Tænk Kemi er næppe noget sandhedsvidne

Anette, tænker du slet ikke over kemi-indholdet i de produkter, du anbefaler? lød det i kommentarfeltet for et par dage siden.

Hvordan kan du anbefale produkter, der får dårlige ratings i Kemiluppen?

Svaret er enkelt: Jeg er sjældent enig med Kemiluppen.

Groft sagt. For det er ikke hele sandheden.

Først tilbage til spørgsmålet.

For hvad menes der med kemi? Det er som om, vi entydigt har besluttet, at kemi er negativt. Selvom vand også er kemi.

For mig er det en hårfin balance med de forskellige vi-holder-øje lister. For det er godt at være vågen, og det er godt at være kritisk, men skidt, når det ender som med salicylsyre. Eller parabeneforskrækkelsen, der kastede os i armene på konserveringsmidlet MI. Med grelle allergiske reaktioner til følger.

Min største anke i forhold til Kemiluppens vurderinger er, at der ikke bliver taget højde for mængdeforholdene. Vi har været omkring det før. Det med, at lidt af noget kan være okay, måske endda ganske gavnligt, mens meget kan være fatalt. Som tilfældet er med salt. Denne vigtige nuance mangler Kemiluppen. Og jo, vi kender godt cocktaileffekten, som jeg også tror, de vil gøre opmærksom på i den her sammenhæng. Tilbage står bare stadig, at der ikke bliver skævet til mængdeforholdene.

Og så er der æteriske olier, som får rødt dommerkort i Kemiluppen. For mig giver det ikke mening (for hvem vil og kan undvære lavendel?). Jeg tror på saft, kraft og duft (fra æteriske olier)…rødvin og en god kage. I forsvarlige mængder.

Jeg tror selvfølgelig også på fuld og gennemskuelig varedeklaration i bogstavelig og overført betydning. Så det er nemt at tage de hensyn, der er vigtige for en selv. Eksempelvis fravalg af parfume.

Når det er sagt, så handler hudpleje om holdninger. Holdninger, der kan tage afsæt i alt fra økonomi til biodynamik. Og det bliver hurtigt glemt.

Vi kan sagtens skæve til den private forbrugerorganisation Tænk Kemi. Men en vagthund er ikke et entydigt sandhedsvidne der kan opdele i A, B og C-hudpleje.

@beautyspace på INSTAGRAM

Redigeret af journalist Anneline Højrup, foto af Jens Peter Engedal

28/04/2019
Selvbruner-erfaringens 4 anbefalinger
Og den ene ting du skal holde dig fra
02/05/2019
Sarah droppede den sædvanlige rutine
Her er, hvad der skete. Og hvad hudlægen siger.

Kommentarer

 • Maria

  Hejsa. Har fulgt med på profilen i en del tidTænkte om du ved hvad de bedste produkter til en sart hud der på ingen måde kan tåle parfume eller naturlige dufte, meget tør hud og over de 30 er? Ville være fedt med råd eller en story herom☺️
  Ha en skøn dag.
  Vh maria

  06/05/2019
 • Hej Anette Kristine,

  Jeg er glad for, at du kender til cocktail-effekten, som du jo ved endnu ikke er en del af den måde der reguleres kemikalier på i EU, desværre. Derfor vurderer vi ud fra et forsigtighedsprincip, og bedømmelserne i Kemiluppen giver så forbrugerne en mulighed for at vælge, om de vil bruge produkter med stoffer, der fx har vist negative effekter i dyreforsøg.

  Og noget tyder på, at det giver mening at være forsigtig. I hvert fald bliver flere stoffer reguleret jo mere viden, der kommer. Det er i hvert fald sjældent at reguleringen lempes, jo mere viden man får.

  Og så skal jeg lige rette dig. Du skriver, at æteriske olier får det ‘røde kort’ i Kemiluppen. Æteriske olier bedømmes på linje med parfume, og udløser en B-kolbe, som er vores OBS-kategori.

  Læs om vores A-, B- og C-kolber her: https://kemi.taenk.dk/bliv-klogere/test-det-betyder-kolberne-b-og-c

  mv Claus Jørgensen, projektchef
  Forbrugerrådet Tænk Kemi

  02/05/2019
  • Anette Kristine Poulsen

   Hej Claus,

   Tak for dit indspark. Det sætter vi pris på herinde. Det med ‘det røde kort’ er ment billedligt.

   Bedste hilsner Anette

   02/05/2019
 • Anette Kristine Poulsen

  1000 tak for alle ord.

  Et par konkrete svar:

  @ Anni, det er ikke to konflikt-ingredienser. C-vit er først og fremmest en beskyttende antioxidant, der ganske rigtigt (i rette koncentration) har en farveudjævnende effekt. Hvilket jo også er en fordel ved brug af selvbruner. Så man bliver mindre plettet ;o)

  @ Christina Kragh, du finder alle argumenterne i bogen Superhud, som kan lånes på biblioteket. Du kan også søge i søgefeltet. Måske tager jeg op igen.

  @ Anni, huden er tyndere dér, ja. Men trænger jo derfor netop til de gode ting. Jeg bruger den helt op under øjnene uden problemer. Man skal selvfølgelig ALTID tjekke egen hud, gå langsomt frem osv.

  Stor hilsen Anette

  02/05/2019
 • Isabella

  Så rigtigt og vigtigt – tak

  01/05/2019
 • Line L.

  Hvor er favoritterne blevet af ??

  01/05/2019
 • Karina larsson

  Tak tusinde tak, det var da dagens vise ord.
  Mine 20 år i kosmetik branchen høre man meget og især sludder. Jeg er heller ikke fan af kemi luppen, netop pga de ting du skriver i dit blog indlæg.
  Tak for de vise ord

  01/05/2019
 • Kære Anette
  Tak fordi du siger det igen og igen… håber virkelig at det trænger ind hos alle på et tidspunkt… og ha’ så en vidunderlig dag!

  01/05/2019
 • Mina Zohra Dalager Jensen

  Godt skrevet

  01/05/2019
 • Anni

  Hov, jeg har lige et spørgsmål mere ang c-vitamin serum:
  C-vitamin lysner huden, står der. Hvordan spiller det sammen med brug af selvbruner?

  Kh Anni

  01/05/2019
 • Christina Kragh

  Hvorfor er det nu at vi ikke så godt kan li silikonen i vores cremer? Kan ikke huske det….. Tænker på dermalogica night cocon feks den dufter ellers så lækkert af lavendel og har en skøn konsistens el de små kapsler fra Elisabeth arden er også gode men de indeholder også silikone…… Så hvorfor er det nu vi ikke bryder os om det? Kh c

  30/04/2019
 • Leafysmoothie

  Tak for det og tak for dig!

  Word!

  30/04/2019
 • God pointe! Du kommer faktisk ind på flere punkter jeg ikke var klar over! Godt læsestof, mere af det 🙂

  30/04/2019
 • Eva B

  Ja, det er så ærgerligt, sådan som ordet ‘kemi’ har fået en yderst negativ klang, når det kommer til hudpleje. Det er
  ikke al ‘naturligt’, der er lige godt. Lige såvel som det ikke er al ‘syntetisk’, der er lige skidt. I den forstand er ‘kemi’ luppen i sig selv et uheldigt udtryk

  30/04/2019
 • Dorthe

  Spot on, Anette! Du burde få en forsideplads med den pointe.
  Jeg har altid undret mig over Kemiluppen, som dømmer det ene gode produkt efter det andet ude på faktorer, som jeg absolut ikke synes giver mening.

  30/04/2019
 • Lykke

  Rørende enig! Men som gravid med bragende hormonel akne til følge er det endnu mere en jungle at finde rundt i.. Salicylsyre er tilsyneladende HELT forbudt – og hvad gør man så, når det er den eneste ingrediens, jeg ved hjælper, og de færreste ansigtsbehandlere ikke vil røre én med en ildtang? Suk!

  30/04/2019
 • Jette B

  Sådan Anette!!! Tak for det!

  30/04/2019
 • Anni

  Vel talt!

  En anden ting:
  Jeg har lige købt dermalogicas biolumin-c i deres afdeling i Magasin, Odense. Her gik jeg nøje påbud om IKKE at smøre serumet på øjenområdet, da det er en HELT anden slags hud.
  Men hvad tænker du, Anette? Er huden ikke bare tyndere der? En god creme ovenpå serumet gør vel tricket? Jeg købte forøvrigt deres total eye care med spf 15, selvom jeg stod med Origins i den anden hånd… vælge vælge…

  Kh Anni

  30/04/2019
 • Camilla

  Word!

  30/04/2019
 • amaja

  tak for din gode artikel .jeg er enig og jeg kan så godt lide at du tør stå ved hvad du mener
  god dag

  30/04/2019
 • Jessie

  Anbefaler du noget, Anette, er jeg helt tryg 🙂

  30/04/2019
 • Karen B

  Super svar 🙂 god dag til dig 🙂

  30/04/2019
 • Well said 🙂

  30/04/2019
 • Rigtig godt svar. Og omvendt er der mange som tror at bare det er naturligt er det sundt og ufarligt, hvilket heller ikke er den entydige sandhed. Rigtig go’ dag, smukke. 🙂

  30/04/2019
 • Ditte H

  Sålænge det virker …

  EU har vel også nogen standarder, der skal overholdes indenfor de forskellige kategorier, så de er vel også en form for vagthunde … ??
  Eller er jeg ikke helt stået op endnu?

  30/04/2019

Kom med kvit & frit på Beautyspace-holdet

Uafhængig skønhedsformidling for dig, der vil have dokumenteret viden om hud, hvad-virker-guides og hvordan fejlkøb undgås. Kun ord der gør dig klogere - og nå ja, besked som den første, når månedens Book’n’Beautyboks udkommer.

Tak for din tilmelding - du er nu på listen! Tilføj gerne hello@beautyspace.dk til dine kontakter, så du er sikker på at mails ikke går i spam.