Sarah: Hvordan vælger jeg den bedste olie?

Beautyspace-læser Sarah spørger: “Hvor stor forskel er der på kvaliteten af olier, hvis man f.eks. køber hybenkerneolie? Her kan man få Triologys, der koster 400 kr. for en lille flaske, The Ordinary, der koster 100 kr. og Urtegårdens til 40 kr. Hvad er forskellen? Hvad skal man gå efter? Hvordan får man den bedste?”

Tak til Sarah for spørgsmålet. Først og fremmest er det en god idé at skelne mellem koldpressede og raffinerede olier, hvor de første er kendetegnet ved udvinding uden opvarmning – indlysende nok – og det betyder i udgangspunktet, at de bevarer deres indhold af vitaminer og mineraler, men også den oprindelige farve og aroma. Udbyttet er ofte mindre og deraf en højere pris. Ved varmpresning er udbyttet større (derfor billigere) – ofte går nogle af vitaminerne dog tabt, ligesom olierne renses for aroma og farve. Og så er der selvfølgelig økologi vs. ikke-øko.

Ligesom med fødevarer, så appellerer det mindre raffinerede nok til de fleste. Men, for sådant et er der desværre, så kan uraffinerede olier have en højere risiko for uhensigtsmæssig iltning (harskning er et eksempel på iltning). For at undgå det tilsætter kvikke producenter ekstra antioxidanter til deres koldpressede olier. Men når det gælder eksempelvis sheasmør, så er den oftest bedst og rarest raffineret, fordi den ellers vil lugte mærkeligt og også smitte af. Og for at gøre det endnu mere komplekst, så er der også forskel på raffineringsmetoder.

Endelig er der certificeringer at skele til – de er dyre at få på et produkt. Der er også markedsføring og emballage, hvor eksempelvis Urtegården og Triology bruger pengene – er mit bud – meget forskelligt. Endelig er der selve høsten, som på en råvare kan have vilde kvalitetsudsving.

Lad os se på Sarahs konkrete eksempel:

 • Triologys hybenkerneolie // er økologisk, koldpresset, har certificering og er transporteret fra New Zealand. 45 ml koster 379 kr., dvs. 8,42 kr. pr. milliliter.
 • The Ordinarys hybenkerneolie // er økologisk, koldpresset, ingen certificering og er transporteret fra Canada. 30 ml koster 95 kr., dvs. 3,16 kr. pr. milliliter.
 • Urtegårdens hybenkerneolie // er økologisk, koldpresset og certificeret. Hybenkernerne er høstet i Chile, bragt til oliemølle i Tyskland, hvor de koldpresses – og derefter bragt til Danmark, hvor de hældes på flaske. 50 ml koster 139 kr., dvs. 2,78 kr. pr. milliliter.

Lige præcis mht. kvalitet, så vil hyben, der vækstmæssigt ikke har stået optimalt, ikke have den bedste fedtsyresammensætning – og det kan være svært at afkode både som forbruger, men også vanskeligt at forklare på en etiket for en producent. Det er derfor lidt som med vin – man må prøve sig frem. I forhold til at gå et skridt bagud i kæden, kan producenten kontaktes for yderligere dokumentation og information (som jeg har gjort med en af ovennævnte, Urtegården).

HVILKEN OLIE TIL HVAD? Hvilke olier, der så passer til hvad er et emne, som vi tager op inden længe.

TINA LYKKEGAARD fortæller i filmklippet på IG under @beautyspace om baggrunden for nogle af hendes olievalg. VIL DU BLIVE KLOGERE på planteolier og deres vegetabilske sammensætning, plusser og minusser, så har Vibeke Estrup, cand. agro med speciale i aktivstoffer i lægeplanter, skrevet denne bog.

BILLEDET viser de olier, der står på min hylde i øjeblikket – til krop og ansigt:  Tina Lykkegaards kropsolie (giver de pæneste ben), Balance Me Super Firming Body Oil (fordi det æteriske oliemiks for mig er hypnotiserende rart), squalaneolie fra Calmlish (tilsætter ofte en dråbe ekstra squalane i min hudplejerutine), Rudolph Cares Facial Oil Delight (som jeg konsekvent bruger i de kolde måneder og som highlight nu, hvor det er varmere). Den sidste fra Biologique Recherche er jeg stadig ved at teste.

Foto Jens Peter Engedal

31/05/2021
Om 60 % af det, du smører på, går i blodbanen?
Hudlæge tjekker 3 sejlivede myter
04/06/2021
Se hvad en pro har i badeværelses-skabet
Badeværelses-snageren hos Stella Nisreen Kanaan

Kommentarer

 • Pernille S

  Lige nu er mandelolie et budgetvenligt valg‍♀️

  05/06/2021
 • Lovisen

  Jeg storelsker Trilogy olien, den er fantastisk til den tørre hud. Og så giver den bare en super glød også. Aå selvom den er lidt dyr, s har jeg endnu ikke prøvet med nogle af de andre, for tror næsten ikke de kan være lige så gode. Men det kan da godt være jeg snyder mig selv

  03/06/2021
 • Lykke+Petersen

  Forleden anbefalede du en fugtighedscreme, der holdt t-zonen “fedtfri”, og nu kan jeg ikke finde indlægget, kan desværre ikke huske mærket. Hvis du ville have ulejligheden med at nævne den igen, kender jeg en der vil blive meget glad, mvh Lykke

  03/06/2021
 • Gry Astrid Larsen

  Og dette derivat, hvis man nu f.eks. ikke er til olier:
  The Ordinary 100% Plant Derived Squalane 30 ml. – 78,95 kr.

  Og så er der jo også denne til hud & hår:
  100% Organic Cold-Pressed Moroccan Argan Oil 30 ml. – 63,95 kr. 🙂

  02/06/2021
 • Sanne

  Spændende, især fordi jeg et stykke tid har haft et spørgsmål, som jeg måske får svar på i morgen. Jeg har meget tør hud og bruger dit supertrick med et par dråber olie i min alm dagcreme eller for tiden din A-vit-creme, men da jeg er ved at løbe tør, vil jeg høre hvilken olie der er bedst til dette formål. Jeg vil aldrig smøre mig med olie, da jeg får en klaustrofobisk fornemmelse af det, så kun lidt i creme/bodylotion. På forhånd tak, og rigtig go’ dag, smukke. ♥

  02/06/2021