Sådan gennemskuer du clean beauty

Det her emne er svært, fordi det så forbistret nemt ender i et grønt kapløb, hvor vi skammer hinanden ude. Ikke fordi alvoren er svær at blive enige om på et område, hvor vi bruger 120 milliarder emballager om året. Og det skal også være i orden at lade sig irritere. Som jeg blev, da jeg fik Glossiers Play-makeup i hænderne: En simpel eyeliner er først pakket ind i en masse folie og derefter en papemballage.

Trods lidt af et flyvsk begreb, så er fænomenet clean beauty i voldsom vækst. Det kan bedst oversættes som et massivt krav fra os kunder om et højere ambitionsniveau, når det gælder hensyn til klima og miljø. Både på emballage og indhold. Her er de 5 indsatsområder, vi kort nåede i går. Måske kan du komme med flere input?

Brug op: På samme måde som indsatsen mod mindre madspild er det ikke bare muligt at bruge op, men også at tage skridtet videre og bruge noget, der er kasseret – som eksempelvis kaffegrums. Noget Upcircle har gjort rasende pænt ved at indsamle (indtil videre 50 tons) kaffegrums fra caféer og restauranter i en grad, så Forbes Magazine skrev om søskendeparret bag i sidste uge. Jeg er begejstret for måden, hvorpå de blander sheasmør og sommersaftig citrongræs med det genbrugte kaffegrums.

Drop indhold, der kvæler naturen: På den ene side vender vi mere og mere ryggen til ingredienser, hvor der kan sættes spørgsmålstegn ved nedbrydeligheden. Det gælder bl.a. silikone. På den anden side er vi konstant på jagt og stadig nysgerrige efter det bedste til vores hud. CBD-olie (canabidiol) ser lovende ud til hud, der er udfordret af rødme, sarthed og akne. Her fra britiske Bybi.

I øvrigt: Når det gælder glasflasker, så er de jo på en gang upraktiske, meget smukke og også miljøkærlige. Men glas er dyrere at transportere end eksempelvis plast.

Go local: Vi har før været omkring det indlysende ved at vælge lokalt. Og skal vi samtidig tale om ikke at gå på kompromis med det, der virker og samtidig føles godt, så hold øje med den lille rulle her. Med aloe vera, abrikoskerneolie, A- og E-vitamin, så er indholdet noget af det, vi gerne vil bruge på den tyndere hud omkring øjnene. Den kølende virkning er ret imponerende – selv når produktet ikke står på køl.

Minimalisme: Ingen kommer udenom Purely Professional herhjemme, når det gælder clean beauty. Teamet bag går konsekvent efter et minimalistisk, men velovervejet indhold. Ikke bare vand og fedt. Et minimalistisk indhold er selvfølgelig aldrig nogen garanti i selv for et virksomt produkt, men det gør ingredienslisten nem at overskue, hvis man skal tage særlige hensyn.

Jamen, er der ikke tale om plastemballage, tænker du måske. Og jo, det er der. Kun nogle af Purelys produkter er hældt på genbrugsplast – også kaldt for PCR (post-consumer recycled plastic), fordi forsyningskæden ikke kan følge med. At efterspørgslen på PCR er større end udbuddet viser, at vi vil det her. I øvrigt er plast, der ikke er printet på, er lettere at genanvende. Produktet på billedet er dét, der redder mit hår, når sol, salt og klor tager fat. Fordi kokos er noget af det eneste, der kan genopbygge fedtkernen i et hårstrå.

Brug mindre
Min skepsis blev gjort til skamme i forhold til shampoo-baren fra Stop The Water. Den fungerer virkelig godt (se filmklippet på IG @beautyspace, hvis du har tid og lyst). Rent praktisk kræver en shampoo-bar dog en hylde i bruseren.

VIL DU HAVE MERE AF BEAUTYSPACE, SÅ SKRIV DIG OP HER.

23/06/2019
Tag kontrol over din hud
Det tager tre minutter og fungerer på tværs af mærker
26/06/2019
Cool down
Den bedste ekstra-beskyttelse er næsten gratis

Kommentarer

  • Anette Kristine Poulsen

    @ Nanna, hvis du læser og hører med fx. i indslaget, så er hovedpointen netop at det ikke er nemt. Jeg nævner flere gange, at fx. glas både er upraktisk på badeværelset OG tungere at transportere. Men det ændre ikke på dette her faktum, som er meget fint beskrevet af science.howstuffworks.com:

    “Sometimes going back in time is a good thing. Unlike plastic, which often is derived from fossil fuels, glass is made from sand. This renewable resource doesn’t contain chemicals that can leach into your food or body. And it’s easily recycled — whether you throw bottles in your recycling bin to be turned into new bottles or reuse glass jars for storing leftovers. Sure, glass may break if dropped, but it won’t melt in your microwave.”

    I øvrigt, så er der jo det med aluminumstuber, at 70% af den alu, der er produceret (nogensinde) stadig er i brug. Det er et utroligt genanvendeligt materiale, som ikke bliver ringere af genbrug (det gør plast).

    Er du ikke bekymret for nedbrydeligheden (eller mangel på) i forhold til at så mange produkter indeholder silikoner ?

    @ Anne Wehner, jeg krammer lidt i mine længder og masserer især ind i spidser, inden jeg tørrrer håret. Kan også godt finde på at bruge i tørt hår.

    @ Yvonne, det gør jeg snart! 1000 tak.

    @ Bente M, fantastisk. Tak skal du have.

    @ Jette B, i hvert fald så meget, så jeg NU skal prøve din opskrift. Mange tak.

    Stor hilsen Anette

    26/06/2019
  • Nanna

    Hvad bygger du det på, når du kalder glas for miljøkærlig emballage? Så hvidt jeg kan se, er det lidt af en myte, som bliver gentaget igen og igen uden at blive udfordret. Der er vel masser af omstændigheder der kan retfærdiggøre at bruge plastic, fx at man ikke smadrer sin dyre creme og skal ud og genkøbe den, eller at glasflasker er sværere at tømme, og dermed igen skaber større forbrug. Og så selvfølgelig hele fragtens bidrag til CO2-forbruget, som bliver større med glas og aluminium.

    26/06/2019
  • Jette B

    Jeg klipper tuber op, således at den del med låget er ca 3/4 af tubens længde. Den del med tubens bund skraber jeg fri for creme med en ren teske og ned i den anden del. Derefter bruger jeg den som “låg” og vikler det hele ind i husholdningsfilm. Det fungerer fint og cremen beholder sin konsistens.
    Giver det mening???

    25/06/2019
  • Bente M.

    Hej Anette. Jeg har i mange år brugt tippet med at klippe plastictuber op for at få det hele med. Jeg fylder indholdet over i små glaskrukker, som jeg har gemt og rengjort fra brugte produkter, f.eks. prøvestørrelser. Det er altså noget lettere end at forsøge at lukke tuben igen.

    25/06/2019
  • Yvonne

    Jeg elsker svenske Marie Åkerberg ❤️
    Desværre er hun ikke opdaget af Danmark endnu.
    Hele hendes tænkning omkring Hudpleje og miljø er fantastisk
    Kender du hendes produkter, Anette?

    25/06/2019
  • Anne Wehner

    Hvordan bruger du Treatment1? Kh Anne

    25/06/2019
  • Anette Kristine Poulsen

    @ Pernille S – jeg klipper også tuber, men jeg mangler en bedre løsning til at lukke dem igen. Og ja, klart du bruger grumsen i haven. Jeg glemmer det desværre.

    @ Signe – både og. De er lokale, så du sparer transport, helt enig. Produktmæssigt har Upcircle et højt niveau, de har indsamlet over 50 tons kaffegrums (var firstmoover på idéen) og hælder på genanvendelige alu-tuber (holder sig bedre til genbrug end plast). Men Grums er absolut et fint projekt.

    Stor hilsen Anette

    25/06/2019
  • Signe

    I forhold til at vælge lokalt, er det danske brand grums aarhus vist foran på point, sammenholdt med britiske Upcircle Beauty 😉

    25/06/2019
  • Pernille S

    PS. Cremetuber kan klippes op (ligesom tandpasta tuber). Så er der til endnu flere dages brug!

    25/06/2019
  • Pernille S

    Helst vil jeg købe cremer og iøvrigt alle skønhedsprodukter som er i genanvendelig emballage. Med pumpefunktion, så ikke der kommer fingrebakterier til. Men pumpen skal være af ordentlig kvalitet. Rudolp Care har – en iøvrigt glimrende solbruner som blandes i ens egen creme. Men, men…pumpen er for dårlig. Hård at trykke ned med det resultat, at de dyre dråber sprøjter i alle retninger. Hmm!
    I det hele taget kan jeg godt lide tanken om at eet produkt har flere anvendelses muligheder; ex.læbestift/blush – kropscremer/hårpleje. Kaffegrumsen du viser fotos af, er et godt eksempel på fin anvendelighed. Drikke/rense/gøde haven
    Dejlig sommerdag til dig Anette, og tak for alle dine fine indlæg!

    25/06/2019

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.