En skærpet hukommelse og 10 vindere

duft16

Dufte fungerer som flydende følelser, we know. Men at de også kan skærpe hukommelsen på overvældende vis, fandt jeg ud af i Milanos lufthavn i sidste uge. På Lauders parfumevæg var der 5-6 dufte, som malede mit liv op med detaljer, jeg havde pakket væk. Glemte i nogle minutter, at jeg jo ikke var alene i den lufthavn – faldt bare i staver over præcis de dufte, du her ser:

Youth-Dew opdagede jeg som niårig. Den stod der så flot som en olie på badeværelseshylden og tilhørte selvfølgelig ikke mig, men min mor. Husker, hvordan jeg omhyggeligt låste døren, hængte et håndklæde i stribede pastelfarver for nøglehullet og så ellers tog al tøjet af og tømte indholdet af flasken ud over hele kroppen. Jeg var ikke videre populær i huset resten af den dag.

Duften af White Linen (den originale) bringer mig tilbage i armene på Helle, en tidligere veninde. Pludselig kunne jeg mærke dernede i Milano, at jeg savner hende. Sammen lå vi i blød i den duft, hvorefter vi dansede pinsesolen ned hver lørdag og løb kåde hjem gennem byen i de lyse nætter, inden vores forældre stod op.

Cinnabar tager mig tilbage til Los Angeles i slutningen af firserne, hvor jeg brugte alle mine lommepenge på et overforbrug af præcis den krydrede duft. Jeg kan se tapetets samlinger på væggen, huske mit sengetæppe og mærke de forbistrede hårde sæder i den gamle Saab, som min veninde Karen altid hentede mig i – men det sidste var ligegyldigt, for Cinnebar var vores flokdyrs-duft af frihed i en by, vi elskede.

Jeg vil spare dig for mere nostalgi, hvis du lover mig én ting: Hop i Matas, Magasin eller Salling og forsvind i nogle af de dufte, du har glemt. Det er lige så godt, nej bedre end at finde en gammel dagbog. Bronze Goddess er med på billedet, fordi den i dag fast står på min sommerhylde.

Til jul, eller helst før, ønsker jeg mig en miniatureæske med den duftsamling her.

HVEM VANDT MUTI: Det gjorde 10 heldige vindere, og derfor skal der lyde et stort tillykke til Bente Randrup, Marie Rasmussen, Salli, Helene, Amaja, Karin VS, Marianne Juhl, Stine Bjerre, Pia Dybdal, Eva B og Rikke Lankow. Send fluks jeres adresser direkte til Muti’s dygtige dame, der står for at sende pakkerne ud: helle@amaze.press

EKSTRA GEVINST: Jeg sender et ekstra (og overraskende) 1300-kroners Muti-gavesæt til én af mine Instagram-følgere. Det sker i aften, hvor vinderen dels vil få direkte besked og samtidig blive nævnt på bloggen i morgen onsdag.

13/06/2016
Farvel blege ben og endelig en tendens, alle er på forkant med
15/06/2016
Du milde Matas. Mener I virkelig det ?

Kommentarer

 • Christina kragh

  M2 torsdag uieee håber det er den nye mist den vil jeg så gerne prøve

  20/06/2016
 • Anette Kristine Poulsen

  Hvor fabelagtig godt. Kan se, at der her sættes gang i noget. Tak for alle gode ord, som jeg har stornydt. Lige konkrete tilbagemeldinger:

  @ Sanne, de er ikke tunge, og slet ikke Bronze Goddess, I promise

  @ Helene – ‘Bibliotek af minder’ – så fint.

  @ Eva B – Jeg er stadig glad for Cliniques Aromatics.

  @ Ann-Katrine – Du kan tro, jeg kender den og vil lure din profil.

  @ Tripola – M2 (og mellem os to, så bliver der en mulighed næste torsdag på Beautyspace. Fordi det er en af mine favoritter)

  Stor hilsen Anette

  15/06/2016
 • Kiss Jacob

  Ååå ja Youth Dew / findes den endnu…….

  14/06/2016
 • HeLene

  Yay hvor dejligt at lægge ansigt til de skønne produkter, mange tak! Jeg glæder mig! <3

  Det med dufte og minder er faktisk en af fordelene med at blive ældre, man har hele det her bibliotek af minder forbundet med dufte, og lige som du beskriver er det så konkret, man bliver simpelthen transporteret i tid og rum.

  På godt og ondt,det åbner op for stærke følelser og meget konkrete minder, hvor man næsten gør en tidsrejse og kan komme at huske de mærkeligste ting, som du skriver: tapetsamlinger, eller gamle kærester (!!) og andet man ikke bevidst kan huske men som duften trækker frem fra det underbevidste…

  Ja, du har ret, parfume afdelingen kan bruges som en tidsmaskine, det er et godt og spændende tip som snart skal bruges mere bevidst for at få fat på fortiden. Namaste.

  14/06/2016
 • HeleneR

  Æv troede lige jeg var en af de heldige… 😉

  14/06/2016
 • Pia Dybdal Voergaard

  Yay Tak tak tak
  Og sikke et hyggeligt indslag i dag. Jeg har også ungdomsfavoritter jeg kan blive ret nostalgisk over. Bl.a. Fleur d’interdit fra Givenchy og vi var også vilde med et par stykker fra Kenzo Det var dage

  14/06/2016
 • Marie Rasmussen

  Jubiiiii jeg var heldig! TAK!

  Kan i øvrigt berette at jeg i min spæde ungdom har brugt mindst 5 liter White Linen … Den er stadig dejlig, men minder mig mest om en tid med et gigantisk overforbrug af duftevand
  Før det var det MUSK jeg gik amok i, men den periode prøver jeg ihærdigt at fortrænge hi hi ….

  14/06/2016
 • Rie Dyrnes

  Jeg købte for nogle år siden White linen, fordi den bare minder mig om min mor. Når jeg savner allermest, får den lige et pust af denne, så er det næsten som om hun lige er gået gennem rummet :O)

  14/06/2016
 • Sisi

  Dufte og minder <3
  Jeg tror min første (kendte) parfume var Cliniques Happy…og der er masser af gode minder forbundet med den duf. 😉 Og Aromatics Elixir ER bare duften af min mor…
  Tillykke til de überheldige vindere…og spændende med instagram 🙂

  14/06/2016
 • Inge

  Øv, gad godt ha’ vundet den omgang…

  14/06/2016
 • Christina kragh

  White line åhe Anette jeg var 18 år gravid og min mor sendte mig til Kos alene på betænknings ferie skulle jeg være enlig mor…jeg købte denne duft i flyveren og 7 måneder senere fik jeg min først fødte stolthed og jeg var lige fyldt 19 år senere kom der 2 skønne unger mere og duften blev skiftet ud med tiden .jeg elsker stadig Stella duften i den bordeaux flaske <3

  14/06/2016
 • Salli

  Wuhuuu jeg har vundet – fantastisk <3

  1000 1000 tak

  14/06/2016
 • Hej Anette. Et spørgsmål i en helt anden skønhedsboldgade. Hvilken ( hvis nogen) af de serummer til opbygning af øjenvipper kan du anbefale? Der er fx m2 og der er prolash og sikkert mange flere. Hvad kan du anbefale? Hvad virker bedst?
  Mvh trine

  14/06/2016
 • Jette Berg

  Åhhhhh……. ja. Elskede Cinnabar og savner den. Gid man stadig kunne købe den…..

  14/06/2016
 • CharlotteK

  Og det er virkelig rigtigt – dufte bringer minder frem! Jeg ser det for mig, dig badet i din mors parfume:-)

  14/06/2016
 • Sidse Pipi

  Åh hvor skønne minder, jeg selv var fuldstændig vild med Cinnabar og Cliniques Aromatics Elixir.
  Får så også lige en vemodig følelse af hvor tiden bare er ilet af sted. Men alle farverne i mit hoved kan jeg altid grave frem 🙂

  14/06/2016
 • Lene Jespersen

  Smukke flasker 🙂 🙂 Du har været i drømmeland kære Anette… <3

  14/06/2016
 • Pernille S

  Åh ja, dufte kan fremkalde minder. Sniffer ind i mellem til Blue Grass for at mindes min mor. Vandonduleret opsat hår, Elnett hårspray og et chiffontørklæde, efterfulgt af Blue Grass. Således indhyllet i dufte, indtog hun byens butikker på shopping… Tak for din søde historie “down memory lane” Anette! 🙂

  14/06/2016
 • Tanya

  Og SÅ fik du mig endelig med over på insta! Håber ikke det bliver en tidsrøver, men smukt ser det ud 🙂

  14/06/2016
 • Ann-Katrine

  Mine yndlingsteenagedufte (1970-80’erne) var Revlon’s Charlie, J’ai Osé fra Guy Laroche, Estee Lauders White Linen og YSL’s Opium (især den sidste var alt alt for tung til mig, men jeg vidste jo ikke bedre den gang 🙂
  Som den parfumefanatiker jeg er, har jeg altid gang i 5-8 forskellige dufte 🙂
  Hvis du elsker parfume og fx. vil vide hvad er er på vej af nyheder, så kan jeg klart anbefale en fantastisk (kæmpestor) parfumedatabase der hedder Frangrantica (http://www.fragrantica.com/). Her findes ALT hvad der er værd at vide om parfumer, gamle som nye. Der findes ikke den parfume der ikke er nævnt. Man kan oprette en profil og vise andre hvad man selv bruger (og skrive anbefalinger/reviews om egne (og andre dufte). Tag fx et kig på min profil der hedder trine3004

  14/06/2016
 • Eva B

  Smukt og vedkommende indlæg Anette! White linen, Oscar de la renta og aromatic fra clinique er mine yngdomsdufte, og tilbage i 80’erne i dejlige venindeminder er jeg straks ! Min søster; så ung og usikker den gang – hun brugte den ellers ret så sensuelle men alligevel søde Oscar de la renta. Jeanette, min vendinde m hang til klassisk lækkert og dyrt tøj; brugte White linen som duftede skønt på hende ( idag bruger hun clean det passer meget godt ). Jeg selv var dybt forelsket i cliniques aromatics og ville vist gerne dengang ubevidst fremstå som lidt femme fatale / ihvertfald sensuel…og den er varm, moskus og sexy for mig uden et alt for klart signal

  14/06/2016
 • Sikke skønne minder, du der delte. Der er simpelthen ikke noget som duft, og musik, der tage een en tur ned af Memory Lane. Jeg ville sådan ønske at Gosh ville lave mit livs første parfume igen (på tiden i disse retro tider!). Den hed vist bare Gosh, kom senere til at hedde Night in Paris (tror jeg, har flasken derhjemme i min samling). Det var en olie i en lille simpel firkantet flaske med en pind i proppen, til at duppe olien på med. Ahh, den ville jeg godt købe igen. Jeg har faktisk ikke en favorit hos fru Lauder, synes de fleste er lige lovlig tunge til mig. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  14/06/2016