Akne og udbrud? Kend regel nummer 1

Muligvis husker du situationen med Emma. Og hvad der redede hendes akneplagede hud. Hun var påvirket trivselsmæssigt i modsætning til hendes bror, der, forfængelighed til trods, var fuldstændig ligeglad, da han for få år siden også var moderat ramt.

Og i et indskudt opråb, så er der her to tåbeligheder, voksne hurtigt kan begå:

1. Affærdige et ungt menneske, der føler sig plaget, med du-vokser-fra-det kommentarer. Hører du en praktiserende læge gøre det, altså affærdige, så er det tilstrækkelig grund til et lægeskift.

2. Omvendt aldrig køre egne behov (note to self) over på andre. Jeg er ikke stolt af, at jeg vistnok et par gange duppede min søns hud med BHA og A-vitamin, når han sov.

Akne er en hudsygdom, der er hudlægekrævende og som kan kureres. Længere er den ikke. Men den kan være mere nuanceret. For det kan være, at du ikke tåler isotretinoin, som er den medicin, der mest effektivt stopper akne. Det kan også være, at du er træt af at være på kur nummer tre (som Emma endte med), for det er ikke alle, der kan nøjes med et enkelt forløb. Endelig kan det føles uholdbart at vente de seks til otte måneder, det vildt nok kan tage at komme til hudlæge.

Så.

Få kvit og frit professor og hudlæge Christian Grønhøjs kapitel om akne fra bogen Superhud her.

For dig der ikke tåler eller ønsker isotretinoin

I lørdags var jeg med min 18-årige niece til et akne-forløb hos en af de kosmetikere, jeg har stor respekt for. Min niece tåler nemlig ikke akne-medicinen, så her er opskriften, vi ved er effektiv fra Emmas forløb:

 • Skyl huden om morgenen med lunkent vand og brug vaskeklud meget blidt. Så en niacinamid/syrepåvirkning fra pHformulas A.C. serum efterfulgt af solfaktor fra Rudolph Care. Min niece bruger mineral foundation til at dække udbrud, og her gør en afsluttende fugtmist godt. Jeg har købt Dermalogicas intet mindre end formidable af slagsen til hende af den her årsag.
 • Rens om aftenen med E.X.F.O. Cleanse, som masseres ind i tør hud og skylles af. Så A.C. serummet igen efterfulgt af Ansigtscremen med A-vitamin.
  I forhold til akne og udbrud, så har A.C. serummet en ret bemærkelsesværdig sammensætning af zink, niacinamid, mandel- og salicylsyre og tea tree olie. Det virker beroligende og rensende ved regelmæssig brug.

Hver 14. dag vil niecen få en professionel behandling, som varer ca. 25 minutter og dækker over et tjek af huden efterfulgt af syre- og kulmaske. Desuden pædagogisk vejledning i at bruge de få produkter og i, hvordan betændte bumser kan fjernes – hun fik små sterile nåle med.

Allerede på vej hjem fra kosmetikeren var niecens ellers så hævede skuldre røget ned på et normalt niveau. For nu er ansvaret delt med en professionel. Og klart, at der selvfølgelig er flere mærker udover pHformula som er dygtige til aknebehandlinger. Det er også bl.a. Exuviance og Nimue, ligesom du måske har andre gode erfaringer. Se med på Instagram under @beautyspace for et par live klip.

DET PRAKTISKE: De fire behandlinger koster ca. 500 kr. pr. gang og A.C. serummet og E.X.F.O. betalte vi 800 kr. for. Ansigtscremen har jeg foræret niecen. Så det er ikke nogen billig omgang. Det er til gengæld heller ikke nogen let omgang, for du kan ikke bare klikke pHformulas produkter hjem online. Du skal have fat i en klinik/forhandler.

FOR DIG PÅ BUDGET: Hudlægebesøg er jo heldigvis gratis. I ventetiden kan du med fordel prioritere at skylle/eksfoliere med vaskeklud, find en BHA 2% og følg efter med A-vitamin. Pas på ikke at tørre ud – der skal fugtserum til, og det her er udmærket.

Der vil være tilfælde, hvor det rækker at gå til lægen. Er du blandt dem, der har fået tilstrækkelig og god hjælp hos din praktiserende læge, så del endelig også din erfaring i kommentarfeltet.

FOTO ANNE KRING

08/09/2022
Tjek, om du overgør din morgen- og aften-rutine
Kend den enkle 1-4 regel, hvis du vil være sikker på ikke at gøre...
15/09/2022
3 områder hvor masker gavner og det modsatte
Prøv lige den vilde EGF-kur, skrev Charlotte. Den var fløjet under min radar, og...

Kommentarer

 • Julie

  Hej Anette

  Jeg har netop fået min akne tilbage, hvilket selvsagt er sindssygt frustrerende og ødelæggende for både mit selvværd og sociale liv. Derfor er jeg så desperat for en god rutine. Lige nu bruger jeg hele A.C. kittet fra PH formula.

  Jeg renser morgen og aften.
  Jeg bruger A.C. Active om aftenen efterfulgt af fugtighedscreme.
  Jeg bruger A.C. recovery om morgenen efterfulgt af fugtighedscreme og SPF.

  Er der noget, jeg med fordel kan tilføje eller lave om for større effekt? Lige nu bliver min hud kun værre for hver dag – nu også med indvendige “cyster”, som jeg ellers ikke plejer at få.

  Jeg håber, at du kan hjælpe.

  Julie

  18/10/2022
 • Joy

  I Tåstrup lå engang en hudlæge der gav mig flydende liniment med zink og kul, som beroligede og helede mine udbrud. Det blev blandet på Glostrup Apotek efter hans recept. Udover Isotretinoin i tabletform (som ikke alle tåler) virker recept cremen Epiduo simpelthen som noget af det bedste! Uden at udtørre huden men det afbleger håndklæder, vaskeklude og sengetøj. Har vitterligt prøvet ALT inkl Tetracyclin og blåt lys samt Acnatac. Men for mig virker Epiduo og det er ikke for skrapt.

  15/09/2022
 • Johanne

  Hej Anette,
  Jeg døjer ikke med uren hud, min primære udfordring er solskader fra 90’erne. Jeg har fået Rudolph Care Acai anti-stress creme i gave, men føler ikke den passer ind i min rutine, hvilket jeg er ærgerlig over, for jeg elsker de produkter. Om aftenen bruger jeg skiftevis Bioeffect og din Ansigtscreme.. ville jeg kunne bruge et tyndt lag af Rudolph cremen under min Rudolph solcreme, altså som en slags serum? Lige nu bruger jeg Dermalogica Biolumin C Gel Moisturizer i et tyndt lag som serum under Rudolph solcreme… Ville jeg mangle C-vitamin under solcremen, hvis jeg bruger Anti-stress cremen? Og mangler jeg generelt effekten af en rigtig serum, fordi jeg så bruger et tyndt lag af en creme i stedet for? Håber det giver mening, god aften og tak for din forrygende blog

  14/09/2022
 • Louise Olsen

  Mon man (min datter på 15) må bruge a vitamin og bha fra paulas choice samtidig med tabletter og trifaroten creme fra hudlægen eller er det for meget på en gang ?
  Hudlægen anbefaler kun fugt og spf.

  14/09/2022
 • Rikke Liv

  Hej Anette
  Er der nogle problemer med at bruge PH Formula AC serum samt evt din Ansigtscreme, til natten, hvis man er 13 år og ikke helt gør som mor siger ift. at putte nok SPF på ( Har købt dagcreme med SPF, ellers tror jeg ikke SPF bliver brugt)?

  13/09/2022
 • Mie Nielsen

  Jeg ser dig for mig, mens du dupper creme på din sovende søn 🙂 Det er altså et lidt sjovt billede 🙂
  Og så giver det også stof til eftertanke. Jeg har siden mine tidlige teenageår været plaget af akne med store smertefulde udbrud – og hvor var jeg ked af min hud, og ikke mindst træt af at høre, at “det vokser du fra”. Så jeg er helt bag dig i opfordringen til st gå til lægen med det. Jeg er nu i 40’erne, og det er knap så slemt med udbrud, men pæn hud har jeg bestemt ikke. Og nu begynder min egen præ-teenager så småt st få små bumser. Det irriterer hende lidt, men ikke nok til, at hun gider rense huden/ bruge cremer, og jeg øver mig virkelig i ikke at pådutte hende alle mine ideer til, hvad hun skal gøre. Det er jo hendes valg, og jeg modstår lysten til at duppe hende med cremer, mens hun sover… 😉

  13/09/2022
 • Tina

  Hejsa
  Kan denne rutine også bruges til voksne slut 30 (Ikke dissideret Acne men uren og små bumset) Er der en speciel grund til at solcremen er fra Rudolf C ? Er der nogle ingredienser i den som gør den særlig god? Kan du eventuelt anbefale en uden duft

  Vh Tina

  13/09/2022
 • Anette

  Øj jeg har døjet virkelig meget med min hud i meget lang tid nu! Jeg er 40 år og den er bare SUR!

  Så for nylig tog jeg en hudanalyse/spørgeskema hos skincity.com og vedhæftede et naturligt oplyst billede uden makeup af mit ansigt. Jeg siger ikke det er for alle.
  Men jeg var lidt desperat og havde ikke penge til at rende til kosmetolog, da jeg er på sygedagpenge. Deres konklusion var, at min hud var kombineret, med ødelagt hudbarriere, sensitiv, dehydreret og med store porer på næse og kinder.
  En pissebøvlet hud at behandle, hvis nogen skulle spørge. Oveni havde i jeg i foråret et godt udbrud af perioral dermatitis!
  Det fik jeg heldigvis creme for hos min læge asap.

  Af alt det jeg har testet de sidste år, har jeg haft gode erfaringer med Exuviance (Vespera Serum og en fugtmaske med AHA og PHA).
  De to + jævnlige besøg hos kosmetolog var virkelig guld! Jeg ville ønske jeg havde råd til det p.t.

  Jeg havde dog også gode resultater med Australien Bodycare produkter.
  Så, det budgetvenlige valg er blevet ABC, og på en enkelt nat skete der altså ting og sager efter kun én omgang af de her produkter.
  Jeg troede faktisk rensen var meget voldsommere end den var, men den er blid. Deres skin tonic er bedre end lugten (stanken) af tea tree antyder. Er utrolig fugtberigende og gør det bedre end man lige skulle tro, når de siger den er til uren hud. Den er til alle slags problemer…

  Jeg bruger pt. kun deres face cream og rens, og har ikke indført andet i min rutine endnu, udover solcreme med mineralsk filter og ingen silikone. (Purito + Hello Sunday er anbefalelsesværdige brands her)

  Udover opblussen af perioral dermatitis har jeg også tør hud + rødme på grund af slidt hudbarriere i stressede perioder.

  Så. … Jeg giver de her produkter en 4 ugers tid, og ser hvad der sker. Det ser ihvertfald ud til at tea tree er godt for min hud og blærer/bumser.
  Derudover anbefaler nogen læger at undgå uldprodukter, især hvis man har tør hud, da uld kan give irritation, hvilket det ihvertfald gjorde på mig! Der var ret stor forskel efter jeg lagde uldtrøjerne på hylden …

  13/09/2022
   • Anette

    Hej Anette

    Deler meget gerne!
    Det mest ironiske er at jeg altid har været en beauty-nørd fra jeg var en bebumset teenager. Dengang burde jeg være gået til lægen, men det gjorde man jo ikke. “Du vokser fra det var mere almindeligt”…

    Jeg er endvidere super sart overfor stress, så det ses i huden med det samme! Oveni en ADHD-diagnose, som gør det svært med tålmodighed, så man kan have svært ved at tillade en hel måned med en ny rutine – eller bare det at køre den ind forsigtigt!
    Det er sikkert også det som har gjort at jeg bare har givet den gas med at teste alt muligt knald de sidste par år… Uden at vente tålmodigt.
    Gaaah!

    Jeg prøver at starte med kun 1 produkt hver anden dag, men det er så svært at tage det roligt, når man vil se resultatet NU! 😉
    Det gode ved ABC face cream er at den ikke er for tyk, så man bedre kan tåle en god slat SPF ovenpå … Det svære er at vurdere, om der kan være en reaktion på de æteriske olier. Limone er en af de store syndere ved eksem/kontakteksem, så jeg kombinerer rutinen med mine sædvanlige produkter og forsøger at gå blidt til det. Men puh det er svært med tålmodighed! Åndsbollede ADHD altså…. *Facepalm*

    15/09/2022
 • Karina

  Jeg er dig stadig dybt taknemmelig over, at du for snart flere år siden fik mig til at booke tid hos hudlæge til min teenage datter. Havde jo i god tro prøvet med hudpleje og prof behandlinger, som ikke hjalp – og min datter var så ulykkelig.- mere end jeg var klar over.
  I dag , flere år efter, er hendes hud så pæn.

  13/09/2022
 • Christina kragh

  E.X.F.O CLEANER skulle der stå !

  13/09/2022
 • Christina kragh

  Jeg køber exfo clearer online ? Klikker direkte i kurv og betaler !
  Stay beautiful.dk måske de har special aftale jeg skal i hvert fald ikke spørge nogen om lov ud over min pengepung 😉

  13/09/2022

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.