Silikone er som skumfidusen i din hudpleje

Med skumfidusen i din hudpleje mener jeg, at den kan levere den der bløde, lækre fornemmelse, som en virkelig god skumfidus kan. Men, for der er et men, og vi har talt om det før: Hudpleje handler om holdninger, og for mig er silikone overvejende en billigkøbt ingrediens, som jeg instinktivt forbinder med noget, der er i fugerne på et badeværelse.

Her får du et overblik over plusser og minusser:

 • Silikone holder på hudens fugt, som en god regnfrakke vil gøre.
 • Silikone giver sjældent allergi.
 • Silikone bidrager ikke med noget, som eksempelvis antioxidanter. Det er en film, du lægger på.
 • Silikone giver en god spredningseffekt i et produkt, hvilket giver mening eksempelvis ved brug af SPF. På den måde er du sikker på, at der ikke er ”huller” i beskyttelsen.
 • Silikone giver samme umiddelbare blødhed og smidighed som en skumfidus.
 • Silikone kan ikke spises.
 • Silikone er ikke et stof, miljøet elsker i forhold til nedbrydelighed. Ifølge Miljøstyrelsen er silikoner ikke-nedbrydelige. Uanset argumentet om, hvor forskellige de kan være.
 • Silikone er prisbillig.
 • Silikone er mærkeligt nok aldrig en ingrediens, nogen fremhæver i deres salgs- eller pressetekster.

LÆS MERE (for de nørdede): Før nogen når at sige naturlig eller “stammer fra sand”, så læs her. Også med hensyn til nedbrydeligheden. Eller mangel på samme. Og læser du til bunden, så er der gode videnskabelige artikler.

MIN TILGANG: Det er vigtigt, som i tilfældet med Milk (se reaktionerne på Instagram: @beautyspace), at spørge ind til bevæggrundene bag. For selvfølgelig kan der være en god grund til at bruge det ene eller det andet. Gøre det ene eller det andet. Også selvom det umiddelbart virker underligt at trække veganerkortet for så at fylde meget silikone på. Men det er kun fair at spørge. Det gjorde jeg i øvrigt også, da jeg for nogle år siden stod overfor La Mers chef-kemiker og gerne ville vide, hvorfor vaselineagtigt petrolatum står næstøverst på den legendariske cremes ingrediensliste. ”Er du gal?”, udbrød kvinden. ”Tror du virkelig, at jeg vil være den, der f*cker op med Max Hubers oprindelige opskrift?” Næhh. Såmænd. Det er jo absolut et argument. Omvendt kan man sige, at vi med tiden jo også gerne må blive klogere – som vi er blevet på andre, dog ikke sammenlignelige, områder ved eksempelvis at fjerne asbest fra vores tage og tage kviksølv ud af munden.

Jeg er ikke selv slavisk hellig. Spørger du eksempelvis mig, hvad verdens bedste, fugtforseglende primer-creme er, så vil jeg selv i søvne svare Embryolisse. Velvidende at den også indeholder petrolatum. De har ramt en opskrift, en konsistens, der virkelig virker under makeup. Men for mig svarer det til at gøre noget, bruge noget, som jeg ikke stornyder til hverdag. Á la  fredags-is, gin & tonic eller en doven søndag på sofaen. For i udgangspunktet er både silikone og petrolatum at springe over, hvor gærdet er lavt og gammeldags. Jeg kan lejlighedsvis tolerere produkter, som jeg af den ene eller anden grund virkelig er glad for. Overvejende i makeup eller nogle af ovennævnte eksempler. Med den forholdsregel, at jeg altid holder mig til hudlæge Leslie Baumanns anbefaling:

 “The problem is they hold in sweat and sebum on the surface of the skin. If you don’t wash off at night you get clogged pores and breakouts from the fact that the sebum and sweat is held against the skin by the silicones.” Du kan følge hende på @skintypesolutions.

MERE AF BEAUTYSPACE? Så hop med på holdet her.

Foto Jens Peter Engedal, redigeret af journalist Anneline Højrup.

23/09/2019
Ovenpå, nedenunder eller indimellem?
Få max ud af mist
26/09/2019
Hvis du skal gøre én ting for din hud
Så læs med i dag

Kommentarer

 • Anette Kristine Poulsen

  @ Hanna, UNDSKYLD…jeg er begejstret over produktet i forhold til indholdet. Især er SOD noget vi taler for lidt om (virker ekstremt beskyttende). Hvad jeg dog ikke kan gennemskue er, om det pågældende produkt indeholder nogen fugtmætning af væsentlig betydning. Det synes jeg, at du skal spørge dem om. Du kan også få deres mening i forhold til rosacea. Umiddelbart er der ikke for rosacea-specifikke ingredienser ting i, men NIOD er langt fremme mht. ingrediens-jagt, så de har måske studier eller andet, de kan/vil vise dig. Keep me posted.

  Stor hilsen Anette

  02/10/2019
 • Hanna

  Håber du får tid til at se på min kommentar 🙂

  02/10/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  Hej alle,

  Jeg er meget taknemmelig overfor alle indspark og kommentarer. Har ikke så meget mere at tilføje end det, jeg allerede har skrevet. TAK for bidrage til debatten.

  @ Lisa, du kan evt. vælge det fra Glossier el. The Ordinary.

  @ Heidi, der er virkelig mange mærker uden.

  @ Iben, jeg har noteret mig INDHOLD VS PRIS som et emne. Det er jeg helt med på.

  Stor hilsen Anette

  02/10/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Emilia, lige hurtigt: Environ er en af de mest seriøse hudplejeproducenter på markedet. De har en rasende fin tilgang til A-vitamin, og du lyder til at være glad for måden, hvorpå du er ‘steppet up’. Og igen: silikone er på ingen måde farligt. Det er en fuldt ud lovlig ingrediens. Hvis man døjer med udbrud eller har forstørrede porer generelt, så vil Baumanns anbefaling gøre størst forskel. Jeg længer mig bare op af den alligevel, og i forhold til Environ holder jeg mig til deres retinol step up, hvor du ALTID kan tage sagen i egen hånd ved at blande/fortynde med en lidt almindelig fugtserum. Men bliv endelig ved med det, du og din hud er glad for. Stor hilsen Anette

  30/09/2019
 • Emilia

  Men hvad så med feks Environs step up A vitamin – jeg er på deres niveau 4 nu og har altid brugt det om aftenen …der er også silikone i har jeg lige tjekket. Så min hud kan faktisk ikke ånde om natten?
  Åh det er svært at navigere i synes jeg 🙁

  28/09/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle gode ord. Det er en fest at læse med i kommentartråden. Jeg er tilbage mandag morgen med svar. Tak for din tålmodighed.

  KH Anette

  26/09/2019
 • Iben

  Apropos Creme De La Mer – Det er jo beyond latterligt med en pris på 12-1300 kr. for 30 ml. når man kigger på ingredienslisten 😀
  Kunne vi tale lidt mere om pris kontra indhold på cremer og sera mv. her i dette forum? Det er et ret interessant emne.

  25/09/2019
 • Hanna

  Her er ingredienslisten på misten, jeg gerne vil høre hvad du tænker om den ift. rosacea:

  Aqua (Water), Superoxide Dismutase, Malachite Extract, Pseudoalteromonas Exopolysaccharides, Mirabilis Jalapa Extract, Polypodium Vulgare Rhizome Extract, Cetraria Islandica Thallus Extract, Sphagnum Magellanicum Extract, Arginine, Propanediol, Glycerin, Pentylene Glycol, Butylene Glycol, Sodium Salicylate, Gellan Gum, Sodium Chloride, PPG-26-Buteth-26, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Citric Acid, Tromethamine, Phenoxyethanol, Chlorphenesin.

  Link til beskrivelse: https://niod.com/product/nid-superoxide-dismutase-saccharide-mist-240ml

  25/09/2019
 • HeleneR

  @Hanna jeg har det på samme måde med mine rosacea kinder. Kan selvfølgelig ikke 100 % sige det skyldes silikonen, men det er stensikkert at hvis jeg prøver produkter med silikone så får jeg knopper på kinderne.

  25/09/2019
 • Heidi

  Er der mærker man trygt kan købe uden silikone og mineralsk olie? Synes efterhånden det er blevet en jungle at finde rundt i.

  25/09/2019
 • Anni

  Tak for at gøre opmærksom på silikone. Efter lidt detektivarbejde har jeg opdaget, at der er /vinyl-dimethicone-methicone-silsesquioxane-crosspolymer og Decyloxazolidinone i min dyre Dior Capture Youth age-delay advanced creme.
  Øv øv øv! Så kan jeg alligevel ikke bruge den som natcreme, nu hvor jeg holder pause med A-vitamin-cremen pga AHA om aftenen.
  Jeg må nøjes med lidt serum til natten så….

  25/09/2019
 • Iben

  Til Lisa: Hvis du er til det budgetvenlige, så laver The Ordinary “Niacinamide 10% + Zinc 1%” Revolution Skincare “15% Niacinamide Super Serum” og Matas “Special Face Gel”

  25/09/2019
 • Lisa

  Interessant læsning.
  Jeg leder efter et niacinamid serum uden silicone, kan du anbefale et godt?

  25/09/2019
 • Iben

  For omkring et år siden besluttede jeg at fravælge silikoner i min hår og hudpleje (det samme gælder petrolatum). Det har været en spændende og lærerig process. Jeg er 100% enig i at det er et billigt men praktisk fyldstof i hudpleje. Og hvis jeg kan få aktive og mere hudeffektive ingredienser i stedet, så siger jeg ja tak. Det fungerer rigtig godt for mig, selvom det jo også er mere besværligt. I modsætning til tidligere, køber jeg aldrig mere et produkt uden at have læst hele inci-listen først. Efter min mening er det faktisk et skridt i den forkerte retning, at producenterne ikke længere må skrive f.eks. uden silikone på produkter. Jeg synes at vi forbrugere efterhånden er blevet kloge/bevidste nok til at vide, at det ikke betyder at eks. silikone dermed er farligt/skadeligt/giftigt. Det hele er et spørgsmål om tilvalg og fravalg (på linje med gluten (for de fleste)). Men fordelen ved at skulle trave hele inci-listen igennem på hvert eneste produkt jeg bare så meget som overvejer at tilføje til mit allerede overfyldte toiletskab, er jo at jeg også bliver super opmærksom på alle de ingredienser jeg GERNE vil have. Som f.eks. fugtbindere, vitaminer, syrer og antioxidanter. Altså de aktive stoffer.
  Når det så er sagt, så er jeg heller ikke mere krakilsk end at der også gøres undtagelser f.eks. i makeup..som jeg kun bruger lejlighedsvist.

  25/09/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Sanne, du er da også ekstra vågen. På Milks hjemmeside kan du se komplette indholds-oversigter.

  @ Hanna, jeg vil gerne se indholdslisten på den først, hvis du kan sende – bare her i kommentarfeltet. Tak fordi du deler din erfaring med silikone i forhold til rosacea. Du ved simpelthen, at det er silikonestoffer?

  @ Tanja D, jeg har fuld fuld forståelse for dit argument. Ting skal jo også fungere. Ellers bruger vi dem ikke, og tættest på huden har du jo noget andet, der gør først og størst indtryk.

  Stor hilsen Anette

  25/09/2019
 • Tanja Donbæk

  Jeg prøver i meget høj grad at undgå silikone i al slags smøre. Så mine cremer og sera er uden. Men synes det er svært at finde ex. en flydende foundation, der også fungerer på min hud, uden silicone. Pt bruger jeg Estee Lauders Double wear og den indeholder dimethicone og en anden der ender på oxaneDe er lange de navne. Jeg er rigtig glad for den foundation, på trods af silikonen. Jeg trøster mig med, at jeg renser min hud godt om aftenen og så giver den serum og a-vitamin.

  Tak for altid spænden og oplysende indlæg.
  Bedste hilsner/ Tanja

  25/09/2019
 • Hanna

  Jeg prøver at holde mig fra silikone – det giver mine kinder knopper, da jeg har rosacea.

  Jeg har lidt kig på Superoxide dismutase saccharide mist fra NIOD (Magasin). Hvad tænker du om den til rosacea, Anette? 🙂

  25/09/2019
 • Sanne

  Hvad med farverne på de fine stifte? De ligner jo næsten stearinlys. Er det sundt? Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  25/09/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  @ Pernille S, SÅDAN! Vi skal huske også at leve, ikke være bange for alting, men jo samtidig sætte barren bedre og højere.

  KH Anette

  25/09/2019
 • Pernille S

  Jeg foretrækker også til hver en tid den “rene” vare, men forstår godt at det er tilladt at skeje ud ind i mellem, så længe jeg ikke sover med ex. petrolatum om natten. Solfaktor creme skal jo også renses!
  God dag til dig! Kh Pernille S

  25/09/2019

Bliv en

Beautyspace-insider

 

Få evidensbaseret lige-ud-af-landevejen skønhedssnak. Hvad virker, hvad gør ikke.

Det koster intet at abonnere på BEAUTSPACE, hvor du hver uge får tre til fire aktuelle artikler, adgang til mine bøger og foredrag med rabat og nåja, du er den første, der får besked, når månedens BEAUTYSPACE BOKS udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.