Over-renser du din hud?

Jeg fik en pæn portion mails med reaktioner på rense-rutinen fra i går. Om det nu vitterlig er forsvarligt med så sparsom rens. Her kommer et ekstra perspektiv på sagen:

I går i Børsen Pleasure bød tre eksperter ind på den gode hud: en kemiker, en hudlæge og en kostspecialist. Hører du til dem, der er overbevist om, at rens af ansigtshuden både morgen og aften er lige så vigtig som tandbørstning morgen og aften, så hæng på. Over-renset hud er nemlig blandt de største problemer, hudlæger støder på.

Jeg forstår godt, hvis det er forvirrende. For nylig hørte jeg en sige, at hvis du ikke renser hud både om aftenen og igen om morgenen, så trækker du nattens skidt med ned i huden.

Øhhh. Stop. Hallo. Nej.

Det er afgørende at rense hud om aftenen. For at få dagens støv, skidt, silikonestoffer, solfiltre og makeup af. Om morgenen sørger vand og en vaskeklud fint for, at overflødigt fedt og sved forsvinder. I Børsen-artiklen konkluderer hudlæge Johan Milling Poulsen (vi er IKKE i familie):

“Mange skaber rødme og irritation i huden ved overdreven grundighed med ansigts-rutiner. En ren vaskeklud opvredet i lunkent vand er tit nok til at fjerne den film af tørre hudceller og snavs, der ligger på overfladen af huden efter en lang dag. Generelt anbefaler jeg mange at spare på renseprodukter og ting, der over-fedter huden, så den ikke kan ånde.”

Så hvordan tjekker man, om huden ER renset godt nok?

“Tommelfingerreglen er, at velafrenset hud fremstår jævn og intakt, når du rører ved den. Er der derimod snavs og mange døde hudceller, så vil den føles en smule ru. Ved en overrenset hud opstår der friktion, altså modstand, når du rører ved den. Vi må ikke glemme, at huden jo er et selvrensende organ. Selvfølgelig er der undtagelser, som hvis du er håndværker og står i metervis af støv dagligt – eller hvis dit job indebærer tung makeup, for ja, så skal der mere rens til.”

SNUP TIPPET (OG HVAD JEG GØR): Hvis du har tendens til akne, så giver det god mening med mild rens to gange i døgnet, da akne-bakterierne formerer sig hver 18. time. Personligt bruger jeg altid et renseprodukt om aftenen og så vaskekluden om morgenen.

GIK DU FORGÆVES I GÅR MED DEN GODE FUGT-MIST? Jeg ved fra Beaumonde, at de løb tør i går for Manyo-misten, men du kan skrive dig op her. For den kommer igen om lidt vistnok.

02/05/2019
Sarah droppede den sædvanlige rutine
Her er, hvad der skete. Og hvad hudlægen siger.
06/05/2019
Overblikket, du (og måske din økonomi) har ventet på
Sådan bruger du bedst Beautyspace

Kommentarer

 • Rikke

  Det tænkte jeg nok! Tak for svar – jeg fortsætter min sædvanlige renserutine 😀

  10/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Ditte H, det er SÅ interessant. Tak for tilbagemeldingen. Squalane er jo den lette olie, som minder mest om vores eget hudfedt, og som de fleste har det godt med. På tværs af alle hudtilstande. Og igen: Hurra for niacinamid.

  @ Rikke, jeg vil stadig kombinere med et renseprodukt om aftenene.

  @ Nina, jeg er helt enig med dig. SPF kan fæstne sig som lim. Vi vil have det af.

  Stor hilsen Anette

  10/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for indspark. Er tilbage fredag med svar. KH Anette

  09/05/2019
 • Nina

  Tak for svar
  Og nej, jeg bruger ikke meget makeup til hverdag, men jeg har et godt lag SPF på – og det skal vel også vaskes af a la makeuppen?

  09/05/2019
 • Rikke

  Selvfølgelig! https://www.cocopanda.dk/product/3091409/w7-it-s-magic-makeup-remover-cloth

  Det er i hvert fald en del billigere end renseprodukter (hilsen hende på SU!)

  06/05/2019
 • Ditte H

  Anette, tak for dit svar 🙂

  Altså nogen gange kan jeg godt finde på også at bruge Micellar water, men det er kun pga. den gode følelse det giver mig, men det er egentlig ikke nødvendigt, da jeg dobbeltrenser om aftenen. Bruger rense balm fra Dermalogica, derefter en “vask” med et renseprodukt også fra Dermalogica og så toner.

  Jeg ved ikke, hvorfor min rosacea er aftagende?? Måske pga Squalan, som jeg bruger hver morgen? Min hud elsker squalane og lapper det i sig! Jeg ved det ikke … Det jeg har ændret i min hudplejerutine, Det er, at jeg har tilført squalane og niacinamid …

  06/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Gitte E, det er jo din hud – og dig, der kan se, hvordan den reagerer, og når du skrevet, at du er glad for resultatet, så stol på det. Det lyder jo til, at olien også kommer af igen.

  @ Ulla, normalt siger man med micellar vand, at du skal blive ved til vattet er helt rent. Nogle gange kræver det, man lige vender det en omgang ekstra.

  @ Nina, når du siger double cleansing, så går jeg ud fra at du med det første renseprodukt, bruger et olieholdigt først? Er det mon fordi du bærer en del makeup eller? I forhold til det du skriver, ville jeg vælge pHformulas EXFO Cleanse. Det med at noget skal blive værre, før det bliver godt…altså jeg vil gerne se den videnskabelige opbakning på det. I hvert fald i forhold til rens.

  @ Charlotte, IT Cosmetics CC Cream er så fin i forhold til rødme, men den indeholder parfume. Jeg ville vælge Esses nye solcreme (fysiske filtre med tilsat farve) og så børste over med en god mineral foundation.

  @ Ditte H, mange tak for din kommentar. Jeg tænker da, at micellar vand er fint, hvorfor skriver du ‘at du kan finde på’… ;o) Og mht. rosacea, HVAD tror du har forårsaget, at den er aftagende. Det vil jeg mægtig gerne vide.

  @ Pernille S, ja, og vi havde glemt dem lidt, de klude fra Pai. Jeg har dog lige købt nogle, der er halv bambus, halvt bomuld. Virkelig fine også.

  @ Kamille, det lyder så fint med det, du skriver. Jeg ved, at mange har glæde af denne her A-vit creme ovenpå BHA-syren:

  https://www.differin.com/shop/differin-gel

  Hudlæge Janne Touborg anbefaler dagligt tilskud af mælkesyrebakterier (fx. dem fra PharmaNord, hvor du er sikret en god kvalitet).

  Og ellers er det bare om at komme til hudlæge. Akne ER en hudsygdom. Heldigvis en, der kan kureres.

  @ Rikke, send mig gerne et link, så skal jeg svare.

  Stor hilsen Anette

  06/05/2019
 • Rikke

  Har du erfaring med de der klude der er blevet så populære? De skulle fjerne al makeup og sådan med bare vand.

  Er det noget vi tør stole på? Måske netop især ift de tunge solfiltre!

  Det lyder jo ellers lækkert, og dejlig miljøvenligt!

  04/05/2019
 • kamille

  Hej Anette, min lillesøster på 16 døjer med sart og uren hud (mange små bumser og tilstpninger, men ingen dybe) og jeg vil så gerne hjælpe hende. hun har tidligere brugt salicylsyre, zink tilskud samt holdt sig fra mælk. Nu tænker jeg så på om kombinationen af rødmecreme og azelainsyre fra årets apoteker hit kunne hjælpe, da hun er meget ked af de mørke misfarvninger bumserne har forårsaget. Dog er jeg i tvivl om silikone indholdet vil gøre ondt værre – jeg ville være meget glad for at høre din vurdering?

  04/05/2019
 • Pernille S

  Elsker mine vaskeklude fra Pai. De har lige den rette blød/hårdhed. Andre klude duer ikke. Altså for mig 😉

  04/05/2019
 • Ditte H

  Uh … jeg dobbelt renser om aftenen, og kan oven i købet godt nogen dage finde på også at bruge micellar water, men jeg fugter også godt efterfølgende. Min hud føles godt – bortset fra rosacea, som jeg synes er aftaget lidt her på det sidste. Så jeg tænker ikke, jeg over-renser trods mine mange step i renserutinen 🙂 Som iøvrigt er inspireret af koreanerne …

  Jeg er vild med, du tager sådanne nogen emner op, som lige får en til at stoppe op og reflektere!

  04/05/2019
 • Jeg har et spørgsmål som ikke omhandler dette emne,har et forslag Til en god foundation som kan dække meget rød hud?
  For otte dage siden fik jeg en fenol peeling og nu er min hud ved at være fin igen og sårene er væk om et par dage . Kender du en foundation der kan dækker meget rød hud uden parfume ?,jeg er 53 år . Hilsen Charlotte

  03/05/2019
 • Nina

  Jeg har et spørgsmål. Jeg er gået i gang med et forsøg med double cleansing om aftenen.

  Kan det godt passe, at det skal blive værre (mild akne), inden det bliver bedre?

  Jeg synes egentligt, at det giver god mening, at der er en “start reaktion”. Men er det helt forkert?

  03/05/2019
 • Ulla

  Rens om aftenen, vil du så mene at micellar vand er nok? Tænker specielt her om sommeren når der skal fjernes tungere solfiltre.

  03/05/2019
 • Gitte E

  Jeg er blevet utrolig glad for rens om aftenen med en ærtstor portion økologisk kokosolie til rens på fugtig hud om aftenen. Den sidder på medens tænderne får en omgang. Derefter vaskes den af med en fugtet vatrondel. Er det for ofte med olie?

  03/05/2019

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.