SPF er SPF

Hvad enten der er SPF i din foundation, din dagcreme eller din solcreme, så er der ikke en udgave af SPF, som er mere rigtig end andre. Der findes altså ikke en fortyndet og knapt så effektiv version. Alligevel er der faldgruber, som dukker op hvert eneste år. Heldigvis er de hurtige at rydde op i:

 • SPF er SPF. Du kan ikke stå med en dagcreme med SPF 15 i den ene hånd og en solbeskyttelsescreme med SPF 15 i den anden og tro, at sidstnævnte er mere ’rigtig’ eller mere SPF’et end den første. MEN: Mængden er afgørende. Hvis du vil have den angivne beskyttelse, kræver kroppen en håndfuld creme og ansigtet en mandelstor portion. Så når der står SPF 15 på eksempelvis en foundation, så gælder det tal kun, hvis du bruger en mandelstor portion. Og det gør de færreste.
 • SIDSTE ÅRS SOLCREME er ikke lige til at smide ud. Du kan stadig regne med den med mindre, at den lugter gammel og harsk.
 • DEN PÅKRÆVEDE MÆNGDE fedter. Ja, det gør den sikkert. Du kommer uden om det ved at smøre dig ind ad to omgange (børst tænder, gå ud og se, hvilken farve himlen har, eller drik kaffe imellem de to indsmøringer).
 • PÅFØR HVER ANDEN TIME. Arrrghhh. Det er jo umuligt. Faktum er, at vi faktisk ikke ved med sikkerhed, hvor hurtigt SPF brænder ud. Vi ved bare, at sved og badning fjerner beskyttelsen.
 • DEN MED AT SYNTETISKE FILTRE skal smøres på 20 minutter før, du opholder dig i solen? Njaaa. Faktisk viser undersøgelser, at både mineralske og syntetiske filtre giver beskyttelse med det samme.

GLEMMER DU VIGTIGE OMRÅDER? Som øjenlåg og øreflipper.

BETTER BEAUTY: Flere gange om ugen tuner vi ind lige her på produkter og brands, der gør en ekstra indsats på områder, der løfter sig op og ud over det åbenlyse med kun at ville sælge til os. I dag er der ekstra værdi at hente forbundet med den gode sag.

TIL DIG DER VIL VIDE ALT. Eller måske bare mere i forhold til at gøre SPF større, mere nuanceret. Måske endda udfordre måden du ser SPF på, så læs med hos Stephen.

Redigeret af journalist Anneline Højrup

Foto Jens Peter Engedal

24/04/2019
4 solskarpe SPF-cremer, der fungerer under makeup
Tested &Tried, så én af dem endte på Natholdet
25/04/2019
Hvad står imellem dig og den hud, du ønsker?
Jeg vil virkelig gerne vide det

Kommentarer

 • Sofia

  Så faktor 50 blokker ikke solen fuldstændig?

  29/04/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle ord og kommentarer. De er højt værdsat.

  @ Pernille Frandsen, jeg kan lide rigtig mange. Jeg tipper løbende på Beautyspace (på produktniveau).

  @ Anni, se efter alt med mineralske filtre. Bl.a. har Origins en til øjenomgivelserne, hvis du er ude efter en øjencremes-SPF.

  @ Sofia, absolut. Det vigtigste er at undgå at blive forbrændt.

  @ Pernille S, Den er nemlig SÅ fin at efterspraye med. Seneste forskning viser, at syntetiske filtre (kemiske) virker med det samme, så bed hudlægen læse op på det ;o)

  Stor hilsen Anette

  28/04/2019
 • HeleneR

  Rudolph Cares solstik spf 50 fungere rigtig fint på øjenlåget synes jeg og jeg har ellers nemt ved irriterede øjne

  25/04/2019
 • Pernille S

  Jeg opbevarer altid mine solcremer i køleskab. Ved ikke om det forhindrer harskning… Synes altid cremen virker frisk efter et vinterophold på køl.
  Mht solcreme på øjenlåg, er der virkelig en udfordring. Cremen ender uværgeligt i øjenene, og det er ulideligt! Solbriller og hat er min erstatning.
  Du nævner usikkerheden omkring spf holdbarheden. Er det ikke fint at “efterspraye” med Biodermas solspray?
  Min hudlæge fortæller at de kemiske (det udtryk benytter hun) solcremer skal på 1/2 time inden man går ud i solen. Det er ikke let at være forbruger..suk

  25/04/2019
 • amaja

  tak for god information ,jeg har sart hud og dermed også øjenvipper,jeg har fundet at clarins serie til sol er god

  25/04/2019
 • I skal alle huske hvad tallet 15, 20, 30, 50 står for, så er det nemt at bruge solcreme. SPF 15 = 15 min i direkte sol, SPF 30 = 30 min i direkte sol, SPF 50 = 50 min i direkte sol osv. Du vil blive brun, også når du bruger faktor 50. Hvis du ikke kan tåle solen, så skal du bruge solblok.
  Ha en dejlig og forhåbentlig solrig dag.

  25/04/2019
 • Gita Guldhøj

  Og husk nu også UNDER fødderne.!! Et område mange glemmer, men som er max udsat når vi ligger ned, samt svømmer. ☀️

  25/04/2019
 • Sofia kynde olesen

  Hej Anette,
  kan man stadig modtage lidt farve, selvom man bruger faktor50? Jeg er lidt lun på avené’en du anbefalede, men vil også gerne have lidt fregner og glød.

  25/04/2019
 • Anni

  Tusind tak. Skønt at vide, at sidste års solcreme stadig virker!
  Jeg har åbenbart pludseligt sarte øjne. Hvilken spf kan du anbefale til dem?
  Kh Anni

  25/04/2019
 • Pernille Frandsen

  Kære Anette
  Har du en top 5 ? Muligt du har skrevet om det så bare ignorer min besked jeg tjekker op senere

  25/04/2019
 • Tanya

  Aaah, det var nogle gode afklaringer! Især glad for den med at sidste års solcreme stadig dur hvis den ikke er blevet harsk – og den med at det virker med det samme! Tak

  25/04/2019

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.