Hvad de parfumefjendske ikke tager højde for

Mens op mod en million danskere døjer med pollenallergi, så fylder parfumeallergi også noget i statistikkerne. Fem procent af befolkningen har udfordringen, altså 290.000 personer – i forskellige grader.

Det er fakta.

Hvordan man omgås parfume må og skal være en personlig sag, så længere man ikke generer eller pådutter andre noget (som for eksempel børn). Det er også både reelt, brugbart og fuldt lovligt, når et produkt tydeligt angiver, at det er uden parfume.

Men kan vi trække bare lidt i håndbremsen i forhold til at overhelliggøre det parfumefri som værende mere rigtigt, mere hudforeneligt og mere rent – det sidste er i øvrigt et lidt sludrende ord, fordi det er ukonkret og stiller flere spørgsmål, end det giver svar: For hvad er rent, og hvad er det modsatte?

Man kan også spørge sig selv, hvem der i virkeligheden kan vurdere og gøre sig til dommer i forhold til velvære? Som når jeg tager et pump af min flydende håndsæbe-skrub fra Kristina Dam. Instinktivt ryger hænderne bagefter op til næsen for at inhalere de aromatiske olier fra citrongræs og appelsinblomst – altså parfume – mens jeg bliver en lille smule opløftet.

I småtingsafdelingen, bevares. I modsætning til argumentet herunder.

For mange er lige præcis en rar duft med til at gøre, at de får smurt sig ind i solbeskyttelse, at de får nok på, og at de har lyst til at gøre det igen – muligvis fordi duften af for eksempel kokos og agurk sender dem tilbage til de græske strande. Det gik op for mig, da jeg læste kommentarsporet til artiklen om solfaktorcremen.

Heldigvis har vi valgmuligheden. Der har aldrig være så mange parfumefri hudplejemuligheder, som der er i dag – og endda hvor det ofte er muligt at få det samme produkt med og uden duft.  Så er du helst fri, af den ene eller den anden årsag, så er mulighederne forøgede. Vi skal bare ikke derud, hvor vi disser parfume som noget skidt.

Jeg har samlet de mest læste sol-artikler på BEAUTYSPACE.DK, hvis du mangler inspiration:

–       Beskyttelse for de fedtede

–       Min bedste øjencreme er for børn – og med SPF

–       Hudlægens favorit-SPF mod pigmentpletter

–       Vil du se mig brændt af?

–       Professorens bedste soltrick – du vil aldrig se dig tilbage

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor du lige nu finder filmklippene: ‘Derfor får jeg IPL’, ‘Bruger du varmebeskyttelse forkert?’, ‘Nicinamid er noget, der (også) skal spises’, ‘Skal vi få gjort noget ved de porer’ og ‘Hvad vaskekluden overraskende nok gør for din hud’.

13/07/2022
7 ting Los Angeles har lært mig den her sommer
Kom med
18/07/2022
Spænding, krampe-grin og bedre hud på din ferie
Min ferielæsning går fra hudlægens ord til Uglens øje

Kommentarer

 • Anette

  Med sart hud, rosacea og perioral dermatitis har jeg haft en udfordring med at finde milde cremer der fugter uden at fedte, er milde og ikke indeholder for meget krudt.
  Jeg elsker cremer der dufter godt, og underligt nok reagerer min hud i ansigtet faktisk ikke specielt meget på parfume. Den reagerer på så meget andet til gengæld *scratches head*

  I øjeblikket bruger jeg den lyserøde BIODERMA vask + apotekets Lacto+ ansigtscreme til uren hud (det er noget pjat, for den er virkelig god til mange hudtyper).
  Det fungerer rimelig fornuftigt, og det er ikke fordi jeg specifikt gik efter en uden. Begge har bare fravalgt parfume.

  Men jeg elsker parfumer helt generelt, så jeg bruger et enkelt sprøjt på min BH eller på blusen, især om sommeren, fordi solstråler + parfume = ouch!

  Til gengæld er jeg vild med Sæbeværkstedets badesæbe i fast blok med snor, som får duft af de naturlige planter/blomster de tilsætter og er lavet af naturlige olier. Dem skifter jeg med mellem Lactacyd, fordi LC har en PH værdi på 3.5, som virkelig rykker, når det kommer til min sarte hud.

  …Men det ER altså grimt, når man sidder på en gourmetrestaurant og en gæst ved bordet ved siden af lugter så kraftigt af parfume, at ens madoplevelse ødelægges fuldstændig.
  Så bliver man ærlig talt PÆNT muggen :-/
  Hvis du læser dette og er sådan en der tager parfume på, når du går ud at spise – så prøv at have det her i mente… Bare en lille bøn!

  18/07/2022
 • Jette Berg

  Kære Anette. Hvor har du dog ret. Jeg er f.eks. meget glad for ecooking, men deres natcreme uden duft lugter bare dårligt og gjorde at jeg bare ikke havde lyst til at bruge den. Heldigvis fandt jeg så ud af at den findes med duft så nu er alt godt. Duft gøre bare en forskel

  15/07/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.