hud i overgangsalderen

Overgangsalderen sejrer, men pas på menowashing

Overgangsalderen er for længst røget af tabulisten, for alle taler om den. Men måske er vi blevet så fokuserede på den her livsfase, at vi lader os bilde ind, at huden udvikler nye produkt-behov. Spoiler alert: Det gør den ikke. Men den kan få brug for mere – af især fugtforsegling og kollagen-gødende ingredienser.

”Sig mig, er overgangsalderen blevet et allemandsanliggende. Det er jo all over,” lød det tvært ved kassen i SuperBrugsen. Fra en mand, der kommenterede forsiderne på stativets aviser og blade. ”Ja,” havde jeg lyst til at hvisle. Og det er mere end fint. Tiltrængt faktisk.

Men er der en slagside også?

Allerede for 12 år siden landede bogen Spis dig fra overgangsalderen, og derefter gik det fast forward med Renée Toft Simonsens Jeg er f*cking hot, Sanne Gottliebs Klimakteriesild og mange andre fine titler. Nu udspiller der sig nærmest en kamp om, hvem der først italesatte overgangsalderen, dengang den stadig var tabubelagt.

Det vendte jeg kort med Pernille Melsted, som netop har afholdt et eminent foredrag om det livsvendepunkt og potentiale OA bringer med sig. Udover forfatter og skyggespecialist, er hun kvinden bag Lebenswende – et veloplagt nyhedsbrev, der udelukkende handler om overgangsalder and beyond.

Pernille Melsted er enig i, at den tabuiserede overgangsalder er slut: ”Jeg synes nærmest ikke, at jeg taler med mine veninder om andet, og du kan knap åbne et ugeblad, uden at finde et tema om overgangsalderen, hvilket jeg synes er skønt. Der er sket utroligt meget.”

Selvom overgangsalderen ikke længere er et tabu, er aspekter af den måske nok behæftet med en vis skam. For eksempel skedetørhed, manglende lyst, stride hår i ansigtet og inkontinens,” siger hun. Overgangsalderen kan også være svær at tale om på jobbet: ”For hvem vil ynkes eller opfattes som mindre kompetent, fordi man gør opmærksom på sine gener? Men også der er en ny åbenhed på vej,” mener Melsted.

Overgangens svar på greenwashing

Engang for snart længe siden var overgangsalderen ikke bare tabuiseret. Den var også ensom, for man stod som kvinde ret alene med varmen, den tørre hud og de 32 andre udfordringer, der kan følge med katastrofe-dykket i visse hormoner. Og lægens og medicinens hjælp var ofte langt borte.

I dag er overgangsalderen blevet et emne, vi dagligt møder i bøger, på film, på sociale medier og i radioen. Ugens absolutte højdepunkt var for mig Huxi Bach-interviewet med den internationale forsker i gynækologi Marie Foegh på DR1. Lyt endelig her. ”Det er unaturligt ikke at tilføre kroppen hormoner i overgangsalderen,” som Foegh sagde meget befriende.

Hormongel er da også nærmest blevet allemandseje, og så langt så godt.

Nu begynder der dog at tegne sig et lille men af en bivirkning ved det øgede fokus på en stor, købestærk gruppe af kvinder, der sopper rundt i hormonudsving. Nemlig dem, der vil tjene penge på en hemmelighed, der ikke er ret hemmelig længere. Det kan ligne menowashing, altså overgangsalderens svar på greenwashing. Alverdens nye produkter og potentielle behov popper op i reklamer og i medielandskabet – lige fra særlige hormontests til specifikke menopause-mælkesyrebakterier. Og den støj kan skygge for de nødvendige og enkle skridt, som er de rigtige for mange af os.

Tag for eksempel min veninde. Hun søgte i forrige uge hjælp hos en privat menopause-sygeplejerske, som fair nok kostede 1.000 kroner – men så blev der taget spytprøver, som skulle analyseres på et dyrt laboratorium i Tyskland, og vupti lød regningen på 35.000 kroner for et ”kommende nødvendigt og skræddersyet hormonforløb.”

”Øh, nej tak,” sagde veninden og bestilte en tid hos lægen. Som jo både kan og skal hjælpe og er betalt via skatten.

Lagdelt og strategisk hudpleje – sværere er det ikke

Fælden kan også lure i hudpleje.  For eksempel står skuespilleren Naomi Watts bag en moderne og cool velværeserie af produkter døbt Stripes (jeg er vild med hendes Dew As I Do-creme med C-, E-, og B3-vitamin). Hun har også lanceret et såkaldt Menopause Survival Kit, og det er her, det kan blive lidt forvirrende.
For ligesom der ikke findes særlige træningsmetoder eller kosttilskud, som fjerner alle overgangsalderens gener, så findes der heller ikke specifikke missilsøgende hudplejeingredienser til overgangsalderhud generelt.

Men ligesom kroppen kan have brug for mere træning for ikke at miste styrke, når overgangsalderen melder sig, så kan huden også trænge til mere. “Det er fast arbejde at tage sig af huden i overgangsalderen,” som vi kaldte en artikel i Børsen. For når især østrogenniveaet styrtdykker, sker der som regel to mærkbare ting med huden:

• Fedtsammensætningen ændrer sig, og huden bliver mere tør.
• Kollagenmængden daler, og huden bliver mindre fyldig og mere flad i det.

Begge dele kan der gøres noget ved relativt enkelt.  Det sidste først: Gå efter hudpleje med ingredienser, der holder på den mængde kollagen, du allerede har – det vil sige SPF og antioxidanter. Supplér med indhold, der kan løfte mængden af kollagen, f.eks. peptider, frugtsyrer og A-vitamin.

Tør hud kan forbedres ved at ty til en lagdelt strategi – en slags fugtsandwich:

1. Først på med det mest vandede – typisk serum
2. Så det fugtforseglende – en creme
3. Og til slut et omsluttende låg på – en anelse planteolie

VIL DU LÆSE MERE så er bogen Bedre hud med årene på biblioteket eller hos hurtigleverandøren her.

@beautyspace på INSTAGRAM, hvor du lige nu kan vinde RUDOLPH CARE x BEAUTYSPACE bog & ansigtsbehandling.

07/10/2024
Greatest makeup-hits fra Børsen
Bedste mascara, bedste eyeliner, bedste ...
15/10/2024
Hvad skønheds-insideren altid har på lager
Mød Liv Winther, som udover et lager af de samme produkter også har en...

Kommentarer

  • Anette
    REPLY

    Min tidligere kollega har for halvandet års tid siden startet virksomheden “Hormoner på Arbejde” som er et ultra overset område også.

    (Og nej, jeg tænker ikke på gelecremer med hormoner der arbejder på huden her, men rent faktisk det der lille projekt vi bruger en tredjedel af vores liv på til hverdag 😉 )

    Mænd har også en OA, det taler vi dog heller ikke så meget om, det hedder Andro-pause…

    26/10/2024
  • Mia
    REPLY

    Elsker dine indlæg. Tak for hudplejeråd der faktisk virker.

    14/10/2024
  • Kate Marie
    REPLY

    Fantastisk beroligende tekst i dag!
    Tak❤️less is more🙏

    11/10/2024
  • Mette
    REPLY

    Tak for meget relevant indlæg. Som med alt andet gælder det om at bruge sin sunde fornuft og rådføre sig med folk, der har fagligheden i orden. Og så ved jeg ikke om det bare er mig, der står lidt af, når overgangsalderen skal forkortes til OA. Med eller uden # foran. Beklager, Anette – jeg kan se, at du også gør det en enkelt gang her, men jeg føler, at jeg bliver skubbet ind i en #OA verden med netop menowashing, når der bruges forkortelser, det nærmest bliver til koncepter. Og den med, at det er nemmere at skrive OA end overgangsalder holder ikke. Copy/paste er forlængst opfundet.

    11/10/2024
  • Pernille Juul
    REPLY

    Hormongel er allemandseje? Har aldrig hørt om det. Glidecreme i alle afskygninger har jeg set på apoteket, men ikke hormongel. Nogen erfaring med om det virker? Talte med min fys om udfordringen med tørre slimhinder hun anbefalede manderolle selvom det hele blev lidt fedtet som hun sagde😀 kh Pernille

    11/10/2024
  • Majbritt
    REPLY

    Ejmen spot on! Jeg var på apoteket og så Vichy har lanceret ny serie – Før- under- og efter OA 😳
    Må sige jeg klarer mig så fint med din ansigtsserie specielt ansigtsglød – love it!
    Og jeg taler om OA alle steder de gider høre på mig og fokuserer på min kost og træning for at styrke muskler, knogler og led- fiber og protein— samt min søvn og D vitamin –
    Kh Majbritt 46 år – perimenopauser 😉

    11/10/2024
  • Kirsten
    REPLY

    Mange tak for en rigtig fin artikel😊

    Når du skriver man skal slutte af med planteolie, er det så lidt af det man har stående hjemme i køkkenet?

    11/10/2024

Skriv en kommentar

Din mailadresse vil ikke blive publiceret. Udfyld venligst felterne med *

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.