Tag kontrol over din hud

Overblik, der skrider. Et hudpleje-udbud, der eksploderer, men lokker. Det er, hvad flere Beautyspace-læsere her nævner som en af de største udfordringer, når det gælder sund, frisk hud. Én, der reagerer positivt på den korte, stenhårde og konsekvente indsats, som bedst kan sammenlignes med at børste tænder.

Jeg forstår godt, at det kan være svært, når der er larm med mange valgmuligheder, som kæmper om din opmærksomhed.  Men her gør Hudplejepyramiden det enkelt. Både i forhold til prioriteter, rækkefølger og vigtigst: På tværs af mærker. Jeg tør samtidig vædde på, at du allerede har det første trin hjemme på din egen badeværelseshylde. Se derfor ovennævnte produktbilleder som gode eksempler.

Bunden, altså første trin, giver mening at kaste sig over på ren hud i dagtimerne, hvor der groft sagt kun er tre, måske fire, veldokumenterede ingredienser, som er vigtige:

 • Fugtmætning: Se efter ingredienser som hyaluronsyre og glycerin, som binder og tiltrækker fugt. Du kan fugtforstærke ved at lagre med ansigtsmist efterfulgt af serum. Eller du kan nøjes med serum. På billeder ser du to eksempler, der gør det ekstraordinært godt: Mádaras mist og Pestle & Mortars serum.
 • Få forseglet fugten med gode planteolier. Vær opmærksom på, at vores eget hudfedt flyder lettere, når det er sommer, så ens behov kan være mindre. Mængden afhænger af din hudtype. Eksempelvis er jeg med en fedtet T-zone selvsmørende netop der. Blandt de bedste (og letteste) olier, hører squalane, som samtidig er et af de fedtstoffer, huden bedst kender fra sig selv. Du kan vælge en creme, der indeholder både fugt og fedt eller oliedråber, som kan tilsættes eller bruges alene.
 • Beskyttende antioxidanter – helst fra forskellige kilder. Og gerne både i mist, serum og dagcreme/solbeskyttelse. Det giver bedst mening med et batteri af forskellige antioxidanter. Dog kan C-vitamin noget særligt (jeg uddyber på onsdag). Gelcremen på billedet kan bruges som erstatning for serum eller som ansigtscreme under SPF.
 • SPF enten i din dagcreme eller som selvstændig solbeskyttelsescreme. Dermalogicas bud på billedet er en behagelig smøre både med fugt, antioxidanter og SPF. Skåret ind til benet kunne du derfor nøjes med den.

Herunder er rækkefølgen, og ok, der er fem produkter, hvis du tager squalaneolien med ude til højre, ligesom C-vitamin er et tilvalg. Men den kan sagtens justeres afhængig af hud, økonomi og tid.

Eksempelvis kunne du prioritere mist og SPF. Eller serum og SPF. Så længe der samlet set indgår: 1) fugtmagneter som hyaluron eller glycerin, 2) beskyttende antioxidanter og 3) SPF. Mængden af fedtstof (olier) afhænger som sagt af, om du er til den tørre eller fedtede side. Og ja, så kan vi sagtens brede det endnu mere ud, men det her er kernen. Og når vi eksempelvis har talt meget om niacinamid (B3), så er det en antioxidant.

Giver det mening?

 

21/06/2019
VIND Bioeffect
Gælder også hypen fra forleden
25/06/2019
Sådan gennemskuer du clean beauty
Kend typerne og se, hvem der irriterer mig

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ HeleneR, ingen erfaring med den desværre. Beklager.

  @ Jette B, tak fordi du læser med.

  @ Else D, jeg bliver ved med at gentage med risiko for at ende irriterende.

  @ Dorthe E, tak fordi du deler din erfaring.

  @ Pernille S, godt med hud & have entusiaster på bloggen. Måske det kan bruges i haven EFTER vi har skrubbet hænderne? Så vi på 3. brugsrunde.

  @ Rikke, jeg ville holde mig til enten tørbørstning eller vaskekluden. Men det gælder om at gribe i egen hud og se, hvad den har den okay med. Mht. C-vitamin, så er det en antioxidant, der beskytter også mod UV-stråler, så måske er der tale om en særlig formulering, en særlig sammensætning måske (med andre ingredienser).

  @ Sanne Larsen, man kan godt bruge AHA og BHA om sommeren, men fordi der er tale om peeling, så vil det kræve endnu mere SPF og omhyggelighed i forhold til at undgå solen. SPF50 er ikke farligt, men jo højere SPF, jo mere ‘filter’ er der i, og det kan være irriterende (ikke mindst for øjenomgivelserne). SPF30 rækker hvis man smører nok på.

  @ Sanne, Herligt at høre! Tak for tilbagemelding.

  @ Pernille, Njaaah. C-vitamin er en antioxidant, der beskytter også mod UV, så jeg vil tværtimod prioritere den.

  @ Mette M, hvis du klikker her får du produkt-anbefalinger og anbefalinger i forhold til behandlingssteder:

  https://beautyspace.dk/favoritter/

  I forhold til rosacea, så har jeg haft en testperson i et meget fint forløb hos Amazing Space. Du kan søge på rosacea i søgefeltet på bloggen og du vil få ordene.

  Stor hilsen Anette

  28/06/2019
 • Rikke Liv

  Hej Anette
  Jeg står jævnligt i den udfordring at genopfriske min spf i løbet af dagen, når jeg har make up på (pudder, bronzer… ja hele pivtøjet).
  Jeg har prøvet en spf mist til ansigtet fra Vichy, på huden var den egentlig ok. Men der satte sig ligesom en hvid hinde på øjenvipperne og andre små hår i ansigtet…
  Har du et lækkert og effektivt alternativ?? Gerne både med spf, fugt og antioxidant ??
  Go -skinsdag.
  Mvh Rikke

  25/06/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for gode ord. Jeg er tilbage på bloggen onsdag morgen. Stor hilsen Anette

  25/06/2019
 • MetteM

  Dejligt overskuelig oversigt! Har du et alternativ til Pestle & Mortars serumet? Jeg vil gerne nyde godt af hyaluronsyre, men denne gør ingen synlig forskel for mig (har brugt den i et års tid).

  Jeg døjer også m. mild rosacea og en del urenheder ved kinder og kæben, og har forsøgt mig med både enkle rutiner og mange produkter (de fleste produkter herinde over lang tid). Jeg har skam en god nok hudlæge, men savner et fast forløb hos en ansigtsbehandler. Et sted med varme og blik for hudens behov. Kender du en hud-ekspert/terapeut eller konkrete ansigtsbehandlinger i København eller Sjælland, som får stjerner i din bog? Gerne nogle der har forstand på kombinationen af sart hud og urenheder 🙂

  25/06/2019
 • Pernille

  Hej Anette,
  Hvordan er det med c vit om sommeren? Jeg synes, at jeg har læst herinde at man helst skal holde pause i sommermånederne. Jeg bruger den fra dermalogica.

  25/06/2019
 • sanne

  Tak for det – jeg har lige være hos søde Sara Lorentzen i Vejle – WOW hun siger nøjagtigt det samme…Jeg har smidt alt mit hudpleje ud og begyndt på en frisk under kyndig overvågning af Sara…..og det har allerede givet smukke resultater på min hud – hun er for øvrigt også ekspert i behandling af Rosea
  Som altid TAK Anette – også for tippet om bambussengetøj, har lige bestilt…..
  sanne

  25/06/2019
 • Sanne Larsen

  Tak, jeg har ikke kunne finde ud af min hudplejerutine her til sommer da jeg til daglig bruger både aha og bha og det fraråder du, ikk ? Mads timmerman er kommet med en udtalelse om spf 50 som jo nærmest skulle være farlig, bliver lidt betænksom da jeg bruger det fra avene, hvad mener du?

  25/06/2019
 • Rikke

  Hej Anette. Tak for utrolig godt input. Jeg har to spørgsmål – det ene lidt uden emnet. 1: mht C-vit så har jeg købt en fra the original, men der står at den helst skal bruges om natten og samtidig må den ikke bruges sammen med en antioxidant serum jeg har købt fra samme mærke og antioxidanter er gode at have på om dagen ikke? 2: mht kroppen så bruger jeg hver dag vaskeklud ligesom i ansigtet. Er det en god ide også at bruge tørbøstning eller bliver det for meget for huden og hvad er i så fald bedst af de to. Også en sidste: kender du nogen kropscremer med C-vit? Mange tak :). Bh Rikke

  24/06/2019
 • Pernille S

  Også jeg kan lidt stolt af mig selv nikke genkendende til hudens arbejdsgang!
  Og så vil jeg da lige fortælle – med henvisning til dit morgen-tv program, at jeg har været storforbruger af kaffegrums i mange år. Når havens blomster har fået deres del, trænger hænder til en tur. Bløde og rene havehænder takket være søde køkkendamer på mit job, som samler spildprodukt efter kaffeproduktion. Tak fordi du lige remainded mig om at jeg skal have ny forsyning af Pestle &
  More Serum. Super god! Kh Pernille

  24/06/2019
 • Dorthe Eriksen

  Tak for en klar og god genopfriskning.
  Det lader til at jeg gør som du beskriver, det fungere også fint, for min hud. Olie har jeg ikke behov for om sommeren. God aften.

  24/06/2019
 • Tak, det giver i høj grad mening. Dejligt med klar og forståelig orientering. – og godt at få det gentaget.

  24/06/2019
 • Jette B

  Tak for info, giver så fint mening.

  24/06/2019
 • HeleneR

  Kære Anette, lidt uden for emnet og tak for det, altså emnet :o)
  Den creme der reklameres med på FB i øjeblikket som vinder af Danish Beauty Awards niche pris; Rosalique har du erfaring med den? jeg kan ikke finde ingredienslisten nogen steder, men den lyder jo fristende til Rosacea hud – bare ikke hvis den indeholder silikone, det flipper min hud over asap…

  24/06/2019