var i solen i 7 timer og ikke smurte nok solcreme på, men lad det være en anden sag)
Mit spørgsmål; hvordan er det nu lige det er med solcreme, og det der med at den bliver “for gammel”? Er der her en forskel på fysiske og kemiske filtre?
Anne - Sofie A
Hvad siger du, den sollotion jeg købte sidste år og som jeg veksler med andre 2, kan jeg ikke bruge dem nu?
De har ikke været ude og stege i solen er fct. 30 og 50 bruges hver dag afh. af vind og vejr????
Tak hvis du vil gi’ dit besyv
Anette Kristine Poulsen
@ Henriette, send mig endelig en mail på open-mind@mail.dk, så får du den varme kontakt ;o)
Stor hilsen Anette
Anette Kristine Poulsen
@ Sanne, man skal ikke have drukket snaps inden.
@ Michelle, ork ja, hvis du kigger lidt tilbage på de seneste dage, så finder du gode forslag. Det vigtigste er, at du holder ansigtet ude af direkte sol.
@ Sanne, det er du i den grad. Dækket ind.
Stor hilsen Anette
Henriette Hindsgaul
Hej Anette
Ved du, om det er muligt at købe din søsters tand/kaffe- krus nogen steder ? Jeg nåede desværre ikke beautyboksen.
Mange hilsener
Din fan Henriette
Sanne
Hej Anette
Jeg bruger Kihls ultra facial cream med faktor 50. Er jeg ikke nok dækket ind om sommeren til gåture ?Jeg tager aldrig direkte sol, har fået for meget sol i 80 og 90 ern. Så holder mig helst i skyggen eller meget indenfor om sommeren.
Gry Astrid Larsen
Hej Anette,
Rigtig godt, at du belyser, at SPF
-tallet – IKKE inkluderer UVB+UVA, men primært UVB!
Der skal vist også helst stå: “Broard Spectrum” på solcremerne.
La Roche Posay samt Avéne, er gode eksempler, hvor alle kan være med – sart, som normal ect.
Michelle
Kan du anbefale den bedste solcreme til ansigt Er ligesom dig en af dem der gav den gas i grillen i 90’erne så nu kæmper jeg med at komme af med solskader
Sanne
Jeg bliver helt skeløjet – hvorfor kan det ikke bare være enkelt!? 😉