Beautyspace morgen- og aftenrutiner

Tjek, om du overgør din morgen- og aften-rutine

Lyt til dagens ord her:

Beautyspace-læser Nathalie skrev: ”Overgør jeg min rutine?”

Nathalies rutiner med egne ord:

Morgen: Vasker huden, mister med peptider, bruger serum med C-vitamin efterfulgt af fugtcreme.

Aften: Micellar water, Amazing Spaces microcurent skinstimulator, så serum og afslutningsvis
Ansigtscremen.

”Derudover med jævne mellemrum rensende maske og eksfolierende toner, hvor jeg bliver bekymret for, om jeg overgør det. Skal man for eksempel bruge en toner som EXFOLIATE fra Pestle & Mortar hver dag/hver uge? Og hvad med masken?” spørger Nathalie.

Det er afgørende at kunne gribe i egen kind og derfor godt at kende 1-4 reglen, som i praksis er fire ret simple pejlemærker. Ikke nogen, jeg har fundet på, men dem en hudlæge typisk bruger til at lynvurdere huden.  

Og her er det okay at lune sig ved tanken om, at ens hud måske i virkeligheden ikke er helt så særlig, som nogle (sælgere) gerne vil have en til at tro. Konkret er det oplagt at tage højde for de her fire ting:

 1. Er du til den fedtede side? Altså bliver huden blank i løbet af dagen – typisk og overvejende i panden, på hagen og næsen?
 2. Føles huden omvendt stram på en tør måde lige efter du har vasken den? På en tilstrækkelig fugtmættet hud, vil du mærke en smule modstand, når du lader en finger glide hen over den om morgenen, inden der er smurt noget på.
 3. Er du sart i forhold til sollys, eller er din hud mørk og tåler mere eksponering for UV-stråler?
 4. Betyder din huds historik, at der er noget, du skal være ekstra opmærksom på? Det kan være noget, du ved, du ikke tåler eller allerede har fået for meget af – for eksempel sol.

De få pejlemærker guider til, om der skal skrues op for beskyttelsen, og om det er en god idé enten at undgå eller prioritere flere fedtstoffer for at forsegle fugten. Overvej at investere i et forstørrelsesspejl, som kan være til hjælp. Så længe det ikke ender i fejlfinderi.

Så.

Tilbage til Nathalie, der jo i forhold til rækkefølge er en pro: Hun sikrer sig det mest vandede først, har styr på alt fra antioxidanter til A-vitamin osv. Dog indgår solfaktor ikke i dagtimerne, men det kan være en forglemmelse i mailen.

I forhold til spørgsmålet om eksfoliering og rensende (læs eksfolierende) masker, så vil det altid være en balancegang, der kræver et greb i egen kind. For du vil hurtigt mærke, hvis noget bliver overgjort. Huden bliver rød, irriteret og blank som skocreme af for meget peeling. Den nævnte toner er anbefalet til et par gange om ugen, og det er sjældent en god idé at bruge flere forskellige syreprodukter samtidigt, fordi overblikket skrider. Så den eksfolierende maske vil jeg vente med, mens toneren er i brug. Eller omvendt.

Nogle gange skal et produkt ikke nødvendigvis bruges i hele ansigtet. Det kan nemlig hurtigt føles som en by længere væk end Rusland at tale om normal, tør, sensitiv eller fedtet hud. For de fleste af os står med en skøn blanding af det hele. Jeg ved ikke med dig, men selv har jeg fugtmætte, dog semi-sarte kinder og en halvfedtet T-zone. Altså en blandingshud. Noget, der tilmed kan variere efter årstid, og hvor i verden jeg er heldig at befinde mig i forhold til temperatur og luftfugtighed.

SERIØST BEDRE HUD i ord og på tube finder du her.

@beautyspace på Instagram

FOTO ANNE KRING

01/09/2022
Her er, hvad du skal dufte af til efteråret
Og få adressen på manden, ingen fortryder at besøge. Han er nemlig indbegrebet af...
12/09/2022
Akne og udbrud? Kend regel nummer 1
Et lille geni-produkt, en relativt hurtigt virkende akne-rutine og en halvhidsig reminder!

Kommentarer

 • Mille

  Kære Anette, som altid helt og aldeles urelateret, men jeg håber at du om nogen kan tippe mig om en metode eller et navn..

  Efter jeg forelskede mig i Abels Grey Labdanum, vil jeg gerne prøve at dufte til alle deres parfumer og prøve dem på mig. På det store internet kan jeg se, at der findes et såkaldt Discovery Set, men det er udsolgt mange steder og det kan nærmest ikke sendes til DK så vidt jeg kan forstå. Kender du nogen, hvor jeg kan købe sættet fra? Jeg har googlet og googlet og det set lidt håbløst ud, men det ville virkelig være årets dejligste gave at kunne give mig selv – og så til sølle 300 kroner!

  Kh Mille

  12/09/2022
  • Mille

   – og jeg mener sættet med alle 7 parfumer i og ikke det mindre, der også findes, med 3 parfumer i.

   12/09/2022
 • Anette

  Jeg troede min var kombineret og havde store porer.
  Men med perioral dermatitis, kunne jeg forstå at det jo nok nærmere var noget med ret tør hud.

  Og så huskede jeg hvordan en kosmetolog havde sagt jeg havde atopisk eksem i ansigtet og lavet behandling derudfra for nogle år siden, og hvor fin min hud havde været, trods brug af AHA/PHA syre fra Exuviance…. Nå.

  Så prøvede jeg noget creme med havrekimolie fra Änglamark til tør, sart og irriteret hud, og bum – pludselig var min hud pænere og eksemet bedret!

  Nå…. Væk med al vandrens. På med creme rens og blot en ansigtscreme + SPF.

  Min hud er altid tør på kroppen… Hvorfor dælen skulle det så være anderledes i ansigtet *facepalm*

  Så nu har jeg kun ét produkt med AHA tilbage. Og det venter jeg lige med, for min hunds barriere skal lige få det bedre først!

  Bruger nu Melissa rensecreme + Alt i en lotion med citronmelisse og havrecremen med lav pH værdi om natten ovenpå. Det er begyndt at blive bedre.

  Men tror jeg skal have fat i kosmetologen igen. Syrer er godt til tør hud, men det skal være de rigtige også.

  10/09/2022
 • ZS

  Tusind tak for disse forklaringer. Jeg har et spørgsmål i samme boldtgade. Hvis nu man gerne vil gøre det optimale for sin hud og gerne vil udsætte den for alle de mange god ting – A-vit, EGF, probiotika, CBD, C-vit, mv, skal man så gøre det efter varieret kost princippet, hvor man tager noget den ene dag og noget den anden dag efter lyst og behov. Eller, skal man have et “årshjul”, hvor man bruger dem i perioder på skift? Og, hvordan skal sådan et årshjul så se ud? Jeg antager nemlig, af man ikke skal putte alt det i hovedet på en gang grundet vores tidligere snak om overbehandling.

  10/09/2022
 • Louise

  Hej Anette. Jeg er overrasket over, at den 2% BHA toner fra Paulas Choice kun skal bruges et par gange om ugen. På emballagen står der hver dag. Har jeg misforstået noget?

  09/09/2022
 • Majbritt

  Jeg blev overbevist af min kosmetolog om at starte op på ZO health skincare. En serie med 5 produkter for at normalisere/ genskabe min tørre sensitive hud. Jeg troede at peeling hver morgen ville blive for krads! Men jeg må indrømme at det er længe siden min hud har været så fin og jævn i tone… (er dog også startet på collagen pulver)
  Serien er snart brugt op og det er ret så dyre produkter – 1400 for dagcreme alene! Så jeg er spændt på min hud, når jeg vender tilbage til min enklere rutine…

  09/09/2022
 • Anne

  Hej Anette. Jeg elsker din ansigtscreme, men havde lige åbnet en ny, da jeg kom på isotretinoinkur for seks måneder siden. Mit spørgsmål er – hvor længe kan den mon holde sig? Og har du ellers nogle gode tips til hudpleje efter isotretinoin – skal jeg fx holde mig fra fede olier og stadig holde mig til squalane, glycerin og hyaluronsyre og den slags? På forhånd stor tak!!

  09/09/2022
 • Nathalie

  Tak! Meget opklarende 🙂

  09/09/2022
 • Ditte H

  Et spørgsmål mere 🙂
  Jeg vurderer dagligt min hud, f.eks. er jeg allerede begyndt at bruge en tykkere dagcreme, da min hud føltes tør, selv om vejret jo ikke rigtig for alvor er blevet efterår endnu, men jeg er endnu ikke der, hvor jeg skal tilsætte olie til min dagcreme, det kommer senere på året.
  Jeg elsker K-Beauty og bruger om aftenen 7 trin, om morgenen kun 5, men kan ens hud blive doven og måske kræve flere og flere produkter?? Er klar over man med alderen taber kollagen og fugt, men kan ens hud blive doven?
  God dag 🙂

  09/09/2022
   • Majbritt

    Jeg har brugt produkterne i 2 mdr. fortsætter med oil free pads, som jeg stadig har (har klippet dem over) og tror ikke jeg køber andre produkter pt. pga prisen. Konceptet med vaskeklud om morgenen, serum creme og spf. passer mig egentlig bedst mht tid …
    Jeg har fundet en ny tryllecreme fra colouressence spf 50 – mega lækker konsistens og dækkeevne..

    13/09/2022
   • Ditte H

    Ja tak, det ville være super som emne en dag 🙂 For når huden kan blive doven, kan man så også aktivere den igen? Og hvad gør koreanerne? Når de så op på 20 trin, jo ældre de bliver?

    19/09/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.