fbpx

Kan du gennemskue hudpleje-industrien?

Det kan være svært at sikre sig det, der er bedst. Her er fire solide greb, som tilsammen gør det nemmere at gennemskue, hvad der er op og ned i en til tider overvældende hudplejeverden:

 1. Din holdning er altafgørende

Svaret er helt sikkert ikke det samme for dig som for din nabo, for det handler om præference og ikke mindst holdning. Det kan være, at du går all in på lokalt, bæredygtigt eller vegansk indhold. Måske er økologi eller biodynamik vigtigst for dig. Eller måske er det prisen eller certificeringer inden for miljø, du vægter højest. Det kan også være, at alt skal være fri for parfume. Måske har du det som min tidligere chef, der kun køber amerikansk hudpleje, fordi hun mener, at der er mest ramasjang i. Kort sagt bør du gøre dig klart, hvad der er vigtigst for dig, så du kan bruge det til at sortere til og fra, når du udvælger produkter.

 1. Et produkts indholdsoversigt (INCI)

Indholdsoversigten kan umiddelbart virke som en, der ikke er skabt for os almindelige mennesker, som bare gerne vil have en god creme. Men du kan relativt hurtigt sætte dig ind i de ting, du gerne enten vil sikre dig eller være foruden.

Gid flere på deres website vil lave INCI-oversættelse til menneskesprog á la eksemplet her fra Purely Professional:

Aqua – vand
Glycerin – blødgør og giver fugt til hud og hår
Palmitoyl oligopeptide og palmitoyl tetrapeptide-7 – stimulerende peptider
Hyaluronic acid – hyaluronsyre som binder fugt til huden
Sodium Benzoate – konservering

Eneste bemærkning er, at alle nok ikke ved, at et peptid er et lillebitte proteinstof, som kan have forskellige funktioner. Der findes glimrende opslagsværk som Paula’s Choices Ingredient Dictionary (online) og hudlæge Leslie Baumanns fagbog Cosmeceuticals og Cosmetic Ingredients.

 1. Vær kritisk nysgerrig – også over for de kritiske

Spørg dybere ind eller efterlys ligefrem dokumentation, når noget lyder for godt eller strider mod din sunde fornuft. Det gælder også salgssituationer, hvor du måske får besked om, at noget ikke går (jeg kender eksempelvis flere, der har fået at vide at de er for unge til at bruge A-vitamincreme). Det med det kritisk nysgerrige gælder også eksempelvis TÆNK og Paula Begoun, for måske deler du ikke alle deres metoder og synspunkter.

 1. Hvad virker så?

Det gør den rigtige rækkefølge sammen med det indhold, der dokumenteret kan gøre noget ved den udfordring, du arbejder på – eksempelvis rødme, rynker, pigmentpletter eller forstørrede porer. Overordnet gælder det om at finde sit match, når det gælder beskyttelse, reparation, fugtmætning og barrierepleje, hvor du har et samlet indholds-overblik i Hudplejepyramiden:

HAR JEG GLEMT NOGET? Det er de fire holdepunkter, der tilsammen giver mere klarhed. Hvis der er andet, du navigerer efter, så del endelig din erfaring.

@beautyspace på INSTAGRAM

09/08/2019
Sådan slap 40-årige Vibeke Lenz for pigment-pletter
En hudpleje-cocktail der også satte en stopper for udbrud
14/08/2019
Snyd pigmentpletterne
Knæk koden, som Mads har gjort

Kommentarer

 • Trine

  Hej Anette
  Har skrevet i et andet opslag, men prøver lige her:-)
  Jeg er på jagt efter en ny dagcreme – har brugt intensive moisture balance fra Dermalogica længe, men synes den er fælt pebret, og er blevet inspireret af din bog – og opslag i øvrigt – til at gå på ingrediensjagt.
  Nu er jeg faldet over den nye Matas firming dagcreme (godt nok til 50+, men det bliver jeg vel også om nogle år;-)), som bl.a. både indeholder SPF, niacinamide, glycerin og hyaluronsyre. Da det jo i virkeligheden er mere end et kinderæg til små penge bliver jeg nysgerrig – kan det være lige så godt som de dyrere mærker? Hilsen Trine

  13/08/2019
 • Anni

  Hej Anette
  Min norske veninde er meget begejstret for “Marina Miracle”, som åbenbart har vundet skandinaviske priser for sine produkter. Derfor har jeg lige chekket hendes fb-side ud. I en post forleden her på din side stod der, at kun få mærker tilbyder levende mælkesyrebakterier i produkterne. Tilsyneladende har Marina knækket koden? Hun skriver: “Probiotika er en fantastisk ingrediens, og sammen med en erfaren kjemiker har vi lykkes i å utvikle vår egen probiotiske kultur i våre produkter ved hjelp av fermenterte ingredienser. Probiotisk hudpleie krever en forsiktig formulering da de har en svært høy ustabilitet. Gjennom laboratorietester og kjemikernes kunnskaper, etter et år med forskning, lyktes det å utvikle vårt første produkt med den aktive probiotiske kulturen. For å sikre at den probiotiske kulturen er i live, er det naturlige konserveringsmiddelet i produktene synkronisert med probiotikaen, slik at probiotikaen spiser opp de naturlige saltene for å forbli aktiv. Vi jobber også med luftfri emballasje siden oksygen er en annen faktor som probiotisk hudpleie er svært følsom overfor.”

  Måske skulle man prøve at snuse mere til Marinas sager?

  Kh Anni

  13/08/2019
 • C

  Kære Anette
  Hvad skal man kigge efter hvis man gerne vil prøve mælkesyrebakterier (som piller)?☺️
  Vh C

  12/08/2019