Spænding, krampe-grin og bedre hud på din ferie

Jeg er som regel for ambitiøs med min sommerferielæsning, men i år tror jeg, at stakken er perfekt. Ikke for tung, ikke for kedelig, ikke for letbenet, men en jeg glæder mig vildt meget til. Den tæller nemlig:

GLØD. Noget af det, der har gjort størst indtryk på mig i 2022 er måden, hvorpå hudlæge Christian Grønhøj og kok Morten Fenger har fået kål på hidsige sygdomsbilleder som psoriasis ved at ændre på kosten – og ja, der er tale om mindre kød (meget mindre) og gevaldigt mange grønsager. Jeg skal have de opskrifter med på ferie, for jeg er især vild med Fengers Fejjoada (brasiliansk gryderet med sorte bønner og svampe), spinattærte og klatkager. Og så er der Grønhøjs gode ord – blandt om, hvorfor det er vigtigt at få niacinamid – indenbords.

LIFESPAN. Jeg vil genlæse dr. David Sinclair, som er så bemærkelsesværdig rar og interessant at lytte til. Jeg er vild med ham. Sinclair (og hans lab som han hele siden krediterer) taler blandt andet om den helbredsmæssige gevinst ved kulde. Det at tage en rask tur bare iført T-shirt om vinteren, hoppe i koldt vand måske bare med fødderne. I det hele taget vil dét at udsætte sig for ikke-komfortable temperaturer tænde de såkaldte “longevity genes”. Som Sinclair siger: ”Being cold is hot right now.”

MIN MOR SIGER. Hvorfor har ingen fortalt mig, at Stine Pilgaards to første bøger skulle være geniale? Jeg læste Meter i Sekundet flere gange og har længtes – LÆNGTES – efter at hun skulle komme med mere. Og så ligger der allerede to bøger fra hende. Lejlighedssange er slet ikke sange, men en roman. Hvorfor har ingen sagt det?

UGLENS ØJE. Jeg kan godt lide Sissel-Jo Gazan. Hendes måde at kombinere sin biologibaggrund med spænding støbt i en form, der passer til mit temperament. ”Uanstrengt klogskab,” som Information har sagt om Gazans måde, og større bliver det ikke.

DIN FERIELÆSNING? Del endelig og gerne i kommentarfeltet. Også hvis det bare er kryds & tværs.

FERIE-TOILETTASKEN kommer om få dage, og du vil muligvis få et mindre chok.

SE DE KORTE INTERVIEWS PÅ IG under @beautyspace, hvis du vil have hudlægernes anbefalinger, når det gælder kollagen, niacinamid og A-vitamin.

15/07/2022
Hvad de parfumefjendske ikke tager højde for
Få de mest læste sol-artikler samlet
19/07/2022
Toilettasken pakket til varmen
3 ting, du roligt kan undgå – og det modsatte

Kommentarer

 • Lise

  Gud er italiener – Eva Ravnbøl
  Ting jeg ikke vil vide – Deborah Levy
  Penge og bacon – Anna Juul

  Dejlig sommer

  18/07/2022
 • Christina F

  Jeg skal tilbringe min sommer i Sverige og udover at suge himlen ind, skovbade og være sammen med familien, har jeg taget disse bøger med som ferielæsning og jeg ved godt, at nok ikke når dem alle sammen.
  “Insekternes bog” af Morten D.D Hansen, “Det mystiske bibliotek” og “At skille sig af med en kat” af Haruki Murakami, “De tabte minders ø” af Yoko Ogawa og “Tove Jansson: arbejde og kærlighed” af Tuula Karjalainen.
  God sommer

  18/07/2022
 • Annette

  Er i fuld gang med Uglens øje, som er rigtig god lige som hendes øvrige bøger. Tror jeg vil kaste mig over Stine Pilegård bagefter; lyder som noget jeg er gået glip af
  En god lydbog mens jeg strikker er skøn ferieafslapning for mig❤️

  18/07/2022
 • Sanne

  Jeg har lige læst Solsikkesøstre og ELSKEDE den fra de første tre sider. Hun har også skrevet Blomstrende syrener, som jeg glæder mig til at læse (ligger klar, købt på loppe). Jeg er endelig startet på Italiensvej, den virker også rigtig go’. Min ferielæsning skal være let og hyggelig. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  18/07/2022
 • Mariannegylding

  Uh jeg er bare ikke vil med Stine Pilgaard, selvom resten af DK er. For mange ord og for lidt handling.
  Til gengæld har vi også 2 af Sissel-Jo Gazans bøger med, gun skriver fantastisk klogt og spændende.
  Rigtig god sommer og ferie til alle☀️☀️ 🙂

  18/07/2022
 • Trine L

  Jeg gør ikke så meget i læsning som lytning, og i forhold til ferien, der byder på flyrejser i arbejdsdagslængde, så vejer og fylder lydbøger bare langt mindre.

  Jeg kører en kombi af “gamle” Jo Næsbø krimier og nyere udgivelser. Blandet andet er Petra Nagels “Ting, jeg har lært, da det var for sent” på min læseliste.

  Udover tiden i flyver, hører jeg lydbog på ferien når jeg tramper afsted på løbebåndet i hotellets fitness.

  Al historik viser, at der er bøger i kufferten på hjemturen. Jeg elsker de fysiske, duften af papiret, og følelsen når man bladrer midt i et plot eller finurlig sprogblomst, så de bedste bøger har jeg naturligvis stående i en reol

  18/07/2022
 • Mille

  Min ferielæsning er Ditlev Tamms “Skabt som mand og kvinde”, et faglitterært værk om regnbue-teologi og slutligt Linda Nochlins “Representing Women”. Det er altsammen orienteret mod mit arbejde, men det gør ingenting, når man elsker det man arbejder med. Tak for anbefalingerne og god sommer, Anette!

  18/07/2022
 • Stine

  Ken Folletts Aldrig og Lykke Friis’ Håbets Europa ligger klar. Glæder mig
  God ferie

  18/07/2022
 • Birgitte B

  Jeg læser lige nu Vand til blomster, som jeg har fået anbefalet af en veninde. Den læser resten af IG vist også 😉 men den er god. Og selv om jeg læser den danske version, så skinner al det franske igennem – selv om jeg ikke kan flydende fransk, så kan man se det lyriske sprog igennem. Og handlingen er også rigtig livsbekræftende. Kh. Birgitte

  18/07/2022
 • Anni

  Jeg bliver altid så misundelig på folks ferie-boglæsninger. Her ville der blive set skævt til mig, hvis jeg bare satte mig for mig selv med en bog.
  God ferie og læselyst!

  18/07/2022
  • Mille

   Kære Anni, så synes jeg virkelig, at du skal overveje, hvorvidt andres syn på dig skal afgøre din egenomsorg eller ej – og da især når de ikke lyder særligt omsorgsfulde overfor dig. Alle har ret til og brug for pauser og det skal man (selv) tage ansvar for. Husk, at der ikke er nogen, der kommer og siger tak, for al den lidelse og udmattelse, man gennemgår. Man kan ikke give noget fra sig, som man ikke har i overskud, så når du passer på dig selv, passer du også på dem omkring dig. Så, ingen grund til misundelse – det er vel nærmere en slags opfordring og det er da megaskønt at blive mindet om, at man også selv er vigtig. For det er man. Om det så er fem minutter hver aften inden sengetid man kan finde tid til at læse eller 5 lange timer på stranden (- og ja, sidstnævnte er nok urealistisk for de fleste af os) så prøv at finde et øjeblik. Misundelse har aldrig gavnet nogen, det har (egen)omsorg til gengæld. Hep og dejlig sommer. <3

   18/07/2022

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.