fbpx

De godtroende får for lidt

1000 tak for alle indspark i det, der føles som et par ugers sol-kavalkade. Herunder ekstra respons, også fra hudlæge og toksikolog:

Er det nok at smøre BB-creme med SPF 20 på? Desværre ikke. Med mindre du bruger en mandelstor portion i ansigtet. SPF-matematikken er nådesløs: Bruger du halvt så meget solcreme, som påkrævet, får du kun en fjerdel beskyttelse.

Hvordan er det, vi får antioxidanter på under SPF? Ved at smøre dem på. Som serum eller almindelig afkølet grøn te. De fleste solbeskyttelsescremer indeholder heldigvis antioxidanter.

Jo højere jo bedre, ikke sandt? Njjja. Toksikolog Ewa Daniél fra Allergy Certified siger ”gå hellere efter eksempelvis SPF 30 og sørg i stedet for at smøre den anbefalede mængde på. To gange dagligt rækker, med mindre du bader eller sveder meget.” Mange SPF-filtre er ikke nødvendigvis kosmetisk hudkærlige (nogle kan virke irriterende, især omkring øjnene), så det giver i flere sammenhænge god mening.

For sart til SPF? Åh, den hører jeg ofte. At beskyttelse svider eller bare er fedtet-irriterende. Mange undgår irritationen ved at vælge fysiske filtre som titanium dioxid og zinkoxid.

Hvad med rosacea? Ja, solen tricker rosacea, og den er så lumsk, fordi reaktionen kommer med forsinkelse. Hudlæge Peter Bjerring forklarer: ”Solen kan forværre sarthed, rødme og især rosacea. Mange opdager ikke, at det er solen, der er skurken, fordi forværringen først kan ses efter tre dage. Suppler med D-vitamintilskud og hold ansigtet ude af solen,” lyder hans råd.

Der blev efterlyst konkrete bud på SPF til fugtfattig hud, som kan bruges under flydende foundation: Mine bedste bud er dem her. Overvej at tilsætte en dråbe ceramide-miks eller anden olie, du er glad for, hvis det kniber med at holde på fugtmætningen.

SNUP TIPPET: Hvis du vil læse op, så har vi de seneste dage været omkring:

SE MED på Instagram @beautyspace, hvis du vil have et kig på lidt af juni måneds Book’n Beautybox.

Redigeret af journalist Anneline Højrup, fotograferet af Jens Peter Engedal

27/05/2020
Fik markant bedre hud, da jeg fattede to helt banale ting
Plus tip til SPF og akne-lignende udbrud
03/06/2020
Okay, nu ringer vi sgu til en voksen
Den vigtigste regne-regel for pæn hud

Kommentarer

 • Karin Blok

  Kære Anette

  Jeg har fået en del små hvide pigmenter på kroppen som selvfølgelig opleves meget hvide når man har fået lidt sol ..
  Findes der en kur mod disse irriterende prikker ‍♀️
  Håber du kan hjælpe

  Mvh
  Karin

  06/06/2020
 • Ali

  Hey Anette.
  Jeg bruger en ansigts solcreme med spf 15 og sikrer mig at jeg bruger rigeligt af det.
  Og sørger for og smøre igen hver 2-3 time. Undgår så vidt muligt og undgå direkte sollys i ansigtet.
  Men undrer mig over at min hud alligevel er blevet mørkere / solbrun.
  Ikk at det generer mig men bare lidt nysgerrig.

  02/06/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Ps: Hvis oliens molekyler er for store til, at penetrerer, vil de vel reelt blokere for passagen af f.eks. hyalouronsyre mf., som jo skal længere ned…
  Jeg er forvirret 🙂

  02/06/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Hej igen 🙂
  Min kosmetolog/hudlæge siger, at olier kun fugter i hudoverfladen og derfor kan man ikke bruge en olie – alene og forvente, at den fylder depoterne op til reel fugtmætning.
  Og mange producenter markedsfører jo netop olier, som hydrerende…

  02/06/2020
 • Maj

  Skal der mange antioxidanter i en solcreme der er kemisk eller er tilstedeværelsen af 1 eller 2 nok. Blev helt kedaf det, da jeg læste det om kemiske og for tidligt ældning medmindre antioxidanter…For hvor er det besværligt med kemisk så …eller bekymrer jeg mig unødigt for meget vedr det ?

  02/06/2020
 • Maj

  Hej igen.
  Du skriver at for at man opnår beskyttelse i BB creme med SPF, så skal der anvendes en mandelstor portion ..men hvad forskel er der da på SPF i en almindelig solcreme og i en BB creme. For synes at have læst et sted, at du jo også siger, at SPF er SPF uanset hvor det så findes om det er i en solcreme eller i en anden creme. Så forstår ikke hvorfor SPF beskyttelsen ikke skulle være så aktiv i BB creme så

  02/06/2020
 • Maj

  Er der de beskyttende antioxidanter i disse , så de jo er kemiske

  tryllecremen fra Avene og Shiseido).

  01/06/2020
 • Majse

  I forlængelse af spg omkring Kemisk solfilter og antioxidanter:
  Ingrediensliste Derma ansigtssolcreme ( er der antioxidanter i ) ??

  Aqua, Dibutyl Adipate, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Ethylhexyl Triazone, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Distarch Phosphate, Glyceryl Stearate, Glycerin, Ceteareth-20, Saccharide Isomerate, Tocopheryl Acetate, Ceteareth-12, Cetearyl Alcohol, Cetyl Palmitate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Xanthan Gum, Sodium Hydroxide, Citric Acid, Sodium Citrate, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Dehydroacetic Acid

  01/06/2020
 • Majse

  Hej igen. Du har skrevet nedenstående:

  Meget tyder også på, at når de brænder ud – altså når virkningen aftager – så udløser de aggressive iltmolekyler (frie radikaler), som ælder huden før tid. Løsningen er nem: Det handler om altid at kombinere med antioxidanter. Hvis ikke allerede i cremen, så brug en underliggende god mist

  Mit spg er : Dermas solprodukter er jo alle i høj grad allergi cerificeret/ svanemærket og mange bruger netop denne til børn. Det er dog kun deres solcreme til baby der er med fysisk filter, resten af deres solcremer er med kemisk . Så skal vores børn også bruge antioxidanter under , for at forebygge ældning af huden ( bliver nok svært altid at få en 10 årig der i forvejen hader solcreme, til også at skulle spraye med antioxidanter. Hvad gør man ?

  01/06/2020
 • Maj

  Kære Anette . Har du besvaret spg fra dit indlæg der hed ” spørgsmål fra en fedtfattig” et andet sted ?. Spørger fordi der er så mange gode spg og som en anden læser også skriver, så er det især dit svar til ” Lykke”, jeg os er spændt på

  Behøver man yderligere solcreme over denne her :
  IT Cosmetics
  Your Skin But Better CC+ SPF 50+
  Light

  31/05/2020
 • Jette

  Arden Provage bliver fremhævet som en solcreme men den indeholder kun solfilter mod UVB og ikke UVA?- så er der vel ikke om en solcreme?

  30/05/2020
 • Maj

  Hvad skal vi se efter på ingredienslisten, hvis vi vil finde antioxidanter? Hvordan er de angivet?

  30/05/2020
 • Pernille S

  Bum! Kort og kontant info. Det kan jeg li’! Ynder selv at mixe en dråbe make-up creme i min solcreme, for at udglatte farveforskelle i ansigtet. (Ex.RudolpCare 30spf +Mac) toppet med solpudder. Rigtig god pinse, Anette :->
  Kh Pernille S

  30/05/2020
 • Tina Andersen

  Kære Anette.

  Hvilke solcremer kan stå alene, dvs man ikke behøver dagcreme inden under?.

  Smil fra Tina:-).

  29/05/2020
 • Mimi Vielsted

  Hej Anette.
  Jeg tænker om din søster mon sælger de flotte krus uden for beautyboxen

  29/05/2020
 • Gry Astrid Larsen

  Hej Annette,

  Fedt, at du pointerer, at netop mængden af spf. er afgørende for optimal solbeskyttelse, og at BB cremer ect. aldrig er en erstatning.
  Desuden beskytter de jo aldrig mod UVA, når der f.eks. bare står: SPF 20.
  Det er jo vild misledning af kosmetikindustrien…

  Der er én ting, som jeg bemærkede i sætningen om ekstra fugt…
  Oliedråber – tilføjet i dag/natcremer og/eller spf. – fugter jo reelt ikke huden…?

  Mange forbrugere tror fejlagtigt dette fordi olier markedsføres, som en fugtkilde.
  Olier nærer, men kan jo ikke give decideret fugt pga. for store samt ustabile molekyler.

  Dette er i hvert fald, hvad min egen kosmetolog (fra Exuviance) udtaler samt div. hudlæger

  28/05/2020
 • Anni

  Kære Anette

  Jeg har hidtil tænkt, at jeg fik en mandelstor portion i ansigtet, fordi jeg tænker, at de fem klatter i ærtestørrelse, jeg sætter på næse, pande, kinder og hage tilsammen udgør en mandel.
  Nu er jeg ikke længere så sikker…
  Derfor overvejer jeg at dække mig yderligere ind ved at købe en flydende foundation med spf til at komme ovenpå dagcremen/ tryllecremen med spf (jeg har både tryllecremen fra Avene og Shiseido).

  Og så ønsker jeg en læbestift med spf, men kan ikke rigtig finde en sådan. Du anbefalede tidligere en fra YSL, men jeg kan ikke se, der er spf i?

  Kh
  Anni

  28/05/2020
 • Dorthe

  Tak for at tage korrekt solbeskyttelse alvorligt! Alt for mange ved alt for lidt, og det er jo ikke kun de trælse pigmentpletter der opstår – for få er klar over, at de har en øget risiko for hudkræft ved at vælge SPF fra.

  28/05/2020
 • Christina Kragh

  Fortæl fortæl hvis du ved om den nye retenol olie fra dermalogica er værd at investere i <3

  28/05/2020
 • Sanne

  Kære kloge Anette, nu har jeg for en gang skyld et spørgsmål: min gamle mor har fået fjernet brune pletter i ansigtet og fået besked på at bruge solfaktor i stedet for alm dagcreme, men hun synes de alle sammen føles som plastic og lukker huden inde (hun har tør hud), men det kan da ikke passe? Har du nogen anbefalinger jeg kan give vide i gave til hende? På forhånd tak, og rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  28/05/2020